AEX: Nog Steeds

In de laatste DD van vorige week stond de vraag centraal of de AEX was losgeweekt van de zone 576.00 – 578.00. Een blik op de slotstand van vorige week geeft het antwoord. Dit antwoord luidt: Nog Steeds!

“Anders verwoord, de DD houdt rekening dat bij koersen onder 578.00 ook weer snel 575.00 in het scherm staat.” Aldus de afsluiting van vrijdag. Daar de slotstand van de AEX inderdaad weer netjes in de zone staat welke gedurende de gehele afgelopen week als rode draad door de DD heeft gelopen, moet rekening worden gehouden met een terugslag naar 575.00.

Dit betekent dat de verwachting luidt dat de AEX van start gaat onder MA20 en MA50. De belangrijkste aanwijzing voor het vervolg van de week dient echter vanuit de RSI te komen. Al meerdere dagen laat de indicator het na om boven OB of onder OS te duiken. Ook voor vandaag wordt betwijfeld of de RSI in de verwachte daling richting 575.00 onder OS duikt. Wat echter wel opvalt is dat zij vrijdag op het niveau van vorige bodems is gesloten. Zakt de AEX vandaag inderdaad wat weg dan breekt dus de eerste steun in de indicator. Deze breuk kan in de komende dagen als set-up dienen om wel tot onder OS te glijden.

Een tweede reden waarom de DD nog niet heel diep kijkt voor de AEX vloeit voort uit de MA200 in onderstaande grafiek. Zoals afgedrukt gaat deze lijn vandaag rond grofweg 573.50 van start. Zoals altijd ook nu weer de opmerking dat deze lijn dynamisch is.

Voor vandaag kan dus een eerste doelzone/steunzone gedefinieerd worden op 575.00 – 573.50. Wat is het huidige verhaal aan de bovenkant.? De eerste weerstand wordt gezet op MA20. Het bekende verhaal van het dynamische juk. Voor nu dus een duwend juk. Daarnaast luidt de verwachting dat er een reële kans is dat de MA20 vandaag onder MA50 duikt. Ook dit gegeven zou een aanwijzing vormen voor verdere zwakte.

Na drie achtereenvolgende weken van forse koerswinst sinds eind augustus is de stijging van afgelopen week te tellen op een vingerkootje van een linkerhand. Dit gegeven is een mooi bruggetje naar de status van de dag- en weekgrafiek.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 23 september2019 30 minutenGrafiek

In de daggrafiek staan onveranderd twee halve cirkels ingetekend. Let wel, twee en geen drie! In deze grafiek speelt onveranderd het vraagstuk of de huidige stijging gezien moet worden als een zoektocht naar een lagere top.

Het pijnpunt zit hier in de ontwikkeling van de RSI. De indicator worstelt met de OB-lijn en daarnaast noteert zij  onder de dalende lijn welke staat getrokken over de toppen sinds februari. Reden om onveranderd alert te zijn voor de vorming van een volgende top in de AEX onder de top van juli dit jaar.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 23 september 2019 DagGrafiek

Zoals reeds opgemerkt loopt het momentum, na de bullish engulfing bar van enkele weken geleden, langzaam maar zeker uit de weekgrafiek. Ook in deze grafiek is al enige tijd, lees jaren, sprake van negatieve divergentie tussen index en indicator.

Reden om alert te zijn op de mogelijkheid dat de stijging vanaf midden augustus stil gaat vallen onder de top van eind juli. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 23 september 2019 WeekGrafiek

Middag-Update AEX

De AEX is door de eerste steunpunten gebaseerd op de lijn vanaf 12 september en de MA200 gevallen. Inmiddels fungeren dezelfde punten al weer enige tijd als weerstand. De RSI is inmiddels tot OS gedaald. Zie chat. Daarnaast noteert MA20 na de eerste uren ook onder MA50. Zie DD. De eerste tekenen van verzwakking zijn dus zichtbaar.

Let wel, zoals de gehele vorige week vermeld ook nu weer de opmerking dat het beeld pas echt begint te kantelen onder 571.00. Daarvan is momenteel nog geen sprake. De DD zet nu de eerste weerstand tot aan 575.00. Hapering onder dit niveau geeft aanleiding om (in de komende dagen) een aanval op 571.00 te verwachten.

En op 571.00 moet dan het antwoord volgen of eindelijk in de daggrafiek de derde halve cirkel gezet kan worden.

Technische Analyse AEX 23 september Middag-Update

18 reacties op “AEX: Nog Steeds”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  De OS notering voor de RSI is (toch) een feit. Wel wat steun verwacht op MA200, maar 571.00 deze week is nu ook ineens mogelijk.
  GRS Geert-Jan

 2. VeiligeVictor says:

  In het kader van al het goede komt hard en snel…waarom niet vandaag nog?

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde VV,
  Ik deel uwen mening…ik wilde alleen geen teleurstelling veroozaken…mocht het vandaag niet lukken… 🙂
  GRS Geert-Jan

 4. Geert-Jan Nikken says:

  …en uiteraard lijn vanaf 12 september en de vanochtend in de DD aangehaalde MA200 lijn….
  GRS Geert-Jan

 5. Turbotrader says:

  Goedemorgen,

  Eindelijk nog eens wat spanning op de AEX , 1ste short-signaal is binnen , 572 valt samen met onderkant trendkanaal , belangrijke kruising , uurgrafiek ook nog best een duidelijk OS -signaal .

  Groeten ,

  TT

 6. rudy.magendans says:

  Beste Geert-Jan,

  Bedankt voor de heldere uiteenzetting in de weekaftrap weer. Bij de AEX wordt een belangrijk niveau benoemd van 571. Indien we hieronder meerdere dagen gaan sluiten zal een derde boog in de grafiek worden opgenomen. Kunt u ook aangeven bij welk niveau dit bij de Duitse DAX van toepassing is?

  PS:
  Ziet u ruimte in de weekaftrap om naast de prognose van de goudprijs een korte ruimte in te lassen op het zilver?

  Hartelijke groet,
  Rudy

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Rudy,
  Bij de DAX is het vergelijkbare niveau 12.300…dus….!!!….
  GRS Geert-Jan

 8. Phoenix says:

  Goedemorgen Geert-Jan,
  Dank voor de nieuwe Weekaftrap. Met name de conclusie van jouw goud-analyse viel mij op. Mijn daggrafiek ziet er uit zoals op de bijgaande grafiek, waarbij ik nou juist de inschatting had gemaakt dat het er op lijkt alsof de koers zich binnen het opwaarts trendkanaal losmaakt van de $1.490 steunzone, mede door de opwaarts krullende rsi.
  We gaan het zien. Succes allen.

 9. rudy.magendans says:

  Beste Geert-Jan,

  Leeft bij u nog steeds de prognose dat de AEX de komende weken / maanden terug gaat zakken richting de 530 – 535, nu opnieuw topvorming in de zone 575 – 585 aanstaande lijkt?

  Vriendelijke groet,
  Rudy

 10. Floridaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Is de ‘trading range’ bij de S&P500 nu [steun]: 2983 – [weerstand]: 3020 (?)
  Alvast bedankt.
  MVG.,
  Bert

 11. string says:

  Goede middag…

  Waarde Geert-Jan…
  Vanochtend staat in het 30′-plaatje…’n stijgende wig als omkeerpatroon opgenomen…
  Koersdoel op het hoogste gap 566…althans in mijn beleving…
  Graag zou ik de redenen willen weten…waarom deze wig in de middag-update alweer verdwenen is…
  Vooraf dank voor antwoord…

  En…omstreeks 575 nu toch wel wat serieuze oppositie?…

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bert,
  Zie DD S&P500.
  GRS Geert-Jan

  1. Floridaantje says:

   Waarde Geert-Jan,
   Dank voor uw “wollige” DD.
   MVG., 🙂
   Bert

 13. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde String,
  De ingetekende rising wedge kent een richtpunt op 573.50. Dit niveau is in de DD van vanochtend ook aangehaald (op basis van MA200). Bij het schrijven van de middag-update was dit niveau echter al gehaald en had het patroon dus haar werk gedaan. Ik deel wel uw mening van 575.00 nu oppositie. Voor mij is de belangrijke zone voor het kantelen van de AEX echter 571.00.
  GRS Geert-Jan

 14. string says:

  Zie nu in de 180′-grafiek nieuwe opgaande wig… ook reeds uitgebroken…als de uitbraak van de kleinere wig doorzet…dan wordt richting 534 het volgende doel…

 15. string says:

  Ach ja…nu zie ik het…kwestie van “grotere grafiek/grotere patronen/minder zekerheid”…

 16. dayo says:

  string, scriptje wat aanpassen, voor de richting:) vrijdag het je het kunnen zien 572 en 577 van vandaag.
  nu weer nieuwe target, laat maar komen, hoef niet te zeggen waarheen, hier doen ze aan ta dus weten het al blijkbaar .
  succes ta traders.

Laat een reactie achter