AEX: Lekker P(uh)

Na de doorbraak van de weerstandlijn vorige week lag de focus in de eerste DD’s van deze week op de klassieke terugtest. Oftewel de P uit het rijtje van Uitbraak, Pullback en Go. Langzaam maar zeker dient de AEX fase twee nu te gaan afronden.

AEX-IntraDagGrafiek

Er is een sluimerend gevaar dat de AEX alsnog het hiaat op 514 gaat vullen. Aldus de DD van dinsdag. Een blik op de laagste koers van gisteren leert dat deze inderdaad is gezet rond 514. In de dag-grafiek staat onveranderd de pijl ingetekend welke aangeeft dat de AEX met haar laagste punt van zowel maandag als dinsdag langs de dalende trendlijn over de toppen van augustus schuurde. In de kleinste grafiek staat vandaag ook een fibo-grid ingetekend. Het eerste correctieniveau ligt op de reeds benoemde 514.  Daaronder volgen respectievelijk 512.50 en 511. Die laatste is interessant omdat naast het hiaat op 514 afgelopen maandag ook is gemeld dat rond 511 nog een gap openstaat.

Dat de tweede stap uit het drie stappenplan niet in een handelssessie hoeft plaats te vinden is gisteren expliciet gemeld. Daartegenover staat natuurlijk wel het gegeven dat de glans van de terugtest afneemt naarmate de P langer duurt en dieper reikt. Anders verwoord, het volledig opvullen van 511 haalt de schittering enigszins uit het neergelegde scenario. Daarnaast ook even wat kritische noten tegen de neergelegde visie. Net zoals eerder gemeld kon worden dat het 200-daags gemiddelde in de dag-grafiek de verkoopdruk wist op te vangen kan nu natuurlijk gemeld worden dat de clustering van de twee kortere gemiddelde lijnen uit dezelfde grafiek gisteren de ambitie van de graadmeter heeft doen blussen. Daarnaast noteren deze 20- en 50-daagslijn nagenoeg gelijk. Tot slot kan de koersbar van gisteren geduid worden als een reversalbar.

Samenvattend kan het volgende worden gesteld: De koersontwikkeling van deze week geeft nog steeds voldoende aanknopingspunten om vast te houden aan het neergelegde stappenplan. Dat betekent dan wel dat de index vandaag of morgen moet doorschakelen naar fase drie. Onder 514 dient de AEX, op basis van het fibo-grid, uiterlijk rond 512/511 vaste grond te vinden.  Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De eerste uren van vandaag zitten erop en de AEX noteert exact 514.00. Het laagste punt is net boven het besproken tweede reactieniveau rond 512.50 gezet waarbij de indicator zich vooralsnog weet te handhaven boven de OS-lijn. Het verhaal dat de huidige ontwikkeling zich laat duiden als de reactie op de actie, of zo je wilt de P, doet dus nog opgeld. De kou is nog niet volledig uit de lucht. De gemiddelde lijnen zijn inmiddels neerwaarts gericht na de cross van gisteren. Dat betekent dat het aantikken van 511 niet geheel uitgesloten kan worden. Over de beweging van gisteren 519 tot nu is een trendkanaal getrokken. Het doorbreken van de weerstandlijn van dit kanaal, welke zich momenteel op 516 (dit niveau blijft maar terugkomen!) bevindt, geeft het afronden van de reactiebeweging aan. Voor het grotere plaatje geldt, koersen op of boven 512/511 vallen in de P. Succes.

58 reacties op “AEX: Lekker P(uh)”

 1. detita444 says:

  Een goedemorgen allen.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen.
  GRS Geert-Jan

 3. detita444 says:

  Zo, de eerste klap is weer binnen.

 4. detita444 says:

  Het hiaat is al weer dicht geplamuurd.

 5. Hoekstra says:

  Het openingshiaat is ook al bijna dicht en de genoemde 514 houdt vooralsnog stand.
  Morgen een gatenkaas als plaatje boven de column ?

  1. Geert-Jan Nikken says:

   …of een raket…dan kun je beide kanten op…de AEX gaat als een Speer…of…Kim doet het Weer…u ziet…de marketingafdeling van TradeIdee…is niet voor een gat of hiaat te vangen…
   GRS Geert-Jan

   1. detita444 says:

    Of gewoon een foto van een roulettetafel: rien ne va plus, het geld is niet meer van u. 😉

    1. Geert-Jan Nikken says:

     Waarde Fred,
     Die zou ik op iedere andere site durven te plaatsen…maar niet op deze vlog…want u weet…hier maakt iedereen alleen maar winst…zie bijvoorbeeld een post van 09.02 uur vanochtend..:-))…ach u snapt…
     GRS Geert-Jan

     1. Jan B says:

      Ha ha!

     2. detita444 says:

      Ja, die van 09.02 was leuk hè? Paste ook nog bij de titel van deze DD.
      Short fdax en fti van gistermiddag gesloten in de downspike van 9.00 uur. 🙂

 6. paul says:

  Volgens mij was de terugtest iets anders namelijk t testen van 516/517 na een prikker vorige week op 506. En wordt t Eb hetgeen ik eerder zei. Evenmin zie ik een RSI die al oversold is of zo dus we kunnen nog veel dieper. Tevens eindelijk een eerste teken van krimp op USA indices. t herstel lijkt nu al stuk te lopen rond 515 en USA herstelt slechts licht als ik futs zie. Bollinger bands en meeste andere indicatoren (40 daags VG) draaien langzaam naar t zuiden. T vuurwerk deze week komt van onze Mario en niet van Kim of Donald. De markt verwacht niets van ‘m dus alles wat ie wel zegt kan tegen ‘m gebruikt worden ..

  1. detita444 says:

   Ik ben het laatste niet met je eens Paul.
   N.m.m. wordt het Draghi verhaal een non-event omdat hij weer zijn kiezen op elkaar zal houden. Alleen interessant voor de euro/$ koers.
   Een intercontinentale raket a.s. zaterdag van Kimmeke zal n.m.m. wel effect hebben op de koersen.

 7. Hoekstra says:

  Vergeet de schade van de orkanen Irma en José niet: dat zal slecht zijn voor de koersen van AEG en NN.

  1. detita444 says:

   Ook dat komt er in een bepaalde mate bij.

 8. roger.deron says:

  We bevinden ons nog steeds onder de rode lijn – de bias is negatief
  https://pbs.twimg.com/media/DJBkCKdWsAEXH9t.jpg

 9. Jan B says:

  Ik denk dat Draghi toch meer invloed heeft op de markten dan Kim, je kunt niet blijven stimuleren terwijl de economie het goed blijft doen. Draghi zal toch niet de geschiedenis in willen gaan als de man die het verruimingsprogamma volledig uit de hand laat lopen?

  Die raketten van Kim kennen we nu wel, het ligt natuurlijk anders als hij gericht op de V.S. gaat schieten, bv. Guam. Maar dat laatste zal ook het einde betekenen van zijn regering want de V.S. onder welke president dan ook, zal dat niet pikken.

  Hoe betrouwbaar zijn Kims raketten eigenlijk, je leest nogal eens dat er een lancering is mislukt, om nu aan zulke raketten een springlading of zelfs een kernbom te bevestigen lijkt me levensgevaarlijk.. voor je het weet blaas je je eigen land op! 🙂

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Jan B,
   Ik heb niet echt het gevoel dat Kim zich heel veel zorgen maakt over zijn eigen bevolking…dus gewoon in een kelder gaan zitten met je staf…en vervolgens lanceren…en als het mislukt…dan roept Kim vanuit zijn schuilplaats…de kreet…welke Fred hier al om 10.30 uur riep…
   GRS Geert-Jan

   1. Jan B says:

    In dat geval is het Noord Koreaantje spelen voor Kim ook voorbij.

 10. roger.deron says:

  AEX CFD Intraday met Renko
  https://pbs.twimg.com/media/DJBo5cRXkAAgcBt.jpg
  Komen we onder de zwarte lijn (513.3) dan zal de neerwaartse druk toenemen – in het andere geval blijven de opwaartse kansen redelijk

 11. roger.deron says:

  ECB – kans is groot dat men het opkoop programma gaat afbouwen nadat het stopt in december

 12. detita444 says:

  Naar mijn mening zitten we momenteel in een situatie waarin diverse factoren een rol spelen, eigenlijk net zoals in het bedrijfsleven, de topsport, meteorologie etc.
  De kunst is nu n.m.m. de verschillende factoren de juiste prioriteit (% kans) toe te kennen. Daarvoor zal men het BV moeten gebruiken. De TA vormt daarbij, net zoals de computer bij het weerbericht, een handig hulpmiddel. Echter…., ze zijn geen van beiden heilig omdat ze gebaseerd zijn op gegevens uit het verleden en dus kloppen ze ook niet altijd.
  Om b.v. tot een goed plaatselijk weerbericht te komen, zal je zelf factoren zoals de draaïng van hoge- en lage drukgebieden op het N.- dan wel Z. halfrond moeten kennen, de draaïng van de aarde en de daaruit voortkomende corioliskrachten, de ruwheid van het aardoppervlak ter plaatse, de warmteopname capaciteit ter plaatse etc. etc.
  Zo werkt het op de beurs ook n.m.m. De TA is het ruwe weerbericht dat de computer berekend aan de hand van kansberekening en gegevens uit het verleden. Nu dien je dit te verfijnen met je BV.

  1. Roberto says:

   Wat een bullshit weer om je gebrek aan kennis over TA te rubriceren onder BV. Graag alleen een goedemorgen posten en van tijd tot tijd weer je winsten kenbaar maken aan de nieuwkomers op deze site. Voor de rest geen interesse in alle bagger van je.
   Oh ja en de markt ? Aan het draaien en voorbereiding op lagere koersen. Dus korte termijn stijgingen zijn een zegen.

   1. maurice says:

    Beste Roberto,

    Fred kan het gewoon niet laten, trouwens, ik denk nog steeds dat velen het hier met je eens zijn Roberto, dat maar weinigen op het eeuwig durende geleuter van Fred zitten te wachten. Maar ja, hij moet toch iets doen de hele dag : zwetsen, zwetsen en ook nog zwetsen. En vooral, veel mensen hier weg jagen !

 13. Jan B says:

  Waarvan Akte!

 14. Jan post weer eens wat says:

  Twijfelend zoekend naar een topvorming vandaag, als ie al niet geweest is en dan nog even golfje 5

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Fred,
  Ik deel uw mening/betoog…met een kleine toevoeging…mijn inziens is wat u stelt…altijd het geval…niet slechts nu…er spelen altijd meerdere factoren…sommigen zijn bekend…sommigen komen als een totale verrassing…en sommigen zijn bekend wanneer ze komen maar weet niemand de uitslag op voorhand…een voorbeeld van de laatste is morgen Draghi…op dit forum wordt door verschillende deelnemers al weken uitgekeken naar 7 september…probleem is echter dat geen een deelnemer op dit moment kan zeggen wat de invloed van zijn toespraak is…ik overigens ook niet…en geloof me…als het morgen lager gaat vanwege zijn toelichting…dan zijn er ineens vele die de daling al hadden verwacht…want vergeet niet…dit is het meest succesvolle forum op het internet…sterker…sinds de start van het internet…:-))
  GRS Geert-Jan

  1. JvG says:

   Beste GJ, dat geldt hier helaas niet voor iedereen echter maar voor een iemand die het (helaas) altijd achteraf meld (anders kon ik met hem mee instappen gouden kans) en dan ook nog dikke (guitige) winsten verzilverd. Lukt mij nog steeds niet (zal de enigste dombo wel zijn hier op dit super forum) en voor de rest eerst die 511 gap maar sluiten samen met de VS omlaag nog een keer door die S&P 2453 zakken en mogelijk weer einde dag het slot erboven zetten en dan later in de week pas echt de weg omhoog inslaan. Alles vooraf gemeld dus kijken wat het wordt. Mvg

   1. detita444 says:

    Beste JvG, dat vooraf melden heb ik gestaakt op verzoek van enkele passanten hier, die het geheel nutteloos vonden.

    1. JvG says:

     Beste Fred, dat geldt ook voor het achteraf melden van (guitige) winsten maar dat lukt U nog niet zo goed. Dat scheelt ons weer in het berichten scrollen die echt ertoe doen of serieuze inhoudt hebben. Mvg

  2. detita444 says:

   Waarde Geert-Jan, wat ik eigenlijk probeerde aan te stippen was, dat het niet alleen altijd zo is (zoals u terecht betoogt), maar dat in de huidige situatie het percentage van de niet TA factoren relatief hoger is. Iets wat n.m.m. tot meer nadenken en inschatten leidt om tot een zo goed mogelijk beeld te komen.

 16. Geert-Jan Nikken says:

  De middag-update staat weer afgedrukt.
  GRS Geert-Jan

 17. detita444 says:

  Waarden, dank voor uw bijdragen aan de discussies.
  En voor de andere passanten: leuk dat jullie ook weer eens langskomen.

 18. Jan B says:

  Ach Fred, je vind jezelf de koning van de site maar doe eerst je huiswerk eens…. dan had je ook geweten welke grafieken GJN gebruikt bij de DD en als je zijn DD elke dag leest…. hoe kun je dan niet weten wat de letters UPG betekenen?

  1. Roberto says:

   Respect Jan B…..

  2. maurice says:

   Misschien kan Fred zelf een soort van koffie kransje beginnen, zodat wij die bagger hier van hem kunnen overslaan ?!

   1. detita444 says:

    Welkom Maurice, we hebben je gemist.

    1. maurice says:

     Spreek je nu ook al voor anderen ? Schei toch uit met die onzin !

 19. miked8124 says:

  upg= uiterst pover gedrag

 20. Roberto says:

  Interessante markten overigens. Er zijn wel degelijk goede set-ups voor redelijk hogere koersen 527-531. Maar deze zijn mi nog steeds niets zeggend, of ruis zoals U wilt, zolang de zone 533-536 niet doorbroken wordt. Maar snap heel goed dat het merendeel hier een nat broekje krijgt van 527-531……

 21. Bert says:

  Goedemiddag U Allen,
  Gezien deze posten over beleggen in brede zin, is mij gisteren bij de S&P wéér opgevallen dat zelfs BV noch TA noch andere analyses géén enkele anticipaties kunnen bepalen op het
  een beurs-markt-sentiment. De enige soelaas geldt dan ook voor mij, GJ’s credo: reageren
  zoals ik gisteren ook weer heb gedaan toen deze Yank ‘bouncte’ vanaf de 50MA rond 2453.
  MVG.,
  Bert

 22. roger.deron says:

  AEX – in mijn intraday CFD Renko grafiek loopt de 20 MA rond 515.3 – zolang we daar onder blijven kunnen we niet omhoog. Dan volgt 516.6 + de dalende toppenlijn – niet zo eenvoudig.
  In de VS is er ook onrust over de toekomst van het schuldplafond. Dat heeft reeds druk gezet gisteren op de S&P.
  Grafiek van 09u47 – https://pbs.twimg.com/media/DJBo5cRXkAAgcBt.jpg

 23. Bert says:

  Beste Roger,
  Het VS-schuldenplafond had gisteren totaal géén effect op die significante daling. Bovendien
  heeft het GDP congress nog 10 dagen de tijd om de reeds “besloten” verhoging wettelijk te
  mandateren. Het was grotendeels een reaktie op Kimmeke’s “raketjes-gekletter” , Putin’s
  negatieve mening over de nieuwe VN-sancties waardoor ook nog olie ‘spikte’.

 24. roger.deron says:

  Als toetje krijgen jullie een daggrafiek van de S&P met de acties van Noord – Korea en de invloed op de S&P
  https://pbs.twimg.com/media/DJCpcrdWsAA8zz3.jpg

 25. detita444 says:

  Een goedemiddag Bert. Hopelijk draait Irma af voor jou.

 26. Bert says:

  Goedemiddag Beste Fred,
  Neem het risico niet in tegenstelling tot de beurs. Gisteren gehoord van m’n vriend in Miami
  dat Irma za/zo Key Largo zal bereiken. Gezien de zéér grote oppervlakte van de orkaan, zal
  ook SRC worden getroffen. Na opening S&P beurs, “homeward bound”.

  1. detita444 says:

   Ja, ziet er inderdaad niet goed uit Bert. En er is al een volgende in ontwikkeling ook.

   1. Bert says:

    Ja, beste Fred, de volgende is voor latere zorg. Moet echt donderdagavond terug zijn want wellicht vrijdag wordt evacuatie “sheriff”-verplcht in m’n Broward regio.

 27. maurice says:

  Goede middag !

  Daxie staat op 1 procent winst en wij………………..Hoe is het mogelijk ?

  1. Roberto says:

   Hey Maurice,
   Veel mooiere markt in mijn ogen ook. Maar valt goed te verklaren. De dax heeft het de afgelopen maanden veel slechter gedaan dan de aex na jarenlange underperformance. Dat de dax hier nu wat van inhaalt is dan niet zo vreemd. Geeft wel de goede ondertoon in de markt aan, maar ook hier een stevige weerstand op 12.300+. Die wordt belangrijk….

   1. Hoekstra says:

    Maurice, de AEX wordt voor 58% bepaald door slechts 5 v/d 25 aandelen: ASML + ING + PHI + RD + UNI

 28. maurice says:

  Klopt, dus dat wordt wachten op een hogere olieprijs, een paar bestellingen van Intel, allemaal aan de ambilight en de robijn, etc., pffffffffffffffffff

 29. detita444 says:

  Ik zal maar niet zeggen wat ik verwacht, want dat zou zonde zijn i.v.m. de natte broekjes van sommigen hier. 😉

 30. detita444 says:

  En nog een guitig eind van de middag ook 🙂

 31. roger.deron says:

  Het lijkt er op dat de AEX over onvoldoende kracht beschikt om opwaarts door te drukken. We geraken niet boven mijn horizontale barrière van +/- 516.5 + de dalende toppenlijn. Mogelijks perst men er nog een eindsprintje uit?

  1. detita444 says:

   Daar lijkt het inderdaad sterk op Roger. Zie ook de Dax en S&P.

 32. detita444 says:

  Smakelijk allemaal en de natte broekjes misschien maar even op de waslijn. 😉

 33. detita444 says:

  Alom gerespecteerde Vice Voorzitter van de FED neemt ontslag en noemt beleid Trump t.o.v. de grote banken gevaarlijk.

 34. j.klopper says:

  Trump zou het uitstekend doen als dictator van een bananen republiek.

Laat een reactie achter