AEX: New Balls

Het mag gezegd, de AEX stuitert vrij lekker deze dagen. Aan beweging momenteel geen gebrek. In de sessie van donderdag zijn de recent besproken ijk-,richt-,marketingdoelen gehaald. De DD start daarom weer met een Schone Lei.

Donderdagrmiddag bleef de AEX vrij aardig hangen rondom de afgegeven lijnen 563.25 en 560.50. Zie ook slotstand. Dat weerhoudt de index er vanochtend echter geenszins van om door te lopen naar hogere niveaus. De reden waarom de zone 563.25/560.50 hiervoor is aangehaald ligt in het feit dat deze, na een ingecalculeerde hogere opening, opnieuw opgezocht kan gaan worden. Uiteraard heeft de hogere opening negatieve gevolgen voor de gisteren aangehaalde NR. Zie chat. De tweede pijl uit de RSI is daarom verwijderd. Voor de volledigheid staan de drie pijlen in de AEX nog ingetekend, maar deze zullen na de hogere opening ook verdwijnen.

De eerste aandacht gaat vandaag uit naar 566.50. Op dit niveau ligt de volgende reactielijn van de glijvlucht deze week. Gisteren is al besproken dat de hiervoor aangehaalde twee niveaus redelijk samenvielen met respectievelijk de eerste en tweede reactielijn van deze beweging. Dat betekent concreet dat op 566.50 de laatste lijn ligt. Let op, de verwachting luidt wel dat de druk op 566.50 vanochtend gelijk hoog zal zijn.

De theorie stelt dat bij het doorbreken van de laatste lijn veelal een volledig herstel volgt. Dit zou dan opnieuw 576.50 impliceren. Of dit laatste niveau snel verschijnt, hangt af van de ontwikkeling van de RSI. Ondanks de hogere opening wordt twijfel gezet bij de mogelijkheid van een OB notering in de indicator. Er staat wel nog een gap openen met grenzen 572.50/574.00. Mogelijk dat deze boven 566.50 nog even wat trekt. Het ligt niet in de verwachting dat de AEX vandaag dit hiaat haalt of sluit.

Op basis van de aanname dat geen OB verschijnt luidt de gedachte dat de AEX na het hiaat van vanochtend (yep, daar is ie weer) gedurende de sessie al begint met het (gedeeltelijk) opvullen van de nieuwe gap. Vandaar dat de DD van vandaag begonnen is met het opnieuw aanhalen van 563.25/560.50.

De DD van donderdag sloot af met de opmerking dat het hiaat van 16 juni blijft glimmen. Het behoeft uiteraard geen toelichting dat de glans van deze omissie met de stap van de AEX van vandaag alleen maar toeneemt. Daarom sluit ook de laatste DD van deze week weer af met een expliciete verwijzing naar deze gap. Iets voor volgende week?

Tot zo!

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 26 juni 2020 30 MinutenGrafiek

Middag Update AEX

Na de hogere opening (=lees, 566.50) is de AEX netjes teruggezakt naar de aangehaalde zone (=lees, 563.25/560.50) welke bij de eerste test als steun/springplank fungeerde. Inmiddels is de druk op 566.50 toegenomen. Zie DD.

Met de laatste slotstand half-uur (=lees 12.00 uur) is de mogelijkheid van een NR vervallen. De zoektocht is dan ook gestaakt en de pijl uit de RSI is verwijderd.  Zpa;s vanochtend in de DD al aangegeven zijn ook de pijlen uit de AEX verdwenen.

De RSI is nog niet OB en de verwachting luidt dat dit vandaag ook niet gaat gebeuren ondanks het feit dat de AEX na het overwinnen van 566.50 nu een stapje verder richting gap 572.50/574.00 kan zetten. Zie DD.

De verwachting dat deze zone vandaag niet helemaal wordt bereikt of wordt opgezocht wordt herhaald. Rond 570.50 lijkt de AEX weer in de problemen te kunnen komen. De eerste uren geven dus nog geen aanleiding om de slotconclusie van vanochtend aan te passen. Deze conclusie had betrekking op de verwachting voor volgende week en dan in het bijzonder op de gap van 16 juni.

31 reacties op “AEX: New Balls”

 1. peks says:

  even een vraag , hopelijk maak ik mezelf niet belachelijk . maar die rode pijl in de rsi en in de grafiek en als je dan een pijl op gisteren zet in de grafiek en rsi . is dat ook niet gewoon PD . hopelijk leer ik hier iets belangrijk uit

  1. Roelof says:

   Nee, dat is geen PD.

   Positieve divergentie treedt op wanneer de RSI stijgt, terwijl de koers van de onderliggende waarde daalt. Deze divergentie geeft aan dat de kracht van de neerwaartse beweging afneemt en kan een mogelijke bodem en/of trendomkeer van de index of aandeel vroegtijdig signaleren.

 2. peks says:

  ok , bedankt

 3. wh.giesen says:

  Waarde GJ, zolang de aex op half uur slotbasis die 567,25 niet overschrijdt en de RSI niet OB geraakt is er toch nog steeds een mogelijkheid op een nieuwe NR?
  De wolk is immers rood gekleurd.

  mvg

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giesen,
  Klopt…dat is ook exact de reden waarom vanochtend slechts 1 pijl uit de RSI is verwijderd…de ingetekende eerste pijl benadrukt juist het gegeven dat de zoektocht onverminderd voortgaat.
  GRS Geert-Jan
  ps…vrij aardig 556.50 en 563.25…nu dan maar 560.50?

 5. Kees says:

  Vraag: levert dit, behalve divergentie, geen geldige NR op? Zo nee, waarom niet?

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Kees,
  NR Ja,..Divergentie Nee..het hele principe van PR/NR en PD/ND is juist gestoeld op het feit dat zij niet samengaan.
  GRS Geert-Jan

  1. Kees says:

   Ahja,
   Waarde Geert-Jan,
   theorie echt te ver weggezakt … en deze had ik nog wel opgeslagen: http://www.iis.nl/rsi.pdf
   Dank, GRS
   Kees

 7. peks says:

  was er ook een beetje van in de war . hoop dat ik het nu wat onder de knie heb. toch weer wat bijgeleerd .met dank aan allen

 8. peks says:

  het lijkt of de grote jongens meelezen en ze de NR proberen te killen 😉

 9. Roelof says:

  Eén van de betrouwbaarste signalen in de technische analyse is dat als een doorgaans betrouwbaar patroon op de grafiek of van een indicator niet leidt tot de verwachte beweging dat er een tegenovergestelde beweging komt. Een hertest van die oude toppen rond 570-575 is daarom niet uit te sluiten.

  Sowieso hebben we natuurlijk pas een echt afgerond toppatroon bij een slot onder 529,78. Dat niveau is de scheidslijn tussen bull en bear.

 10. wh.giesen says:

  Inmiddels is de NR dus niet meer mogelijk dus houden we alleen het lagere top scenario nog over.

  mvg

 11. miked says:

  sp futs

 12. SRC says:

  Goedemiddag U Allen,
  “Traders talk pre market” :
  * Dow futures were pointing to an over 100 point decline at Friday’s open, with bank stocks lower after the Federal Reserve’s annual stress test results,
  * New daily Covid-19 infections are spiking in more than 31 states, including Texas and Florida, which both paused their reopening plans,
  * Even with skyrocketing case numbers, President Donald Trump remains adamant that the coronavirus situation remains under control.
  MVG.,
  Bert

 13. SRC says:

  Ter Info [ FED’s stress test]:
  “The Fed said in a release that 34 big banks will be required to suspend share buybacks and cap dividend
  payments at their current level for the third quarter of this year. Since three months, FED injected USD 2
  trillion at related banks against a zero rate thru 2023 enabling them u.a. to rack up as much as $700 billion
  in loan losses as unemployment hits 19.5%”.
  MVG.,
  Bert

 14. SRC says:

  VS-Data:
  *US Real Personal Spending (M/M) May: 8.1% (est 8.7%; prevR -12.2%; prevR -13.2%),
  *US Personal Income (M/M) May: -4.2% (est -6.0%; prevR 10.8%; prev 10.5%),
  *US Core PCE Deflator (M/M) May: 0.1% (est 0.0%; prev -0.4%); US Core PCE Deflator (Y/Y) May: 1.0%.
  MVG.,
  Bert

 15. peks says:

  quote peks
  25 juni 2020 om 10:11
  het is weeral vroeg op de dag . maar lijkt zich een hammer af te tekenen op de dag . morgen dan expi rond 565 en dan staat er een twijfelbar in de week , wat mij het meest logische lijkt , gezien de laatste dagen . volgende week maar eens zien waar we heen gaan unquote

 16. peks says:

  de resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst 🙂

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Nie OB Nie… 🙂
  GRS Geert-Jan

  1. spike says:

   tnks

   1. spike says:

    Waarde GeeJee chart is steeds welkom aub
    mvrgr

 18. SRC says:

  VS-Data,
  US Univ. Of Michigan Sentiment Jun F: 78.1 (est 79.2; prev 78.9),
  – Conditions Jun F: 87.1 (est 88.0; prev 87.8),
  – Expectations Jun F: 72.3 (est 74.0; prev 73.1).
  Prettig Weekend.
  MVG.,
  Bert

 19. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Spike,
  Bij deze.
  GRS Geert-Jan

 20. Geert-Jan Nikken says:

  Volgende week 544?…gap 16 juni…of ben ik nu te enthousiast 🙂 …dank weer voor de mooie week…veel beweging…dank voor alle bijdragen, commentaren, reacties, inzichten…tot maandag…ik pak een biertje….addio
  GRS Geert-Jan

  1. Trader Rash says:

   Fijn weekend en bedankt GJN

  2. Kees says:

   Dank, proost en een goed weekend!

 21. blomvaluefundnv says:

  Ha GJ,

  Even off-topic, maar ik mis de Weekaftrap de laatste tijd.
  Klopt dit dat deze niet meer wordt gemaakt of dien ik beter te zoeken…

  GRS
  Marcel

 22. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Marcel,
  Dat klopt…dus zoekt niet verder… 🙂 … we komen op korte termijn met TradeIdee 2.0…en dan is alles weer zoals het was…of zoals het moet zijn…
  GRS Geert-Jan

 23. dennishoscan says:

  Beste Bert,
  Heb je nog steunpuinten betreft SPX ? zowel up en down vanaf waar deze staat.

  1. SRC says:

   Beste Dennis,
   Bijgaand (oude) grafiek gebruik ik nog steeds. Derhalve nu 1ste steun op 2995 en 1ste weerstand op 3060.
   MVG.,
   Bert

 24. blomvaluefundnv says:

  Dank voor de reactie GJ…ik zie uit naar Tradeidee 2.0
  Prettig weekend!

Geef een reactie