AEX: Mind de Gap!

Wederom bleek 571.00 gisteren te zwaar voor de AEX. Inmiddels is de index onder MA20 gezakt in de kleinste grafiek. In lijn met de gedachten uit de DD van maandag kan de AEX zich nu gaan richten op de openstaande hiaten.

Natuurlijk is het nog veel te vroeg om na de eerste sessie van deze handelsweek al een derde halve cirkel in de daggrafiek te zetten. Laat ons nu ook weer niet te enthousiast over een aanstaande daling worden. Waarvan Akte! Dat neemt niet weg dat de eerste scheurtjes in de kleinste grafiek zichtbaar worden.

Waarom de zone 571.00 voor de AEX van belang is, is in de achterliggende DD’s uitvoerig beschreven. De scheurtjes waarnaar hierboven wordt verwezen zitten allereerst in  het uitblijven van een nieuwe OB notering. Zie cirkel in het verloop van de RSI alsook de opmerkingen in de chat van maandag. De tweede verzwakking zit in het gegeven dat de AEX onder haar MA20 lijn noteert. Daarbij kan overigens opgemerkt worden dat deze lijn al enkele dagen meer een horizontaal dan een stijgend verloop laat aftekenen.

Vandaag moet de AEX in onderstaande grafiek nieuwe aanwijzingen geven welke duiden op verdere verzwakking. De eerst volgende aanwijzing is MA20 onder MA50. De tweede volgende aanwijzing is een RSI onder OS. Of dit laatste gaat lukken moet overigens nog worden bezien. De eerste aandacht gaat nu uit naar 565.00. De horizontale lijn staat onveranderd op dit niveau ingetekend. Daarnaast is de ingetekende diagonale lijn inmiddels ook tot dit niveau opgelopen. Even als geheugensteuntje, de diagonale lijn is de parallellijn van de oorspronkelijke steunlijn onder de bodems vanaf  26 augustus.

Een verzwakking tot aan 565.00 impliceert overigens de start van het vullen van het eerste hiaat van 5 september. De onderkant van deze omissie noteert op 563.50. Dit impliceert een eerste doelzone 565.00 – 563.50. Wat kan er gezegd worden over de bovenkant?

Idealiter gaat de MA20 lijn in de komende sessies een tegenovergestelde rol vervullen. Anders verwoord, deze lijn moet zich nu opwerpen als neerwaarts duwend dynamisch juk. Oftewel van horizontaal naar dalend draaien. Mocht dit toch niet lukken dan geldt boven deze lijn uiteraard de horizontale lijn op 571.00 als volgende horde.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 10 september 2019 30 MinutenGrafiek

In de achterliggende dagen/weken is de verwachting uitgesproken dat de RSI in de daggrafiek geen hogere top gaat zetten. Daarom loopt de dalende weerstandlijn over de toppen in de indicator sinds februari nog steeds mee in de grafiek.  De ingetekende cirkel in het verloop van de RSI duidt tevens het gegeven dat van een OB-notering nog geen sprake is.

In de daggrafiek staan twee halve cirkels ingetekend. Een cirkel over de toppen van april/mei en een cirkel over de top van juli. Met de reeds neergelegde insteek en verwachting over de RSI in het achterhoofd, gaat de DD bekijken of de stijging op basis van de omgekeerde hoofd schouder van begin augustus in het grotere plaatje niet gaat uitmonden in een lagere top dan juli en als zodanig dus aanleiding geeft voor een derde halve cirkel in de komende sessies.

En als dat zo is, dan gaat in de komende weken natuurlijk weer de horizontale lijn uit de weekgrafiek op 534.50 een belangrijke rol spelen.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 10 september 2019 DagGrafiek

Na de bullish engulfing bar van twee weken geleden, een koersbar met veelal positieve implicaties, is de AEX vorige week inderdaad netjes veder geklommen. Let wel, ook in de weekgrafiek is het belang van de zone 571 in een oogopslag duidelijk. Daarnaast is ook in de weekgrafiek al enige tijd, lees jaren, sprake van negatieve divergentie tussen index en indicator.

Reden om rond 571.00 alert te worden. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 10 september 2019 WeekGrafiek

Middag-Update AEX

Op opening fungeerde de MA20 vanochtend netjes als weerstand. Zie chat. Inmiddels is het eerste hiaat gaan trekken. De laagste koers tot nu toe ligt immers vrij netjes op de bovenkant van de gap van 5 september. De DD blijft echter nog even vasthouden aan de zone 565.00 – 563.50.

In de DD van vanochtend zijn immers twee volgende aanwijzingen voor een verdere daling benoemd. De eerste is gerealiseerd want MA20 noteert (voorzichtig) onder MA50. De tweede is nog niet gerealiseerd. Het betreft een OS notering. Vanochtend is in de DD overigens al sterke twijfel uitgesproken of de RSI vandaag inderdaad tot onder OS daalt. Deze twijfel wordt hier herhaald.

Zolang AEX nu onder MA20 noteert blijft de DD vasthouden aan een verdere daling. In de komende sessies kan de AEX de gaps van zowel 5 september als 4 september gaan vullen.

Technische Analyse AEX 10 september 2019 Middag-Update

44 reacties op “AEX: Mind de Gap!”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  “Idealiter gaat de MA20 lijn in de komende sessies een tegenovergestelde rol vervullen. Anders verwoord, deze lijn moet zich nu opwerpen als neerwaarts duwend dynamisch juk.”…opening inderdaad vrij netjes tegen MA20 aan…zie pijl…
  GRS Geert-Jan

 2. Gerben says:

  Waarde GJ, veel dank weer voor de DD!

  Uw Gerben.

 3. Floridaantje says:

  Beste String,
  In de DAX een ‘bearisih rising wedge” formatie als de 12180 breekt met dàn richting 11.878 (?)
  Zie ook grafiek.
  Alvast bedankt.
  MVG.,
  Bert

  1. string says:

   Goede morgen…

   Hey Bert…

   Twijfel of dit op deze manier nog ’n mogelijkheid is…ik vind dat de koers al ruim te ver richting de apex is gelopen…
   Idealiter dient de uitbraak te starten…vanaf 50% tot 75% van de lengte van het patroon…
   Ik zie wel mogelijkheid…als de onderste lijn wordt aangepast…laten starten op (CFD-grafiek) candle 25-08/21:00 uur…dan koersdoel 11412.30…

   Disclaimer…
   Mijn mening is ook maar ’n mening hè…meer niet…

 4. ed says:

  Dag allen,

  Nou echt dalen doet de aex nog niet, wat mij opvalt is dat er veel div in de indicatoren zit vanaf 662 zonder echte price action. dat duidt op een sterke markt.

 5. ed says:

  @ahrend. heb me van t weekend ook eens gestort op de demarker sequential techniek en rei indicator. best interessant. Doet jij ook aan sequential telling, alles erop en eraan, zoals de flip, set up, countdown, support en steun lijnen. ?

  1. ADutchTourist says:

   Hoi Ed,
   Ja, ik doe ook aan sequential telling met flip, setup en countdown.
   Het is anders dan de wijze waarop er in dit forum wordt gesproken over technische analyse, maar wel zeer interessant.
   Ander moet je eens zoeken naar “Jason Perl” door hem ben ik in aanraking gekomen met Thomas DeMark. Er is ergens op het internet een gratis download van het boek van Jason Perl.
   Als je vragen hebt dan kun je die altijd bij mij neerleggen, als het gaat over DeMark.

   Groetjes,
   Arend

   1. ed says:

    ik heb het al gevonden en ben het al aan het lezen. het probleem waar ik mee zit is dat ik nog geen indicator heb gevonden die goed geprogrammeerd is en alles juist telt. ik werk met metatrader, maar ga wrschlijn voor demark ook een account aanmaken op tradingview omdat de tq sequential indicatoren ze daar ook zijn. wat ook ook interessant vind is dat ik een indicator heb gevonden die telt hoeveel dagen er sprake is van overbought. ik probeer nu indicatoren op settings te zetten waarmee ik de div zowel mogelijk er uit haal, zodat een top in de indicator ook een price action top is. hoe vaak roepen we niet , div in de indicator dus zakken. in een sterke trend koop of verkoop je je daarop “dood”

   2. sandortrader says:

    Hoi Arend. Zou “DeMark indicators door Jason Perl” een goed boek zijn als ik mijn kennis hierover wat wil verbreden?

    1. ed says:

     ja die ben ik ook aan het lezen, schijnt de theorie nog beter uitgelegd te worden dan door demark zelf op youtube. 225 p maar je kunt de eerste 25 zo overslaan,

     1. sandortrader says:

      Thx Ed. Ik pak hem op!

    2. ADutchTourist says:

     Ik heb ook een kopie van de originele boeken van DeMark en dat is ook de reden waarom Jason Perl het nog even dunnetjes overdoet.
     Jason Perl legt stap voor stap uit hoe je de indicatoren en overige kunt samenstellen. Voordat ik begon met tradingview heb ik de methodes eerste uitgewerkt in een Excel. Daarmee heb ik kennis en inzicht opgebouwd hoe DeMark dit heeft bedacht.

     Arend

     1. sandortrader says:

      Dank voor de reactie Arend!

 6. roger.deron says:

  Het begint er op te lijken dat 566.40 een bodem wordt. Vandaar terug opwaarts richting de 20 MA 568.40 – Vooreerst echter moet 567.20 overwonnen worden om de bias positief te krijgen.

  1. derfla says:

   567,20 VINK
   Spike ineens omhoog gelijk met futures S&P richting 568

 7. Floridaantje says:

  Beste Arend,
  Heeft “uw” DeMark ook een visie op m’n DAX-post om 09.57 (?)
  Alvast bedankt.
  MVG.,
  Bert

  1. ADutchTourist says:

   Beste Bert,
   Als ik de visie erop los moet laten volgens DeMark dan geven de signalen een dalende koers aan, alleen het tegendeel is waar.
   Op 5 september is er een Sell setup afgerond en daardoor is er een support neergezet op 12115. Aangezien er geen resistance is zal deze opgezet moeten worden door een buy setup. Die is gistermiddag begonnen maar vanmorgen bij setup 8 afgebroken en over gegaan naar sell setup, dat betekend dat de koers weer omhoog gaat. Een bijkomende indicatie is de countdown 13 om 11:00 uur, dit is ook een teken dat de koers naar beneden moet en mijn eerste opvangnet staat ook op 11878.
   De koers bevindt zich tussen de supply & demand line. Ik denk dat ik met hetzelfde probleem zit als iedereen en dat is dat er geen richting gegeven kan worden waar we naar toe gaan. Zoals @Ed al aangaf het is een sterke markt. Mijn RSI met Bollinger zit boven de 50 dus bullish en onderin de Bollingerband, dit zou dus betekenen dat de koers weer omhoog geduwd gaat worden. En dan is de eerste weerstand op 12369. Ik heb zelf op dit moment alleen long posities open staan.

   Met vriendelijk groet,
   Arend

 8. Floridaantje says:

  Beste Arend,
  Hartelijk dank voor uw uitstekende en -voor mijn bv – uitermate verhelderende post vwb de DAX.
  Met zeer vriendelijke groet,
  Bert

  1. ADutchTourist says:

   Beste Bert,
   Over een klein half uur kan de DAX door zijn supply line heen breken en dat is een teken dat er een sprong gemaakt kan worden naar 12255. In het volgende half uur moet hij wel openen boven de 12214.

   Groetjes, Arend

 9. Floridaantje says:

  Beste Wp.,
  Vergeet niet as donderdag, ECB/ Draghi’s één na laatste “zwanenzang”…
  MVG.,
  Bert

 10. ADutchTourist says:

  OEPS! Dax op 12255. vinkje.

  1. Gerben says:

   Erg knap! Inspirerend ook, ik heb het werk van Tom DeMark ook binnengehaald. Dank voor de tip.

 11. derfla says:

  567,2 VINK

  1. derfla says:

   568,4 VINK… alleen nu nog breken

 12. derfla says:

  weet iemand trouwens of Prosus nu in de AEX komt of in een andere index?

  1. ADutchTourist says:

   quote:
   AMSTERDAM (AFN) – Prosus verwacht in december opgenomen te worden in de Amsterdamse hoofdindex AEX. De afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse tech- en mediabedrijf Naspers maakt woensdag zijn debuut op de aandelenbeurs aan het Damrak. Naar beurswaarde gemeten hoeft de onderneming naar verwachting alleen de beursreuzen Unilever en Shell voor zich te dulden.

 13. string says:

  Alles weer zo’n beetje tot orde geroepen…zal het wel weer omlaag kunnen…

 14. ADutchTourist says:

  DAX 30′ heeft een demand line neergezet tussen 12179 en 12242 en daar is de DAX doorheen gebroken met een opening op 12244. Theoretisch zou de DAX nu een dalende trend moeten neer zetten met als doel 12213. Maar omdat er een sell setup is gestart om 11:00 denk ik dat deze wordt afgemaakt en de demand line naar boven volgt. Alles wijst nu naar boven.

  Groetjes, Arend

 15. Floridaantje says:

  Beste Arend,
  Dank voor uw DAX-update. Trading range is nu bepaald.
  MVG.,
  Bert

 16. Floridaantje says:

  Beste String,
  Excuses – nu m’n ogen ‘uitgewreven’ zijn – nog bedankt voor uw post om 12.06.
  MVG.,
  Bert

 17. Gerben says:

  Heb ik ook wel eens Bert, dat ik berichten niet meer zie als het een reactie betreft op een veel ouder bericht.

 18. Floridaantje says:

  Beste Gerben,
  Dank voor uw reaktie als “lotgenoot” 🙂
  MVG.,
  Bert

  1. string says:

   Metoo…

 19. string says:

  Kan het zijn dat verschillende indices…nog eenmaal naar ’n climax opgestuwd worden…

  1. Floridaantje says:

   Tiens, beste String, misschien Europese indices wel ivm “(D)raghi-Day-Donderdag”….
   MVG.,
   Bert

 20. ADutchTourist says:

  Beste,
  Nu ik toch bezig ben wil ik nog even het volgende delen met jullie. Het betreft de DAX cash-handel.
  De DAX heeft een resistance op 12474 en een support op 11661, tussen deze twee beweegt de DAX op 12278. Vandaag heeft de DAX wel een sell setup 9 neergezet en het is ook nog een “Pefect setup”, dit betekend dat als de 9 gehaald wordt er direct een short positie ingenomen kan worden. Persoonlijk zou ik er rekening mee houden dat het morgen weleens een dalende dag gaat worden.

  Groetjes, Arend

  1. ed says:

   @ahrend dit vind ik interessant, want wat ik uit het boek niet kon afleiden was het volgende. een niet perfecte setup, dus de high van 9 of 8 is lager van de hoogste high van 6 en 7 , kan leiden tot een daling of een uitgestelde perfecte set up, dus dan habben bar 10 of 11 een high hoger dan 6 en 7 , en dan begint alsnog de sell countdown en gaan we nog hoger. Ahrend hoe beslis jij op dit kruispunt? dus sell set up niet gevolg door sell countdown versus sell set up wel gevolgd door een sell countdown?

   1. ADutchTourist says:

    Hoi Ed, vindt je het goed dat ik daar morgen even op reageer? Alvast bedankt.
    Groet, Arend

 21. sandortrader says:

  ASML de 219,35 als hoogste punt gehaald (ipv de 220). Hier de verwachte afkoeling.

 22. Gerben says:

  Dank voor de tip Arend. Even een dummie vraag omdat ik het systeem van DeMark niet ken. Moet er een bevestiging afgewacht worden op de dag, en is die perfect 9 pas tegen het einde van de huidige handelsdag geplaatst? (Ga ik nu short of doe ik dat morgen?)

  1. ADutchTourist says:

   Hoi Gerben, de “Perfect setup” is nu al bevestigd. Je kunt nu een short plaatsen maar ik zou daar heel onrustig onder slapen. Daarom zou ik wachten tot morgenochtend. Om maximaal te winnen kan je nu instappen maar zet wel een stop loss.
   Groetjes, Arend

   1. Gerben says:

    Nogmaals dank Arend. Het is beter om consistent te winnen dan af en toe maximaal te winnen (hoewel het nog beter is om consistent maximaal te winnen, maar dat zou perfectie betekenen). Overigens had ik al een short en heb ik besloten deze vast te houden. Ik denk dat ik wat rustiger zal slapen nu, wetende dat er een perfect setup staat. Ik ga me beslist verdiepen in DeMark. Kon ik maar wat sneller lezen.

    Mooie avond allen!

 23. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Sander…
  Guitig…we stonden geloof ik ergens rond 140…
  GRS Geert-Jan

  https://www.youtube.com/watch?v=-IbGOC_zOo0

Geef een reactie