AEX: Oei Oei Oei!

Na de bliksemstart gisterochtend stond de handelssessie na het verschijnen van de middag-update in het teken van zwakte/afkoeling. Het laagste punt van de afkoeling vormt een mooi bruggetje naar de slotopmerking uit de middag-update van woensdag.

De AEX is netjes opgevangen door de bovenkant van de wolk (=lees, afstand AEX tot wolk is verkleind). De wolk is daarnaast weer groen van kleur. Tot slot de RSI. Deze is gisteren nipt OB geworden en is in de namiddag tot rust gekomen op haar mediaan. Na het sluiten van de cash-markt is de AEX opgelopen hetgeen zich vanochtend vertaald in een nieuw hiaat. De tweede op rij.

Interessant wordt vanochtend de ontwikkeling van de RSI. Idealiter blijft de indicator achter bij de AEX en liefst ook onder OB. Indien zo, dan kan de AEX gedurende de sessie starten met het vullen van het nieuwe hiaat en haar blik in de komende sessies richten op de gap van woensdag. Zie wederom de middag-update van gisteren. Let wel, uiteraard geldt voor vandaag opnieuw dat de dynamische steun gezet kan worden op de bovenkant van de wolk.

De sessie van vandaag is overigens ook interessant voor de verdere stappen in de daggrafiek.

AEX 30 MinutenGrafiek

In de daggrafiek staat al enige tijd een wig ingetekend. Na het plaatsen van deze DD zal dit patroon worden verwijderd. De wig maakt plaats voor twee nieuwe meer actuelere diagonalen.

Gisteren is de verwachte opleving na de doji van dinsdag op deze plek omschreven als het opzoeken en testen van de rode wolk. Inderdaad is de reactieve beweging woensdag vastgelopen op de wolk en ook op de dalende diagonaal over de toppen sinds eind juli. In navolging van het verhaal hierboven over de intra-daggrafiek wordt deze combinatie voor vandaag wederom als weerstandszone meegegeven.

Let wel, de AEX zal gedurende de sessie wel moeten gaan zakken anders onstaat een situatie dat de weerstand doorbroken wordt en lijkt een vervolg in de komende sessies naar 575.75 niet uitgesloten. Meer hierover in de middag-update.

Belangrijke dag dus vandaag. Tot zo!

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 3 september 2020 DagGrafiek

Middag-Update AEX

“Interessant wordt vanochtend de ontwikkeling van de RSI. Idealiter blijft de indicator achter bij de AEX en liefst ook onder OB. Indien zo, dan kan de AEX gedurende de sessie starten met het vullen van het nieuwe hiaat en haar blik in de komende sessies richten op de gap van woensdag.” Aldus de DD.

Onderstaande grafiek laat zien dat de AEX inderdaad een hogere top heeft gezet waarbij de RSI een lagere top onder OB noteerde. De verwachte gap-fill is inmiddels dan ook gestart. Zie chat. Tot zover het goede nieuws.!

“Let wel, uiteraard geldt voor vandaag opnieuw dat de dynamische steun gezet kan worden op de bovenkant van de wolk.” Aldus de DD.

En zie, de gap-fill heeft vooralsnog steun gevonden op de bovenkant van de wolk.

Ondanks deze expliciete waarschuwing en duidelijke signalering, blijft de gedachte dat de AEX verder kan vullen overeind. Anders verwoord, de verwachting luidt dat de index de wolk in kan duiken. Door de snelle opmars van gisteren en vandaag ligt de onderkant van de wolk relatief ver weg. Dat biedt dus potentie!

91 reacties op “AEX: Oei Oei Oei!”

 1. Bull&Bear says:

  Goedemorgen allen. GJ bedankt voor de analyse!

 2. Pieter says:

  Meer dan een schijnbeweging was het Upje

 3. Pieter says:

  Hoe dan ook, lijkt sterk op overdrijvingsfase, wellicht DAX 13500 gap close, de koersdoelen 12860 zone zullen binnenkort gehaald worden

 4. Noorderling says:

  Goedemorgen en GJ dank voor de DD

 5. Pieter says:

  Wat de SP500 betreft, pre-corona topje uitgenomen, long en SL op die oude top en gaan, zo lijkt het.
  Tot en met de verkiezingen?
  Kan toch niet pfffff
  Daarom, voorspellen? Nee liever met de bewegingen mee

  Succes!

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Tja….
  Pieter 08.40 uur…de koersdoelen 12860 zone zullen binnenkort gehaald worden.
  Pieter 08.42 uur…Voorspellen? Nee…
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Haha…….just surfin’ the waves.

   Liedje erbij:; The Beach Boys – Surfin’
   https://www.youtube.com/watch?v=l2sfev-gu3I

   Surfing is the only life
   The only way for me
   Now surf, surf with me

 7. vega10t says:

  Morgen allen. Dank GJ!

 8. Rik says:

  Goedemorgen. Tnx, G-J.
  Spannend. Eens kijken waar de RSI staat om 9u30 op de 30min

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Rik,
  Idealiter gaat de gapfill al van start.
  GRS Geert-Jan

 10. Pieter says:

  Klopt GJN, en is volkomen logisch, het principe is mee met de beweging, niet anticiperen of op verwachting/koersdoelen handelen, wel koersdoelen markeren en als hulp bij evt finetuing uitstap indien signalen dat ondersteunen. Voorspellen is hobby
  Dus idem bijv plaatje met groene Z klopte wel als voorspelling maar handelde op signalen.
  Omdat niemand de beurs echt kan voorspellen, wel kan iemand regelmatig goed gokken. Tenminste zo zie ik het

 11. vega10t says:

  ASML ook heel mooi gap close van 23 juli. De 338 was vooralsnog te machtig.

 12. Pieter says:

  Ik denk persoonlijk dat de enige manier om succesvol te zijn en blijven met traden, is om zonder verwachtingen met bewegingen die je ziet ontstaan, mee te gaan (indien aan voorwaarden voldaan), trade what you see. Koersdoelvoorspellingen komen natuurlijk regelmatig uit.Bij iedereen. Maar ook regelmatig niet.
  GJN, je stuurde en tweet ”de rek lijkt eruit, we kunnen naar 554,50, daarom tradeidee”.
  Haalden we bij lange na niet. DUs wannneer weten we nu of een voorspelling uitkomt of niet? Misschien zitten sommigen nog steeds short door die tweet. Anyway, is just my humble opinion

 13. ed says:

  @ Pieter
  Komt die 12860 voor de dax uit je wavesurftradesysteem te voorschijn?

  1. Pieter says:

   klopt, onderdeel level 3 tools, dus geen onderdeel van het handelssignalen systeem

   1. ed says:

    ok dank voor je antwoord, ik vroeg het even omdat een koers van 12860 onder de onderste lijn van mijn buitenste band ligt en de koers daar enkel in extreme oververkochte situaties terecht komt, Voorts heb ik voorlopig nog geen signaal dat we naar dat koersdoel kijken moeten. ik richt mij eerst op steun op de witte/ gele lijnen . breken die, en staat de rsi overeenkomstig , dan kunnen we verder omlaag kijken,

    1. Pieter says:

     Ed, zo moet het, jij hebt jouw manier daarvoor. Ik heb aanwijzingen dat, normaal gesproken, die kd’s eigenlijk snel gehaald zouden moeten gaan worden en ik heb mijn manier om hopelijk op tijd die kant op te handelen.

 14. ed says:

  in mijn optiek was deze stijging van de dax geen schijnbeweging maar een beweging die keurig volgde op het patroon in de chart, zie plaatje

  1. Pieter says:

   schijnbeweging was de verkeerde term, dat staat vast.
   Op twitter tevens plaatje met de groene Z gepost

 15. Rik says:

  Aanhanger van de ‘gaptheorie’. Hoe klein ook.

 16. Roelof says:

  Het is slapjes m.b.t. de koersvorming in de AEX. Zowel gisteren als deze ochtend wil het maar nie echt OB worden nie.

  Gapfill rond 561 lijkt aanstaande.

 17. Pieter says:

  Anders gezegd, ik vind niet dat koersdoelen/verwachtingen leading moeten zijn maar de beweging die er is.
  KD’s zijn er hooguit voor uitstapfinetuning en bij de DAX is het genoemde kd 12860 zone een kd wat normaal gesproken niet lang op zich laat wachten, maar ik handel die kant op als er signaal is. Fundamentele core filosofie die ik gebruik, Volgens mij de enige manier om bij de 25% winstmakende traders te zitten. Maar ieder z’n ding zeggen we dan

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Pieter,
   U heeft gelijk…daarom hanteer ik ook altijd de stelling…KoerDoelen, Ijkpunten, Richtzones…zijn er voor de marketing…het gaat om trend en trendmatigheid.
   GRS Geert-Jan

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Inhaken….aansluiten…handjes in de lucht…links en rechts…gaan we nog een keertje…

  AEX = 562.00…GekkigHeid/GezelligHeid.

  GRS Geert-Jan

  https://www.youtube.com/watch?v=zdG8-3C6G5s

  1. Roelof says:

   Niet normaal he? Op 5 juni had de AEX een LOD (low of day) van 562,80. Vandaag, 3 september, oftewel 3 maanden verder in de tijd, heeft de AEX 562,13 als LOD. Voor degene die nog een waardeloze, trendloze markt zoekt…………ik weet er wel eentje 🙂

   1. Roelof says:

    Alhoewel, er bestaat in de technische analyse wel een term als “zijwaartse trend”…………..wat eigenlijk ook “Gekkigheid” is……

    1. paul says:

     ik zou het een “trading range” noemen.. Ook de cyclusmethode laat t (dan) wat afweten.. veel valse signalen en rode en groen candles die elkaar maar af blijven wisselen.. en ook al lijkt vandaag de Nasdaq het kopje te gaan laten hangen, er moet op AEX wel een mega rode candle komen op de dag of tweedaagse wil ik short gaan.. DAX is gewoon op weg naar ATH, weinig shorts..

 19. scheveningen says:

  @ Roelof. Ja, maar in die tijd ook 529 en 587 aangetikt. Leuk voor traders

 20. Noorderling says:

  Gisteren eind van de middag setup voor hoger, opening vandaag niet OB, ik verwacht dagje topvorming met ‘hoog openen en laag sluiten’, onder 560

 21. Geert-Jan Nikken says:

  De eerste opdracht is inmiddels ingevuld…het hiaat is gesloten…de volgende opdracht luidt nu…onderkant wolk opzoeken…zie middag-update…en dan in de volgende sessies…de gap van woensdag.
  GRS Geert-Jan

 22. SRC says:

  SPX pre-market:
  Technically,the S&P 500 is riding a strong bullish trend as suggested by its 20-, 50- and 100-Day Simple Moving Averages (SMAs). Immediate support and resistance levels can be found at 3,533 (127.8% Fibonacci extension) and 3,692 (161.8% Fibonacci extension) respectively. The RSI indicator, however, is deeply into the overbought zone above 70, and thus may suggest a potential technical pullback ahead.
  MVG.,
  Bert

 23. Pieter says:

  Eens met de middagupdate en qua DAX kan zomaar pivot worden opgezocht of nog even full power gap 13500 dichten.
  Zie plaatje.
  Op DIT moment staan m’n medium, LT indicatoren rood maar nu opening WS eens aanzien

 24. Pieter says:

  Pivot is ook 38 fibo correctie

 25. Noorderling says:

  Nog geen slot maar al wel onder 560, gezellig

 26. Bull&Bear says:

  Onderkant wolk….gezellig 🙂

 27. paul says:

  compliment voor GJN ik had ‘m niet (ge)zien (aankomen) . Op de Dag grafiek rood met lange tail, bijna FBO.. (Failed break out)..

 28. detita444 says:

  En onze aloude 557.50 ook al een vinkje.

 29. Pieter says:

  En pivot!!!
  Dax 38 fibo ligt iets lager

 30. Geert-Jan Nikken says:

  Als dit zo doorgaat….staan we straks ook nog die 554.50…uit de tweet..moet allemaal niet veel gekker worden…
  GRS Geert-Jan

  1. Pieter says:

   hahaha het zou kunnen, dan zal ik m retweeten 🙂

  2. detita444 says:

   U vraagt en wij draaien het dit programma.

 31. Pieter says:

  belangrijke fase…..is er nog kracht omm op te veren of is het genoeg geweest
  Bitcoin, Tesla krijgen tikkies

  1. WP says:

   de bullrun MAG hier niet ten einde zijn, dus er zal weer geld bijgedrukt worden. Mijn bet: we gaan gewoon verder enne maandag laborday vrije dag. Zo vlak daarvoor zullen ze echt niet de boel laten ontploffen. Geniet zolang het kan! 😉

   1. SRC says:

    @WP, FED’s fondsen hebben en zullen nooit stil staan. Slechts een “gezond” NYSE – dipje. Inderdaad na
    maandag, “big boys are back again”.
    MVG.,
    Bert

 32. Rik says:

  568-556, mooie rit op een dag

 33. paul says:

  Als t niet opveert is dit een bear 180. omkeerbar richting t zuiden..

 34. Roelof says:

  Er is in SPX vooralsnog niet zoveel aan de hand. Vanaf 24 juli tot aan gisteren is het ding zo’n 600 punten gestegen. Echter, dat gebeurde wel zonder noemenswaardige correcties wat weer voor een groot deel terug te voeren is op de aankondiging stock split door AAPL en TSLA. Die fondsen behoren vandaag tot de grootste dalers.

  Als het onder die gemiddelde lijnen weet te sluiten zou het wellicht naar 3400 kunnen voor gapfill en terugtest oude ATH 3.993.

  1. Roelof says:

   typo: het ding is niet 800, maar 400 punten gestegen

   1. SRC says:

    @Roelof, heb nog SPX steunen staan op 3494, 3460, en 3440 waar onder een trendbreuk plaatsvindt.

  2. paul says:

   thema is hier AEX Roelof….. Ik zie FBO in tech zoals in ASML.. en in de hele index trouwens..

   1. SRC says:

    pff…zucht (deel 7)…

    1. paul says:

     constipatie? of stress?

     1. SRC says:

      “stress”, ikke met een SPX (+) 800 pips; “constipatie”, ikke krijg van deze dictator een andere vorm van stoelgang…

    2. paul says:

     Volgens mij begin je zelf elke keer opnieuw hoor SRC! kap r toch s mee man

     1. SRC says:

      “Crapule”

   2. Roelof says:

    Klopt, Paul. De AEX is weer een heel ander monster zoals we de afgelopen drie maanden hebben gezien. Als ASML onder 324,95 weet te sluiten is dat een key reversal,

 35. Giuliano says:

  Hallo
  RSI OS bij mij op 30m grafiek 🙂

  1. detita444 says:

   Nog niet.

  2. detita444 says:

   Nu wel 😉

 36. Pieter says:

  GJN, heb je 554,50 tweet in het zonnetje gezet, wel kleine berisping erbij 😉

 37. Giuliano says:

  waar gaat er nog steun zijn? 😮

  1. paul says:

   op 530 haha, nee eerst 544. Vrije val, lang niet gezien & werd s tijd..misschien 549/551 nog even

 38. Geert-Jan Nikken says:

  Mind de Gap…. 🙂 … tot morgen…
  GRS Geert-Jan

 39. Giuliano says:

  Bottomless 😮 🙂

  1. detita444 says:

   Weer eens wat anders dan Topless. 😉

   1. SRC says:

    Had u vooraf al een akkoord van de “Thema Dictator” Paul – zie zijn berispende c.q. instructie post aan Roelof
    om 16.49 – om deze reactie te mogen plaatsen, Amice (?)

  2. Giuliano says:

   even goed 😀

 40. Giuliano says:

  shorts nu verkopen of nog wachten tot morgen? 🤔

 41. detita444 says:

  Toch nog 544? 😉

 42. Bull&Bear says:

  gevalletje van GHS… goed … hard en snel…

 43. detita444 says:

  Paul kap toch eens met die flauwekul. En waarom zou het hier alleen over de aex mogen gaan?! Pieter heeft het ook over de dax etc.
  Het is hier de laatste tijd net gezellig, dus kap met dat gezeur s.v.p.

  1. paul says:

   Beste Detita ik heb groot respect voor Roelof, en die begrijpt me haarfijn niet voor de SRC die wederom uit het niets begint te hakken en steunen en me dan weer voor Crapule uitmaakt whatever that may be, zal wel op zichzelf slaan, op mijn posts. De tenen zijn vreselijk lang en de voeten vol met likdoorns en eksterogen in dit zielige dorpscafe vol verlepte muurbloemen met hun eigen maniertjes en daar bedoel ik de meesten c.q bijna allen, expliciet NIET mee. Markies de Canteclaer SRC mag alles waaronder schelden en snieren maar owee als wij denken ook iets te kunnen veroorloven. Dat GJN m eraf gooit svp. Ik ga hier niet weg.

   1. SRC says:

    Bulle Bas: ‘Ik ga je bekeuren Bommel. Hoe is je naam?’

   2. SRC says:

    “Crapule uitmaakt whatever that may be”. Oei,oei,oei citeren Markies de Canteclaer en dan niet eens weten
    wat crapule betekent. Bij deze : “Wanneer heer Bommel het met de markies heeft over “heren van onze stand”, antwoordt de markies: “Ik ken uw stand niet”. Bij andere gelegenheden schaart de markies heer Bommel onder
    het door hem verafschuwde plebs, crapuul, janhagel of grauw”. “Crapuul” in de franse taal : “crapule”.
    Zo leer nog eens iets anders op deze AEX chat.

 44. Geert-Jan Nikken says:

  Oei Oei Oei…. is inmiddels…Doei Doei Doei..
  …Gezellig…dat dan weer wel…
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Op naar 600!! 🙂

   1. detita444 says:

    Jij werkt wel op de heeeel lange termijn 😉
    eerst nog even 3 nov. en Brexit.

   2. SRC says:

    Als het van “Thema-Dictator-Paul” mag, reageer ik alsnog met instap SPX op 3470.

    1. detita444 says:

     😉

     1. SRC says:

      Thks, bon appétit.

 45. Trader Rash says:

  Wederom een mooie handelsdag compliment GJN

 46. Rik says:

  In 1 ruk naar de EMA20 , Nasdaq ?

  1. SRC says:

   Beste Rik,
   Is dàt Nasdaq niveau gelijk aan ong. SPX 3440, m.i. het trendomkeer ijkpunt / 150% fibo (?)
   Thks.,
   MVG.,
   Bert

   1. Rik says:

    Ik volg de SPX niet van dichtbij maar als ik het goed voorheb ligt het EMA20 niveau van de september future op 3426,75

 47. SRC says:

  @ Rik, van m’n CS broker:
  Meanwhile the NASDAQ index is also trading at new session lows (down -5.36%). It has fallen below the 50% retracement of the move up from the August 11 swing low at 11418.387. It’s 100 hour moving average is up at 11481.98. The last time the price traded below its 100 hour moving average was back on July 30.

  As trading heads in the last hour for US stocks, the S&P index just made a new session low at 3442.25. That took the price is just below its 100 hour moving average at 3447.92, but stayed just above its 38.2% retracement of the move up from the July 30 swing low (just before the start of the next run higher). That retracement level comes in at 3441.72.

  1. SRC says:

   + SPX graph

 48. detita444 says:

  En Aex 544 ook vink.

  1. SRC says:

   Proficiat, Amice met deze “bloed door de straten” episode.

   1. detita444 says:

    Tsja…., ach, ik denk dat dat nog moet komen na 3 nov. + brexit en als de nieuwe begrotingen moeten komen in de EU. Dit is gewoon een dagje corrigeren, zo erg is het (in Europa) niet gedaald vandaag.

    1. SRC says:

     Slot SPX toch boven cruciale 3441, Amice. M’n eerste btd van 3530 met verlies toch weggedaan op 3500.
     De vandaag instap van 3470 heeft – op z’n Vlaams- : “zijn peren gezien” rond 3420 maar kleurt nu als de
     zojuist ondergaande Florida zon.
     Bonsoir et bonne nuit.
     MVG.,
     Bert

 49. detita444 says:

  Kon je nog op tijd uitstappen Bert?

Geef een reactie