AEX: Pas op Plaats

Na de euforie van dinsdag was het gisteren een Pas op de Plaats voor de AEX. Het eindresultaat in de dag-grafiek is een doji-formatie. Dit patroon duidt op twijfel en aarzeling. De plek waarop deze formatie is gezet komt voor de vaste lezer natuurlijk niet als een verrassing. De zone 452 is immers dichtbij.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Gisteren kreeg ik een aantal vragen. Een van de vragenstellers vroeg zich af of het scenario van een AEX rond 439/438 verlaten moest worden. Als antwoord daarop het volgende. De titel van de column van gisteren is bewust gekozen. Deze titel is een verwijzing naar de moeite welke de graadmeter momenteel ondervindt in de zone rondom 452. De ontwikkeling gedurende de eerste helft van deze week is daarvan wederom een mooi voorbeeld. Het scenario dat in de achterliggende weken is gevolgd luidde als volgt. Rond 426 is gewezen op een aanstaande herstelbeweging van de AEX. Deze beweging is echter vanaf de start gekwalificeerd als een correctieve beweging en niet als het startpunt van een marktdraai welke de graadmeter richting 474 zou tillen. Al enkele dagen staan drie halve cirkels ingetekend in de dag-grafiek. Deze cirkels accentueren het gevaar dat de index momenteel bezig is met de vorming van een patroon. In eerdere antwoorden op vragen is aangegeven dat deze mogelijkheid open blijft zolang de index onder 452/453 noteert. De eerste drie dagen van deze week hebben dus geen enkele verandering in het neergelegde scenario aangebracht.

Geduld is een schone zaak. Ook voor vandaag wordt rekening gehouden met weerstand rond 452. De koersontwikkeling onder de eerste halve cirkel heeft nagenoeg een maand geduurd. De koersontwikkeling onder de tweede halve cirkel heeft ook niet plaatsgevonden in twee handelssessies. Qua tijdsduur zit de huidige ontwikkeling dus nog ruim binnen de marge van symmetrie.

Samenvattend: Het neergelegde scenario blijft valide zolang de AEX niet boven 452 uitstijgt. U kent het principe: Reageren, niet Anticiperen! Tot die tijd is het rust bewaren en de blik gericht houden op 439/438. In eerste instantie wel te verstaan. Waarvan Akte!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Eén reactie op “AEX: Pas op Plaats”

  1. burger says:

    Goedemorgen Geert-Jan,
    Spannende dagen wel, ik heb met mijn huidige shortpositie toch het gevoel steeds langs de 452/453 ‘afgrond’ te lopen en enkele dagen geleden is een neerwaartse beweging al bij de 443 gestrand. Ik had bij die daling meer kracht verwacht. Geduld is ook een lastige zaak. 😉

    Fijne dag!

Geef een antwoord