AEX: Kraken & Piepen

Het kraakt en het piept. De AEX is vrijdag door haar twee gemiddelde lijnen in de kleinste grafiek gezakt. De RSI in dezelfde grafiek is een flirt aangegaan met de OS-lijn en de gemiddelde lijnen laten langzaam maar zeker een neerwaartse cross zien. Zoals gezegd, het kraakt en het piept.

AEX-IntraDagGrafiek

Is vrijdag het startsignaal gegeven voor de P? In de inleiding zijn een aantal technische elementen uit de kleinste grafiek opgesomd die duiden op het zwakker worden van het huidige technische plaatje. Zoals bekend, start een grotere ontwikkeling altijd in de kleinste grafiek.

Wordt een stap gemaakt naar de grootste, oftewel de week-grafiek, dan kan de koersbar van vorige week gezien worden als een shooting-star. Dit Japanse patroon staat ook bekend als voorbode voor komende zwakte. Wordt tot slot de RSI in de dag-grafiek bekeken dan staat in de ingetekende cirkel een BatMan patroon.

Bovenstaande opsomming van aanwijzingen uit de intra-dag, dag- en weekgrafiek duiden in de richting dat in de komende dagen serieus rekening moet worden gehouden dat de P verdere vormen gaat krijgen. Zoals bekend heeft deze ontwikkeling tot doel om de onveranderd ingetekende hiaten uit de kleinste grafiek op te vullen. De ingecalculeerde hogere opening zal naar alle waarschijnlijkheid dan ook niet lang standhouden. Net als vorige week een aantal keren uitgesproken luidt ook voor vandaag de verwachting dat een eventuele gap snel gevuld zal worden.

Voor alle duidelijkheid, de verwachting luidt dat in de komende dagen de tweede stap uit het driestappen-plan wordt gezet. Niet de langere termijn koersdraai voor maanden durende bearmarket. Nogmaals, voor nu ligt de focus slechts op het vullen van de gaps van respectievelijk 2 oktober en 29 september. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De AEX is vanochtend conform verwachting hoger gestart. Wel moet worden opgemerkt dat de euforie groter was dan was ingeschat. Eerlijk is eerlijk. Bij het aantikken van de zone 543 wist de RSI wederom niet te volgen. De indicator heeft opnieuw een lagere top gezet en inmiddels heeft de AEX al de eerste stappen gezet om het ontstane nieuwe koershiaat te vullen. Zoals in de DD van vanochtend aangegeven luidt de verwachting dat de gap niet lang zal standhouden. Dit betekent concreet dat gedurende de rest van de sessie de AEX verder kan terugzakken. Interessant voor vanmiddag of de komende dagen is of de RSI opnieuw tot onder de OS-lijn schuift. Dit gegeven zou een extra bevestiging zijn dat het beeld Kraakt & Piept. Wordt 543 de nieuwe 530? Het ziet er naar uit dat dit niveau voor nu kan worden aangemerkt als eerste serieuze obstakel.

 

29 reacties op “AEX: Kraken & Piepen”

 1. detita444 says:

  Een goedemorgen allemaal.

 2. detita444 says:

  Heeft de P een lekke band?

 3. paul says:

  Mooi zo’n tijd waarin pullbacks niet meer bestaan, koersen steeds verder weglopen van al hun Voortschrijdende gemiddelden en zowel The Economist als het FD op de voorpagina afgelopen zaterdag aandacht besteden aan de almaar stijgende koersen. Dat heet de “headline indicator” en geeft veelal aan dat al (dit) goede nieuws mainstream is. Iedereen weet t en heeft ernaar gehandeld. Daarna krijgen we veelal de “greater fools” theorie, de laatste particulieren stappen in voor een rit die veelal al op 95-99% van zijn bestemming is gekomen en verbazen zich dat ze er daarna alleen nog met verlies uitkunnen. Doet me denken aan t volgende: Na de “irrational exuberance”uitspraken van die Greenspan steeg t nog een jaar of wat door alvorens t kaartenhuis instortte en dat in 2008 nog eens dik overdeed. Maar ik zou zeggen: ga toch vooral long (only)..

 4. Jan B says:

  Hallo Paul,

  Waarom zo pessimistisch? We zouden natuurlijk best een correctie kunnen krijgen van een procent 5 tot 10 procent, maar een crash zoals in 2000 en 2008 zie ik niet gebeuren.
  De economie groeit gestadig door in bijna alle delen van de wereld, de inflatie is gematigd, de winstcijfers van de bedrijven ondersteunen tot nu toe de koersen, we hebben de centrale banken die altijd weer bereid zijn nog meer gratis geld op de markt te brengen en de rente is zeer laag.
  Je kunt je aandelen wel verkopen maar hoe wil je dan je rendement halen?
  Ik denk dat het bovenstaande een reden is dat beleggers snel weer instappen bij alles wat ook maar iets op een correctie lijkt. Dat wil niet zeggen dat ik denk dat de koersen als een pijl naar boven gaan, we hebben na veel tijd betonnen Jantje geslecht en een sprongetje omhoog gedaan en het is heel goed mogelijk dat we voorlopig rond de 540 blijven cirkelen, misschien wel tot aan de kerstrally!

  1. paul says:

   Als je toegang hebt tot DJ news via je broker; even bericht van kwartiertje geleden lezen, “DNB waarschuwt voor gevolgen van een GROTE correctie”. Ik beleg al 35 jaar en al dat gedoe in opties en turbo’s en zo heet speculeren en niet beleggen. Elke 7 tot 10 jaar loopt de markt zichzelf voorbij en dat moment is nu wel zo’n beetje. Geen correctie van betekenis gezien sinds 2008/2009. Beleggers zijn in slaap gevallen voor risico. CAPE (cyclically adjusted Price Earnings ofwel voor conjunctuur gecorrigeerde K/W staat 50% hoger dan hoogste punt ooit. Kan het hoger? Oh gerust en ik vermoed dat dat de komende maanden – na een korte pullback- nog wel gebeurt ook. Zeer lage vola, achteraf altijd contra indicator. Daar maak je toppen; geen bodems. Rentes gaan linksom of rechtsoms omhoog, zelfs bij Draghi die over 1,5 jaar met pensioen gaat.. dus ik verwacht bij een stevige zwarte zwaan, een correctie die weer s met hoofdletters geschreven gaat worden. Terug naar 350-400, overigens stonden we een jaar geleden rond 435.. vier vijf en dertig..

 5. Jurrian says:

  Goedemiddag, de heren Paul en Jan B leggen nog een keer hun standpunten uit. En terecht.
  Maar voor een trader maakt het toch niet uit of de beurs omhoog of omlaag gaat. Als ie maar beweegt. Ik beleg al 50 jaar, écht waar, maar ik verdiende het meest in 08/09. Nu ik oud ben probeer ik mijn kunstje van toen, calls op de index verkopen, af en toe nog eens uit. Om klaar te staan ALS. Maar of als komt, daar ga ik niet over.

 6. paul says:

  tuurlijk Jurrian maar iets is ooit de trigger he. Bericht staat nu zelfs om Bloomberg.. https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-09/ecb-s-knot-warns-of-market-correction-as-risk-may-be-underpriced

 7. Jan B says:

  Bedreigingen zijn er altijd voor de beurs, de volgende financiele crisis en bearmarket komen er ook aan, maar geen mens kan zeggen wanneer, het kan volgende week zijn, over twee maanden, of over vijf jaar.
  Wat Klaas Knot zegt komt mij wat goedkoop over, hij schets een doemscenario en als het uit komt heeft hij tenminste gewaarschuwd, komt het niet uit dan neemt niemand hen dat kwalijk.

 8. Bert says:

  Goedemiddag Beste Fred,
  ça va met uw AEX short (?). Als enige positie ben ik weer ingestapt in S&P500 op 2546.

  1. detita444 says:

   Goedemiddag beste Bert. De short komt wel goed.

 9. Bert says:

  Beste Fred,
  Beter vertrouwen in u-zèlf dan in de “beurs-waan-van-de-dag”.

 10. Jan B says:

  Mopper de mopper, het is nu al zover dat Bert alleen Fred begroet op de site, het lijken die twee oude mannetjes wel bij de Muppet Show! 🙂

  1. Bert says:

   Beste Jan,
   Excuses dat ik u niet heb begroet…bij deze.

  2. maurice says:

   Dat zijn Stadler en Waldorf. Maar wie is dan wie Jan ?

   1. Jan B says:

    Fred zal die ene wel zijn die alles beter weet, 🙂

 11. detita444 says:

  Ik wens iedereen morgen een prettige feestdag i.v.m met de verjaardag van de oprichting van de arbeiderspartij in N.K,

  1. Bert says:

   Beste Fred,
   Dat is niet m’n politieke partij. Derhalve passeer ik uw wens naar andere (?) PvdA-ers.

   1. detita444 says:

    Beste Bert, de P.v.d.A. in NL is inderdaad voor mij ook geen realistische keuze.
    In mijn post had ik het echter over hun zuster partij in Noord Korea, die morgen haar verjaardag feestelijk viert.

  2. Jan B says:

   Fred ziet de raketten alweer vliegen, 🙂

   1. miked8124 says:

    beter een ‘raket’ in de hand dan tien in de lucht….

 12. detita444 says:

  Eet smakelijk mensen en Jan B.

 13. Bert says:

  Beste Jan B. & Maurice,
  Voor mij is het “Muppets” doek voor “Stadler en Waldorf” al gevallen.
  MVG.,
  Bert

  1. maurice says:

   Dankjewel voor uw sportieve reactie Bert ( ikzelf ben meer fan van Bert en Ernie ).

   Zo, now let’s cut the crap, kunnen we nu svp. morgen eens lekker gaan dalen ?

   gr
   Maurice

 14. detita444 says:

  Beste Bert, het zit niet mee met je s&p.

 15. Bert says:

  Beste Fred,
  Het “ongelooflijke” is gebeurd na de “doorbraak” van 2546 ben ik short gegaan om bij
  het slot uit te sluiten.

  1. detita444 says:

   Oh jé!

 16. Bert says:

  Wat een “short bagger”, beste Fred, bij het slot. Succes morgen met uw “short vullen van
  de 1ste gap rond AEX 537” , dacht ik.
  Bonne nuit et demain.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Tot morgen Bert.

Laat een reactie achter