AEX: Niets. Helemaal Niets.

Ruim een week geleden vertrok ik met een AEX week-slotstand op 541. De indicatie voor deze ochtend ligt wederom rond 541. Flach wie der Bodensee!

De AEX heeft netjes gewacht. In de kleinste grafiek staan, net  als vorige week, twee diagonaal dalende trendlijnen ingetekend. Deze lijnen duiden het licht, met de nadruk op licht, dalende karakter van vorige week. De bovenkant van het kanaal start vandaag rond 542.50. Weet de AEX deze lijn te overwinnen dan mag de aandacht weer uitgaan naar 544. Zie hier de titel van vandaag want ruim een week geleden stonden dezelfde niveaus centraal in de DD.

Het zoekende karakter van de AEX komt ook mooi tot uiting in het verloop van de RSI. Deze noteert al enkele dagen onder haar OB-lijn en boven haar OS-lijn. Het valt nog maar te bezien of de indicator vandaag een van deze lijnen weet te overschrijden. De verwachting luidt van niet.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek speelt onveranderd de divergentie tussen AEX en indicator een rol. Al enige tijd staat in de kleinste grafiek een horizontale lijn getrokken op 536. Na afgelopen week neemt dit niveau een belangrijkere plek in de analyse in.

Niet alleen ligt het laagste punt van vorige week relatief in de buurt van deze lijn, in de dag-grafiek noteren ook de MA20 en MA200 momenteel rond 536. Zoals bekend dienen MA-lijnen vaak als steun of weerstand. Vorige week was wederom een voorbeeld.

In de dag-grafiek staat ook nog steeds de (steile) trendlijn onder het verloop vanaf begin 2019. Deze lijn is door het zijwaartse verloop van de AEX van vorige week inmiddels doorbroken. Omdat de breuk niet gepaard is gegaan met direct lagere koersen moet worden opgemerkt dat van een echte start van een correctie pas sprake is als de AEX onder de twee MA-lijnen rond 536 zakt. Oftewel, de eerste steun mag rond deze zone worden verwacht.

AEX-DagGrafiek

 In de week-grafiek is het beeld onveranderd het beeld van de AEX in gevecht met de ingetekende weerstand en de dans rondom de MA20 lijn. Om de titel van vandaag te benadrukken sluit ik deze DD af met een nagenoeg exacte herhaling van de slotconclusie uit de DD van 22 februari:

“Concreet: De eerste grenzen voor de AEX blijven ongewijzigd en dat betekent dus een eerste obstakel op 542.50 (was op 22 februari 541), eerste steun rond 536. Schiet de AEX toch door haar weerstand heen dan ligt het volgende obstakel op 544.” Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

Flach wie der Bodensee. Aldus de DD van vanochtend. Het beeld dat de AEX in de eerste uren van de nieuwe handelsweek laat zien, valt netjes binnen deze omschrijving. Wederom ligt de hoogste koers in de inmiddels overbekende 541-zone. Bij de hogere start is de RSI niet tot boven OB geklommen, hetgeen een indicatie is dat de AEX gevangen blijft binnen het neerwaarts gerichte trendkanaal welke staat in getekend in de grafiek. Let wel, een herhaling van de opmerking dat pas echte verzwakking verwacht mag worden verwacht onder 536 is op haar plaats. Want de RSI is dan wel niet boven OB geklommen, maar van een daling richting of notering onder OS is uiteraard ook nog geen sprake. Sterker, met een waarde rond 50 symboliseert de indicator de huidige Bodensee.

48 reacties op “AEX: Niets. Helemaal Niets.”

 1. Jos says:

  Goedemorgen allen en GJ welkom terug. Heeft u er een beetje zin in na deze toch wel teleurstellende 010 week……………………nog steeds vast op een aanstaande daling mbt de AEX………………..kan ook haast niet anders als je naar de grafieken kijkt.

 2. Gerrie says:

  Goedemorgen.

  Welkom terug Geert-Jan. Gefeliciteerd met de overwinning op het altijd lastige Emmen. Is de voorverkoop van kaarten voor de bekerfinale al begonnen? Er staan nl. plm. 60K Amsterdammers te popelen.

  1. Jos says:

   Kan gezellig worden al die Amsterdammers in de fontein.

   1. string says:

    Gaan die winnen dan???…

 3. Roelof says:

  Het blijft in de VS vooralsnog een ‘buy the rumor, sell the fact’ markt. Daarom kan het zomaar zijn dat het daar tot eind maart zijwaarts tot licht hoger gaat wat maakt dat we ook in Nederland geen grote prijscorrectie gaan zien tot die tijd.

  1. Phoenix says:

   Goedemorgen allen,
   Ik geloof dat DT half maart een trade agreement wilde tekenen op zijn golfbaan?

  2. Jos says:

   Roelof het is inderdaad een buy the rumor markt…………… maar sell the fact dat weten we pas als de handtekeningen er staan. Toch denk ik dat de draai er eerder komt dan de handtekeningen deze week?

   1. Roelof says:

    Jos, de S&P heeft vannacht een hogere high boven 2813 gezet. De low van vorige week op 2775 was daarom hoogstwaarschijnlijk alweer de korte termijn bodem met (dus?) hogere koersen in het verschiet.

    1. Jos says:

     Roelof we hebben op dit niveau al toppen gezet namelijk drie in 2018, dus die hogere koersen geloof ik niet in…………….eerder in een gezonde correctie van 5 tot 10%……………………….maar ja ik heb ook geen glazen bol.

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen.
  Ja…was wel even een beleving…met 300 Nederlanders de bekerwedstrijd gezien in een skihut in Oostenrijk…half om half…u begrijpt…ik zat in de verkeerde heflt van de groep…
  GRS Geert-Jan

  1. Jos says:

   De skihut staat er nog 🙂

  2. string says:

   Goede morgen…
   Zat je daar in die skihut ook in de entertainment groep…langdurige derde helft dus…

 5. Jos says:

  Gaap, weinig beweging het is wachten op de beroemde 10:30.

 6. Sunshine says:

  een hoge .. pom ..pom …pompilidom gehalte op de beurs

 7. paul says:

  Ik ben het met Roelof eens. Met een scheef oog op de laatste column van Ahrens van vrijdag is er een redelijk vermoeden dat dit de laatste week wordt waar het tweede cijfer van de AEX stand een “4”is. “hoop” en “verwachtingen” aangaande een deal China-USA zitten lang en breed in de koersen. Als ie er eindelijk eens is, kon dat het einde van het vermaak wel eens wezen. Daarna gaat de markt weer oog krijgen voor de stand van de conjunctuur, PMI’s en leading indicators dalen al maanden en breed. Powell heeft gewoon gelijk. De sterk inkakkende vola is ook al zo’n veeg teken, toppen worden altijd gevormd bij lage en bodems bij hoge vola. Dat laatste is nog wel eens in instinker, want wij vinden 25-30 al extreem hoog in 2008 was t 80.. Oh een Brexit, gaap. Maar ja ook “kicking the can further down the road” zal tot alweer verder afwachten leiden en niet tot euforie denk ik..

  1. Jos says:

   Paul, het is me niet helemaal duidelijk waar je het mee eens bent…………Roelof ziet hogere koersen voor de S&P500. Maar uit jou betoog juist niet.

   1. paul says:

    “bezit van de zaak is einde vermaak”.. ofwel buy the rumour sell the fact.. alles zit er wel in nu kan vooral gaan tegenvallen verder..

 8. Moneymaker says:

  Duidelijke correctie in tijd de bekende premiesloop! MA geeft in zijn vlog aan dat het een duidelijk bullish patroon is in Amerika waarbij grote kans op testen van de alt highs. AEX maakt zich op voor een flinke sprong voorwaarts!

  1. string says:

   Da’s tenminste weer ‘n duidelijke uitspraak…daar kunnen we iets mee…
   Op naar 545+…al die technische indicatoren en -aanwijzingen welke snoepjes tijdens de kerstsluiting heeft bestudeerd …zijn helemaal niet ter zake doende…

 9. Moneymaker says:

  Er zijn veel shorters op de gril gelegd de laatste twee maanden vanaf januari. De marketmakers zijn ze hier dankbaar voor….rien ne va plus het geld is niet meer van u :-). Nog een flinke opwaarts beweging om de laatste shorters te laten capituleren en dan de daling…. benieuwd of we de top gaan testen de komende weken zou goed mogelijk kunnen zijn….

  1. Turbotrader says:

   Er bestaat ook zoiets als moneymanagement , “rien ne va plus” is een casino-gokterm

   Welkom terug Geert-Jan , U heeft inderdaad niet veel gemist in dit saai zijwaarts verloop van de AEX

   Deze week is de verwachting ook niet beter vooralsnog tussen de lijnen… (en magneet 538,50 werkt nog)

 10. Jos says:

  GJ bedankt voor de middagupdate en ik begrijp uit de weekaftrap dat de Blik van NIk AEX er weer aankomt deze week, echter de Blik van Nik S&P staat er niet bij, bent u daarmee gestopt omdat februari ook ontbrak?
  GRS Jos

 11. Jos says:

  De AEX nu tegen de bovenkant dalende lijn……………….weerstand.

 12. string says:

  Aanval US500 op 2817 snel afgeslagen…was het eigenlijk wel ‘n aanval…of niet meer dan ‘n laatste poging daartoe…

  1. Roelof says:

   Kan deze week nog wel naar ca. 2830 gaan, string.

   1. Jos says:

    Kan ook naar 2760.

    1. Roelof says:

     Haha, alles kan natuurlijk, maar nu we een nieuwe high hebben boven 2813 lijkt me dat voor deze week wat minder waarschijnlijk Jos.

     1. Jos says:

      Komt echt goed iedereen kijkt naar boven en als de sterren steeds kleiner worden dan …………2760.

 13. Sunshine says:

  ik denk dat de richting v/d aex duidelijk is, helemaal als de high van vrijdag wordt uitgenomen

  1. Roland says:

   Niets. Helemaal Niets.
   en daar heb ik niets aan toe te voegen 😉

   1. Sunshine says:

    echt niets aan toevoegen? gaat nu weer zakken.

    1. Roland says:

     de high is niet uitgenomen van vrijdag wat op zichzelf al een gotspe is die te noemen want de high is
     544,
     kan ook zeggen en dan quote ik Nikken 542.50. Weet de AEX deze lijn te overwinnen dan mag de aandacht weer uitgaan naar 544.

     dus denken hoef ik niet. volg een range… en die is zichtbaar in een grafiek..

     maar goed de 1 denkt zo en de ander denkt zo..
     George Berkeley

     “Weinig mensen denken, toch wil iedereen een mening hebben.”
     “Origineel: Few men think, yet all will have opinions.”

    2. string says:

     Maar de kans dat die high wordt uitgenomen???…
     Dan moet je op de dagprent toch de MACD…RSI…en de lijnentrekkerij in de koersgefiek…compleet negeren…lijkt mij…

 14. Turbotrader says:

  Bij eventuele doorbraak van weerstandslijn kan deze als neklijn gezien geworden van omgekeerd SHS-patroon

 15. string says:

  Indien in AEX/CFD 30′ de top van 04-03/16:30 niet meer uitgenomen wordt…staat er ‘n gegooide pijl…. die wijst naar 536.85…
  ……………DAX/CFD 30’ …………………………………………………………………………………………………………………………………………11540.10…

 16. string says:

  Tussenkoersdoel van DAX/CFD 30’…naar aanleiding neerwaartse uitbraak uit stijgende wig…11595.80…bereikt…vink…

 17. Roland says:

  het geeft te denken.

  prettige avond en groet
  slot 540.77
  In all the good times I find myself
  Longin’ for change
  And in the bad times I fear myself
  https://www.youtube.com/watch?v=bo_efYhYU2A&list=RDfPgs3qq9CGs&index=2

 18. Roland says:

  kijk zo gaat tie goed
  voetbaltechnisch
  “Haags Kwartiertje “

 19. WP says:

  hmm toch draaidagje 🙂

 20. string says:

  Nu ook neerwaartse uitbraak uit stijgende wig AEX/CFD 30’…koersdoel hiervan 538.45…komt goed…

 21. string says:

  Hey Roland…het Tilburgs kwartiertje bestaat ook…ken ik al vanaf ik zes was…en da’s héél lang geleden…
  In Breda schijnen ze ook zoiets te hebben…maar daar hebben ze ook ‘n hele grote boot…De Titanac…

  1. Roland says:

   🙂

 22. Roland says:

  Jawel Wampie

 23. string says:

  AEX/CFD 538.45…wederom vink…op 0.14 na…peanuts…

 24. string says:

  Het gaat hard…pijl DAX CFD 30’…11540.10..vink…op 0.80 na wederom peanuts…

 25. string says:

  Die peanuts welke ik vandaag niet gecollecteerd heb…zijn voor snoepjes…met wederom de raad…
  Eén en niet meer favoriete goeroe lezen (kan nikkie dus niet zijn want die doet teveel verkeerd)…en voor de rest studeren…studeren TA…en gaan voor je eigen visie als je die kunt formuleren…

  1. Roland says:

   Mooi String Feli man
   heb me puts mee
   hele weekend aan een systeem gewerkt.. man man
   😉

 26. string says:

  Nog 1.33 in de AEX/CFD 30′ te gaan tot koersdoel pijl…maar dat geloof ik wel…
  Alles blank…morgen opnieuw…het was lang wachten vandaag…maar uiteindelijk kwam het goed…
  Twee niet grote posities…maar wel…ruime bewegingen…tevreden…

  Mooie avond…

Laat een reactie achter