AEX: Leidende Leider

“Immers, de RSI blijft de Leidende Leider.” Aldus de middag-update van woensdag. Leve de RSI! 3x Hoezee.

In de DD van gisteren is aangehaald dat de sessie van woensdag ook van belang zou zijn voor de verdere ontwikkeling van de daggrafiek. Vandaag start de DD daarom een keertje met een blik op de wat langere ontwikkeling van de AEX. In onderstaande grafiek zijn een drietal zaken van belang.

Allereerst de dalende lijn in de index sinds 21 juli, daarnaast de wolk en tot slot de mediaan in de RSI. Na de sessie van gisteren zijn alle elementen onveranderd intact. Dit betekent dat de AEX vrij nauwkeurig op de dalende lijn over de meest recente toppen is gesloten. Draait de AEX vandaag weer netjes terug in de vorige bandbreedte, hetgeen dus de verwachting is op basis van de ontwwikkeling van de RSI in de kleine grafiek, dan kan worden opgemerkt dat deze dalende lijn wederom netjes haar rol van weerstand heeft vervuld. Hetzelfde geldt voor de mediaan in de indicator. Zie dat de RSI vrij exact op de dynamische rode lijn is gesloten zodat opgemerkt kan worden dat ook deze nog netjes als weerstand fungeert. Tot slot geldt uiteraard dat de wolk nog steeds rood van kleur is.

AEX DagGrafiek

Met een verwijzing naar de titel van woensdag kan opgemerkt worden dat na het OpRekken van gisteren de AEX vandaag weer kan Inschuiven. Anders verwoord, daar de RSI gisteren Nie OB Nie is geworden luidt de verwachting dat de index weer terugzakt in de vorige range 554/555.50  en 548./546.50. De beslissing woensdag om de lijnen op deze laatste twee niveaus nog niet uit onderstaande grafiek te verwijderen lijkt dus de juiste te zijn geweest. Het opnieuw benoemen van de vorige range heeft echter wel gevolgen voor onderstaand plaatje.

Glijdt de AEX vandaag inderdaad terug in de bandbreedte welke al eerder op deze plek centraal stond dan betekent dit dat AEX < wolk. Daarnaast impliceert een daling onder 555.50 een breuk van de diagonaal onder het verloop vanaf 548.00. Daarnaast heeft een daling van de index tot gevolg dat de RSI voor de eerste keer sinds enkele dagen onder haar mediaan kan zakken. Let wel, het lijkt nog te vroeg voor een duidelijke OS notering.

Deze opmerking vormt een bruggetje naar de centrale stelling van de laatste dagen. Ook vandaag herhaalt de DD de opmerking:  “Let wel, het is nog te vroeg om al in te zetten op een vrije val van de AEX.” Voor nu eerst maar eens kijken of de AEX inderdaad in staat is om tot aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte te komen. Voor de volledigheid wordt daarom afgesloten met de opmerking dat rond 550 ook al enige steun mag worden verwacht.

We houden contact.

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

“Voor de volledigheid wordt daarom afgesloten met de opmerking dat rond 550 ook al enige steun mag worden verwacht.” Op opening was het gelijk raak met 550. Let wel, ondanks de grote klap is van een overtuigende OS notering nog steeds geen sprake. Zie chat. Dit gegeven heeft twee gevolgen.

De eerste luidt dat, door het ontbreken van OS, nog steeds vastgehouden kan worden aan de stelling, welke in de achterliggende DD’s is uitgedragen, dat het nog te vroeg is om al in te zetten op een vrije val van de AEX. De tweede luidt dat het hiaat van vanochtend nog verder gevuld kan worden. Zie wederom chat.

Inmiddels is bekend dat de AEX inderdaad al een groot deel van het hiaat heeft ingekleurd. Spannend wordt de koersontwikkeling tussen 554/555.50. Deze zone is vanochtend immers afgegeven als de bovenkant van de bandbreedte voor vandaag. Let wel, het doorlopen binnen deze barriere wordt gezien als reactief.

Met het risico dat het bijdehand of irritant wordt  (hetgeen uiteraard geenszins de bedoeling is) wordt voor de volledigheid van deze DD toch nog een keer gewezen op het rode cirkeltje. Immers, de kracht ligt in de herhaling.

45 reacties op “AEX: Leidende Leider”

 1. updown58 says:

  Godemorgen GJ en bedankt

  1. updown58 says:

   *Goedemorgen

 2. Rik says:

  Goedemorgen. Tnx, Geert-Jan.
  Fed dag dus toch draaidag ? Het lijkt er nu op dat we met een gap zullen openen.

 3. Gerrie says:

  Goedemorgen.

  Die SP500 DD van gister was direct spot on. Chapeau GJN.

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Eerste vinkje 550 is al binnen. Toch weer die Oud-Hollandsche Gezelligheid.
  GRS Geert-Jan

 5. Pieter says:

  Gisteren lui, niets gedaan, behalve m’n short laten staan.
  En dat rijmt

 6. detita444 says:

  De vraag is alleen, wat doen we met de openingsgap? 😉

  1. Roelof says:

   Idealiter stopt elke rebound nu rond 555/556.

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Fred…
  Wat dacht u van…kopje koffie…krantje… croissantje…vanmiddag immers ook weer een mooie rit in de Tour…
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Hoe wist u dat ik dat precies aan het doen was?!

 8. paul says:

  ik dacht meer aan lijden(d). Wie stevig long zit dan. Met wat verder weg gelegen shorts wacht ik nog steeds rustig af tot we s door t gebied 545-548 heen gaan zakken daarna durf ik wel wat steviger short. Dat kan allemaal best nog een paar dagen duren. Met ook de herfst (en in USA 200,000 corona slachtoffers) echt naderende sluit ik de komende weken verrassingen niet uit. Zoals een TGV die heel plotsklaps heel snel naar het zuiden afreist..

 9. Paul27 says:

  Denk dat gisteren uit de persconferentie van de FED-baas duidelijk is geworden dat de financiële markten voorlopig niet meer op extra ondersteuning door de FED mogen rekenen. Dat zie je nu terug in de US-futures.
  Vandaag nog Jobless Claims en Philly Fed. Dat kan nog wat reuring geven.

  1. Roelof says:

   De FED heeft de markten sinds eind maart weer op de been geholpen. De rust is daardoor allang wedergekeerd. Dat maakt dat er voor de FED geen enkele reden is om op dit moment NOG MEER te stimuleren.

   Iedereen die er gisteren vanuit ging dat de FED dat wel zou doen die begrijpt het m.i. niet helemaal. Immer GRS 🙂

   1. Paul27 says:

    Zo zie ik het ook Roelof. Je kunt je ook afvragen wat al dat stimuleren heeft opgeleverd, behalve hogere beurzen. De doelstellingen van de Centrale Banken worden al jaren niet gehaald. Misschien tijd voor ander beleid. Ooit zullen de enorme balansen moeten worden teruggedraaid. Maar zolang de muziek draait, blijven dansen, toch?

    1. Roelof says:

     Ja, zo is het. Alles wordt anders als de rente’s gaan stijgen en dat staat natuurlijk een keer te gebeuren op niet al te lange termijn. En dat is iets wat door de markten zelf bepaald wordt en niet door de FED.

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Na het eerste uur is nog niet echt sprake van OS…dit geeft reden om aan te nemen dat we..(omdat we al gelijk op opening de afgegeven 550 hebben aangetikt) …nog wel wat verder kunnen herstel naar 555.50…oftewel…een deel van het hiaat kunnen gaan sluiten.
  GRS Geert-Jan

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Als vervolg op 10.02 uur…de AEX nadert de zone 554/555.50…zie DD…eens kijken of in dit gebied het volgende WaterLoo ligt…waarschijnlijk wel…immers AEX < wolk... GRS Geert-Jan

 12. updown58 says:

  Het ziet er meer uit als een wapenstilstand

 13. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Updown
  De strijd…554/55.50 moet nog beginnen…dus in Rotterdam heet dat…WarmDraaien… 🙂
  GRS Geert-Jan

  1. updown58 says:

   Waarde GJ, thanks, dan maar warm draaien

  2. Roelof says:

   even bijkomen van de “overdreven berentik” zou ene NB zeggen 🙂

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Yep…en hier noemen ze het uitstapje gisteren naar 559.75….de slagroom op de KersenTaart…zo zie je maar…iedereen gelijk…GezelligHeid…Altijd Vinkje…
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Ja, de stieren waren de afgelopen dagen goed op dreef met hun mooie opmars richting de Kers der Kersen. Enneh, dat was helemaal niet overdreven, maar heel normaal………… zo’n stijgende AEX…….

 15. Bull&Bear says:

  Waarde GJ, dank voor de middag update. Naast het rode cirkeltje staat, na tussenstation rond 535, het koersdoel van AEX 529 ptn nog open?

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde BB,
  Zeker…immers toen Maurice…postte..dat hij het hier niet meer zo gezelig vond…wisten we toch genoeg…
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   …..jet stream…..

   1. dennishoscan says:

    Duurt best lang om de weerstand 554/555 op te zoeken

    1. detita444 says:

     Kan, maar hoeft niet.

    2. Roelof says:

     Rond 11.15 uur stond het reeds 553,99, dennishoscan

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Zal toch niet…dat die 554…wederom…messcherp was… 🙁 …eens even kijken rond 550/548…voor je het weet…555.50! …wel weer die OerHollandsche GezelligHeid…
  GRS Geert-Jan
  #ikhoefevengeenkersentaartmeer

 18. SRC says:

  @Roeloef, zoals aan Maurice al bevestigt “schakel ik nooit meer de jetstream in voor dat Damrakkertje”.
  Immers Geert-Jan heeft zijn eigen blaaskapel en is wellicht zelfs bereid als 010-er die 020-er “omver
  te blazen” 🙂

 19. SRC says:

  Exclusief voor Paul27:
  14.30 uur : Initial jobless claims (verwacht) 870,00 (vorige) 884,000,
  16.00 uur :Philly Fed manufacturing index (verwacht)13.0 (vorige)17.2.
  MVG.,
  Bert

  1. SRC says:

   Excuses: Philly Fed is nu : 15.0 versus 15.0. vorige : 17.2

 20. Geert-Jan Nikken says:

  Weer een vinkje…nu even de reactieve BlaasKapel eronder…#Gezelligheid.
  GRS Geert-Jan

  1. SRC says:

   Waarde Geert-Jan,
   Dank voor uw “bazende opvolging” van m’n suggestie. Ben ik voorgoed van die last af. Overigens zal het niet
   “doorvertellen in de Kuip”…….
   MVG.,
   Bert

  2. Peter says:

   Ik doe mee 🙂

 21. Roelof says:

  De SPX heeft vandaag een gap te vullen rond 3350 en dan maar eens kijken……..of er vanmiddag een rebound in zit voor SPX en AEX

 22. vega10t says:

  Sommige mensen hebben een ongelooflijk gevoel voor timing 😉

 23. paul says:

  ’t begint nu wel interessant te worden op de dag cyclus grafiek. Tech geeft op, ook te zien aan de Nasdaq futs dáár ieg al onder vrij belangrijke grens 11000. AEX Dag kleurt nu rood, ultra korte indicatoren OS, dag nog maar net begonnen aan afdaling.. Onder 545 zo t gat in, onder 540 staat 530 heel snel. Allemaal vermoedelijk, noch vandaag noch morgen..

 24. Geert-Jan Nikken says:

  En die BlaasKapel vanaf 548 maar blazen…ik ga Tour kijken…tot morgen.
  GRS Geert-Jan

 25. mikeonyx says:

  Bedankt GJ

 26. Bull&Bear says:

  Staat er nu een NR in de 30min grafiek?

 27. paul says:

  ik denk voor morgen aan expiratie op een vrij rond getal. wie biedt er (op meer dan) 550?

 28. Geert-Jan Nikken says:

  Blaaskapel klaar…was een lekker deuntje…nu weer even opletten…554/555.50.
  GRS Geert-Jan

  1. dennishoscan says:

   Hoop dat het daarbij blijft Geert.Jan en
   Paul, rond getal 550 ?

Geef een reactie