AEX: LichtPuntjes

Langzaam maar zeker verschijnen de eerste lichtpuntjes in de grafieken van de AEX. De DD loopt ze even langs.

In de DD van woensdag is gewezen op het gevaar van een test van 543.50. Het eerste lichtpuntje is dat de AEX gisteren inderdaad netjes dit niveau heeft opgezocht om daar vervolgens ook steun te vinden. Het volgende lichtpuntje zit in het verloop van de MA20 lijn. De dalende beweging van deze lijn heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een meer horizontaal verloop. Met het risico van anticiperen mag vandaag worden uitgekeken naar een kruising van MA20 boven MA50.

Dan het verloop van de RSI. Al enige tijd liggen de achtereenvolgende bodems van de indicator hoger terwijl de AEX nog bezig is met het zetten van lagere bodems. De klassieke divergentie. Een eerste OB notering in de RSI vormt een volgend lichtpuntje, alleen de DD betwijfelt of deze vandaag al gezet kan worden.

Wordt alvast naar de daggrafiek gekeken dan kan worden opgemerkt dat de AEX, in ieder geval op slotbasis, nog steeds balanceert op de MA200 lijn. Daarnaast is gisteren opnieuw een duidelijke doji in de daggrafiek gezet. Een long legged doji. Deze volgt op de inverted hammer welke woensdag al in de DD kon worden gemeld. Ook in de weekgrafiek noteert de AEX op slotbasis nog netjes op de MA50 lijn. Dit laatste mag niet als verrassing komen want in de achterliggende DD’s heeft de nadruk juist gelegen op het gegeven dat de MA200 uit de daggrafiek momenteel samenvalt met de MA50 uit de weekgrafiek zodat gesproken kan worden van een clustering van steun.

De verwachting luidt dat de AEX vandaag met een stevige gap opent. Het volgende lichtpuntje verschijnt indien vanavond bij de slotgong geconcludeerd kan worden dat (een deel van) het verwachte hiaat open is gebleven. Let wel, dat weten we pas bij het sluiten van de sessie. De eerste weerstand vandaag weer op de bekende 545.00. Gegeven het hiervoor benoemde houdt de DD echter rekening met meer druk op 545.00 dan gisteren. Boven 545.00 komt, zoals bekend, 548.50 in beeld.

De komende twee sessies van de AEX zijn ook zeer bepalend voor de weekgrafiek. Lukt het de AEX om richting 548.50 te klimmen en deze niveaus (of zelfs hoger) ook bij het afsluiten van deze volatiele week te behouden dan staat er in de weekbar natuurlijk ook een hele mooie doji. Daarover echter meer in de DD van morgen.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 8 augustus 2019 30 MinutenGrafiek

Het verhaal in de daggrafiek is het verhaal van de MA200 lijn. Zoals in de achterliggende dagen besproken balanceert de AEX momenteel op deze lijn. Daarnaast is reeds opgemerkt dat de laatste twee koersbars in de categorie doji-formatie vallen. Aan het einde van een (stevige) daling duiden deze bars op afnemende verkoopdruk en als voorloper van een draai.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 8 augustus 2019 DagGrafiek

In de weekgrafiek is de AEX teruggevallen tot aan de MA50 lijn. Net als bij de daggrafiek kan deze lijn als dynamisch vangnet worden aangemerkt. Wat opvalt is dat de MA200 lijn uit de daggrafiek en de MA50 lijn uit de weekgrafiek momenteel nagenoeg samenvallen. Als zodanig dus een clustering van steun.

Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Middag-Update AEX:

Opnieuw laat 545.00 zich gelden. Als vervolg op de DD van vanochtend en in aansluiting met de titel van vandaag kunnen echter wel weer wat extra lichtpuntjes worden gemeld. Deze zitten in de MA-lijnen.

Allereerst natuurlijk de opmerking dat de AEX boven MA50 noteert en dat deze inmiddels ook al een keertje als steun heeft gediend. Het was juist gisteren de MA50 waarvan gemeld kon worden dat deze als weerstand rond 545.00 lag. De rest is bekend. Nu deze lijn vandaag wel is doorbroken is dat gevaar geweken. Daarnaast de combinatie van de lijnen. Langzaam maar zeker beginnen de lijnen naar elkaar toe te bewegen zodat het gerechtvaardigd lijkt om de anticiperende opmerking uit de DD van vanochtend te herhalen: Een opwaartse kruising lijkt aanstaande.

De MA50 begint overigens ook af te vlakken van dalend naar meer horizontaal. Reden voor de DD om nog even vast te houden aan een scenario dat de druk op 545.00 in de komende uren opgevoerd kan worden. Dit scenario blijft staan zolang de AEX boven haar MA lijnen noteert. Zie ook chat van vanochtend.

Boven 545.00 heel voorzichtig stappen zetten naar 548.50. Immers, Stap voor Stap. De DD blift overigens bij de gedachte dat vandaag geen OB wordt gehaald.

Technische Analyse AEX 8 augustus 2019 Middag-Update

67 reacties op “AEX: LichtPuntjes”

 1. string says:

  Goede morgen…

  Juist ja…indien…dan staat er einde van de week ‘n hele mooie Doji…en misschien wel ‘n knallende Hammer met ‘n groen koppie (staat toch beter dan rood)…
  En dat geldt zowel voor AEX als DAX..
  Heb er gisteren rond het middaguur al wat aandacht aan besteed…maar dan sta at het meteen ook op 556…waar weer gevaar loert…

  1. string says:

   Ik zie dat uiteraard op de CFD grafieken…candle-vorm kan wat afwijken…maar bij groter timeframe kleinere afwijking…

  2. detita444 says:

   Als Trump niet tweet
   kans dat men dat ziet

 2. ed says:

  voorlopig heeft de aex eerst zijn hoofd gestoten aan de bovenkant van het trenkanaal met rsi van net geen 60 , dus nog steeds bearish. zo mooi zij als de aex nu een bodem gaat zoeken en de rsi blijft boven de 40 .

 3. detita444 says:

  Had het eerlijk gezegd wat sterker verwacht na de opening.

  1. ed says:

   dat gaat denk ik niet, als op 535 de bodem ligt heeft de aex meer tijd nodig om het trandkanaal mee te laten draaien. Ik verwacht de komende dagen eerst de range 545-535 totdat het trendkanaal ook een draai heeft gemaakt waardoor er substantieel meer ruimte ontstaat in het trendkanaal om te kunnen stijgen, maar dan moet de rsi ook eerst goed boven de 60 liefst 70 uitkomen.

   1. detita444 says:

    Thx Ed.

 4. Geert-Jan Nikken says:

  De druk op 545.00 valt mij ook wat tegen…keerzijde is natuurlijk wel dat de MA50 gisteren nog netjes als weerstand fungeerde….maar nu is doorbroken…dus ik blijf toch nog even op het spoor dat de druk op 545.00 later alsnog komt…zolang AEX boven MA50 noteert.
  GRS Geert-Jan

 5. Allset says:

  Zie gister chart inz clustertje 😉

  https://www.youtube.com/watch?v=__1GvhLTEcc

 6. string says:

  AEX/CFD 30′-grafiek…
  Gaat goed…oplopende steunlijn onder de twee laatste koersbodems (laatste bodem vanochtend 03:00 uur)…getest en gerespecteerd…dus gepromoveerd tot trendlijn…
  Oplopende steunlijn onder RSI-bodems vanaf 06 aug/00:30 uur…laatste bodem 49.90201…

 7. detita444 says:

  Dit is alleen maar kijken naar het groeien van het gras. Hopelijk komt er na de lunchpauze wat verandering in.

  1. string says:

   Tot vanochtend 08:00 uur groeide het gras…daarna de maaimachine…
   Nu weer heel voorzichtig vanuit de wortels bovengronds…maar vertrouwen doe ik het nog niet…
   Die steunlijn van 09:45…je zult wel begrijpen…

   1. detita444 says:

    Yep, thx.

 8. string says:

  Denk dat er in de lunchpauze iets gaat gebeuren…
  Heb vanaf vanochtend 09:00 uur…’n kleintje IHS staan op het 5′-plaatje…
  Kan de koers net dat leveltje hoger brengen…om de handel te doen ontbranden…

 9. ed says:

  Aex blijft tegen de bovenkant van het kanaal drukken, maar de walkant is vooralsnog hard. onderkant wordt wel stabieler. ik verwacht geen 535 meer, max 538-540 om ruimte te maken voor de bocht naar het noorden, maar de seinen staan bij mij nog niet op groen.

  1. Bart says:

   @Ed, weerstand uurgrafiek nav Supertrend indiator is 544.5. Die is cruciaal.

 10. string says:

  Kleintje IHS van 12:17 is kaduk…
  545 onderdruk zetten…is niet hetzelfde als 545 overwinnen…

  1. detita444 says:

   Zelfs dat onder druk zetten lukt niet. Dow en s&p futures dalen ook heel langzaam.

   1. string says:

    Heb op 30′-plaatje AEX/CFD…’n laagste patroons-bodem staan op 06-08/01:30/523.99…
    Hierna twee bodems telkens hoger dan de vorige…en bodem nr. drie in aanbouw…
    Intussen is de horizontale reeds zeven maal geraakt of beetje doorgeprikt…
    Dus om nou te zeggen…dat er helemaal geen druk op het lijntje staat…mwahhh…

    1. string says:

     Begint ‘n beetje op overdruk te lijken…

 11. Peter says:

  Los van de openingsgap . . . 543,00 – 544,00 – 544,50 en vv en weer terug en weer 544 . . . het gras zal altijd groener zijn . . . aan de . . . andere kant . . .
  Vult u zelf maar in/aan.

 12. Floridaantje says:

  Inderdaad, beste Peter, die overkant is NYSE-hier en “groeit tegen de muur [WALL] op” 🙂
  MVG.,
  Bert

 13. Floridaantje says:

  Voila, S&P500 futures boven weerstand 2893-2895 geleid door hogere tech. & chem. stocks.
  MVG.,
  Bert

 14. detita444 says:

  Nog niet erg overtuigend allemaal. Kan natuurlijk nog komen.

  1. Floridaantje says:

   “La patience est une vertue”, Fred

 15. Floridaantje says:

  Zie dat ‘Damrakkertje toch boven 565 nu staan…..dankzij…..ach, u begrijpt wel….. 🙂
  MVG.,
  Bert

  1. wh.giesen says:

   Ik denk dat iedereen hier dan erg tevreden zou zijn Bert, het scheelt nogal een beetje.

   mvg

  2. string says:

   ‘n mooie dag om beter te leren begrijpen…dat alle bewegingen die voorbij kwamen…niet te begrijpen zijn…m.a.w. nuttig dagje…
   Morgen graag meer richting…op naar de gewenste weekcandle en daarna doorstoten of…hele mooie plaats voor lagere top…
   Heb ik keus…doe mij maar het laatste…vervolg gaat met meer geweld…omzet maken…

   1. detita444 says:

    Mee eens, 1 ritje kunnen maken met een kleine winst. Snel er weer uit omdat het niet door zet.

   2. detita444 says:

    Beter winst maken dan omzet 😉

 16. Floridaantje says:

  Excuses, beste Wh., moet inderdaad 545 zijn….was te “euforisch” door….ach, u begrijpt wel… 🙂
  MVG.,
  Bert

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Het gaat vooralsnog allemaal slechts…Stap voor Stap…weerstand doorbroken en MA20 boven MA50, maar RSI inderdaad nog lang niet OB…geen uitslaande brand…denk dat 548.50 al moeilijk en lastig gaat worden…
  GRS Geert-Jan

 18. string says:

  Heb op 30-kaart de SMA’s mooi in het gelid staan voor de aanval…moet nu dus wel van start…please…lang gewacht…

 19. wh.giesen says:

  Waarde heer Nikken, komt er nog een blik van de Nik?

  mvg

 20. Floridaantje says:

  Zelfs met die “missles” escapades door ons ‘Kimmeke’ doet DT-tweetende-maniak toch zwijgen.
  Daardoor breekt de S&P500 zijn 100 days MA op 2903. Op weg naar de 50 days MA op 2933.
  MVG.,
  Bert

 21. ed says:

  wat denkt de zaal van een run naar 449 morgen en dan maandag met een cap openen , zodat er een island reversal patroon in de chart staat.

  1. detita444 says:

   Zal van Donald de Tweeter afhangen.

   1. Floridaantje says:

    Zie zelf zonder ons ‘tweetende maniakske’ dat “Damrakkertje” het “lichtpuntje” 548,50 aanvinken
    bij een voortvarend slot van de S&P, Fred.

 22. ed says:

  rsi staat momenteel boven de 60 en verlaat de bear range

 23. ed says:

  als ik de m bodem formatie om klap kom ik op 553 , dat is bovenkant cap.

 24. string says:

  Vanochtend 07:12 uur meteen toen de koers op 30′-DAX/CFD door 11749 brak de arena ingegaan…
  Met de candle van 09:00 uur weer onder instapniveau beland en zowat de gehele dag scheef gezeten…
  Nu weer erboven en meteen stoploss op break-even gezet…machine uitschakelen en…maar zien wat er van komt…

  Mooie avond…

 25. Floridaantje says:

  Voila, beste Fred, “uw wens wordt vervuld”:
  ‘Trump tweets he not “thrilled” by the strong dollar and urges another Fed rate cut’
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Hahaha beste Bert. Hij is leuk. Die man wil werkelijk overal invloed op uitoefenen.

 26. string says:

  Is eigenlijk al erg interessant…om in de tas te stoppen…
  Maar gok erop…dat de avond en nacht me positief gaan verrassen en zo niet…
  Niks verloren en morgen gewoon opnieuw beginnen…

  1. detita444 says:

   Pffff, aangename verrassing voor je op het eind. Gefeliciteerd!
   Ik dacht ook nog aan even long instappen, maar durfde het niet aan.

 27. derfla says:

  mmmmmm is dit een kans…. sell the rally…of zit er meer in het vat…..

  1. detita444 says:

   Als we dat eens wisten….

   1. string says:

    Kijk op de 1′-grafiek…kijk op de 5′-grafiek…kijk op de 30′-grafiek…
    1’en 5′ alléén voor studie om tot besluit te komen…niet om te handelen…daarvoor hebben we 30′ en hoger…
    1′ moet overgenomen worden door 5’…5′ moet overgenomen worden door 30’…verder heb ik dan nog 180′ en dag-grafiek openstaan…
    Het moet elkaar opvolgen…met name ook RSI en MACD (als je die gebruikt)…
    Als je dat door hebt…mee leert werken…wordt de “Gok”…veel minder “Gok”…
    RSI in mijn AEX/CFD-grafieken…alle drie al miniem OB geweest…DAX ook…
    Moet nog wel worden voortgezet…maar geeft me toch al wel de aanwijzing van…nog niet uitstappen…

  2. maurice says:

   Tja Alfred,
   ik heb een deel van de longs gesloten en een deel laten lopen, als het zo makkelijk zou zijn, dan liep het forum direct leeg, want dan zaten we nu allemaal op de Bahama’s,
   maar ik speculeer op nog wat meer in het vat !
   gr
   Maurice

   1. detita444 says:

    Op de Bahama’s wil je niet meer zitten 😉

    1. maurice says:

     Bij wijze van spreken, ik doe het ook voor Madeira, Fred !!

 28. Floridaantje says:

  Intussen bij slotveiling, beste Fred, staat de AEX toch – zie m’n post om 17.04 – al in 548.
  Schol op uw “Jupilerske” 🙂
  Prettige avond verder.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Goed gezien Bert. Stom ik durfde niet goed.
   Ook schol, geen Jupiler maar Duvel.
   Ook nog een prettige avond en veel winst gewenst.

 29. string says:

  Skol = Schol…
  schol = unne pladijs

  Ut moet vóór 18:00 uur graag nog wat hoger…dan staan RSI DAX en AEX beiden op OB…
  Mag ook wel wat later hoor…maar is voor ‘n goed gevoel…als je de stukjes mee naar bed neemt…

  1. detita444 says:

   Skol is Scandinavisch, schol is Aantwerps.
   Ne Pladijs is een schol oftewel platvis.

   1. maurice says:

    We bedoelen gewoon Skol bier, wie kent dat nog ? Ik ken wel de naam, maar meer ook niet. Herinner me de reclame van vroeger, maar volgens mij was dat bier niet te zzzzzzzzzzz….pen.

   2. string says:

    Lekker…
    Ne pladijs mee ne Brugse Zot…of ne Quadruppel…

    1. detita444 says:

     Een Brugse zot, van onze vriend uit Brugge. Inderdaad een lekker bruin biertje.

 30. ed says:

  na het is weer 17.00 uur geweest. richting slot toch weer naar 447 en aex dicht, wall street omhoog, hoe vaak hebben we dat al niet gezien , die 449 komt er wel.

  1. detita444 says:

   Die 549 is al gehaald.

 31. Floridaantje says:

  Terwijl jullie zich laven aan die pintjes en genieten van “fruit des mers” uit het Ostende ” ‘t zeitje”‘,
  heb ik nu 150 S&P pips guitig binnen geharkt.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Gefeliciteerd Bert. Het goud blijft goed gaan.

  2. detita444 says:

   Het goud heeft aan de bovenkant een dalende vlag verlaten.

 32. Floridaantje says:

  Merci, beste Fred, alléz met die goude “geit” op naar 1600.
  Commerce gesloten.
  Prettige avond verder.
  MVG.,
  Bert

 33. roger.deron says:

  Toch nog donkere puntjes?

 34. roger.deron says:

  Als er paniek heerst kijken we best naar Wall Street en in het bijzonder naar de S&P 500 De S&P 500 is bezig, naar alle waarschijnlijkheid (??), met een groot SHS patroon te vormen waarvan de neklijn loopt rond +/- 2725 en de top (hoofd) rond 2830.
  We zijn bezig met het hoofd af te maken en vonden een eerste steun rond 2825. Is tevens de bovenlijn van de eerste steunzone (2728 / 2825).
  Vandaar kunnen we eventueel terug opwaarts binnen de parabool van het hoofd. Dat kan zelfs terug 2975 worden.
  We moeten om het patroon te behouden binnen de parabool blijven. Indien deze toestand zich voordoet zou normaliter na deze actie de bovenste lijn (2825) van de steunzone breken richting 2728.
  Vandaar kunnen we de rechterschouder afmaken met een hoogste punt rond 2925.
  De verhouding VXV/ VIX kan ons helpen om te zien wanneer de paniek toeslaat. Dat was op 05.09.19 het geval. De VXV is een 90-daagse meting van de impliciete volatiliteit op de S&P opties Omdat dit een langere looptijd heeft, zijn de opties doorgaans minder gevoelig voor de “korte termijn” die de markt beïnvloeden. En als er niet veel marktrisico is op korte termijn, dan zal de VXV met een premie verhandeld worden tov de VIX omdat we veel onzekerder zijn wat er over 3 maanden zal gebeuren in vergelijking met een maand later. Als de angst op korte termijn hoog genoeg wordt, zullen we zien dat de waarde van de VIX groter wordt dan de waarde van de VXV. Vandaar een waarde onder 1 = bear.
  Paniekerige markten zijn meestal ook markten waar de bodem bereikt wordt. Dat betekent dat wanneer de VXV / VIX onder 1 gaat, u op zoek moet naar nieuwe dieptepunten voor een eventuele instap.
  Dit is niet bedoeld als een timingindicator voor de korte termijn met heel veel in- en uitstappen

Laat een reactie achter