AEX: Mooie Bloemetjes

Ik heb het gevoel dat ik met mijn shortposities bij 452/453 steeds langs de afgrond loop. Aldus de opmerking van een lezer onder de column van gisteren. U kent het gezegde over wat er langs de afgrond groeit. Zie hier de titel van vandaag.

AEX-IntraDagGrafiek

In de column van donderdag is naar aanleiding van enkele binnengekomen vragen nogmaals de huidige visie toegelicht en neergelegd. Kort samenvattend komt deze erop neer dat zolang de AEX niet door de zone 452/453 stijgt de focus op lagere koersen gerechtvaardigd is. Geduld mag dan lastig zijn, zoals de lezer terecht opmerkte, maar blijft toch ook een schone zaak. De koersontwikkeling van gisteren is in ieder geval een opsteker. Eerder deze week is de verwachting uitgesproken dat de index door de steunlijn onder het verloop van 19 mei zou zakken. Gisteren was het zover. Op basis van het principe dat steun en weerstand vaak een stoelendans doen mag nu worden aangenomen dat dezelfde lijn  als eerste obstakelpunt gaat fungeren. Of de AEX vandaag al weer helemaal oploopt tot het voormalige opdrijvende juk valt overigens nog te bezien. De zone 443 blijft trekken. Deze constatering brengt het verhaal van de column naar de dag-grafiek.

In de dag-grafiek staan zoals bekend al enige tijd drie halve cirkels ingetekend. In de column van donderdag is de opmerking geplaatst dat de tijdssymmetrie binnen de cirkels nog klopt. Verplaatsen we de aandacht wat meer naar de rechterkant van de grafiek en wordt de ontwikkeling onder de derde halve cirkel nader onder de loep genomen dan kan 443 als een belangrijk punt worden aangeduid. Met twee recente aanvallen op de zone 452 en daartussen een dieptepunt rond 443 kan dit laatste niveau worden aangemerkt als de triggerlijn van een potentieel dubbel top patroon. De koersontwikkeling rond dit niveau wordt dus uitermate interessant. Onder 443 kan op basis van de hierboven neergelegde constatering wederom negen indexpunten van de koersstand worden afgehaald. Na gisteren is een herhaling van de slotopmerking uit de column van donderdag gerechtvaardigd:

Samenvattend: Het neergelegde scenario blijft valide zolang de AEX niet boven 452 uitstijgt. U kent het principe: Reageren, niet Anticiperen! Tot die tijd is het rust bewaren en de blik gericht houden op 439/438. In eerste instantie wel te verstaan. Waarvan Akte!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

4 reacties op “AEX: Mooie Bloemetjes”

 1. Johan says:

  Kunnen de charts klikbaar gemaakt worden zodat ze in een groter formaat getoond worden en beter leesbaar zijn?

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Beste Johan,
  Dat is inderdaad wel de bedoeling dat dat kan. Ik ga er gelijk mee aan de slag.
  GRS Geert-Jan

 3. taburger says:

  Hoi Geert-Jan,

  Bedankt voor de cursus ‘Rust Bewaren’! 🙂

 4. Geert-Jan says:

  Gaarne
  GRS Geert-jan

Geef een antwoord