AEX: Mr. President

Na het sluiten van de officiële handel in de cash-markt ging het schudden aan de AEX gisteravond nog even door. En wederom bleek nabeurs het belang van de zone 571.00. De DD herhaalt daarom nog een keer haar standpunt dat pas onder 571.00 het beeld voor de AEX begint te kantelen.

Grote stappen, snel thuis. Of, om in de woorden van de DD te blijven, gevalletje GHS! Bij hapering rondom  578.00 mocht ingezet worden op een aanval op de zone 571.00.

Tijdens de sessie klom de AEX traag en moeizaam omhoog waarbij de combinatie van mini-gap van maandagochtend, het achterblijven van de RSI  en de MA50 lijn als weerstand fungeerde. Zie middag-update. Zoals in de inleiding reeds opgemerkt heeft het niveau 571.00 daarna al weer het scherm gesierd. Belangrijker dan het opsommen van al deze voldongen feiten is de conclusie dat het niveau 571.00 wederom als vangnet fungeerde. Reden voor de DD om op het spoor te blijven dat het zetten van de derde cirkel in de dag-grafiek nog steeds te vroeg is.

Met het benoemen van de MA50 (momenteel rond 576.00, maar uiteraard dynamisch gedurende de sessie) en het niveau 571.00 lijkt het speelveld voor vandaag weer gegeven. Nu is de 576.00, net als de gisteren aangehaalde 578.00, natuurlijk een bekende van de DD. Wordt wat afstand genomen dan blijft het verhaal van de AEX momenteel het verhaal van het op en neer tussen de eerste steun 571.00 en eerste weerstand 576.00/578.00. Zelfs een Mr. President lijkt hierin vooralsnog weinig verandering te kunnen brengen.

AEX 30 MinutenGrafiek

In de daggrafiek staan onveranderd twee halve cirkels ingetekend. Let wel, twee en geen drie. In deze grafiek speelt onveranderd het vraagstuk of de huidige stijging gezien moet worden als een zoektocht naar een lagere top.

Het pijnpunt zit in de ontwikkeling van de RSI. De indicator worstelt met de OB-lijn en daarnaast noteert zij  onder de dalende lijn welke staat getrokken over de toppen sinds februari.

Reden om onveranderd alert te zijn voor de vorming van een volgende top in de AEX onder de top van juli dit jaar.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 25 september 2019 DagGrafiek

Zoals reeds opgemerkt loopt het momentum, na de bullish engulfing bar van enkele weken geleden, langzaam maar zeker uit de weekgrafiek.

Ook in deze grafiek is al enige tijd, lees jaren, sprake van negatieve divergentie tussen index en indicator. Reden om alert te zijn op de mogelijkheid dat de stijging vanaf midden augustus stil gaat vallen onder de top van eind juli.

Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Middag-Update AEX

Eindelijk! De koersen onder 571.00 zijn een feit. De handen jeuken om in de daggrafiek de lang verwachte derde cirkel te gaan zetten. De DD kiest ervoor om voor het zetten van de laatste halve boog nog even te wachten op de eerste slotstand.

Met het dalen onder 571.00 is het beeld voor de AEX verzwakt. Dat neemt niet weg dat rekeninge gehouden moet/mag worden met een poging terug naar 571.00/572.00. Zie chat. Uiteraard geldt dat deze zone nu idealiter als weerstand gaat fungeren. De verzwakking blijkt uit de duidelijke nieuwe OS notering. Daarnaast noteert MA20 nu niet alleen onder MA50 wat eerder in de week al kon worden aangehaald, maar inmiddels ook onder MA200. Over de recente toppen is een parallellijn getrokken. Hierdoor ontstaat een neerwaarts trendkanaal, waarbij de AEX momenteel aan de onderkant van het kanaal noteert.

Let wel, iedere poging omhoog is uiteraard reactief. Zakt de AEX gewoon door dan ligt de eerst volgende target op 566.00.

Technische Analyse AEX 25 september Middag Update

60 reacties op “AEX: Mr. President”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  Nou…nu dus even opletten…571.00..RSI wel OS!!
  GRS Geert-Jan

 2. VeiligeVictor says:

  Dank u!
  Maar deze kan ik op 2 manieren lezen…
  1.) Opletten: 571 bereikt dus even ademen en klein herstel
  2.) Nu wel OS dus die 571 gaat het niet redden

  doe mij maar 2

 3. Gerben says:

  GJ, even een korte post om je te laten weten dat ik je een topgozer vind met een prachtige site. Geweldige gratis website, altijd bereid om mensen te antwoorden op hun vragen, kick-ass analyses, geen gezeur over abonnementen elke post. Werkelijk top! Dank!

 4. Yuri van Antwerpen says:

  Wat Gerben zegt!

 5. wh.giesen says:

  Waarde GJ, nu die 571 de geest heeft gegeven kan die 3e boog dan geplaatst worden of moet dit op slotbasis worden bezien?

  mvg

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde VV en Waarde Giesen,
  Dat de 571.00 uiteindeljk gaat sneuvelen is de insteek van de DD van de achterliggende weken geweest. Het verhaal van de derde boog! Voor het zetten van de boog wacht ik inderdaad wel eerst even netjes een eerste slotstand af.

  Waarde Gerben,
  Dank.

  GRS Geert-Jan

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Eens kijken of we gelijk naar 566 gaan…of eerst wat herstellen om 571.00/572.00 nu als weerstand te testen…ik kies voor optie twee.
  GRS Geert-Jan

 8. rudy.magendans says:

  Beste Geert,

  Ik sluit mij aan bij Gerben. In de tijd dat je al analyses plaatste in je Fortis Desk tijd was je al onderscheidend en goed. Dat is nu nog steeds het geval.

  Je support op deze manier hoop ik nog jaren te kunnen lezen.

  Groet,
  Rudy

 9. Piet Flintstone says:

  Hallo GJ, zeker eens met de vorige schrijvers, maar wel opvallend dat dit ‘compliment’ pas komt als we zuidwaarts keren. De afgelopen weken waren de reacties zeker minder mild.
  Bovendien moet gezegd worden dat collega Bas Heijink (die ik ook volg) erg consequent is in zijn visie. Alleen duurt het allemaal iets langer dan iedereen (ook Bas) gedacht had.

  1. Gerben says:

   De waardering voor GJ is beslist wel eens eerder geuit. Er viel me gisteren avond echter goed op dat die man belangeloos mensen aan het begeleiden is, en daar wilde ik mijn dank voor uitspreken. Het valt niet mee elke dag weer een analyse te plaatsen, soms zie ik amper reacties, en dan is er een enkeling die alleen maar negatief kan reageren. Zelf had ik de site allang opgedoekt omdat ik dat gezeur niet kan gebruiken.

   Ik heb gisteren de helft van mijn short gesloten. Vanochtend bij opening meteen de rest. Terugblikkend heb ik 9.000 euro laten liggen en in verhouding maar een marginale winst gepakt. Ik wilde dit even toelichten dat de enorme daling voor mij geen incentive was.

 10. Floridaantje says:

  Beste Gerben,
  Deel volledig uw oprechte waardering voor GJ’s noestere dagelijkse arbeid. Voor mij komt daarbij
  ook nog het sportieve feit dat GJ ook een F.kameraad is. U begrijpt dat daardoor zijn analyses en
  update posten een “hand-in-hand-kameraden” is geworden zoals gisterenavond toen de S&P500
  weer eens volatiele bewegingen vertoonde.
  MVG.,
  Bert

 11. ed says:

  De manier waarop GJ speelt met tegenstellingen of bevestigingen in de Rsi tov de price action is zeker te betitelen als professioneel. Waarvoor ook mijn dank. Terug naar de realiteit. Ik denk dat we nu eerst gaan uitrusten of iets retracen voordat er weer een stroom opgang komt naar het zuiden. Gisteravond zijn bij mij alle seinen op rood gegaan.

 12. Allset1 says:

  goedemiddag.

  Dank GJN

 13. Allset1 says:

  goedemiddag…

 14. Gerben says:

  Ik zie dat de VS amper mee doen. Geeft te denken wat er gebeurt als het Oekraïne transcript geen basis biedt voor impeachement. Dan spuiten we omhoog. Maar wat als die basis er wel is!

  1. Allset1 says:

   non issue

  2. sandortrader says:

   Impeachement heeft in mijn ogen (en in die van de geschiedenis) zeer weinig kans van slagen. Ik geloof ook niet dat de markt hiermee serieus rekening houdt. Nixon (zelf opgestapt) en Clinton (procedure gesneuveld) zijn de eerdere kandidaten geweest.

  3. Phoenix says:

   Gezien het feit dat de Trump aanhangers in de meerderheid zijn in de Senaat, vermoed ik dat het impeachment traject sowieso een zinloos traject wordt. Het schijnt dat Nancy Pelosi zelf ook niet staat te springen, maar onder druk van haar partijgenoten wel moet.

  4. string says:

   Nancy Pelosi heeft al twee of drie keer ‘n verzoek tot impeachment van Trump volledig geblokkeerd…omdat de beschuldiging niet kon worden gestaafd…
   Heden schijnt het zo te zijn…dat ze nu zeer sterke troeven (trumps) in handen heeft…waarmee ze de impeachment gaat doorzetten…
   Maar daarmee is Trump niet van het toneel verdwenen…na de impeachment dient dan ‘n afzetting-procedure te worden opgestart…
   Die procedure zal zeer zeker wel door de tweede kamer geaccordeerd worden…edoch komt never nie door de senaat…want daar zitten genoeg vriendjes van Donaldus…
   Overigens meen ik te weten…dat ‘n impeachment inclusief afzetting-procedure…nog nooit succesvol het einde heeft gehaald…in de gehele geschiedenis van VS niet…

 15. ed says:

  @ gerben . Als dat nieuws over oekraine komt , kan dat ook weer genegeerd worden door de markt en zakken we gewoon verder. Kortom we kunnen ons suf speculeren over “wat als”, maar dat telt niet.

 16. wh.giesen says:

  Gerben, ik zou zeggen neem hier de winst en wacht het dagslot af. Er komen elke dag nieuwe kansen, let vooral op de trendmatige bewegingen in het ingetekende trendkanaal van GJ.

  mvg

  1. ed says:

   juist, we zitten met 567.5 aan de onderkant van het trendkanaal, eerst maar weer eens naar de weerstandslijnen, tenzij er zo iets heftigs gebeurt dat we in één move in een hoek van (bij een klok op 17.00 uur/ 17.30 uur) naar beneden gaan.

 17. string says:

  Denk dat de koers momenteel te ver van SMA50 verwijderd is…en dat of deze dynamische- of de strakke trendlijn wel aantrekkelijk gaat worden voor de koers…

 18. Floridaantje says:

  Deze “Impeachment” werkt alléén maar in het her-verkiezingsvoordeel voor DT.
  MVG.,
  Bert

  1. sandortrader says:

   Eens. De democraten gooien hun eigen glazen in.

 19. michiel says:

  Beste GJ,
  Wat is het doel op basis van de H&S? En is de middellange termijn u opwaarts? Of neerwaarts?

  Gr Michiel

 20. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Michiel,
  Er staat geen H&S… hoogstens een rechter schouder… neklijn is nog ver… wat betreft uw vraag over de middellange trend… die is al ruim een jaar zijwaarts… kijk maar naar de MA50 in de Weekgrafiek… zo vlak als de Bodensee…
  GRS Geert-Jan

 21. Turbotrader says:

  Goedemiddag,

  De focus ligt bij mij op het nog sluiten van de openstaande gaps rond 565 en 560 in daggrafiek , onder 560 pas echt gevaar voor ontwikkeling rechterschouder @ stap voor stap , zoals GJ ook altijd aanhaalt

  Lange termijn : opwaarts
  Middellange termijn : zijwaarts
  Korte termijn: neerwaarts

  Toch leuk handelen zo 😉

  Groeten,

  TT

 22. rudy.magendans says:

  Beste iedereen,

  Heeft iemand van de lezers ervaring met een bezoek
  aan de beleggersfair? Zo ja, wat maakt een bezoek het meer dan waard hier aanwezig te zijn? Ik ben geholpen met jullie feedback.

  Alvast dank.

  Vriendelijke groet,
  Rudy

 23. Gerben says:

  Dank voor alle reacties. Ik vind speculeren fijn, dat is onderdeel van nadenken over waar het waarschijnlijk heen gaat met de koers, ook als dat is om er achter te komen dat zo’n impeachement proces waarschijnlijk niet van invloed zal zijn. Het is waar, morgen weer een dag inderdaad.

 24. Allset1 says:

  calls eruit Median geraakt kan hoger zie DD

 25. Floridaantje says:

  Beste Gerben,
  Deze impeachment tegen vooral DT heeft wel degelijk beursinvloed. Zoals gisterenmiddag bleek
  toen DT aankondigde vandaag zijn telefoongesprek met de president van Oekraïne bekend
  te maken, “jumpte” de S&P500 17 pips van 2958-2975 in “no time”. Derhalve is de politieke
  agenda vandaag weer topic.
  MVG.,
  Bert

  1. Phoenix says:

   En ook:
   Sven Henrich@NorthmanTrader:
   If impeachment proceedings indeed are launched, how will that impact the prospect of a trade deal?
   Would the Chinese not want to sit this out and wait for the outcome?

 26. Floridaantje says:

  Beste Phoenix,
  De Chinezen hebben daaral op geantwoord vanochtend nl.: “dit is een interne US-zaak”. Dus geen
  invloed op trade dispuut.
  MVG.,
  Bert

  1. Phoenix says:

   Beste Bert, ik kan me zo voorstellen dat ze gniffelend wegliepen nadat ze dit vanmorgen hebben gecommuniceerd… 🙂

 27. Geert-Jan Nikken says:

  Langzaam maar zeker richting de bekende 571.00…nu i eens kijken of 571/572 weerstand wil zijn… zie middag update…
  GRS Geert-Jan

  1. Piet Flintstone says:

   Is 570,5 ook goed?? :):)

 28. Allset1 says:

  De Trump man word gewoon herkozen..
  beetje mijn wens 😉

 29. Floridaantje says:

  In dat opzicht, beste Allset, is het gemiddelde NYSE rendement sedert DT’s presidentieele benoeming
  tot nu toe : + 45 % ‘year-to-date’.
  MVG.,
  Bert

 30. Floridaantje says:

  Ter Info:
  @CNBC
  16:01
  Trump asked Ukraine president ‘if you can look into’ Biden and his son in phone call

 31. Floridaantje says:

  Ter aanvulling op post 16.02:
  “President Trump asked Ukraine’s president to look into Joe Biden’s son, didn’t make
  an explicit link to U.S. aid, according to transcript”
  MVG.,
  Bert

 32. Floridaantje says:

  Weer “normale” niet-politieke beursinfo:
  US Crude Oil Inventories (W/W) 20-Sep: 2412K (est -600K; prev 1058K) – Distillate: -2978K (est -400K)
  MVG.,
  Bert

 33. Geert-Jan Nikken says:

  Goud onder druk… hertest 1490 in de maak…
  GRS Geert-Jan

 34. Floridaantje says:

  Voila, daar is “ie” weer:
  “Trump says trade deal with China could happen sooner than you thin”
  MVG.,
  Bert

 35. Allset1 says:

  571.00/572.00.

  zijn we nu dus de tweet was ta wise helemaal ok

  1. Allset1 says:

   ps en het doel was er eerder als de tweet .

   1. Allset1 says:

    niks mee gedaan maar als feitje leuk

 36. patrickvdsanden says:

  Die Trump manipuleert de gehele markt.Dat is toch gewoon strafbaar?

 37. Floridaantje says:

  Tiens, beste Patrick, ook in de VS is een president onschendbaar dus niet voor strafrechterlijke
  vervolging ontvankelijk.

 38. Allset1 says:

  nieuwe vork door median en beuken tegen een verleden lijn een belangrijk punt.
  Make or brake

 39. Allset1 says:

  2978 sp future Bert daar opletten

  1. Allset1 says:

   high 2977.5

 40. Floridaantje says:

  Dank, beste Allset1, echter – in navolging van GJ’s DD – is nà passering eerste weerstand op 2970
  de volgende zone 2980-2983 effectief waarbij een slot daarboven de dalende projectie op 2940-2935
  vervalt.
  MVG.,
  Bert

  1. Allset1 says:

   ok we gaan het zien Bert

   s6

   1. Floridaantje says:

    Thks 🙂
    You too.

 41. Floridaantje says:

  Voor de “impeachment” liefhebbers ten slotte:
  “Many Republicans said the rough transcript should exonerate Trump”. “There was no quid pro quo and
  nothing to justify the clamor House Democrates caused yesterday”
  MVG.,
  Ber

  1. maurice says:

   Middag beste Bert,
   Ik vrees dat de boef volgend jaar weer herkozen wordt; hij zal er ook wel voor zorgen dat de beurzen blijven door stijgen en dat is dan weer het ( enige ) positieve van dit verhaal.
   mvg
   Maurice

 42. Floridaantje says:

  Goedenavond Beste Maurice,
  Inderdaad deze “impeachement” doet hem m.i.her verkozen. En toeval of niet, straks :
  “Trump speaks after bilateral meeting with Ukraine President Zelensky”
  Houdt u op de hoogte vooral het beurseffect waarin de S&P nu in de weerstand
  zone 2980-2983 beweegt.
  MVG.,
  Bert

 43. Floridaantje says:

  President Zelenky voelde geen druk inzake Biden’s zoon zaken doen tijdens voornoemd
  telefoongesprek. Verder verwijst hij naar de transcript.
  MVG.,
  Bert

 44. Floridaantje says:

  Ter Info:
  De aankoop volume voor NYSE aandelen neemt nu aanzienlijk toe.
  MVG.,
  Bert

Laat een reactie achter