AEX: Onder Druk

In de achterliggende columns is zeer sterke twijfel uitgesproken bij het vraagstuk of de oude weerstand rond 458 als nieuwe steun zou gaan fungeren. Inmiddels heeft de AEX het antwoord gegeven. Nogmaals, een breuk van 458 is heel iets anders dan koersen boven 458.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

In de laatste column van vorige week is antwoord gegeven op vragen van lezers welke zich afvroegen waarom de ondertoon van deze column onveranderd terughoudend en negatief bleef ook met koersen boven 458. Wordt de eindbalans van vorige week opgemaakt dat kan worden opgemerkt dat een reversal-bar de weekgrafiek siert. Daarbij komt dat de indicaties voor vanochtend duiden op verdere druk. De conclusie dat 458 inderdaad niet als steun en springplank heeft gefungeerd mag nu dus wel worden getrokken.

In de column van vrijdag zijn twee eerste ijkpunten meegegeven op basis van de gemiddelden. Deze lagen respectievelijk op 454 en 448. Vrijdag was het al raak met 454 en vanochtend kan 448 worden afgevinkt. In de dag-grafiek loopt echter nog een derde gemiddelde lijn. Deze fluctueert momenteel rond 436. Let wel, iedere eerste beursdag van de maand verschijnt op TradeIdee “de Blik van de Nik”. In de editie van 1 september is een richtpunt van 425 afgegeven. In de komende periode zal de verdere ontwikkeling van de AEX op deze plek worden beschreven en zal de zone 425 een centrale rol gaan spelen. Dit betekent natuurlijk niet dat de AEX ook in een rechte streep naar dit niveau hoeft af te dalen. Tussen nu en het aantikken van 425 zullen ongetwijfeld dagen van herstel en opleving zitten. Sterker nog, een scenario van een fors lagere opening om van daaruit gedurende de dag wat te herstellen mag voor vandaag zeker niet worden uitgesloten. Dat neemt niet weg dat het langere scenario blijft zoals deze in de achterliggende dagen/weken op deze plek is uitgesproken. De huidige koersontwikkeling rechtvaardigt immers het handhaven van de neergelegde visie. Wordt Vervolgd!

Nu de markten weer volop in beweging zijn verzorgt TradeIdee aanstaande woensdag voor u het webinar: BeursTafel. Vier beleggingsexperts, te weten Martine Hafkamp, Cees Smit, Alexander Sassen van Elsloo en Geert-Jan Nikken, gaan met elkaar in discussie over de vooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2016. Wordt het nog wat met beleggen dit jaar of kunt u beter uw handelsscherm sluiten om pas in 2017 weer terug te keren? Waar liggen de kansen, wat zijn de thema’s voor de komende maanden, en vooral, waar liggen de bedreigingen! Laat u bijpraten of stel zelf uw vragen aan de expert van uw keuze. Als u nu al een vraag heeft dan kunt u deze sturen naar info@tradeidee.nl. Vermeld wel de naam van de expert voor wie uw vraag bedoeld is. Schrijf in:

TradeIdee: BeursTafel!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

25 reacties op “AEX: Onder Druk”

 1. lady Curzon says:

  geduld is een schone zaak, Dax 10375 aangetikt. Kan langzaam onder dat niveau wat long opbouwen tot 10340 en vanmiddag/morgen weer uit

 2. Rob says:

  Beste Heer Nikken, wilt u mij helpen met deze vraag.
  Ik ben uitgestopt met Dax sprinters Long 10.300,88. Volgens de Ing heeft de Dax om 9.16 uur vanochtend een stand bereikt van 10299.38.
  Volgens mijn gegevens is de Dax niet onder de 10326 geweest.
  Kan u of iemand anders de lezing van de Ing bevestigen?
  Verliezen hoort erbij maar hier heb ik mijn twijfels over
  Alvast bedankt, Rob

  1. ole says:

   Hoi Rob,

   De sprinter is gebaseerd op de future waarde en niet de index waarde.

 3. Geert-Jan Nikken says:

  In mijn grafiek is de laagste koers van de DAX tot nu toe: 10299,38
  GRS Geert-Jan

 4. Rob says:

  Dank u, van u wil ik dat wel aannemen.

  GRS, Rob

 5. Ernst says:

  In geval van twijfel, kijk op Bloomberg. Dit is meestal de koersprovider die de basis geeft voor de onderliggende waarde.
  DAY RANGE
  10,299.38 – 10,400.60
  Laagste koers bereikt rond 4:15 uur.

 6. Geert-Jan Nikken says:

  De AEX lijkt weer terug op weg naar 446. Als zij erin slaagt om boven dit niveau uit te stijgen, dan lijkt het startschot gegeven voor herstel naar 452.
  GRS Geert-Jan

  1. Wilco says:

   Daar hoop ik op.

   1. JBN says:

    Jij was toch bearish? Toch naar het kamp van de stieren overgestapt?

    1. Wilco says:

     Na zo’n enorme daling in zo’n korte tijd als de boel zwaar oversold is en er een enorm gap naar 451 openstaat is het toch logisch dat je voor gapfilling gaat? Dat wil niet zeggen dat ik ineens zwaar optimistisch wordt voor daarna.

     1. Wilco says:

      Ik vind het wel mooi dat mensen die eind vorige week riepen dat we naar 500 plus gaan dat dat si sa simpel is en of het de shorters dun door de broek loopt (die roeptoeter hoor je trouwens alleen maar op stijgingsdagen) en 475 vink enz dat die even het deksel op de neus kregen. Beleggen is nooit een simpele zaak!

  2. taburger says:

   Je zal wel gelijk hebben hoor, maar op basis waarvan denk je dat dan Geert-Jan? Ik zie het even niet.

   1. taburger says:

    Het ging mij om het ritje naar de 446 hoor, niet om de mogelijke gapfill daarboven richting de 452. Voor mij kon het namelijk op dat moment net zo goed naar de 442 gaan. Vandaar de vraag.

 7. Rob says:

  Bedankt Ernst,
  dit zegt de ING
  ” Hartelijk dank voor uw email. De DAX index heeft om 09:16 een stand bereikt van 10299.38″.
  Degiro moest om 9.30 uur bellen met de Ing om vast te stellen dat ik uitgestopt was 😉
  Bij de Giro staat de laagste koers van de Dax op 10321.59 sinds 08.00 uur vandaag.

  1. Ernst says:

   FYI – Via ‘Guidants’ (web of app) kan je verschillende koersleveranciers raadplegen – helaas zijn de Bloomberg koersen hier geen onderdeel van. JFD Brokers (en vaak ook Forex) levert hier wel 24 uur per dag koersen (incl. DAX around the clock) en kan je als redelijk goede benadering van Bloomberg gebruiken voor de tijden die de gebruikelijke providers niet ondersteunen.

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Bijna 446…daar wordt het erop of eronder….
  GRS Geert-Jan

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Ik denk dat we de gap gaan invullen.
  GRS Geert-Jan

 10. lady Curzon says:

  verwacht et niet vandaag, misschien morgen. Neem voor de helft van de long positie 80 ptn winst op de Dax 10425. De rest zie ik wel morgen weer. Play it safe Sam…….. Binnen =binnen

 11. john says:

  Gap vullen en dan verder down?

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Ik durf voorlopig inderdaad niet veel verder te kijken dan 452.
  GRS Geert-Jan

 13. Wilco says:

  Ik durf ook niet verder te kijken dan 451-452. Ik heb mijn long meegenomen naar morgen voor de gapfilling naar 451,5 en wat er daarna gebeurt…best kans dat we weer gaan dalen.

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Bijna 452…longs exit
  GRS Geert-Jan

  1. taburger says:

   Bedankt dat je op bepaalde momenten trades vermeld, dat geeft wat mij betreft een extra beeld bovenop jouw visie.

   1. taburger says:

    vermeldt* 😉

  2. taburger says:

   Ik heb mijn longs nu ook gesloten, morgen maar weer verder kijken. Fijne avond nog allemaal.

Geef een antwoord