AEX: Kraken en Maken

In de middag-update van woensdag is een oplopend trendkanaal in de kleinste grafiek geïntroduceerd. Vanochtend gaat in eerste instantie de aandacht uit naar de steunlijn van dit kanaal. Koersen onder deze lijn impliceren het succesvol afronden van de hertest 541 – 544.

AEX-IntraDagGrafiek

Nadat de AEX vorige week door haar steunzone was gevallen stond in de afgelopen dagen in de DD de hertest van de oude steunzone als nieuwe weerstandzone centraal. Gisteren is de AEX opgelopen tot aan het extentie-punt van de fibo-exercitie rond 543.75 om daar inderdaad een voorlopig Waterloo te vinden.

Zoals in de inleiding reeds beschreven staat vandaag de trendlijn onder de laagste punten vanaf afgelopen vrijdagmiddag in de focus. Vooralsnog is in de kleinste grafiek immers sinds vrijdag een opwaartse beweging actief met achtereenvolgende hogere toppen en bodems waarbij het meest recente  laagste punt van gisteren netjes werd gezet in de zone welke in de middag-update van gisteren is afgegeven: 538.75 – 537.  Het is deze zelfde zone welke vanochtend een rol kan gaan spelen. Zoals bekend luidt de verwachting dat deze zone (uiteindelijk) zal gaan breken. De titel van gisteren en dinsdag drukten immers de verwachting uit dat de AEX het lastig en moeilijk zou gaan krijgen tussen 541 – 544.

Glijdt de AEX door 538.75 – 537 dan mag worden aangenomen dat de AEX door kan zakken naar het startpunt van het trendkanaal hetgeen opnieuw 533 impliceert. Binnen het grotere verhaal, zoals neergelegd in Blik van de Nik, moet deze ontwikkeling als eerste vervolgstap worden gezien. Voor het langere scenario noteert de RSI, nadat zij gisteren niet tot boven OB reikte, in de komende dagen idealiter weer een keer onder OS.

Let wel, de aandacht gaat dus in eerste instantie uit naar 538.75 – 537. Blijkt deze zone ook vanochtend weer als steunzone te fungeren dan moet worden aangenomen dat het proces van de P uit de gebruikelijke UPG nog niet is afgerond. Het laat zich dan raden welke titel morgen de DD siert. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De AEX staat op de steunlijn onder de recente bodems en test hiermee de bovenkant van de vanochtend in de DD afgegeven steunzone. In de grafiek staan drie halve cirkels ingetekend. Langzaam maar zeker beginnen namelijk de contouren van een hoofd-schouder patroon zichtbaar te worden. De aangehaalde steunlijn krijgt in dit geval dan de naam neklijn. Let wel, een patroon is pas een patroon als de triggerlijn doorbroken is, waarvan op het moment van dit schrijven nog geen sprake is. Maar sta mij toe een quote uit de DD van vanochtend aan te halen: “Het is deze zelfde zone welke vanochtend een rol kan gaan spelen. Zoals bekend luidt de verwachting dat deze zone (uiteindelijk) zal gaan breken.” Naast de AEX staat ook de RSI op een steunlijn. Vanochtend is wederom een top duidelijk onder de OB-lijn gezet. Zie hier, het belang van de steunzone 538.75 – 537 is in de eerste uren van vandaag alleen maar duidelijker geworden. Weerstand onveranderd in de zone 541 – 544.

55 reacties op “AEX: Kraken en Maken”

 1. mikeonyx says:

  GM allen, dank GJ voor de analyse

 2. Moneymaker says:

  Morning allen, dank voor wederom een analyse GJN! Verwacht vandaag een dagje dicht bij huis geen grote uitslagen en handelen in de range 539-541.Ik ga voor de KT mijn geschreven puts terugkopen aangezien ik nogmaals een aanval verwacht naar de543-544 zone om vanuit daaruit weer hogere premies te verkopen. valt mij eerlijkheidshalve wel op hoe sterk de 26000 verdedigt wordt in Amerika. Wellicht eerst nog een trap hoger richting de oude top op 26700 en dan zuidwaarts. De vervolgdaling zal zeker komen alleen duurt het wat langer. Indien asml vandaag eeer door het putje gaat, ga ik puts schrijven en neem long positie turbo in voor rit naar 160

 3. Moneymaker says:

  Test 543-545 zone komende dagen zeer reeel

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Bij tijd en wijle.
  GRS Geert-Jan

 5. detita444 says:

  Grappig, eerst waren het geschreven calls en nu gaat hij weer geschreven puts sluiten om ze hoger te schrijven bij 543-544.
  Gisteren ging het nog hard down en nu weer eerst een aanval op de 543-544.
  Niets veranderlijker dan een MM.
  Maar ja dat krijg je als je steeds anderen na praat en te hooi en te gras wat leest.

  Iedereen nog een prettige dag, ik ben er mee weg.

 6. Moneymaker says:

  Detietje moet je nageven dat je 1 keer scherp bent, zijn idd de geschreven calls. Fijn dat er iemand is die de posities van anderen nog beter weet dan zijn eigen posities…geeft ook wat aan… niets is veranderlijker dan de beurs en daarop te handelen.

 7. Gerrie says:

  Goedemorgen.

  Bedankt voor de prima analyse GJN. En dat je het nog maar bij tijd en wijle blijft volhouden.

 8. Jos says:

  Goedemorgen allen, knallen dan maar weer.

 9. Jan B says:

  Is Detita nu eindelijk weg, zijn we tenminste een paar weken van dat getreiter af, wel zo rustig en het maakt het forum prettiger om te lezen.

 10. Roelof says:

  Volgens de “experts” van het Financieel Dagblad is vandaag vooral het rentebesluit Turkije spannend. Hou daarom 13.00 uur in de gaten. Jaja mensen……..en we hebben vandaag, slechts drie kwartier later, ook nog Draghi!

  Er is altijd wat te doen in Almelo….een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen ?

 11. Jos says:

  Als ondersteuning van de DD hoop ik dat Erdoğan vandaag de rente niet verhoogd. Kunnen we een mooie duik verwachten daarna het draakje die ongetwijfeld de markt weer zal ondersteunen met zijn persconferentie. Kortom maak of draak is een toepasbare titel.
  De future worden weer lekker gepimpt

 12. Roelof says:

  Ja, het is allemaal één groot complot tegen de shorters, Jos. Vooral in de VS zijn ze daar goed in, in putjes pesten.

 13. Gerrie says:

  Hulde GJN dat die promos van Dayo en zn handlangers verwijderd zijn.

 14. Gerrie says:

  Wat dacht je Roelof?
  De vorige promos zijn niet voor niets door GJN(terecht) verwijderd.

 15. Gerrie says:

  Waarschijnlijk al eerder door GJN geopperd, maar het oplopende trendkanaal in de AEX 30 min. kun je ook als bearflag zien. Des te langer het kanaal hoe dieper de val bij doorbraak steun.

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Ikzelf begin langzaam maar zeker een hoofd schouder in de 30 minuten te zien…binnen het gisteren aangehaalde oplopende trendkanaal.
  GRS Geert-Jan

 17. peks says:

  verwacht , dat we de komende dagen door de 544 gaan , kwestie van laatste shorts uit te roken . daarna kunnen we terug dalen

 18. dayo says:

  Ik ook op 545,20 en 546,33

 19. dayo says:

  Geen 546 voor Expi morgen, dan bent u van mij af deal.

 20. Gerrie says:

  De spike $/TRY doet zich even gelden.

 21. Geert-Jan Nikken says:

  AEX exact op steun 538.75 en RSI op steunlijn…zoals eerder opgemerkt…krijgt de steunlijn onder de recente bodems nu extra lading…je zou hem ook kunnen zien als neklijn.
  GRS Geert-Jan

 22. dayo says:

  Met de flow en mooi op tijd.

  BinckBank uitvoering; ordernr. 5924; Gekocht: 10 A13 P 13 SEP 2018 540,00 à 0,77 EUR op 13-09-2018 11:19; AEX 540,57 (+0,30)

  BinckBank uitvoering; ordernr. 5925; Verkocht: 10 A13 P 13 SEP 2018 540,00 à 1,50 EUR op 13-09-2018 11:31; AEX 539,16 (-1,11)

 23. dayo says:

  700€ in 10 min

 24. Piet Flintstone says:

  Ik dacht dat we één irritante zelfbewuste chatter hadden, maar er is er eentje bijgekomen zeg…… Nog zelfgenoegzamer dan MM en dat is bijna onmogelijk. Niemand boeit dat ene biet beste Dayo……

 25. Roelof says:

  @ Putin: Heb even een tijdelijk gratis adresje aangemaakt. Spreek je daar 🙂

  roelof_putin@protonmail.com

 26. Jos says:

  Fijn voor jou Dayo, maar die 700 doet bij mij de broek niet bollen 🙂

  @Roelof, alles is een klompot maar uiteindelijk krijgen de shorters hun moment van glorie…………….net als bij Tesla.

 27. Roelof says:

  @ Jos: Ja, ben ik met je eens over die shorters. Is natuurlijk onvermijdelijk, dat snapt iedereen 🙂

 28. Jos says:

  @Roelof/Putin, laat me even weten of julie gezamenlijke visie ook nog wat oplevert…………..wil ik ook wel een abonnementje voor weinig 🙂

 29. Putin says:

  Prima Roelof. Zal snel reageren op je adres.

 30. Roelof says:

  @ Jos: haha, komt goed.

  Nog maar 20 minuutjes, dan komt het Turkse (en Engelse) rentebesluit. Vind jij dat ook zo spannend, net als de mensen van fd.nl??

 31. Jos says:

  Het lijkt of de future de rente verhoging al weet.

 32. Jos says:

  @Roelof, voor een daghandelaar misschien wel voor mij niet.

 33. Moneymaker says:

  Een nieuwe test van de 542-544 zone is in de maak. Ik verwacht ook wellicht een overshoot om posities uit te stoppen. Dit betekent echter niet dat ik geen neerwaartse posities heb. Echter breid ik deze uit indien we wederom de zone gaan testen. Fti op 541.00 kan mijn inziens nog wel iets doorstijgen

 34. Jos says:

  Het is geen uitslaande brand.

 35. Moneymaker says:

  Opvallend dat CAC40 zich al tijd niks aantrekt van het geweld! Zowel gisteren als vandaag sterkste performer

 36. Jorg says:

  Heeft er iemand een idee wat er om 13:45 met de VAEX gebeurd is?

  Alvast bedankt, Jorg.

 37. Roelof says:

  @ Jorg: gezien tijdstip heeft het wellicht iets te maken gehad met Mario D.??

 38. Jorg says:

  Bedankt Roelof, inderdaad ja… Maar zo’n extreme beweging op één minuut tijd en onmiddellijk terug? Gebeurt dit naar jouw ervaring wel meer op belangrijke tijdstippen? In ieder geval heeft het deze keer niet tot een koersbeweging in de AEX geleid…

 39. Roelof says:

  Geen idee Jorg. Ik hou me eigenlijk nooit zo bezig met dat centrale banken circus.

 40. Jorg says:

  OK, bedankt Roelof. Ik ook niet echt, probeer gewoon de VAEX in mijn analyses te betrekken. Als je vanuit puur technisch oogpunt naar deze indicator kijkt, lijkt die aan een neerwaartse trend begonnen te zijn. De candle (30′) van 13:30 is dan de gap-close van het slot van 09 augustus (het begin van de positieve trend in de VAEX en min of meer het begin van de negatieve trend in de AEX). Beperkt dit de neerwaartse ambities van de AEX de komende tijd?

 41. bvk67 says:

  Daar is de 2900

 42. bvk67 says:

  DOW oppassen voor dubbele top rond 26160 gisteren.

 43. peks says:

  denk nu we op minder dan 0.50% staan van de ath in s&p500 , we deze ook weer gaan aanscherpen

 44. bvk67 says:

  Als MM scheef ziet, komt-ie niet piepen. Prima !

 45. bvk67 says:

  DAX veert op van MA20

 46. bvk67 says:

  DAX valt 30 punten binnen 1 minuut. Not a healthy market !

 47. bvk67 says:

  Tweet van Trump….hahaha

 48. Gerrie says:

  Horizontale weerstand in de AEX 30 min. nu op 542,1. Steun oplopend trendkanaal(neklijn) nu 539,05

 49. Piet Flintstone says:

  MM scheef??? Hij ging toch zijn geschreven puts terug kopen……. zal inmiddels wel gelukt zijn…. 🙂

 50. bvk67 says:

  @PF : vanmorgen wees Fred hem terecht dat-ie gister calls had geschreven.

 51. Jos says:

  RSI is al door mijn oplopende steunlijn gebroken maar de koers nog niet. Geduld is een schone zaak, morgen dan maar. Amerika ziet er ook niet beresterk uit.

 52. Jos says:

  Het blijft tobbedansen rond de 540………………………..tot morgen.

 53. Jos says:

  GO………………

 54. Moneymaker says:

  Zou mooi zijn als we morgen met gap up openen dan rond de 543-545 extra shorts inslaan :/). Intraday vandaag mooie ritten!

Geef een reactie