AEX: Lyon-Marseille, 314 KM

Nadat de AEX in de ochtend nog even het aantikken van 520 iets scherper wist te zetten werd het verwachte herstel ingezet. De hoogste koers van woensdag is vanuit technisch oogpunt interessant te noemen. Onveranderd leeft de gedachte dat lagere koersen in de nabije toekomst aannemelijk zijn.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

In de kleinste grafiek staat een fibo-herstel grid ingetekend. Het start- en eindpunt van dit hulpmiddel zijn gebaseerd op de recente verzwakking van de AEX. In een oogopslag valt te zien dat het aangekondigde herstel gisteren tot tweemaal toe haar meerdere vond in het laatste oplevingsniveau van het grid. De RSI reikte in deze beweging tweemaal tot hoog maar niet tot OB. Wordt de blik naar de dag-grafiek verschoven dan valt op dat het inblazen van lucht stokte toen de AEX wederom de eerste gemiddelde lijn vrij nauwkeurig naderde. Het huidige belang van deze lijn is op deze plek in de achterliggende dagen/weken al meerdere keren aangehaald. De theorie stelt dat als sprake is van herstel tot aan een fibo-niveau een vervolgbeweging mag worden geprojecteerd. In de DailyDosis AEX wordt altijd slechts gebruik gemaakt van een 61.8 procent en een 100 procent extensie. De eerste calculatie rekent uiteraard een hertest van 520 uit. De tweede rekensom levert een ijkpunt op rond 516. Van belang in de komende dagen is de verdere ontwikkeling van de RSI. Deze dient opnieuw onder de OS-lijn te duiken om onze huidige autorit te ondersteunen. Onderweg hoeven we ons vandaag trouwens niet te vervelen. Er is genoeg op de radio: May, Comey, ECB! Wordt Vervolgd!

Ter info: U heeft de aankondiging naar alle waarschijnlijkheid al wel zien staan. Vanaf aanstaande maandag terug op TradeIdee: De WeekAftrap. Aan het begin van de week praat TradeIdee u bij. Een absolute must voor de belegger die een voorsprong wil. Noteer dus alvast in uw agenda: 12 juni 12.00!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

41 reacties op “AEX: Lyon-Marseille, 314 KM”

 1. mikeonyx says:

  Goede morgen allen. Dank GJ

 2. Jan B says:

  Volgens mij is die AEX met geen drie kernbommen onder de 520 te krijgen…….

 3. jan says:

  Beste GJ, hoe ga je hier in de praktijk mee om? Je hebt het over 520 en 516 maar de rsi moet naar OS om dit te ondersteunen. Sta je nu dan al short? En wanneer grijp je precies in als RSI toch niet naar OS gaat?
  Ik probeer wat op te steken. Ik zou niet weten aan de hand van deze column wat precies het advies is.

 4. jan says:

  Oh ja, en ik had gisteren nog een vraag gesteld, zou je daar misschien nog even naar willen kijken?
  Bij voorbaat dank!

  1. Geert-Jan Nikken says:

   En wat is die vraag dan?
   GRS Geert-Jan

   1. jan says:

    dat was deze: Beste GJ, vraagje: we tikten 61 fibi aan, jij gaf aan neutraal te zitten, wat is voor jou het signaal dat het gaat zakken? En dus om in de shorts te stappen. Sommigen willen dan eerst een stuk zakken zien en stappen dan in terwijl die daling net ophoudt, of sommigen stappen meteen bij afketsen 61 fibo in.
    Ben dus benieuwd naar wat voor jou het criterium is zodat je een verdere daling verwacht waarop je instapt

    1. Geert-Jan Nikken says:

     Waarde Jan,
     Ik bekijk de koersontwikkeling van de AEX altijd in samenhang met de RSI. Op basis van trendlijnen of fibo niveaus probeer ik dan inschattingen te maken van keerpunten. Het klopt dat ik eerst een stukje stijging of daling wil zien voordat ik instap. U kent immers het motto. Afhankelijk van ingeschatte potentie van de verwachte beweging wacht ik de ene keer op wat meer bevestiging dan de andere keer. Uiteraard pas ik dan wel de afstand tot stoploss niveau aan. Bij meer bevestiging geef ik de markt wat meer ruimte dan bij in een situatie waarin ik probeer snel mee te springen.
     GRS Geert-Jan

     1. jan says:

      dank! En wat voor soort bevestiging dan? Concreet voorbeeld: Bent u gisteren nog short gegaan rond die 427 en na wat voor/welke bevestiging? LH en LL op kort tf bijvoorbeeld?

 5. jan says:

  In een Trade Idee tweet van gisteren, wordt stellig beweerd: #AEX We zitten bij Lyon maar zijn op weg naar Marseille. Koersdoel 513!
  De columns lijken iets voorzichtiger?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Jan,
   De columns zijn het stappen-proces. De tweets benoemen de grotere beweging. De tweet moet natuurlijk ook een beetje prikkelen. Zo zijn de tweets weer volledig in lijn me de Blik van de Nik. Nogmaals, ik probeer een consistent en consequent verhaal neer te leggen. Als u iedere dag voorbeurs van mij het exacte instap- en uitstapmoment gedurende de dag voor dag-opties verwacht moet ik u teleurstellen.
   GRS Geert-Jan

   1. jan says:

    ok uitleg tweets – columns is helder. Het tweede deel van uw antwoord…. nergens vraag ik om exacte in en uitstap momenten, maar probeer iets meer te weten te komen over de criteria waarmee u besluit daadwerkelijk positie in te nemen, met visie columns in het achterhoofd. Ik geef toch vrij exact de vraag aan, gisteren ook?

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jan,
  Gisteren schreef ik dat het vanaf 520 zou herstellen. In de middag-update en in de chat heb ik verwezen naar het fibo-grid. Vandaag noem ik opnieuw 520 en 516 gebaseerd op dat grid. Volgens mij is dat een redelijk consistent en consequent verhaal.
  GRS Geert-Jan

  1. jan says:

   ik beweer niet dat het niet consistent is maar de tweet is stelliger.
   Belangrijker vind ik de eerste 2 vragen?!

 7. wietzendorf says:

  Goedemorgen Geert-Jan,

  Nog even over de outside-day van gisteren.
  Die zou dan vandaag bevestigd moeten worden.
  Candle van afgelopen woensdag werd aan de bovenkant uitgenomen met 528,37- 523,50 = 4,87 indexpunt.
  Geeft m.i. kracht aan.

  mvg.

 8. Kees says:

  Goedemorgen Geert-Jan e.a.,

  Allereerst maar weer eens een woord van dank voor de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse producties, ik heb er altijd veel aan, ook als het allemaal anders uitpakt, en ik waardeer wat Geert-Jan elke keer maar weer onverplicht en gratis met ons deelt (boven het maaiveld ook nog eens).

  Misschien een wrap-up van de/een essentie van vragen van gisteren en vandaag, in elk geval een vraag die mij ook steeds bezighoudt: waartoe leidt het adagium ‘reageren, niet anticiperen’ in concrete situaties, en hoe weet je dan dat het tijd is om te reageren..? Vandaar ook de interesse om de handelsmomenten van GJ te kennen, niet om op de boeggolf mee te zeilen maar om zelf te leren zeilen..?

  Succes en GRS, Kees

  1. Loran says:

   Beste Kees,
   Ik had het allemaal niet beter kunnen verwoorden, prima! 🙂
   Mvg.

 9. han says:

  Goedemorgen.
  Geert Jan is volgens mij erg duidelijk in zijn stelling.. kijk ook naar de grafieken met steun en weerstandspunten.. zowel op de 30 grafiek maar ook de kortere.. Het stijgen of dalen begint in de kleine grafiek,
  Zoals ik al aangaf gisteren ,,,de toiletten zijn schoon, en we kunnen ri het zuiden. dat zal volgens mij niet in een rechte lijn gaan maar met hobbels..
  Dus let op de lijnen in de grafiek.. en natuurlijk de rsi.

 10. pi-ta says:

  Ik zie een PR in de daggrafiek, met daarbovenop een terugtest van de steunlijn op 520 en de bullzone in de RSI (40; hetzelfde niveau als in februari). Ben ik nou de enige die positief is?

  1. Wilco says:

   Nee hoor ik ben ook positief en zit long.

  2. Kees says:

   Moet je niet zeggen “een potentiële PR”, aangezien de indicator nog steeds lagere toppen en dalen laat zien..?

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Wietzendorf,
  Zoals gisteren in mijn antwoord op uw vraag/constatering reeds aangegeven kijk ik toch ook naar de slotstand. Deze lag beduidend lager dan de hoogste koers. Het belang van de hoogste koers van woensdag is in de DailyDosis van vandaag beschreven. De opwaartse poging van vanochtend heeft vooralsnog haar meerdere gevonden in de gemiddelde lijn uit de intra-daggrafiek. Ik deel de mening dus niet dat er sprake is van overmatige kracht. In het beste geval zou je kunnen stellen dat de AEX gewoon weer terug is in de bandbreedte 520 tot 527. Nadat gisteren de bovenkant van deze range is aangetikt ligt de focus nu dus op een daling richting onderkant. Mochten we vandaag inderdaad 520 aantikken dan speelt op dat moment het vraagstuk van de RSI. Net zoals dat gisteren speelde bij de zone 527. Gisteren niet OB. Als vandaag wel OS komt, dan is dat een ondersteuning voor het beeld van 516 en 513. Ik hoop met dit antwoord ook de vragen over de RSI inschatting te hebben beantwoord.
  GRS Geert-Jan

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jan,
  In antwoord op uw vraag. Ik ben gisteren, nadat de AEX voor de tweede keer afdraaide op de derde fibo-lijn onder de tussenliggende reactiebodem short mee-gesprongen. Dus dat was rond 526.
  GRS Geert-Jan
  p.s. met een ieders goedkeuren ga ik nu weer even aan het werk. Om 12.00 uur volgt de middag-update.

 13. Jan B says:

  Ter informatie, wat doet u precies voor werk?

 14. Jurrian says:

  bankrekeningnummer en pincode ook graag!

 15. JvG says:

  Beste Geert Jan,
  Ik sluit me aan bij Kees en andere bezoekers die uw werk en visie graag lezen en waarderen. Verder krommen mijn tenen wel eens als ik Jan B (of andere criticasters) zijn commentaar of opmerkingen lees. Dan denk ik heeft tonaal geen toegevoegde waarde en waarom zit er geen “IGNORE” knop onder zodat ik hem permanent kan verwijderen uit de tijdlijn want dat is niets als vervelende ruis. Ga alstublieft door met uw werk en forum de meeste bezoekers hier lezen hem graag en stellen het zeker op prijs. MvG

 16. arjan says:

  Heren, heren, het is al zo warm op de route du 513. Laten we vooral onze aandacht op de weg houden en het kaartlezen aan GJ overlaten. Dan weten we tenminste zeker dat we ergens aankomen.

 17. Jan B says:

  Beste JvG,

  Bedankt voor je reactie, maar ik denk dat de meesten onder ons zich toch met hun beslissingen zich door GJN laten beinvloeden. Is het dan zo raar om te willen weten waar hij precies zijn brood mee verdient?

  Mijn excuses dat ik niet tot de fanclub van GJN behoor en af en toe wat kritiek uit!

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  De AEX krabbelt vanochtend iets op van de terugval die zij doormaakte in de laatste uren van woensdag. Net als gisteren hapert ook het huidige herstel rond een fibo-correctie niveau. In de grafiek staat een nieuw grid ingetekend welke ditmaal is getrokken over het verval van gistermiddag. Daarnaast kan worden opgemerkt dat de gemiddelde lijn de opwaartse ambities vanochtend weet af te kappen. Een scenario waarbinnen de AEX in het vervolg van de sessie de herstelpunten weer moet inleveren op weg naar 520 is zeer reëel.
  GRS Geert-Jan

 19. Loran says:

  Gaat de 524,65 voor de vierde keer steun bieden?

  1. Loran says:

   Neen. 🙂

 20. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Loran,
  Misschien moet de vraag wel zijn….vormt het derde herstelniveau wederom weerstand?…zie middag-update.
  GRS Geert-Jan

 21. Loran says:

  Eens Geert-Jan. We gaan het weer zien!

 22. Dries Roelvink says:

  Dries is niet zo voorzichtig /….Er komt een BEARmarket aan…

 23. ap says:

  523 dubbele bodem?

 24. Bert says:

  Beste Loran,
  Voor jouw info…ben volledig uitgestapt EUR/USD…dik verlies geleden.
  Om dit ‘verlies te verwerken’, wil ik ook ‘kritisch’ opmerken dat de 020-goeroe GE
  niet zo adequaat, adrem en onderbouwend reageert als de andere echte 010-goeroe GJ !
  MVG.,
  Bert

 25. Loran says:

  Beste Bert,
  Het spijt me te horen van het dikke verlies dat je hebt geleden. Ik doe sowieso niks met EUR/USD, ik focus met name op de AEX. Juist die focus aanbrengen bij het traden vind ik prettig.
  Ben je wat de gezondheid betreft inmiddels (vrijwel) hersteld?
  Mvg, Loran

  1. Bert says:

   Beste Loran,
   Dank voor je bericht.
   Het herstel op mijn -78 jarige – leeftijd vordert zéér langzaam maar -volgens de dokter -gestadig.
   Bedankt voor de tip…stap ook eens in de AEX, via een non-USA-broker, maar dan met een focus
   op de (middel) lange termijn aangezien ik géén zin heb s’nachts op te staan om ‘intrday ‘ te
   handelen : gaat dan geheid mis…..
   Zie aan de hand van GJ’s AEX DD’s alsmede vooral zijn maandelijkse Blik van de Nik dat
   deze adviezen ‘gestroomlijnd’ kunnen passen in mijn -lange termijn – portfolio.
   Nu is de “Comey-don’t blame me or FBI but DT -show’ begonnen.
   MVG.,
   Bert

   1. Loran says:

    Beste Bert,
    Goed te horen dat de dokter redelijk tevreden is met het herstel. Geduld is wederom een schone zaak.
    Is het trouwens voor jou niet handiger om in de S&P te handelen? Geert-Jan geeft tenslotte ook zijn visie op die index. Kijk maar, succes in elk geval!
    Mvg, Loran
    PS. Bijzondere sessie met Comey trouwens, ben benieuwd hoe dit eindigt.

 26. Jan B says:

  Hallo Bert,

  Veel succes met de handel in de AEX!
  Wat de Comey show betreft: ik denk dat het nu voornamelijk een politiek spektakel is en dat de beurzen er niet of nauwelijks op reageren.

 27. Bert says:

  Hoi Jan B.,
  Leuk weer eens van je te horen.
  Zal het AEX succes vertellen op het Forum.
  Id. politiek is hier -ondanks een andere ‘Montesquieu’ struktuur – net zoals op het Binnenhof : “smart games hide & seek”.
  MVG.,
  Bert

  1. Jan says:

   Bert, lees ik nou dat je 22k dollar bent verloren op de eu/usd trade naar 1,15?? Shit balen is dat. Er wordt dan ook wel heel enthousiast en op bijna zeker 1,15 aangekondigd, kan me voorstellen dat je dacht “dit kan niet fout gaan”.
   Onder 1,12 momenteel dus toch meer verlies voorkomen, vooralsnog

Geef een antwoord