AEX: MoeiZaam

De eerste serieuze aanval/test op de wolk is gisteren inderdaad ingezet. De verwachting luidt dat het gevecht met de wolk vandaag een vervolg krijgt.

In de DD van donderdag is een eerste lijstje met lagere ijkpunten gepresenteerd. Het eerste punt is afgevinkt. Over de laagste koers van gisteren kan het volgende worden gezegd. De laagste koers van donderdag viel vrij nauwkeurig op de tweede lijn van de wolk. Over deze lijn werd geschreven: “Daartussendoor (=lees, tussen het lijstje met richtpunten) loopt uiteraard nog de tweede lijn van de wolk, maar deze heeft een dynamisch karakter.” Voor vandaag kan wederom worden meegegeven dat de tweede lijn als eerste steunzone/punt kan worden aangemerkt. Gegeven de niveaus op het gepresenteerde lijstje wordt echter wel verwacht dat de AEX uiteindelijk door deze eerste stierenverdediging zakt.

Onder de wolk komen de vervolgniveaus van het lijstje weer in zicht. Voor de volledigheid worden deze vandaag nog een keer herhaald. Nog onafgevinkt staan 558,00, 553,00 en 551.50 op het lijstje.

Zie dat de delta van de wolk in de recente ontwikkeling al stevig is afgenomen. De verwachting luidt dat dit proces vandaag een vervolg krijgt. Een scenario waarin de kleur van de wolk op korte termijn weer gaat draaien is zeer aannemelijk.

Zie ook dat de RSI wederom wat verder is afgedaald en inmiddels onder haar mediaan noteert. De verwachting luidt dat vandaag geen OB status bereikt gaat worden in de indicator. Eerlijkheidshalve dient echter ook wel opgemerkt te woren dat stevig wordt getwijfeld bij het vraagstuk of vandaag dan wel een duidelijke OS notering verschijnt. Waarschijnlijk niet. De optelsom van de verwachting over de RSI komt dan uit op een scenario waarin wordt aangenomen dat de AEX vandaag niet perse in een vrije val terecht gaat komen. Immers, na de sessies van woensdag en donderdag moet opgemerkt worden dat het proces van lagere koersen opzoeken vooralsnog moeizaam verloopt.

Dat neemt niet weg dat de gedachte was/is dat de ingetekende rode cirkel, welke de gap van afgelopen dinsdag duidt, in de komende sessies aantrekkingskracht op de AEX behoudt. Op 567.25 staat onveranderd de horizontale lijn ingetekend.

Let op, vandaag expiratie!

To zo!

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 19 juni 2020 30 MinutenGrafiek

Middag Update AEX

De opmerking dat de AEX vandaag niet in een vrije val terecht zou komen, blijkt na de eerste uren van vandaag een lichte understatement te zijn geweest. Waarvan Akte!

Na ruim aarzelen rondom de afgegeven eerste weerstand 567.25 is de AEX doorgeschoten. Hoe zit het nu met die lagere top in de daggrafiek?

Zie dat de RSI in de stap van vandaag (wederom) niet OB is geworden. Zie ook dat het proces van convergeren van de lijnen een verdere stap heeft gemaakt. Dat neemt niet weg dat geldt dat zolang AEX > wolk de afgegeven ondertooon positief moet zijn. Van een verdere druk op de wolk is immers nog geen sprake. Gegeven de niet bevestiging vanuit de indicator wordt rekening gehouden dat dit vanmiddag alsnog gaat gebeuren. Let wel, dan nog steeds geldt dat de bovenkant van de wolk gezien moet worden als eerste dynamische steun.

Voor de volledigheid zijn de twee lijnen over de toppen van begin deze maand teruggezet. Deze staan getrokken op respectievelijk 572. en 573.50. Nu de lijn op 567.25 is overwonnen kunnen deze twee gaan trekken. Kans wordt laag ingeschat. Inmiddels een tweede rode cirkel!!

Terugkijkend kan gesteld worden: Inderdaad wederom een interessante week. Ditmaal in de middag-update ook een keer de weekgrafiek. Dit slechts ter illustatie betreffende de volatiliteit van de laatste drie weken.

Kom er maar in!

AEX WeekGrafiek

32 reacties op “AEX: MoeiZaam”

 1. vega10t says:

  Thx GJ. Succes allen.

 2. detita444 says:

  Goedemorgen, eensgelijks.

 3. Gerrie says:

  Goedemorgen. Veel succes eenieder.

 4. Giuliano says:

  Buongiorno a tutti! 🙂

 5. Bernard says:

  Goedemorgen, gap up waarschijnlijk:)

 6. Giuliano says:

  blijkbaar, als het zo verder gaat, gaan wij opnieuw kunnen shorten ? 🙂

 7. Tarbh says:

  Turbulence Ahead: $1,8 Trillion In June S&P Options; Massive $76 Billion In Pension Selling On Deck
  by Tyler Durden
  Thu, 06/18/2020 – 03:55

  Starting with this Friday’s Op-Ex, Goldman’s Rocky Fishman writes that from a purely “headline” perspective, June’s expiration is massive with $1.8 trillion in SPX options expiring on the 19th…making it the third-largest non-December expiration on record, in addition to $230bln of SPY options and $250bln of options on SPX and SPX E-mini futures.
  One thing we do know for certain is that pension selling will be substantial, as a result of the outperformance of stocks over bonds this quarter. Indeed, according to Goldman, as of the close on Tuesday, the desk’s theoretical model estimates a net $76bn of equities to sell, the third largest estimate on record, only behind Mar 2020 and Dec 2018, both of which happened to be extremely volatile periods.

  1. vega10t says:

   @ Tarbh Giga….. Zoals Roelof gisteren al aangaf, dit is (zijn) een dag(en) om te aanschouwen, althans voor mij. Laat de grote jongens de index maar bewegen vanmiddag, ik handel maandag weer. Het was een uitstekende week, en graag houd ik dat ook zo ;). Fijn weekend alvast!

   1. maurice says:

    Je hebt helemaal gelijk, wegblijven nu .
    Op naar de 600 !!!!

    1. Bart says:

     Maurice klinkt nu exact als Money Maker. Ha ha. Fijn weekend mensen. Tot volgende week.

     1. maurice says:

      Bedankt voor het ‘compliment’ Bart. Echter , heb ik reeds in maart gemeld, dat ik denk dat we naar 600 gaan.

  2. WP says:

   Zo zo nog dank voor de info was wat voorzichtiger geworden door deze info👍

 8. detita444 says:

  Ja, ooit wel, maar de vraag is wanneer. Voorlopig zitten we al 20 jaar dik onder de top van 2000.
  Je zal toen maar ingestapt zijn!
  Met de inflatie meegerekend zit je dan nu op ruim 60% verlies. 🙁

  1. Bernard says:

   AEX herbelegging index ?

 9. detita444 says:

  Misschien gaan we wel naar de 600 via de 198. 😉

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Fred… in dat geval… benn ik dus iets te optimistisch met mijn 482.. :-(…het is allemaal relatief… die 600 hebben we nog niet gezien… en mijn 482 hebben we ook nog niet gezien… dus we gaan het zien… en in de tussentijd proberen we iedere dag wat puntjes mee te pakken… Prettig Weekend..
  GRS Geert-Jan

 11. detita444 says:

  Precies. Ook een prettig weekend G-J.

 12. detita444 says:

  Nog gezellig met Jan Frijters, de baas van Alex toen, op de boot op het IJ een fles champagne open getrokken toen de aex door de 700 ging.

  1. WP says:

   toe maar, jij wel 👍😉

   1. detita444 says:

    Was jij daar niet bij toen?

    1. WP says:

     Nee toen kende ik je nog niet😃

  2. Bernard says:

   Dan zijn we elkaar onbewust tegen gekomen daar op 😎

   1. detita444 says:

    Dat zou zo maar kunnen, het was in ieder geval een mooie dag en ook nog heel mooi weer.

 13. detita444 says:

  Amai!

 14. detita444 says:

  Toch nog even guitig zo na aex sluiting 😉

  1. SRC says:

   Dankzij, beste Fred, weer nieuwe Covid-19 heropleving cijfers hier alsmede sluiting daardoor van een paar
   Apple winkels. Voor mij een “guitig”btd momentum.
   Prettig Weekend.
   MVG.,
   Bert

   1. detita444 says:

    Thx Bert, ook een prettig weekend. Zo Powell weer.

  1. SRC says:

   Die “schurkenstaat” zorgt weer voor uw guitige AEX short en/of Goud long, Putter. Dus stop met
   “mooning”.

   1. Bart says:

    Goed weekend Bert.

  2. Bart says:

   Blaaskaak met je schurkenstaat.

Geef een reactie