AEX: Positieve Reversal

Al enkele dagen is sprake van een patroon van hogere bodems in de AEX. Ook gisteren is bij de start van de sessie weer een hogere bodem gevormd.  De rode draad door de DD van donderdag luidde dat gezocht mocht worden naar een volgende Positieve Reversal.

In onderstaande grafiek staan twee zaken ingetekend. Allereerst de PR waarnaar hierboven is verwezen. Deze set-up kent een ijkpunt op 577 (!). Zie middag-update donderdag. Technisch gezien uiteraard een interessant niveau omdat dit richtpunt vrij redelijk samenvalt met de hoogste koers van de AEX in juli 2019. Het overwinnen van de zone 577 impliceert een hervatting van de opwaartse trendmatige beweging vanaf 2012.

Naast de PR staat staan ook drie halve cirkels en een dalende diagonale lijn getrokken in het koersverloop van de AEX zelf. Deze combinatie duidt een omgekeerd hoofd schouder patroon. Zodra de dalende lijn, die als neklijn kan worden aangemerkt, wordt overstegen is dit patroon actief. De verwachting luidt dat de AEX vandaag met een gap opent en daarmee de neklijn ruim weet te overwinnen. Het richtpunt van het koerspatroon komt uit richting 579. Dit impliceert een eerste koerszone voor de AEX tussen 577 tot 579.

Let op! Omdat de verwachting luidt dat met een hiaat wordt geopend, loert uiteraard altijd het gevaar van het sluiten van de omissie. De neklijn kan in deze beweging als eerste steunpunt worden aangemerkt.

Het behoeft uiteraard geen toelichting dat het benoemen van deze zone implicaties heeft voor de langere grafieken. Zie ook Blik van de Nik. Het omgekeerde hoofd schouder patroon begint wel een beetje het centrale thema voor de AEX te worden. Zie ook de beschrijving bij de dag- en weekgrafiek.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 19 jui 2019 30 MinutenGrafiek

In de daggrafiek is sinds het aantikken van de MA200 lijn een duidelijk patroon van hogere toppen en hogere bodems zichtbaar. Daarnaast staat in de daggrafiek een omgekeerd hoofd schouder patroon ingetekend. Deze kent een richtpunt op 583.50. Wel blijft de RSI nog even achter. Dit achterblijven vormt een duidelijk aandachtspunt voor de komende sessies. Let op, pas onder 564.50 vervalt in de daggrafiek  het beschreven positieve beeld.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 19 jui 2019 DagGrafiek

 In de weekgrafiek staan drie halve cirkels ingetekend. Met het intekenen van deze cirkels wordt een omgekeerd hoofd-schouder patroon in deze grafiek duidelijk zichtbaar. De neklijn van het patroon staat getrokken op 573. Zoals bekend dient de AEX de neklijn van het patroon te overwinnen om het patroon te activeren.

Omdat de DD op het standpunt staat van reageren en niet anticiperen wordt de berekening van het richtpunt van het koerspatroon uitgesteld totdat de neklijn ook daadwerkelijk is overwonnen. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 19 juli 2019 WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX 30 MinutenGrafiek

De AEX is vanochtend tegen de parallellijn van de steunlijn geopend. De RSI is in deze ontwikkeling niet OB geworden. Daarmee ontstond het risico van een gap-fill. Zie chat.

Inmiddels is de AEX inderdaad weer terug op de diagonale lijn, welke vanochtend is benoemd als de neklijn van een hoofd schouder patroon. De huidige zwakte van parallellijn naar diagonale lijn mag dus ook gezien worden als de terugtest, oftewel de P in het trio UPG. Dit impliceert opnieuw een aanval op 576 in de komende uren.

Kraakt de neklijn dan mag rond 571 alweer nieuwe steun worden verwacht. Anders verwoord, de DD blijft nog even op het spoor van hogere toppen en hogere bodems sinds 9 juli.

Technische Analyse AEX 19 juli 2019 30 MinutenGrafiek Middag-Update

19 reacties op “AEX: Positieve Reversal”

 1. mikeonyx says:

  Dank GJ voor de analyse
  Voor uedereen een goede vrijdag.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Ter info…AEX opent redelijk tegen parallellijn…gebaseerd op de steunlijn vanaf 9 juli..RSI nog niet OB…gap-close loert.
  GRS Geert-Jan

  1. maurice says:

   Beste GJ,
   Is dit geen break away gap ?
   mvg

   1. detita444 says:

    Beste Maurice, ik zie geen gapje (meer) in de 30″ grafiek.

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Maurice,
  Dat weten we vanavond…als de gap open is gebleven…maar dat neemt niets weg aan het verhaal…dat na de hogere bodem van gisteren…nu weer een hogere top is gezet/wordt gezet…dus trend is trend.
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Goed gezien, GJ.

   Toch blijft de non-confirmatie met andere indices zoals DAX knagen, maar misschien dat dat de komende tijd wordt opgeheven………..

 4. wh.giesen says:

  Roelof, de Dax heeft vandaag in ieder geval het 2e gap gesloten wat in ieder geval positief te noemen is, alleen de kans op het ontstaan van een NR ligt nu weer op de loer.

  mvg

 5. string says:

  Goede middag…
  570.67 is op 30’plaatje AEX/CFD…de geboorte van ’n Rising Wedge…welke zojuist op 574.54 neerwaarts verlaten werd…

 6. string says:

  Ik zeg…Wedge afgevinkt…570.69…

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Daar is 571…dan zou je toch zeggen…het moet weer wat omhoog kunnen…
  GRS Geert-Jan

 8. string says:

  Zou je wel denken…Gap dicht…steunlijn en RSI werken niet tegen…
  Maar ik heb ook weleens ergens iets gelezen van…te lang naar boven kijken en stijve nek…
  Mag ik dat hier zeggen??…

 9. miked says:

  ik zeg toppie toppie mooi herhalingspatroon…

 10. VeiligeVictor says:

  Waarde GJ,
  Ziet u nog kans voor een update op de S&P? Alleen als de hobby het toelaat..

  1. VeiligeVictor says:

   Thanks!

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde String,
  Dat mag u zeker zeggen…alleen vandaag de hoogste koers van 2019 gezet…dus om nou te zeggen…te lang naar boven kijken…is mij wat te gortig…laat eerst maar eens een steunlijn breken…als je onder de eerste steun short gaat…dan ben je volgens mij zeker niet te laat…als ik die pijl van Miked moet geloven…
  GRS Geert-Jan

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Miked,
  Ja die long had mijn collega van de week weer mooi gezien…gelukkig maar dat hij niet geschreven heeft…dat het in een rechte beweging en zonder ene tussenliggende min-dag en binnen een week ..naar 220 moet gaan…ik denk ik zeg het maar even…anders hebben we daar maandag weer misverstand over…als de koers na 20 euro in een rechte streep…mogelijk wat corrigeert… 🙂
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Maandag kunnen we short Philips gaan 😀

 13. Turbo says:

  Het lijkt erop dat we vandaag hoogste punt gezien hebben

Geef een reactie