AEX: Onveranderd

De titel van donderdag had niet beter gekozen kunnen worden. De AEX probeerde het gisteren wat hoger. De AEX probeerde het gisteren wat lager. De AEX sloot gisteren nagenoeg onveranderd. Een duidelijk TwijfelGevalletje. Ook voor vandaag zijn de belangrijkste parameters: een twee DAAGS eilandreversal en een openstaande gap rond 517 aan de ene kant versus een tot tweemaal toe geteste steunlijn rond 516 en een nagenoeg perfecte fibo-retracement afgelopen woensdag. Om maar een citaat uit de DailyDosis van donderdag aan te halen: een tweespalt in het huidige beeld!

AEX-IntraDagGrafiek

In bovenstaande kleinste grafiek, dat is de grafiek waarin ieder verticaal streepje een half uur bedraagt en waarbij linksonder in de grafiek staat dat het de AEX IntraDagGrafiek behelst, staat na gisteren een dalende lijn over de recente toppen getrokken. Deze lijn werd mij aangedragen op het forum. Dank daarvoor. Zoals te zien is, heeft deze lijn de opwaartse pogingen van de graadmeter deze week afgestopt. Vandaag dient deze lijn dus ook nauwlettend gevolgd te worden. Het behoeft geen betoog dat deze lijn aansluit in het rijtje openstaande gap op 517 en openstaand twee DAAGS eilandreversal. Sta mij toe nog een citaat uit de DailyDosis van donderdag aan te halen: een scenario is een scenario zolang dit niet is doorbroken.

De vaste lezer weet dat het eerder deze week ingestoken scenario behelst dat de geanticipeerde terugslag van woensdag de opmaat zou moeten zijn voor de volgende impulsbeweging. Deze beweging dient de AEX te liften naar respectievelijk 523 en 526. Aangezien dit scenario met de status quo ontwikkeling van donderdag niet is doorbroken, blijft dit scenario staan. Dat de weg omhoog zwaar bevochten zal zijn is in de DailyDosis van gisteren al expliciet benoemd en is in bovenstaande alinea’s wederom aangehaald. Het huidige scenario is namelijk het voortbouwen op het scenario dat aan het begin van deze handelsmaand is neergelegd in de Blik van de Nik. Aan het begin van de huidige handelsmaand is ingestoken op een ontwikkeling waarin binnen de langere termijn stijgende beweging de AEX terug zou vallen naar de zone 516 omdat de zone 530 getypeerd kon worden als betonnen-weerstand. Nu de graadmeter in de achterliggende weken inderdaad tot tweemaal toe is opgevangen op de aangehaalde 516, waarbij dus expliciet opgemerkt dat het vullen van het koersgat 517 niet hetzelfde is als de steun op 516, sijpelt in de DailyDosis van deze week dus langzaam maar zeker de verwachte vervolgstap binnen het scenario uit de Blik van de Nik door. Immers, een scenario is een scenario zolang deze niet is doorbroken. De opmerking over de langere termijn stijgende beweging is een mooi bruggetje naar de onderstaande grafieken. Want zoals bekend worden in deze DailyDosis iedere dag drie grafiek afgedrukt.

De bovenste van de twee onderliggende grafieken is de dag-grafiek. Ieder verticaal streepje is nu een dag. De horizontale as, waarop de tijdsafstand staat afgedrukt, omvat in deze grafiek dan ook een langere periode. Dit is gedaan om de ontwikkeling van de kleinere grafiek te kunnen plaatsen in een wat groter tijdsframe. Anders verwoord, deze grafiek geeft antwoord op het vraagstuk hoe de dag van dag ontwikkeling uit het intradag-beeld geplaatst moet worden in een wat hoger tijdsframe. Nogmaals, bij twijfel naar welke grafiek je zit te kijken kun je altijd even linksonder in de grafiek kijken. Voor jouw gemak hebben we daar namelijk de naam van de grafiek geplaatst. In deze grafiek staat al enkele dagen een rode cirkel. Deze cirkel duidt de gisteren en ook vandaag besproken twee DAAGS eilandreversal. Omdat het om een twee DAAGS eilandreversal gaat, staat deze ingetekend in de DAG grafiek. Het beeld in deze grafiek laat al enkele weken een grofweg zijwaarts verloop zien tussen 516 en 526. De ingetekende horizontale blauwe lijnen accentueren deze ontwikkeling.

Dan nog een laatste grafiek. De onderste van de twee onderliggende grafieken behelst de week-grafiek. Inderdaad, ieder verticaal streepje is nu een week en ja het klopt dat de tijdshorizon van deze grafiek wederom iets langer is dan in de dag-grafiek. Dat komt heel duidelijk tot uiting in de horizontale as, ook wel x-as genoemd. Je weet nu inmiddels, bij twijfel over welke grafiek dit nu precies is, gewoon even linksonder in de afbeelding kijken. Dit beeld laat een stijgende ontwikkeling zien. Niet sinds gisteren, niet sinds vorige week en ook niet sinds vorige maand. Nee al vanaf begin 2016. De vaste lezer weet dat deze grafiek centraal staat in de Blik van de Nik. Vandaar dat in de meest recente augustus-editie van deze publicatie een terugval in koersen is omschreven als de normale vervolgstap binnen een stijgende trend. Na een hogere top volgt immers de zoektocht naar een hogere bodem.

In de middag rond de klok van 12.00 uur verschijnt helemaal onder aan de DailyDosis een vierde grafiek met een bijbehorend klein stukje toelichting. Deze grafiek is de kleinste grafiek maar dan bijgewerkt voor de eerste uren handel van die specifieke handelsdag. Dat de eerste drie grafieken bij de middag-update veel lijken op de grafieken die ook al in de ochtend verschijnen is een zeer terechte constatering. Deze grafieken zijn namelijk een exacte kopie van de grafieken die ook al voorbeurs zijn afgedrukt. De enige toevoeging zit in de vierde grafiek. Je hoeft in de middag dus slechts dat stukje te lezen dat onder de titel “middag-update” staat.

Met bovenstaande uitleg heb ik getracht de opbouw, insteek en werking van de DailyDosis nog een keer expliciet toe te lichten. Er zit namelijk wel degelijk een gedachte achter de werking van deze publicatie. Op het forum bleek gisteren dat dit niet voor een ieder duidelijk was. Vandaar deze toelichting. Behoort u niet tot de groep die een extra uitleg behoeft, vergeet dan gewoon de bovenstaande alinea’s en laat je zeker niet op je tenen trappen door de taalkeuze van de uitleg. Richt je blik gewoon op onderstaande afsluitende alinea.

Wat is nu de huidige verwachting voor de AEX? Sta mij toe nog een laatste citaat uit de DailyDosis van donderdag aan te halen:  Dat betekent concreet dat vastgehouden wordt aan de neergelegde visie dat de woensdag gezette stap terug de opmaat is voor een nieuwe impuls. Deze vervolgbeweging dient de index dan weer te liften naar 523 en uiteindelijk 526. Nogmaals, slaat de laagste koers van woensdag weg dan kan de AEX nog even terug naar 517/516. Dit impliciet loerende risico wordt binnen het huidige scenario echter voor lief genomen.

En zoals altijd, en dan ditmaal met een grote dikke knipoog: Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Voor de middag-update kan teruggegrepen worden naar de openingswoorden van de DailyDosis van vandaag. Slechts een kleine aanpassing van wat woordjes is nodig: De AEX probeerde het vanochtend wat lager. De AEX probeerde het vanochtend wat hoger. De AEX noteert nagenoeg onveranderd. De titel van vandaag is daarom de titel van vandaag. Al vrij snel bleek vanochtend dat de bodem van woensdag niet sterk genoeg was waarna de AEX conform verwachting nagenoeg het koersgat van 22 augustus heeft weten op te vullen. Zoals bekend stond de onderkant van de gap rond 517. In de snelle daling en het even snelle herstel is de indicator niet tot onder de OS-lijn gezakt. De zone 517/516 kan daarom onveranderd aangemerkt worden als eerste steunzone/springplank. Dat neemt niet weg dat het opwaartse potentieel nu beperkt wordt door twee lijnen.

Allereerst de dynamische gemiddelde lijn. Zoals in bovenstaande grafiek, welke dus de bijgewerkte intradag-grafiek is en is opgebouwd uit half-uur bars, duidelijk valt te zien heeft deze gemiddelde lijn het opveren een halt toegebracht. Boven deze eerste lijn is het nog steeds geen vrij spel want de vanochtend reeds aangehaalde dalende lijn over de meest recente toppen ligt als volgend stootkussen boven de koersontwikkeling. Als antwoord op de vraag in het forum kan opgemerkt worden dat deze tweede lijn op dit moment rond 520.50 noteert. Let wel, zoals ook al beantwoord door de forumleden daalt deze lijn uiteraard met het verstrijken van de tijd. Het spreekwoordelijke net rondom de graadmeter wordt dus strakker getrokken met het voortlopen van de tijd. Boven de dalende diagonale lijn verschijnt naar alle waarschijnlijkheid ook 523. Zakt de koers onder de zone 517/516 dan mag een beweging naar de parallel-lijn van de diagonale weerstandlijn worden verwacht. Deze staat overigens nog niet in de grafiek ingetekend. Wel kan worden opgemerkt dat deze lijn momenteel rond 512 noteert. Uiteraard geldt ook voor deze lijn dat zij lager kruipt met het verloop van de tijd. Afsluitend kan worden gesteld dat volgens de eerste regel van Nikken geldt dat een scenario een scenario is totdat het tegendeel is bewezen. En dat brengt de middag-update weer bij de titel van vandaag. Waarvan Akte!

116 reacties op “AEX: Onveranderd”

 1. Fred says:

  Een goedemorgen allen.

 2. J.Klopper says:

  Goedemorgen,ik zie dat bij de weekgrafiek de schaalverdeling rechts niet klopt.

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen waarde Klopper,
  Welk deel klopt volgens u niet?
  GRS Geert-Jan

  1. J.Klopper says:

   nou het afgelopen half jaar zijn we diverse keren boven de 530 geweest,dat zie ik hier niet terug.

 4. Alphons says:

  Goedemorgen allen

 5. Roger says:

  Goedemorgen AEX CFD intraday met renko
  https://pbs.twimg.com/media/DIDnfEaVYAAZO0N.jpg

 6. jan says:

  Waarde GJN, kunt u misschien wat duidelijker aangeven om wat voor grafieken het gaat in de columns?

 7. Jan B says:

  Beste GJN,

  Ik heb genoten van uw DD, en vooral dan van de toon!
  Hoe is het mogelijk dat iemand al maanden duur zit te praten over TA, maar blijkelijk niet weet naar welke grafieken hij zit te kijken bij uw DD, ik ben er nog steeds verbaasd over, ha ha!

  1. Fred says:

   Beste Jan B, je verbaast me weer eens te meer.
   Ten eerste zei je enige tijd geleden dat je zelf niet naar grafieken keek.
   Ten tweede heb ik je al enige tijd geleden gezegd dat ik naar m’n eigen grafieken kijk.
   Ten derde wil je inhoudelijke posts over de beurs en geen koffiekransje, Nou die waren er gisteren. Als ik dan serieus met je over opties schrijven wil praten, geef je niet thuis.
   Kortom wat wil je nu eigenlijk behalve je eigen ego strelen?

 8. jan says:

  Geintje, wel heel handig die slotconclusie, ben ik erg blij mee, ik schrok al van dat enorme stuk tekst!

 9. Jan B says:

  Ik bedoel jou niet Jan, maar een zekere F

  1. jan says:

   Nou JanB, ik moet eerlijk zeggen dat ik dat ook niet goed door had soms, en vooral welke tekst bij welke grafiek hoorde. Durf ik hier dus te beweren met het risico dat ik bij de dommeriken wordt ingedeeld nu.
   .
   Het is net als met voetbal: ”simpel voetballen is het moeilijkste wat er is”

 10. Geert-Jan Nikken says:

  https://www.tradeidee.nl/tradeideeen/tradeidee-ahold-delhaize-blijft-wel-boodschappen/

  Bonuspakker op TradeIdee Short Ahold

  GRS Geert-Jan

  1. jan says:

   een soort kiloknaller dus met extra airmiles?

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jan,
  Laten we het vandaag vooral niet over voetbal hebben….die Amsterdammers hebben het al moeilijk zat…
  GRS Geert-Jan

  1. jan says:

   Ik heb 2 zonen die een aardig balletje kunnen trappen in hogere klasse KNVB. Morgen 2 x langs de lijn, veel leuker 😉

 12. Jan B says:

  Beste Fred,

  Ten eerste wil ik niet alleen maar inhoudelijke post maar ook algemeenheden over de beurs, dat houdt de site wat levendiger, 🙂
  Ten tweede kijk ik wel naar grafieken, hoe moet ik anders de steun en weerstandslijnen bepalen?
  Ten derde heb je me de afgelopen weken beschuldigd van leeghoofdigheid en dat ik niet wist waar ik over praatte, met iemand die dat zegt wil ik nog niet eens discussieren over het weer, laat staan over het optie schrijven.
  Ten vierde de bok die je gisteren heb geschoten moet je mij niet de schuld van geven.
  Ten vijfde sluit ik nu af, want dat eindeloze gehakketak tussen ons heeft niemand wat aan.

 13. Dennis says:

  Wat kunnen sommige zeuren op dit forum…zelfde liedje als het ooit op beurs.nl forum ging.
  Probeer wat aardiger tegen elkaar te zijn, maakt het stukken makkelijker in het leven.

  1. Fred says:

   Waarvan akte. Dan gaan we nu weer door met centjes verdienen. 😉

 14. Hoekstra says:

  Geert-Jan, bedankt voor de duidelijkste column, die u tot nu toe heeft geschreven.
  In uw regel ‘de horizontale as, ook wel ij-as genoemd’ mag u een schoonheidsfoutje aanpassen: het is de x-as (de y-as is de verticale as)

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Hoekstra,
   U heeft helemaal gelijk…dank voor uw scherp oog…deze omissie…of zo u wilt…hiaat… is inmiddels in de tekst aangepast…
   GRS Geert-Jan

 15. jm says:

  naast de dalende trendlijn over de recente toppen kan er ook een dalende trendlijn getekend worden over de bodems van 11/08 en 21/08 (GJ heeft onder de bodem van 11/08 een horizontale lijn getrokken). Deze twee lijnen vormen naar mijn inziens een dalende wedge, wat volgens TA een uitbraak naar boven suggereert. De opening van de wedge bedraagt +/- 17 punten. Volgens TA mag de opening als richtlijn voor de te verwachte stijging genomen worden. Vraag is of we eerst nog eens zakken naar onderkant van de wedge richting 515 en en passant het koersgat sluiten of de aex het noorden kiest zonder dit te doen. Deze avond kan madam Yellen en/of de heer Draghi eventueel één en ander versneld in beweging zetten. Tot dan verwacht ik dat het wat aanmodderen blijft alvorens een duidelijke richting te kiezen. Ondertussen meen ik dat de daling van daarnet het koersgat net niet gesloten heeft.

  grs

  1. Fred says:

   Beste JM, je stukje klopt n.m.m. helemaal. Het enige waar ik aan twijfel is de nieuwe top die kan ontstaan. Qua wedge klopt het zonder meer, ik verwacht zelf echter dat we stoppen bij de door jou genoemde toppenlijn en daarmee een lagere top zetten.

   1. jm says:

    Dat kan ook, garanties zijn er nooit. Daarom nu zeker nog geen long positie. Pas bij koersen boven de top van woensdag kan er long gegaan worden wat daytrading betreft en het patroon wil laten uitwerken.

    grs

 16. Jan B says:

  Ik verwacht eigenlijk niet veel van Yellen en Draghi, ze gaan nu toch niet zeggen wat hun plannen zijn als er in september vergaderingen zijn van de ECB en de Fed?

  1. jm says:

   kan goe zijn, maar ze zullen klaar en duidelijk moeten zijn. en dan is er nog de interpretatie die aan de verklaringen gegeven kan worden. We zullen zien wat het gaat worden. Maar zoals reeds eerder deze week met Draghi kan het goed zijn dat Jackson een muis baart.

   grs.

 17. Wietzendorf says:

  Beste Geert-Jan.

  Bij welke waarde zou de dalende toppenlijn kunnen worden uitgenomen ?

  Mvg.

  1. Fred says:

   Beste Wietzendorf, dat zal toch ook afhangen van het tijdstip waarop dat gebeurt. Zoals je al zegt, het is een dalende lijn (alhoewel niet steil).

 18. Wietzendorf says:

  Vertrouw het zaakje niet.
  Staat nu ook een shs vanaf
  522.72.

  Mvg.

 19. jan says:

  Roep al dagen: eerst een relatief saaie tijd, going nowhere.
  In Sept mogelijk schijnbeweging UP (waarbij velen te vroeg short gaan), reactie op lange downtrendkanaal DAX naar 61 fibo 12565 zone en dan als iedereen weer in ”sky is the limit” gelooft en aex 550 weer ter sprake komt, komt de echte daling.
  Zie hier een osks die dit mogelijk ondersteunt: https://twitter.com/Geldpakhuis/status/901004204327809024

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Jan,
   Ik heb altijd veel respect voor mensen die even in twee zinnen het koersverloop voor de komende maanden aangeven. Inclusief stijging en daling en inclusief tijdstippen. Ik kan dat niet, dus maak ik een diepe buiging voor u. Waarvan Akte!
   GRS Geert-Jan

   1. jan says:

    ja het is wat he, er is altijd weer ruimte om het nog beter te doen. Maar misschien toch beter pas buigen als het ook allemaal uit komt!

 20. Jan B says:

  Maar Jan, je verwachte vorige week een forse daling binnen enkele dagen, ben je daar vanaf gestapt?

  1. jan says:

   Beste Jan, dan ook meteen de rest van ‘mijn’ ‘voorspellingen’ erbij halen graag.
   Zoals die daling in juni en toen richting 500.
   Ik wil het nog wel even samenvatten: ik denk dat dax en aex de top voor 2017 al gezien hebben. Ik heb bijvoorbeeld vele aex toppen bestudeerd en zien er veelal hetzelfde uit grofweg. De move onlangs naar 534 was een typische plm 88% fibo schijnbeweging en die kan uit 1 of 2 delen bestaan. Natuurlijk kan ik nooit alles voorspellen, scenario’s bepalen is meer een hobby maar ik handel er wel op, wachtend op extremen binnen zo’n plan.
   Dus ja de grote downbeweging verwacht ik zeker nog, echter het schijnbewegingen spelletje is nou eenmaal telkens deels een verrassing, het mag niet te makkelijk worden natuurlijk.
   Pas als we niet eerder 500 dan 550 zien en het niet fors down gaat komende maanden naar 500 of misschien veel lager, vind ik zelf dat ik er helemaal naast zit.

   Nu begin ik zelf ook al lange verhalen te schrijven pffff

 21. Geert-Jan Nikken says:

  De middag-update staat weer geplaatst. Helemaal onderaan de DD van vandaag. Slechts de vierde en onderste grafiek is een toevoeging. De andere grafieken zijn niet aangepast.
  GRS Geert-Jan

 22. Jan B says:

  Prima Jan, duidelijk verhaal.

 23. Bert says:

  Goedemiddag U Allen,
  Vandaag “D(raghi)-Day” (?) Vermoed van niet; zijn speech zal wel weer “subdued” zijn.
  Ook Yellen zal afwachten nu eerst het VS- schuldenplafond vanaf ‘Laborday’ door het
  wetgevende Congress dient te worden behandeld. Men kan (politiek) moeilijk balans-
  monetair afbouwen als voor 29/9 het Congress faalt in verhoging ‘debt ceiling’.
  Maar ja dan heeft ons “Donaldske” de Mexicaanse muur al gebouwd..kunnen ze zich
  daarachter verschuilen.
  Toch goed positioneren voor het “gat” van Jackson opdat U hén eens “een poepie kan
  laten ruiken”.
  Succes.
  MVG.,
  Bert

  1. Fred says:

   Goedemiddag Bert

 24. Bert says:

  Goedemiddag beste Fred,
  Had voor de “zekerheid” toch ‘overnight’ een stop gezet op 1,1750 EUR/USD. Is er nu uit.

  1. Fred says:

   Oei, is hij daar onder geweest?

 25. Bert says:

  Neen, zover ik kan nagaan was vanochtend rond 1,1770 de laagst genoteerde koers.
  Voor alle duidelijkheid, heb zèlf de stop uitgezet.

 26. Bert says:

  VS-markt méér in de ban van de Texas naderende Harvey orkaan met windsnelheden van
  200 km.

  1. Fred says:

   Krijgen jullie daar ook nog last van?

 27. wietzendorf says:

  2 dagen geleden werd er een low van 518,3 geplaatst.
  Deze 518,3 was de bodem van een inv. shs .
  Die niet uitkwam.

 28. Bert says:

  Beste Fred,
  NB: EUR/USD uitgestapt op 1,1852 ! door Yellen’s opmerking over”crises ( ze bedoelt schulden-
  plafond) kan altijd gebeuren”..

  1. Fred says:

   Hahaha, ik op 1.1857. Thx Yellen.

 29. Fred says:

  En nog te vroeg zelfs.

 30. Bert says:

  Beste Fred,
  Okay very sharp !
  Andere opmerkingen van Yellen zoals o.a. banengroei in orde; nieuwe balans hervormingen
  met liquiditeits vernauwingen, géén markteffect méér.
  Aandacht naar Harvey : geen effect hier; woon aan de oost-kust van Florida, aan de west-
  kust (Tampa area) wat meer wind.
  Ben nu ingestapt op 2453 S&P500 en wacht op Draghi of de 1,1850-1,1800 range houdt.

  1. Fred says:

   Ik vermoed niet dat Draghi iets substantieels zegt. Hij zit daarvoor te veel in een spagaat.
   Ik denk als vanavond na Draghi het verstand weer terug keert dat de indices eerder weer terug zakken….

  2. JvG says:

   Beste Bert, ingestapt op S&P 2453 (long/short) is lef hebben dat is net precies de te nemen horde die eerder al voor een ommekeer heeft gezorgd en slot onder deze belangrijke weerstand. Dus het kan zomaar weer ritje terug worden nu naar 2447/2448 en deze nieuw geworden steun testen, breekt deze dalen we mogelijk snel verder terug. Dus weet niet wat je hebt maar hoop nu wel met een korte stop eronder. Mvg

   1. Bert says:

    Beste JvG,
    Dacht dat u al “op weekend” was. In ieder geval bedankt voor deze S&P500 update.
    Zit “bovenop” de pc-knoppen en (Vlaams) ” trek m’n plan” door bij steun 2447 als die
    houdt (meestal uit ervaring is rond 17.30 uur “sessions lows” ) een ‘buy-the-dip’
    te doen.

    1. JvG says:

     Good things comes fast. Daar is de 2447 al weer terug en de druk wordt opgevoerd dus ver voor Session low time van 17.30. “The Battle ain’t over untill the fat lady Sings”. Met deze wijsheid laat ik u nu echt alleen en houdt de stand goed in de gaten. Ik zelf ben er nog niet gerust op zie nu beetje veel “Sell the Rallies” in the States.
     Fijn weekend iedereen.

 31. Fred says:

  Beste Bert, ik ben bang dat iedereen weer aan de buis gekluisterd zit i.p.v. van de guitige fluctuaties te profiteren.

 32. Bert says:

  Schat dat ook in, beste Fred, vandaar ik wacht of die range houdt. Intussen guitige
  greenbacks gecashed.

  1. Fred says:

   fti ook gecashed. nu alleen nog 2e rit dax cashen.

   1. Fred says:

    En ook gedaan. Eerst maar eens een biertje nemen op het terras.

 33. Fred says:

  Precies, met fti, fdax, s&p future kun je nu leuke snelle winsten pakken.
  Gewoon met bestens orders werken, genoeg aanbod.

 34. Bert says:

  Beste Fred,
  Voor de TV ? what’s happening ?

  1. Fred says:

   Ze willen waarschijnlijk liever Yellen zien en naar de ondertiteling kijken i.p.v. aan de volaliteit te verdienen. En zo’n aantrekkelijke verschijning vind ik het nu ook weer niet.

 35. Bert says:

  Beste Fred
  Yellen zien wat al 45 minuten geleden is ‘uitgelekt’…beetje laat lijkt mij qua handelen.
  Als Yellen “toiletjuffrouw” speelt in Ned, niemand zal verbaast staan 🙂

  1. Fred says:

   Hij is leuk Bert, maar of ze dan veel tip krijgt? 😉
   Men begint wat tot bezinning te komen zie ik.

   1. Bert says:

    Yellen’s verschijning als “toiletmadam” komt doordat in het Italiaans restaurant aan
    Ocean Drive/Miami Beach haar “evenbeeld” zit, die ik soms als gierige Hollander niet
    tip als ze me niet ziet omdat ze aan het ‘kuisen’ is.
    Alléz “buy-the-dip” gedaan S&P500 op 2445

 36. Bert says:

  Volgende week zal Gary Cohn, Trump’s chief economic advisor, de beloofde “Tax Reform”
  gaan “pushen”. Overigens had hij een concept-ontslagbrief klaarliggen vanwege Trump’s
  racistische Charlottesville verklaring.
  Overigens,beste Fred, blijft de EUR/USD – door daling S&P, denk ik – hoog 1,1880 hangen….

  1. Fred says:

   Tsja…., de vraag is wat doet de s&p nu? Ik zie nog niet echt herstel.
   In aanloop van Draghi kan Europa, als ze nog net zo gek zijn weer iets omhoog, om daarna (hij houdt toch zijn kiezen op elkaar m.b.t. toekomstig beleid) om 22.00 of maandagmorgen weer omlaag te gaan.

   Helaas moeten we het nu allemaal zelf bedenken, want alle goeroe’s hier houden zich stil.

  2. Fred says:

   Ach, volgende week kan Gary ook ontslagen zijn.

 37. Jurrian says:

  EUR/USD is vandaag mijn klapper. Prettig Weekend. Jurrian

  1. Fred says:

   Feli Jurrian, ook een prettig weekend.

 38. Bert says:

  Beste Jurrian,
  Proficiat en Geniet van uw klapper..ook Pikketanussies ?
  Beste Fred,
  ‘k blijf “alert” ; herstel S&P wellicht naar slot toe; EUR/USD blijf aan de zijlijn.wil
  eigenlijk niet “pushen tot the limits nor beating any odds”..want dàn komt toch
  het verlies deksel op je neus..

  1. Fred says:

   Goed gezien Bert, ga ik in mee. Max. doe ik nog wat short fdax, fti, s&p straks. Even aankijken nog….

 39. Bert says:

  Beste Fred,
  Zou maar effe wachten met shorts want de “toiletmadam” is aangekomen bij het” gat”
  van Jackson. Zie je het verband : toilet…gat…:)

  1. Fred says:

   Yep, ik kijk het nog ff aan. Is ze al klaar met schoonmaken en luchtverfrisser dan?

 40. Bert says:

  Nou onze “kont” hoef ze niet te kuisen meer..we hebben al met die nieuwe winst Euro/USD
  biljetten dikke “poepies laten ruiken” 🙂

  1. Fred says:

   Yep en met fti en dax ook heel guitig.

 41. Bert says:

  Beste Fred,
  Wat mij handelstechnisch grappig lijkt is dat Yellen haar eigen USD naar beneden stelde
  (en de EUR up ) terwijl Draghi straks zijn eigen EUR naar beneden stelt ( en de USD up).
  In ieder geval..’t is lunch time..gaat genieten van het steeds onstuimerige weer hier.
  talk to you later ?

  1. Fred says:

   OK Bert, have a nice (lovely) lunch.

  2. Fred says:

   Resultaat is dan wel Europese beurzen omlaag en de US up. 😉

 42. Gökhan Erem says:

  zijn we nog wakker?

  1. Bert says:

   Yep, ben weer aan het cashen EUR/USD..Draghi spreekt niet “subdued”

  2. Fred says:

   Ja zeker Gökhan, leuk je hier weer te zien.

 43. Bert says:

  Ingestapt op 1,1870…eruit nu op 1,1930

  1. Fred says:

   Goed gedaan Bert. Klasse!

 44. Fred says:

  Nu even een rebound in de euro/$?

 45. Gökhan Erem says:

  Het trendje die we aan de onderzijde volgen in 180minuten (al tijden) heeft bovenkant kanaal bij 1,2018 momenteel. Dat is de ruimte die er ook maandag is overigens.

  1. Fred says:

   Thx Gökhan, kom hier eens meer langs pls.

 46. Fred says:

  Ik snap er niets van, zitten ze de hele dag achter het scherm zonder dat er wat gebeurt. En als er dan wat gebeurt zijn ze er niet.

 47. Fred says:

  Wat is je mening over de aex en dax overigens voor maandag Gökhan?

 48. Bert says:

  Beste Gökhan,
  Welkom en goedenavond. Afkoelen tot 1,1910 (?) met steun op 1,1850 waar ie OB is
  geworden.

 49. Fred says:

  beste Draghi, je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn. 🙁

  1. Bert says:

   Die (EUR) eikels heb ik al opgeraapt ondanks Draghi z’n bekende terughoudendheid omdat
   in sept. weer ECBvergaderingen zijn en ook z’n reaktie op Yellen’s speech precies het
   tegenovergestelde bereikte ondanks beiden geen punt gemaakt hebben op monetair
   beleid…..”confused”…

 50. Fred says:

  Nw daylow aex.

 51. Gökhan Erem says:

  Ik denk dat als de USD sell off doorgaat in JPY ( wat ik een hele goede kans geef) dat we dan moeilijk gaan hebben in europa met name in duitsland. Er was al wat gemor over de hoge euro dus dat kan weer doorvoeden. Wat het echter dempt (evt. met vertraging) zijn de fins als dit een vertaling heeft naar hogere eur yield. Verder VS is gewoon plus he, dus zo erg is het allemaal niet. En we gaan natuurlijk hoop putten uit de tax plannen van Trump onder aanvoering van Cohn. Dus zien eerst zien…, en voorlopig is deze week deze week. Dat Jackson hole titelwise alles regeert prima, maar we doen dit al een tijdje en eur/usd is ook niet vandaag uitgekomen door Draghi. Dit even voor de critici 🙂 Wat zeggen jullie? (ps. uiteraard de futs staan op heel dun ijs, maar das een inkopper die zelfs Siem de Jong kan maken, 🙂

 52. Fred says:

  Ach ja, ook Draghi komt van GS (Europe)….

 53. Bert says:

  Beste Gökhan,
  Denk dat Cohn al bezig is met opvolging Yellen febr. 2018…Intussen koelt de EUR/USD af
  richting 1,1910 ( zie mijn post 21.24 uur)

  1. Fred says:

   Yep Bert, maar dat is een normale reactie. Zoals het er nu uit ziet heeft Yellen gewonnen van Draghi (iets wat GS waarschijnlijk wilde). 😉

 54. Gökhan Erem says:

  o even iets geks, kan iemand makkelijk bij de o.i. data van de spi en p/c ratio sep17?

  1. Fred says:

   Sorry nee, niet up-to-date.

 55. Gökhan Erem says:

  en wat zei mario eigenlijk ik heb niet eens geluisterd?

  1. Fred says:

   Waarschuwt voor handels beperkingen en voor financiëlelakse instabilite….
   vrije handel in gevaar en geen commentaar (uiteraard) op economische vooruitzichten.

  2. Bert says:

   ‘k ook nauwelijks, na het fameuze woord “subdued” werkte de dikke lunch enigszins..toch
   nog iets opgevangen : geen opmerking over monetair (afbouwend) beleid + wèl globale
   verbetering economie ;

  3. Fred says:

   Ik heb ook niet geluisterd, maar van Dow Jones nieuws.

 56. Gökhan Erem says:

  Als ik het samenvat is er dit. JY: we hebben minder last van problemen dan we vroeger zouden hebben, en MD: het herstel in de wereld begint steviger aan te voelen… Juist, en dan is het prettig weekend 🙂

  1. Fred says:

   Zoiets ja. En maar weer bijdrukken .

 57. Gökhan Erem says:

  Onze vriend Sassen heeft er ook teksten over check dit: Hahahaha nogmaals prettig weekend. https://www.tradeidee.nl/video/vlog/vlog-sassen-draghi-speech-jackson-hole/

 58. Fred says:

  Benieuwd naar maandag. Jij nog een mening Gökhan?

 59. Gökhan Erem says:

  Altijd beste Fred.

  1. Fred says:

   Mogen we hem weten Gökhan? 😉

 60. Bert says:

  Ook over S&P?

  1. Fred says:

   Uiteraard Bert 😉

 61. Bert says:

  Als Gokhan al niet “pleiten” is 🙂

  1. Fred says:

   Nee, die is nog niet failliet. 😉

 62. Fred says:

  Gewoon in 2 woorden Gökhan. Europa up/down?
  S&P up/down?

 63. Gökhan Erem says:

  Precies wat ik 2 weken terug en deze week heb geschreven en wat Nikken daaropvolgend aan deze week heeft toegevoegd. 🙂 ga nu maar iets voor jezelf doen jongens… Ga ik dat ook doen 🙂

  1. Fred says:

   Doen we Gökham, prettig weekend. Maar jij bent minder wollig dan GJN.

 64. Fred says:

  Bert, prettig weekend, talk to you monday.

 65. Bert says:

  Alléz..Toch fantastisch vanavond in te springen, beste Gokhan
  Idd. hurricane watchen..en nog véél méér waterplezier…plons.
  Bon Weekend en Tot Maandag-middag
  MVG,
  Bert

Laat een reactie achter