AEX: OnderSteunen?

Gisteren wist de indicator wederom niet te volgen waarna de AEX opnieuw succesvol de steunzone testte. Vandaag de volgende poging op hogere koersen.

AEX-IntraDagGrafiek

In de middag-update van gisteren is gesteld dat de indicator een richting zal moeten kiezen. Hetzij OB, hetzij OS. Vraag is of dit vandaag gaat gebeuren. Het handelsgebied is gisteren gesteld op 541 tot 536/534. Bij het aantikken van de steun wist de indicator woensdag boven de OS lijn te blijven, Vandaag gaat de aandacht uit naar de bovenkant van de range. En uiteraard naar de vraag of de indicator tot boven OB kan klimmen.

Lukt dit, dan krijgt de AEX ruimte voor het doorstoten naar 544. Aangezien het laagste punt gisteren nagenoeg gelijk is aan het laagste punt van dinsdag blijft de opmerking geldig dat met deze laagste punten de  38.2 procent correctie is gezet van de stijging vanaf 11 februari. Gisteren is al aangegeven dat de eerste extensie van deze correctie op 544 uitkomt. Na in de eerste helft van deze week steeds twijfel te hebben uitgesproken over de kans op een OB notering, kan vandaag voor worden opgemerkt dat de kans op ondersteuning iets groter is.

Daar de slotstanden van de eerste drie sessies van deze week zeer dicht tegen de slotstand van afgelopen vrijdag aanliggen is het beeld in de dag-grafiek nog niet wezenlijk veranderd. De opmerking over divergentie tussen index en indicator wordt daarom bij deze herhaald.

AEX-DagGrafiek

Concreet: De eerste grenzen voor de AEX blijven ongewijzigd en dat betekent dus een eerste obstakel op 541, eerste steun rond 536. Kans op ondersteuning vanuit RSI ditmaal wat hoger. Boven 541 kan de AEX dus doorstoten naar 544. Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Op het moment van afdrukken van de grafiek noteert de AEX 541. De gehele ochtend staat in het teken van het gevecht met de eerst gedefinieerde hobbel. Na het uitblijven van de OB notering, is de AEX iets teruggezakt, waarbij opgemerkt kan worden dat zij wederom steun heeft gevonden van de MA-lijnen alsook van een trendlijn over de meest recente toppen in het zijwaartse patroon van 541 en 536. De gedachte dat de AEX verdere druk op de eerste weerstand kan zetten wordt met deze ontwikkeling gevoed. Met de AEX boven MA20 blijft het gevecht met 541 immers bezig. Een scenario van negatieve divergentie in de kleinste grafiek ligt op de loer. Dat neemt niet weg dat de insteek van vanochtend herhaald kan worden. Eerste obstakel 541. Boven 541 mogelijk ook 544. The Battle Conitnues.

102 reacties op “AEX: OnderSteunen?”

 1. Roland says:

  Goedemorgen.
  GJN dank
  vandaag belangrijk dagje.
  anders make or brake day op meerdere nivo ‘s
  😉
  groet
  https://www.tapatalk.com/groups/yigsaw2/welcome-to-tapatalk-groups-t1.html

 2. Roland says:

  oeps alles loopt verkeerd dat beloofd wat 😉
  https://www.youtube.com/watch?v=-Fju4UajL7g

 3. Jos says:

  Goedemorgen allen, zomaar wat cijfertjes.

  Actueel Verwacht Vorige

  01:30 JPY Productie Inkoopmanagersindex (PMI) (Feb) 48,5 50,4 50,3
  09:30 EUR Duitse Productie Inkoopmanagersindex (PMI) (Feb) 47,6 50,0 49,7

  Een recessie in wording en toch de boel omhoog drukken, rare jongens die Romeinen.

 4. Roland says:

  stil hier
  we zitten weer bij die dikke zwarte lijn

  1. Jos says:

   Als de draai naar beneden gaat komen dan zal het wel weer wat drukker worden is mijn vermoeden. Blijft lastig om een rally die is gebaseerd op hoop te shorten is wel gebleken de laatste weken.

 5. maborosi says:

  Er lijkt een rising wedge te ontstaan.

 6. paul says:

  Markt lijkt in afnemende mate op goed (USA>CHINA) nieuws te reageren waarvan ik langzaam het gevoel heb dat alle nieuws er onderhand wel in zit. Toch geen akkoord of iets waar gaten in worden geschoten en we gaan hard zuid. Trump schijnt de Duitsers c.q. Europa te willen belasten met extra importheffingen. En de (auto) industrie is nogal belangrijk in DLD. PMI’s ook niet echt sjonge. De uitbraak uit range 536-541/542 blijft maar achterwege maar ik zet in op zuid.

 7. Phoenix says:

  Goedemorgen allen,
  De Duitse PMI cijfers waren flink lager dan verwacht (en krimp) maar hebben ongeveer 10 minuten het wateroppervlak doen rimpelen. Illustratief voor de markt van de afgelopen weken.
  The only way blijft up, tot anders is bewezen.

  1. Jos says:

   Daarom denk ik dat het nog steeds omhoog kan als de deal er is. Inhoud van de deal totaal niet belangrijk. Maar om er long op te gaan is het mij niet meer waard ga liever op een hogere AEX short.

   1. Phoenix says:

    Mee eens Jos. Het uitzicht op een eventuele deal stuwt de beurzen al wekenlang, zonder enig concreet resultaat van de onderhandelingstafel. Uitstel van 1 maart (moeizame onderhandelingen) wordt met gejuich onthaalt. Ook komt er ongeacht de inhoud een enorme strik om de uiteindelijke deal, pas daarna verwacht ik een eventuele teleurstelling zodra er een laagje dieper gekeken wordt (sell the news).

 8. Roelof says:

  Gisteren uitbraak uit driehoek met vanochtend een succesvolle terugtest?

  1. Roelof says:

   Voor het grotere perspectief heb ik ook nog eens even wat oude Blikken van Nikken doorgelezen. Daarin werd steeds gesproken over de zone 541-544. Die zone fungeerde steeds als een soort scheidslijn of stootkussen. Wellicht dat dat nog een rol gaat spelen op korte termijn?

 9. Jurrian says:

  Als ik in mijn 30′ grafiek over een wat langere periode terug kijk is er veel gestegen zonder OS te geraken. Nú staan we op het hoogste punt van de dag en zijn niet in de buurt van OS. Dus de wetten van OS lijken wat minder stringent..

  1. Roelof says:

   Hierbij de 30 over een periode van twee maanden. We zijn qua punten inderdaad niet veel opgeschoten sinds de laatste keer OB, alwaar de top ca 538,50 was.

   1. Jos says:

    @Roelof en Jurrian…………..de vraag is nu of het niet OB geraken van de RSI een teken van zwakte of is het een opbouw van energie. We hebben van 23 januari t/m 4 februari ook nauwelijks een OB notering gezien met overtuiging totdat………juist 5 februari. Dus het niet OB worden van een RSI heeft slechts beperkte waarde denk toch dat je dit in het geheel plaatje moet bekijken.

 10. wh.giesen says:

  Welnu, de 541 is doorbroken met de gebruikelijke lunchpauzestijging voor de boeg moet het nu toch wel gaan lukken om OB te raken en die hogere standen te breken.

  mvg

  1. Moneymaker says:

   RSI flirt met de OB lijn, zou mooi zijn als dit zo gaat lukken! Ondertussen al 70 punten gestegen vanaf de bodem en het gaat maar door! Vraag niet hoe het kan profiteer ervan. Shorts worden uitgerookt voorlopig!

 11. Moneymaker says:

  Goedemiddag, iedereen. Aex op weg naar hogere regionen nu de 541 toch echt is gebroken. Zolang er geen negatief nieuws komt zet ik in op noordwaarts. Heb 3 FTI long sinds vanochtend en gaan er voorlopig niet uit!

 12. Moneymaker says:

  Even iets lucht eruit en nu wederom hogere bodem rond de FTI 540.60-540.70 om zo weer spurt omhoog te maken 😉

 13. Jos says:

  Er wordt hard gewerkt om iedereen gelukkig te maken en te houden………..maar of het genoeg is?

  https://www.cnbc.com/2019/02/21/feds-bullard-rate-hikes-balance-sheet-reduction-coming-to-an-end.html

 14. Jos says:

  De 541 is weer gebroken maar dan wel naar beneden………………….

  1. Moneymaker says:

   @Jos, stelt niks voor deze dummie daling intraday, voorlopig moedig voorwaarts zou ik zeggen!

 15. Moneymaker says:

  Vloertje wordt gelegd op het niveau fti 540.50-540.60, longers die de stijging vanmorgen hebben gemist dit is een nieuwe kans!

 16. Moneymaker says:

  nieuwe stijging is aanstaande niks meer niks minder!

 17. string says:

  Lunchpauze stijging wil nog niet erg lukken…
  Koers vanochtend om 04:40 uur al wel tot 542.66 opgelopen…

  1. Moneymaker says:

   @String, de ideale voorbereiding voor een namiddag stijging…futs in amerika rond de slotstanden. Zodra de beurs open is gaan ze, voor de afwisseling weer nar het hoge noorden en nemen de aex zoals de afgelopen week braaf mee.

 18. Moneymaker says:

  Is er nieuws?

  1. Jos says:

   Ja, er schijnen wat mensen door een vloertje gezakt te zijn 🙂

   1. Moneymaker says:

    @Jos, is idd iets verder doorgeschoten maar ondertussen alweer op 540.15 😉 na een prikje op 539.75

 19. wh.giesen says:

  Kopersstaking ingelast voorlopig.

  mvg

  1. Moneymaker says:

   ….voorlopig is van korte duur. FTI loopt alweer op, maar liefst 1,5 punt gedaalt vanaf de top op een stijging van 72 punten 😉

 20. Moneymaker says:

  Zoals aangegeven was dit mini dipje ideaal moment om in te stappen. Gewoon slot boven de 541 en morgen 544-546 😉

 21. Geert-Jan Nikken says:

  Bij mij begint de negatieve divergentie, waarnaar verwezen in middag-update, vorm te krijgen. Keerzijde is dat MA20 nog steeds steun biedt. Oftewel, the Battle om 541 Continues.
  GRS Geert-Jan

 22. Niek says:

  Aan alles komt een keer een eind, ook aan deze stijging. SP 2800 is inmiddels bereikt …. zie grafiek van SP 4uur met divergentie…..
  Laatste bodem AEX op 533. Zal het hard gaan wanneer we daaronder gaan? AEX 510 voor 15 maart?

  1. Moneymaker says:

   @Niek, dat is wel erg voorbarig. AEX is zo megasterk momenteel. Denk eerder aan 554 of hoger de komende periode en wellicht nog hoger!

   1. Niek says:

    Echt waar? Waarom precies denk je dat?

 23. Moneymaker says:

  En we staan gewoon weer op 541 😉

 24. Roland says:

  zoals ik gister schreef vanaf 15.2 bewegen we in die dag.
  vandaag zijn we er even boven geweest.
  high 541.27 15.2
  vandaag 541.72
  en daarna zakte we weer in de range
  ook gezegd make or brake day

  dus kies aub aex welke kant maakt mij niet uit 🙂

  1. Roland says:

   dus sterk ?
   dus zwak ?

   vroegaahh heette dat zijwaarts
   ken je gilllen ken je roepen
   t blijft zijwaarts in een range

 25. Jos says:

  Ik heb net mijn shorts verzwaard…………………..cijfer regen de komende uren dus ik denk dat er wel weer wat af kan. Stoploss 542.

  1. Moneymaker says:

   @Jos, trend is trend dus waarom in vredesnaam short nu? Echt oppassen want we zitten nog steeds in een zeer sterke uptrend

  2. Jos says:

   Even mijn stoplosje verhoogd naar 543…….krijg het een beetje benauwd 🙂

 26. Moneymaker says:

  FTI eruit op 541.00 nu wachten op nieuwe entry

  1. Roland says:

   Moneymaker
   21 februari 2019 om 13:16

   Goedemiddag, iedereen. Aex op weg naar hogere regionen nu de 541 toch echt is gebroken. Zolang er geen negatief nieuws komt zet ik in op noordwaarts. Heb 3 FTI long sinds vanochtend en gaan er voorlopig niet uit!

   ? rest my case

 27. Vrijbuiter says:

  @MM
  Je post 13 keer in 40 minuten; dat je gevoel omhoog wijst (long) weten we al dagen.
  Maar wat is de boodschap van deze 13 posts?

  1. Phoenix says:

   Ik zeg gele kaart. O nee, die worden niet daadwerkelijk gegeven. 😉

 28. Roland says:

  allemaal poep in een zijwaartse …….
  mob aex kom op
  https://www.youtube.com/watch?v=h9BUJ9q5n6o

 29. floriaantje says:

  Goedemiddag U Allen,
  Wat VS-‘macro-key-data’ voor uw “vechtende Damrakkertjes” :
  US initial jobless claims 216K vs 228K estimate
  Philadelphia Fed Business index for February -4.1 vs 14.0 estimate
  US Durable Goods Dec P: 1.2% (exp 1.7%; R prev 1.0%) -Durables Ex Transportation Dec P: 0.1% (exp 0.3%; R prev -0.2%)
  MVG.,
  Bert

  1. Jos says:

   Philadelphia Fed Business index for February -4.1 vs 14.0 estimate…………………………ze zijn niet zo goed in het schatten 🙂

   1. Hoekstra says:

    Jos, dat gold op 14/2 ook voor de detailhandelsverkopen (de 5-punten-dip erna werd binnen 1 dag weggewerkt)

 30. Turbotrader says:

  Goedemiddag,

  Het hinkt wat tegen de onderkant van het trendkanaal maar wil er voorlopig niet meer in , wijst toch wel op uitputting , maar vooralsnog geen short-signaal , 538 zal wel een tijdje als magneet blijven trekken

 31. floriaantje says:

  Beste Jos,
  Dat verkeerd inschatten van Philly Fed is nog niks vergeleken met de maand-herzieningen van de
  jobs.
  Overigens VS-markt focus blijft gericht op de fameuze handelstarieven EU/China versus USA
  MVG.,
  Bert

  1. Jos says:

   Precies als de deal er is of komt dan kunnen we ons weer richten op het echte economische nieuws 🙂

 32. Moneymaker says:

  Boven 542 snel naar 544 😉

  1. Phoenix says:

   Je vergeet de 543.

 33. string says:

  Berekening uitgaande vanuit de opwaarts verlaten en geteste driehoek is AEX/CFD 30’…545.80…
  Een Inverted HS-patroon in dezelfde grafiek…gevormd vanochtend vanaf 06:30…wijst naar 544.40…backtest enigszins schuine neklijn lijkt geslaagd…

 34. string says:

  IHS zag er best serieus uit…maar is weer geëlimineerd…

 35. Roland says:

  zie je wel meer laten ze effe wat stops afknallen
  en weer back in range
  die wel wat wijder of is het weider ? word natuurlijk die range

 36. Geert-Jan Nikken says:

  Een herhaling van de post van 13.48 uur. De divergentie is weer wat verder gevormd, maar MA20 nog steun. De Batlle of 541 Continues.
  GRS Geert-Jan

  1. Moneymaker says:

   Blijft allemaal beresterk liggen!!

 37. floriaantje says:

  Laatste vandaag van USA-macro-key-data voor die “vechtende Damrakkertjes” :
  US Markit Mfg PMI Feb P: 53.7 (est 54.8; prev 54.9) – Svc PMI Feb P: 56.2 (est 54.3; prev 54.2) – Composite PMI Feb P: 55.8 (prev 54.4)
  Heads Up: 🇺🇸 (USD) Existing Home Sales (MoM) (JAN) due at 15:00:00 GMT (15min) Expected: 0.20% Previous: -6.40%
  MVG;,
  Bert

 38. Moneymaker says:

  S&P zakt redelijk….en moet je eens kijken wat er met de index gebeurt 😉 Kortom als ze zo gaan herstellen staan we binnen notime op 544

 39. Moneymaker says:

  Het blijft allemaal zeer/zeer sterk liggen, het mag niet zakken blijkbaar. 2 FTI erin 540.20

 40. floriaantje says:

  Voila,
  US Existing Home Sales Change Jan: 4.94M (est 5.00M; prev R 5.00M) – Existing Home Sales (M/M) Jan: -1.2% (est 0.2%; prev R -4.0%)
  MVG.,
  Bert

 41. Moneymaker says:

  Zelfs met een S&P van -14 punten een aex die zeer sterk blijft liggen….ben benieuwd wat er dan voor moet zorgen dat we echt gaan zakken….zie geen enkele aanleiding!

 42. Jos says:

  Een hoop minnetjes maar het wordt allemaal dapper genegeerd…………voor zo lang.

  1. Moneymaker says:

   je kunt beter long gaan, indices gaan zo weer herstellen in us en dan binnen notime op 544

 43. Moneymaker says:

  Twee fti er weer uit 541.20. Wellicht te vroeg maar goed winst is winst. Heb tevens 5000 TL 525 gekocht voor swingtrade. Verwacht met deze sterke beurs dat de 544-546 morgen op de borden staat!

  1. Phoenix says:

   Dit is echt niet meer normaal. Beste Geert-Jan, kan je dit ajb stoppen??

 44. Moneymaker says:

  2 fti 540.50

 45. Roland says:

  Beste
  nogmaals het verzoek ik wil je posities niet weten ik kan er niets mee .
  sterker niemand…….

 46. v.binsbergen says:

  Het boeit ons allemaal niets wat je aan- en verkopen zijn.

  Kun je dit soort exhibitionisme niet op een eigen youtube kanaaltje doen?

 47. Niek says:

  Zeg emmenemmetje, het is al 1000 keer geroepen naar je, maar het interesseert niemand geen moer wat je uitspookt. Ik krijg alleen een lamme vinger van het doorscrollen …

  1. Jos says:

   Dat filter zou dan een uitkomst zijn 🙂

 48. string says:

  Ergens bij 538 eindigen vandaag?…nu HS intraday…kijken of deze wel wil lukken…

  1. Jos says:

   Moet Amerika wel een beetje meehelpen anders niet.

  2. v.binsbergen says:

   Zou me niets verbazen als het vandaag weer een doji candle wordt met slot rond 540,5

 49. Niek says:

  Niet alleen de MA20, maar ook de oplopende steunlijn van eind december vorig jaar zwaar onder druk, gebeurt het dan eindelijk?

  Weet iemand toevallig hoe ik die blauwe N’s uitschakel?

 50. Roland says:

  rechtermuisknop
  verberg markeringen op bars aanklikken

 51. Niek says:

  Aha, dank je Roland!

 52. string says:

  Als het scheef zit wordt het vanzelf…stilletjes…stiller…stiller…stiller…stil…stil…ssssssssssssssssst

  1. Jos says:

   Jij kent deze waarschijnlijk niet String…………https://www.youtube.com/watch?v=ZmInkxbvlCs

 53. Roland says:

  zoals ik zei een make or brake day .
  nog wel in range maar affijn……..

 54. Geert-Jan Nikken says:

  3 FTI Short…539.70…
  GRS Geert-Jan

  1. Geert-Jan Nikken says:

   En weer gedekt…539.65…winst is winst… 🙂 tot morgen…
   GRS Geert-Jan

 55. Niek says:

  Een Emmennemmetje 🙂

 56. Roland says:

  volgens berekening zou en let wel dit kan ik fout hebben.
  kan er nu de komende dagen een heftige volatiliteit ontstaan.

 57. string says:

  Eerst koersdoel van de gegooide pijl (niet gemeld) op 5-grafiek 539.51…is inmiddels bereikt…
  De om 16:31 gemelde HS…koersdoel 538.69…uitwerking is al ‘n eind gevorderd…best zichtbaar in 5′-grafiek…
  Als de uitwerking hiervan voltooid wordt…staat er in de 30’-grafiek nog een HS…koersdoel 536.57…
  Hij is beslist niet fraai…maar ik tel alles mee vandaag…

 58. Jan B says:

  Hallo Jos,

  Kijk jij alleen maar naar cijfers die jouw over het algemeen zuidwaartse visie bevestigen? De Duitse PMI was inderdaad niet best, maar daar staat tegenover dat de samengestelde inkopersmanagers index van de EU is gestegen.
  De beurs loopt toch altijd een half jaar vooruit, misschien richt de beurs zich alweer op een toenemende groei aan het eind van het jaar. Die kans is lijkt mij groter dan een recessie dit jaar.

  1. Jos says:

   Nee hoor zie op dit moment meer minnetjes dan plussen in de Europees data, dat is een feit. Als die richting eenmaal is ingezet dan wordt dit niet zo maar weer omgedraaid. Denk dat Europa zeker richting een recessie gaat tenzij de ECB weer met geld gaat gooien of iets dergelijks……………..kortom ik ben niet bullish mbt economy……………..maar of dat überhaupt iets gaat zeggen over de richting van de markt wie het weet mag het zeggen.

 59. Gerrie says:

  Short en long 50 fti. Kan ik altijd hier stoer doen als 1 van beide winst oplevert. Vergeet ik gewoon die verlieslatende.

  1. Roelof says:

   Hahaha, en ik heb 10.000 turbo long 525. Het wordt morgen een guitiger dan guitig dagje voor me want we gaan naar 544. Dat heb ik ergens gelezen. Weet niet meer waar precies, maar het paste me wel dus heb er snel op gehandeld. Als we morgen toch dalen vertel ik welke turbo shorts ik heb…….

   1. Roelof says:

    Oh ja, mochten we morgen toch naar 544 gaan dan heb ik natuurlijk helemaal geen turbo shorts…………….

 60. Niek says:

  Vandaag laatste dag met een slot in het kanaal?

  1. string says:

   In één dag erbovenuit stijgen?…kom nou… je moet wel geloofwaardig blijven hè…

 61. Gerrie says:

  @ Roelof,

  Ik geloof je.

  1. Roelof says:

   Ik heb de 10.000 turbo longs reeds guitiger dan guitig gesloten, Gerrie. U snapt…..

 62. Roland says:

  ik zou het niet durven zeggen Niek
  wel weet ik zie grafiek dat me getrokken zwarte dikke
  steeds als gemiddelde loopt en het in die range blijft
  https://invst.ly/a3iwx

 63. Roland says:

  prachtige nieuwe band ontdekt de Tesky Brothers
  heerlijk
  https://www.youtube.com/watch?v=2qrXfnOnmTo

 64. Gerrie says:

  @ Roland,

  Crying super lekkere band man als afsluiter .
  Fijne avond

 65. maurice says:

  Beste Bert,

  Bedankt voor uw tip van gisteren ! Helaas ontbreekt het mij momenteel aan tijd om veel tijd achter de pc door te brengen, vandaar mijn keuze voor een kleine short positie voor de lange termijn.
  mvg
  Maurice

Laat een reactie achter