AEX: Magische Grens

In de maand november is het de AEX drie keer gelukt om tijdens een sessie de “Magische Grens” van 600 in het scherm te zetten. In evenzoveel sessies moest de index na het aantikken ook gelijk weer terug. Volgt vandaag poging vier? En belangrijker, lukt het nu eindelijk wel om langer dan een deelsessie boven 600 te handelen?

De laatste sessie van vorige week was netjes in lijn met het beeld welke de AEX ook al in de sessies voorafgaand aan vrijdag liet zien. Na de hogere opening van vorige week maandag wist de index gedurende de rest van de week per saldo weinig tot geen verdere indruk te maken. De objectieve bevestiging van deze stelling volgt uit het gegeven dat de eerste twee gemiddelde lijnen (=MA20 en MA50) in onderstaande grafiek nagenoeg vlak lopen en dicht bij elkaar noteren en dat de derde lijn (=MA200) momenteel als waterpas gebruikt kan worden. Het eindresultaat na vijf dagen handel is een Inside-Weekbar. Zie ook hieronder.

Wel is er een klein positief puntje te melden. Het hiaat van precies een week geleden staat nog (voor een deel) open. Zie rode cirkel. Het open blijven van de omissie kan gezien worden als teken van kracht. Voor vandaag zijn in eerste instantie twee lijnen van belang. Het betreft de dalende lijn over de toppen van 19 en 29 november en een oplopende lijn onder de bodems van 21 en 22 november.

Over de eerste lijn kan opgemerkt worden dat deze vandaag net iets boven 600 start. Zie hier de titel van vandaag. Bij de onderste lijn kan toegevoegd worden dat deze bij de start van vandaag nagenoeg samenvalt met MA200 welke in de achterliggende sessies al een aantal keer als steun/vangnet/springplank fungeerde. Zie eerdere DD’s. De eerste handelsruimte voor vandaag wordt dus gezet tussen de twee convergerende lijnen. Vraag is of de AEX ditmaal kan afrekenen met de toppenlijn. Wederom, zie titel.

Het antwoord op deze vraag moet komen vanuit de RSI. Afgelopen vrijdag werd de terugval vanaf 600 wederom netjes voor-aangekondigd door het uitblijven van een OB-notering in de indicator. Vanochtend dient dus gekeken te worden of de RSI ditmaal wel een ondersteuning van de ambities van de AEX kan verzorgen. Anders verwoord, of zij OB kan noteren. Net als in eerdere DD’s in november srpeekt de DD ook vandaag weer haar twijfel uit bij de slagingskans hiervan.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 2 december 2019 30 MinutenGrafiek

In de achterliggende weken heeft in de DD voor de daggrafiek de combinatie van trendlijn onder de bodems sinds begin oktober en MA20 centraal gestaan. Met name vorige week is de druk op deze combinatie gegroeid. Dit komt omdat het grootste gedeelte van november in het teken heeft gestaan van een horizontaal verloop net onder 600. Zie wederom titel. Door deze “consolidatie op hoog niveau” is de AEX in de achterliggende weken horizontaal van weerstandlijn naar de hiervoor benoemde combinatie gelopen. Belangrijker is echter de ontwikkeling van de RSI in de recente weken.

De ingetekende cirkel duidt het gegeven dat de indicator niet OB is geworden. Weliswaar is sprake geweest van een nieuwe bodem op de ingetekende horizontale lijn, maar het uitblijven van een OB notering legt een bommetje onder het verwachte verdere koersverloop en de slagingskansen voor het definitief afrekenen met de horizontale weerstand en daarmee dus onder de steuncombinatie van trendlijn en MA20. Voor de volledigheid van de DD daarom de opmerking dat de volgende horizontale steun teruggevonden kan worden op 586.50.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 2 december 2019 DagGrafiek

De trendlijn, getrokken over de toppen sinds 2018, is doorbroken. Na de doorbraak is de AEX echter niet in een vacuum terecht gekomen waarin zij kon doorschieten naar hogere niveaus. Twee weken geleden is een duidelijke key-reversalbar gezet en vorige week is daarop een inside-bar gevormd. Voor de DD alle reden om onveranderd alert te zijn op de verdere ontwikkeling van de AEX.

Het verloop van de RSI baart namelijk zorgen. Onder het mom van “een plaatje zegt meer dan woorden” staat een rode pijl ingetekend in het verloop van de indicator.

Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 2 december 2019 WeekGrafiek

Middag Update AEX

“En belangrijker, lukt het nu eindelijk wel om langer dan een deelsessie boven 600 te handelen?” Aldus de DD van vanochtend.

“Vanochtend dient dus gekeken te worden of de RSI ditmaal wel een ondersteuning van de ambities van de AEX kan verzorgen. Anders verwoord, of zij OB kan noteren. Net als in eerdere DD’s in november srpeekt de DD ook vandaag weer haar twijfel uit bij de slagingskans hiervan.” De ingetekende cirkel duidt het gegeven dat het inderdaad wederom niet gelukt is om een OB notering te zetten. De poging om uit de bandbreedte van de convergerende lijnen te breken is inmiddels dan ook alweer teniet gedaan.

Eerste steun nu op MA200 en stijgende lijn onder bodems 21 november en 22 november. Belangrijker is echter de constatering dat zolang de RSI niet wil volgen, iedere poging van de AEX om de Magische Grens te doorbreken gedoomd is te mislukken. Leve de RSI!

72 reacties op “AEX: Magische Grens”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  Belangrijk momentje.
  GRS Geert-Jan

 2. miked says:

  dubbel topje of……

 3. Kees says:

  Vooralsnog het groene kanaal en niet OB, benieuwd of toch het andere kanaal de juiste versie zal blijken te zijn.

 4. miked says:

  zit er misschien eindelijk een iets grotere beweging aan te komen!

  1. maurice says:

   Naar beneden dan ? We hebben immers nog niet de klassieke Sinterklaas dip gehad !
   Toch zet ik in op een stijging.

  2. WP says:

   Lijkt erop. Weer even Roland zijn vork “leen” gebruikt. Het werkt echt grappig wel. Ik doe wel nog niets mee zit in testfase zeg maar 🙂
   https://www.tradingview.com/x/A2IaqKUT/

   1. WP says:

    excuus voor het laatste deel van plaklink is toch echt een toevalligheid

 5. Moneymaker says:

  Was weer een mooie guitige opening…. vrijdag gaf ik het al aan nabeurs fti 596.85 was duidelijk koop signaal :-). Vanmorgen 5 stuks eruit op 501.75 iets te vroeg…. nu weer nieuwe bodembel rond de 597.00-597.30 zone 5 stuks erin! BUY the Dips!!!!

 6. Moneymaker says:

  Bodembel heeft reeds geklonken :-)))

 7. Moneymaker says:

  Ringeling!!!!

 8. Moneymaker says:

  597.15 bodembel! Zelf 5 stuks op 597.25 upperdeup!!!

 9. WP says:

  Beste GJ komt de weekaftrap wat later??? 😉

 10. Moneymaker says:

  Nog een tweede test dus pak je kans!!! 597.25 nu!

  1. ed says:

   had je een goede sl?

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Even ter info…nu de AEX weer netjes is afgezakt na het uitblijven van OB…kan opgemerkt worden dat bij het naderen van de steun natuurlijk ook geldt…dat de RSI vooralsnog niet in de buurt van OS is…eerste steun nu 596.50 / 596.00 obv combinatie MA200 en oplopende trendlijn…
  GRS Geert-Jan

 12. ed says:

  wordt nu wel spannend, we zijn aan beland bij de middellange steunlijn.

 13. ed says:

  zie foto het vinkje

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Als aanvulling op 14.06 uur…de druk op de steunlijn en MA20 uit dag grafiek neemt alleen maar toe…Leve de RSI!
  GRS Geert-Jan

  1. WP says:

   De MA 200 in de 30 ook ben benieuwd of die dit keer wel blijvend sneuvelt. Denk het wel eigenlijk 🙂

 15. ed says:

  een break door de steun lijn op 596,5 zou een m formatie kunnen opleveren, met eerst steun op 587 later op 575. Maar eerst moeten we door de steunlijn vallen

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Ed,
  Daarom in de DD van vanochtend voor de volledigheid alvast 586.50 aangehaald.
  GRS Geert-Jan

  1. ed says:

   dat triggerde mij ook. bedank daarvoor. Nu kijken of de steunlijn weerstand vormt en dan short naar 587.

 17. ed says:

  daarmee wijzig ik mijn visie van vrijdag jl , ik dacht toen een bull flag waar te nemen , maar het vervolg klopt imo niet.

 18. Piet Flintstone says:

  Als ik onze allesweter was, zou ik nu putopties schrijven op de AEX :):)

  1. ed says:

   Ah MM redt zich wel, die heeft al een groot fortuin verdiend dus schrikt niet als hij een paar punten scheef zit

 19. Wannaplay says:

  Eerste teentje in de OS-vijver

 20. Allset says:

  zijn bij een lpl ouwe vork dus kan hier enige reaktie up

  WP
  2 december 2019 om 13:14
  aub zeg doe is niet…..wil niets met u van doen hebben

  liedje erbij
  https://www.youtube.com/watch?v=6ul-cZyuYq4

 21. Floridaantje says:

  Goedemiddag U Allen,
  Een “DT-tje” weer eens”:
  “Stock markets reversed earlier gains on Monday after U.S. President Donald Trump said he would restore tariffs on some imports from Brazil and Argentina, overshadowing data showing that the Chinese and euro zone economies were stabilizing”
  [bron: CNBC]
  MVG.,
  Bert

 22. Floridaantje says:

  “Cyber Monday”:
  “An estimated 69,000,000 Americans will shop online today. With $9.4 billion expected in sales, it could be the
  biggest online shopping day ever in the U.S.”
  [bron: CNBC]
  MVG.,
  Bert

 23. Geert-Jan Nikken says:

  Nu even doorduwen naar 593.50 graag en dat het liefst in combinatie met een OS notering…eerlijk is eerlijk…dat zou toch wel een ware streling zijn.
  GRS Geert-Jan

 24. Allset says:

  2 december 2019 om 14:38
  zijn bij een lpl ouwe vork dus kan hier enige reaktie up
  sterk spul 😉

  groet en s6

 25. Floridaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Alvast proficiat met uw “ware-AEX-streling”. Mag ik ook zo’n “streling” verwachten indien de S&P500
  de 3142 als steun behoudt (?)
  MVG.,
  Bert

 26. Wannaplay says:

  We “hooveren” boven OS-terrein.. afbuigen of afstorten?

  1. detita444 says:

   N.m.m. al O.S.

   1. Wannaplay says:

    candle is nog niet af he.. om 15:45 ook nog PMI cijfertje..

    1. Wannaplay says:

     Die wordt niet meer afgewend 🙂 gevalletje GHS

 27. Allset says:

  nou dat was van korte duur
  positieve is altiijd reactie al duurt t maaar effe
  593.50 graag GJN vinkje
  590.4 is nu zelfs mogelijk want dan inn het 3/6/9 systeem een 180 graden
  maar voor nu de GJN 593.5

  liedje erbij
  https://www.youtube.com/watch?v=UMVjToYOjbM

 28. Floridaantje says:

  VS-Macro-Data :
  “US Markit Manufacturing PMI Nov F: 52.6 (est 52.2; prev 52.2)”
  MVG.,
  Bert

 29. ed says:

  toch alweer bijna een 10 punten dagje van de top van vanochtend

  1. detita444 says:

   Dat kon je weten na de bodembel van MM. 😉

 30. Wannaplay says:

  Serieuze GHS.. whoehaa

  1. ed says:

   vallen gaat altijd hard

 31. Floridaantje says:

  Vermoed eerder, beste Fred, DT’s tweet – zie m’n post om 14.42 – dit “Damrakkertje” deed buigen.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Niet alleen het Damrakkertje beste Bert. 😉

   1. Floridaantje says:

    Inderdaad, beste Fred, ook hier. S&P500’s reactieve ijkpunt 3125 zèlfs doorbroken. Wacht effe voor een ‘btd’
    als dit weer wordt aangetikt.
    MVG.,
    Bert

 32. Floridaantje says:

  VS-Macro-Data [dip] :
  “US ISM Manufacturing Nov: 48.1 (est 49.2; prev 48.3) – ISM Employment Nov: 46.6 (est 48.3; prev 47.7)”
  MVG.,
  Bert

 33. Allset says:

  affijn bijna de 590.4 nu 590.47 dus ook vinkje
  als aangegeven dan daar mot er toch echt..
  alhoewel niets moet

  1. Allset says:

   ragt nog effe door poe poe

   liedje erbij
   https://www.youtube.com/watch?v=16u6w0cjjrU

 34. Geert-Jan Nikken says:

  De dag is nog niet over…maar die H&S in de RSI van de daggrafiek er nu…even kijken of het ook onder de neklijn sluit…
  GRS Geert-Jan

 35. Allset says:

  puts geloost
  want 590.4 enzo

  1. Allset says:

   He deals the cards to find the answer
   The sacred geometry of chance
   The hidden law of probable outcome
   The numbers lead a dance
   The hidden law of probable outcome
   The numbers lead a dance

   https://www.youtube.com/watch?v=EX5eqs7nu1A

 36. ed says:

  nog twee punten dan is 1de target al weer binnen. , zal morgen wel consolideren en dan hopelijk naar de 575. ( is scenario) zien we daar wel of de kerst rally nog van start gaat.

 37. ed says:

  bijlage

 38. Allset says:

  zoals altijd te vroeg weg 😉
  van ellende net vork ingeslikt heb ik morgen tralies voor me aarsgaatje
  ook leuk 🙂

 39. Geert-Jan Nikken says:

  En dan te bedenken dat het pas maandag is! #lol
  GRS Geert-Jan

 40. Floridaantje says:

  Dip gedaan..[?] ..:
  “Cyber Monday shoppers on track to hit a record $9.4 billion”
  MVG.,
  Bert

  1. maurice says:

   Middag beste Bert,
   Was dit de Sinterklaas dip, of niet ? Ik wacht in ieder geval nog zeker tot morgen alvorens btp !
   mvg
   Maurice

 41. ed says:

  nu eerst maar eens kijken wat er in deze lange termijn steun/weerstandslijnen gebeurd. We zullen er denk ik wel niet in één streep door heen gaan.

 42. Floridaantje says:

  Echter…. :
  “US won’t hold back on tariffs if Chinese drag their feet” says U.S. Commerce Secretary Wilbur Ross.
  [bron: CNBC ]
  MVG.,
  Bert

  1. ed says:

   mijn cci staat al onder de 300 , dus ik denk dat het in deze regie eerst wel opdroogt

 43. Geert-Jan Nikken says:

  Het blaaskapelletje hoeft nog maar even te blazen voor die 586.50…zou mooi zijn.
  GRS Geert-Jan

 44. Floridaantje says:

  Beste Maurice, Goedemiddag,
  “Saint Nicholas” is hier vervangen door die andere “Christmas icon of Santa Claus”. Echter nav GJ’s reaktie in
  de S&P500 van vandaag, nieuwe btd gedaan op 3114.
  MVG.,
  Bert

  1. JvG says:

   Bert, ik wacht toch nog even denk dat we mogelijk met de S&P 3096 nog gaan opzoeken voor we weer kans maken op LONG.

   1. Floridaantje says:

    Beste JvG.,
    Dank voor uw bericht. Echter zie ook m’n post om 17.16. Zijn we in de gelukkige omstandigheden van
    twee TA-Goeroes die ons met raad en daad bijstaan [!] 🙂
    MVG.,
    Bert

 45. Floridaantje says:

  Ter Info:
  “The S&P index is currently testing its 100 hour moving average at 3.113.58. The price is trading just below that level at 3112.40. Recall from the last the dips back on November 20, November 21 and November 22, the price approach that 100 hour moving average only to find dip buyers. The dipped below the moving average is the 1st time below that moving average since November 10. If momentum can develop, that could lead to more selling pressure in the index with the 200 hour moving average at 3078.95 as downside target”.
  [bron: Art Cashin / CNBC]
  MVG.,
  Bert

 46. Allset says:

  up met die bende 🙂
  op de door mij berekende datum zou een high moeten zitten das dus niet zo naar het lijkt
  dan word de berekende datum een low..
  sluit boek en gaat wachtten op die datum
  laat u weten wanneer we daar zijn (die datum)
  liedje erbij https://www.youtube.com/watch?v=JwYX52BP2Sk

  1. detita444 says:

   Waarom laat je nu die datum niet weten???

 47. Moneymaker says:

  Oei dat heeft pijn gedaan vandaag! Kleine 4kdoor het putje! Toch blijf ik erbij dat de rally er nog wel omzit!

  Tja je kunt niet alles hebben, laatste weken met btd strategie voldoende kunnen pakken

  1. detita444 says:

   Hou toch op jochie met die grote mond van je. kijk nog eens na wat je vanmorgen hebt gepost.
   Gewoon morgen weer een nieuwe demo aanvragen. 😉

   1. Moneymaker says:

    Detietje ouwe zuurpruim…. tja je had je longs niet moeten aanhouden ouwe geitenbreier :/)))) morgen weer nieuwe kansen en tja…. is maar geld moet je denken

 48. Moneymaker says:

  Long goud aanhouden

 49. Piet Flintstone says:

  Geschreven puts!!?? Man, man, of een call kopen al niet genoeg oplevert……

Geef een reactie