AEX: Op het Randje

In de DD van vorige week donderdag is voor de eerste keer expliciete twijfel uitgesproken en een eerste expliciete waarschuwing afgegeven over de houdbaarheid van de huidige stijging. Inderdaad zit de AEX vanaf dat moment gevangen in een zijwaarts gehobbel en zijn de twee kernwoorden: afnemend momentum. De titel van vandaag is een expliciete verwijzing naar de huidige status van de wolk.

De AEX had eind oktober een aantal dagen horizontaal getreuzel nodig om tot rust te komen van de voorafgaande daling om vervolgens het proces van stijging in te zetten. Het startschot lag op 2 november in de draai van de wolk. Rood werd groen. Zoals opgemerkt is momenteel wederom al enkele dagen sprake van een impasse. In deze ontwikkeling  zijn de lijnen van de wolk inmiddels volledig geconvergeerd. Nog slechts een klein zetje is nodig om een nieuwe draai te forceren. Zie Titel. Langzaam maar zeker luidt de centrale vraag voor de wolk hoe lang nog voordat weer gesteld kan worden dat groen opnieuw rood is.

Zoals in de DD van dinsdag reeds aangehaald zit de DD op het spoor dat een nieuwe draai aanstaande is. In dat geval, en slechts in dat geval, kunnen de ingetekende horizontale lijnen onder de huidige stand van de AEX aangemerkt worden als de respectievelijke magneetlijnen.

Met een verwijzing naar de middag-update van gisteren nogmaals de opmerking dat een draai van de wolk slechts stap 1 is. Pas onder 595 komt echt de bevestiging van lagere ambities van de AEX.

Aan de bovenkant ligt de kritieke grens onveranderd op 603.50. Boven dit niveau nemen de scherpe randjes van een mogelijk aanstaande daling sterk af. Wordt de grens 603.50 toch overschreden dan kan de 613.25 uit de daggrafiek gaan trekken.

Eigenlijk staat in deze DD gewoon een exacte herhaling van het verhaal uit de DD van dinsdag. Gisteren is immers ook al afgesloten met de woorden dat de huidige eerste grenzen op respectievelijk 603.50 en 595 liggen. Maar ja, dat neemt natuurlijk niet weg dat al sinds vorige week donderdag op deze plek meerdere keren op de ontwikkeling van de wolk is gewezen. In de komende uren/sessies dus maar eens kijken of de oproep tot alertheid terecht blijkt te zijn.

Succes.

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

In onderstaande grafiek is na het eerste half-uur handel van vandaag een rode pijl verschenen. Deze symboliseert het gegeven dat de (aangekondigde en verwachte) draai van de wolk een feit is. Let wel, om iedere vorm van uitbundig enthousiasme, euforie en volledige adoratie in de kiem te smoren, even terug naar de DD van vanochtend.

Vanochtend is aangegeven dat de draai van de wolk slechts stap 1 is. Het koersverloop na het eerste half-uur onderstreept nog eens duidelijk dit gegeven. Ondanks de draai van de wolk is uiteraard nog steeds sprake van een horizontale impasse 603.50 en 595. Deze belangrijke eerste grenzen worden daarom in de middag-update nog maar eens een keertje aangehaald.

Teruggrijpend op de middag-update van dinsdag en DD van vandaag opnieuw de opmerking dat pas onder 595 de echte ambities tot dalen duidelijk zijn.

29 reacties op “AEX: Op het Randje”

 1. mikeonyx says:

  Bedankt GJ
  Helder verhaal
  Goedemorgen allen !

 2. detita444 says:

  Waarde Geert-Jan,
  afgelopen zaterdagmiddag stuurde ik, zoals ik op de DD vermeldde, een e-mail te uwer attentie naar het adres info@tradeidee.nl.
  Aangezien ik echter geen enkel teken van ontvangst van uw secretaresse, dan wel ander administratief medewerker van uw staf, mocht ontvangen omtrent het arriveren van mijn epistel te bestemder plekke, begin ik mij wat zorgen te maken.
  Heb ik abusievelijk het verkeerde e-mail adres vermeld? Was de -email onvoldoende gefrankeerd?
  Of is het schrijven misschien door de Belgische douane tegen gehouden aan de grens i.v.m. met de lockdown?
  Indien een van de bovenstaande vragen bevestigend beantwoord kan worden, dien ik mij met het schaamrood op de kaken te excuseren.
  In het geval de laatste vraag met een volmondig “ja” beantwoord kan worden, zal ik terstond een kopie van bovengenoemd epistel ter verzending aanbieden, waaraan ik middels een paperclip enige 100 Bfr. biljetten zal bevestigen. Dit teneinde een vlotte uitklaring aan de Belgisch-Nederlandse grens door de betrokken Belgische douanier te bevorderen.
  Mocht het e-mail adres van uw secretariaat door onopgehelderde oorzaak onjuist in mijn adresboekje zijn weergegeven, dan verzoek ik u nederig mij alsnog van het juiste adres op de hoogte te willen stellen. Een en ander om mij een kans te geven het juiste adres te noteren en alsnog alles in het werk te stellen mijn verzuim goed te maken.
  Waarde Geert-Jan laat mij u verzekeren van de diepste gevoelens van mijn hoogachting.
  Uw dienstwillige lezer,

  GRS, Fred

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Fred,
  Het klopt dat het email adres momenteel even hapert. Er wordt uiteraard aan gewekrt. Ik houd u op de hoogte.
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Waarde Geert-Jan,
   impliceert dit dat ik zodra het email adres wederom functioneert u beter alsnog een kopie kan doen toekomen?
   Zo ja zou u dan zo vriendelijk willen zijn mij te verwittigen indien de hapering tot de verleden tijd behoort?
   Of is het voor u mogelijk na de tijdelijke hapering alsnog kennis te nemen van de recentelijk in de brievenbus ontvangen en opgehoopte e-mails?
   GRS Fred

   1. Geert-Jan Nikken says:

    Dank voor de mail.
    GRS Geert-Jan

  2. detita444 says:

   Oplossing gevonden en gebruikt.
   GRS Fred

 4. wh.giesen says:

  Postduif Fred?

  mvg

  1. detita444 says:

   Ach…, Belgische e-mail he. Alles loopt hier immers ruim 10 jaar achter 😉

   1. Peter says:

    Dan zal de mail in 2030 alsnog wel binnenkomen 🙂

 5. dennishoscan says:

  Mijn gevoel zegt….we gaan door 603.5 heen

  1. Peter says:

   Het begint er inderdaad op te lijken . . . op de 603,50 nu en de lijn wijst ongestoord omhoog . . .

  2. detita444 says:

   U bent een gevoelig type 😉

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Als we het dan toch over gevoel hebben…dan denk/voel ik dat velen naar 603.50 zitten te kijken…#Gezelligheid.
  GRS Geert-Jan

  1. Bernard says:

   Als we dicht bij 595 zitten kijkt iedereen daar naar en krijgt men het gevoel dat ie gaat breken 🙂

 7. SRC says:

  Gelijksoortig – AEX 603.50 – gevoel ligt m.i. ook bij weerstand SPX op 3.625.
  MVG.,
  Bert

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bernard….
  …klopt…gevoel is vaak …de meest overschatte emotie…
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   exact.

 9. SRC says:

  M.i. blijft de VS-beurs “gerommel in de marge” tot aan de “markt gevoelige koopjesdagen” op 27/11: ‘Black Friday’
  & 30/11: ‘Ciber Monday’
  MVG.,
  Bert

 10. SRC says:

  In het verlengde van m’n bovenstaande “beurs – momentumloze” reaktie, heeft G-J’s Premium DD’s bruuske
  aankondiging het navenante effect waardoor die recalcitrante Forum deelnemers – waaronder ik – alvast blijkbaar hun nefaste conclusie hebben getrokken.
  MVG.,
  Bert

 11. jacco2 says:

  Vervelend greedy volk die longers, nu hebben ze weer bedacht om direct elke openingsdaling te kopen. Elke keer is er weer een nieuwe strategie. Nico B gelooft ook niet meer in een correctie. Beetje kabbelen naar een 600 expiratie? En daarna het ventiel open of een volgende explosie omhoog. Calls zijn duur op het moment, ik vrees dat we omhoog gaan.

  1. maurice says:

   Tja Jacco, als de callies (te) duur zijn, dan weet je het meestal wel…….

 12. jacco2 says:

  Als dit dus de vlag wordt na de felle stijging gaan we naar 665? Mijn hemel.

 13. SRC says:

  ‘Keep it simple…go with the flow by following’
  Bert

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Vooralsnog gewoon 603.50 en 595….maar dat is het al dagen.
  GRS Geert-Jan

  1. jacco2 says:

   Ik zie die daling echter niet GJ, de range zal toch een keer verlaten moeten worden toch? Afgelopen jaren zag je ook na zulke gemanipuleerde stijgingen nog een extra trap omhoog. 595 kan wel eens de maximale downside zijn vooraleerst.

 15. jacco2 says:

  AEX futs nu onder de 600, voor wat het waard is. Er stroomt nog veel water door de Maas voordat het 9.00 uur is. Tenzij de VS nog verder wegzakt gaan de futs zo weer up. Morgen onder de 595 zou echter top zijn.

  1. maurice says:

   Welnee, VS -je gaat vandaag weer eens groen sluiten !

   1. detita444 says:

    Ik zie het 😉

    1. maurice says:

     haha, foutje bedankt

Geef een reactie