AEX: Krak?

“Voor nu wordt nog even niet verder gekeken dan de wolk, want zoals valt af te lezen is de wolk inmiddels weer rood van kleur.” Aldus de middag-update van woensdag. In onderstaande grafiek valt af te lezen dat de AEX gistermiddag inderdaad netjes is opgelopen tot aan de bovenkant van de wolk. Opnieuw bewijst de wolk zich vandaag als belangrijk draai- en/of kantelpunt.

Vanochtend opent de AEX met een (stevig) hiaat. Alle ogen op de RSI! De afgegeven eerste steun, 557/554.75, komt vanochtend onder zware druk te liggen. Belangrijker dan de koersontwikkeling van de index zelf,is de ontwikkeling van de RSI. Vraag is of deze onder de OS-lijn duikt. Om, voor het iets langere plaatje, aan het scenario van 569 en de rode cirkel vast te kunnen houden, mag de indicator niet onder haar onderste signaallijn zakken. Let wel, na de lagere opening vanochtend kan op basis van de aarzeling en steun van gisteren rond 557, hetzelfde niveau voor vandaag meegegeven worden als eerste obstakel. Reden om de lijn op 557 te laten staan. Deze gedachte bemoelijkt het proces om de ingecalculeerde gap al gelijk vandaag in zijn geheel te sluiten. De koersontwikkeling rond 557 wordt voor de komende sessies sowieso bepalend. Meer hierover in de middag-update.

Glijdt de AEX door de eerder in de week besproken steunzone, dan mag de blik op de volgende zone. Deze kan gezet worden tussen 551.50 en 549. Maar nogmaals, de ontwikkeling van de RSI is belangrijker. Vandaag lijkt een bepalende sessie te worden. Helemaal als ook de ontwikkeling van de daggrafiek wordt bekeken. Vergeet niet, in de daggrafiek vormt de neerwaarts doorbroken stijgende wig nog steeds de rode draad. Zie ook chat woensdag.

Tot zo!

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

De AEX is inderdaad met een gap lager gesloten en is tot nu toe tot tweemaal toe opgevangen door de vanochtend afgegeven volgende steunzone 551.50/549. Interessant is het gegeven dat bij de twee test van de steunzone lichte positieve divergentie is ontstaan tussen AEX en indicator.Een belangrijk gegeven.

Een ander interessant gegeven is uiteraard de hoogste koers tot nu toe. Deze staat vrij strak tegen de onderkant van de vorige zone 557/554.75. Oude steun, nieuwe weerstand! Let wel, gegeven de hiervoor aangehaalde divergentie mag rekening gehouden worden met een nieuwe aanval op deze zone. De vanochtend benoemde mogelijkheid tot aan 557 wordt herhaald. Zie DD.

Let wel, vooralsnog wordt een beweging naar 557 wel gezien als reactief. Immers, wolk is rood. Zoals vanochtend al vermeld is de koersontwikkeling rond 557 sowieso van belang omdat sommigen de lijn op dit niveau zullen gaan bestempelen als neklijn van een H&S patroon.

94 reacties op “AEX: Krak?”

 1. ed says:

  goede morgen,
  heerlijk wakker worden met al 551 op de borden bij opening van de futures

  1. Roelof says:

   Ja, het zou mooi dat het nu eens een keertje doorzet. Echter, ik zie nog geen confirmatie in bijvoorbeeld een DAX. Die weigert vooralsnog onder de 12.800 te gaan, maar is vannacht wel 12.755 geweest. Dus het kan nog komen…….

  2. Giuliano says:

   ๐Ÿ‘๐Ÿคž๐Ÿคž

  3. Giuliano says:

   AEX Future RSI is in OS (op 30min)

   1. detita444 says:

    30 min. zijn nog niet om ๐Ÿ˜‰

 2. mikeonyx says:

  Dank GJ
  Goedemorgen allen.
  Grote plons vanochtend

 3. vega10t says:

  Morgen allen. De dag is nu al geslaagd ๐Ÿ™‚

  1. Giuliano says:

   al verkocht? Nee toch ๐Ÿ™‚

   1. vega10t says:

    Nee geschreven calls opruimen ๐Ÿ™‚

  2. Giuliano says:

   ok, zeker wachten zo lang RSI in OS is in 5&15 minuten grafiek

   1. vega10t says:

    ASML

 4. Giuliano says:

  Waarde Geert-Jan,
  Jij waarschuwt ons als de trampolin gaat beginnen te huiveren? ๐Ÿ™‚

 5. Gerrie says:

  Ik vind 551 wel een leuke om te cashen, en wss straks een long positie om de indicatoren op adem te laten komen.

 6. paul says:

  Krak klopt wel ja. ook rebound ri 557 na zwakke opening wacht nog even. Vandaag dag 14 dagcyclus en vermoedelijk volgende week verder zuid. Volgens mij ligt Dow nu onder korte steun rond 27600 althans in futs. Trigger lijkt me qua nieuws de grote terughoudendheid bij FED, plus zorgen. In the end hebben die de benzine op t vuur gegooid samen met ECB. Ik zie in AEX na wat spartelen tussen 550 en 557 daarna 544 en wellicht 530 wel naderen, maar vrij onwaarschijnlijk dat dat nog voor vrijdag halfvier gebeurt ( optie expiratie)

  1. Roelof says:

   Die FED is al terughoudend sinds ze op 23 maart de geldpersen hebben aangezwengeld. En heeft die terughoudendheid ook al vijf maanden lang gecommuniceerd.

 7. Pieter says:

  Gisteren gaf ik aan mogelijk naar 61 fibo correctie op voorafgaande daling, dat kwam mooi uit. SIndsdien short, houd ik even vast naast m’n daytrading. Mooie winst al

  Ik las ook dat Kuwait betalingsmoeilijkheden heeft. Hoe krijgen ze het voorelkaar he

 8. Giuliano says:

  in dit scenario moeten wij ook nog verder dalen

 9. Pieter says:

  Ed, zou je aub opnieuw mail willen sturen? Had wifi problemen sorry

  1. ed says:

   @Pieter: je heb me gisteren toch gereplied, dan zit mijn mail toch gewoon in je mailbox, of zie ik iets over het hoofd?

   1. Pieter says:

    snap ik maar ik vraag het niet voor niets ๐Ÿ˜‰
    wavesurftradesystem@gmail.com

    1. ed says:

     ik zal m nog een keer door zetten

 10. n_koning says:

  Er komt een grote crash, erger dan 2008. Wat resulteert in de one world government
  Dat is fout, het merkteken van het beest is er al, de microchip, neem dat ding niet.
  https://www.youtube.com/watch?v=lnloCBkbLOE

  1. Roelof says:

   666

   1. n_koning says:

    je krijgt zweren van lithium, dat zit in de batterij van dat ding als hij stuk gaat, de plaats waar ze dat ding aanbrengen is in het voorhoofd of de rechter hand. Door temperatuurverschil laat de batterij op, precies volgens de bijbel. Het voorhoofd en de rechterhand zijn de beste plaatsen voor de chip.

    1. n_koning says:

     Er komt een opname, tessalonisensen 5, in een oogwenk zijn we weg, geef je hart aan Koning Jezus, door te bidden. Je mag dan mee naar de hemel.

     1. paul says:

      u zit echt op de verkeerde site!

  2. paul says:

   is een site voor astrologie niet iets -beter- voor u? zolang overheden t feest steunen en centrale banken de rente zwaar drukken zie ik geen crashes komen. De grafieken indiceren long, met wat euforie in de USA indices.

   1. n_koning says:

    Volgens Nikken gaat de beurs zijwaarts, en 569, zou een lagere top zijn, dat is niet bullish volgens mij.

    1. paul says:

     dat hangt nogal van je timeframes af. Komende vanaf maart rond AEX 390 is dat onvoorstelbaar bullish. Dat geldt ook voor de USA indices waarbij de Nasdaq en S&P zelfs geloof ik; nieuwe ATH;s lieten zien. Op marketwatch maar s zoeken naar artikel “beste 3 maanden in honderd jaar”, qua stijlheid stijging. Zelfs een daling naar AEX 530 zou niks afdoen aan het feit dat de trend neutraal dan wel up is. Nee niet op dagbasis. in 2008 daalden we 400 punten in een half jaar, we daalden nu 250 punten in 5 weken en hebben er daarvan alweer 200 ingelopen. Etc..

     1. n_koning says:

      Het heeft met het banken systeem uit te staan, de rente is historisch laag waardoor extreem schulden gemaakt worden. Dat resulteert in een endgame van de economie, een 50 jarige cyclus. De rente gaat dan hard stijgen omdat er faillissementen komen. Zuid Europa heeft een probleem met overheidsschulden. Het is alleen nog niet in het nieuws. Maar als de overheid failliet gaat, stijgt de rente snel. En daalt de munt in waarde. Als de rente hard stijgt praat je anders over schulden, er moet afgelost worden. Dat is desastreus voor de economie. Het is een kwestie van tijd voordat de zeepbel barst.

 11. ed says:

  we kunnen inderdaad even bounchen vanaf onderkant banden

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Daar is alweer netjes de onderkant van 557/554.75….eens kijken of we nog wat door kunnen stoten naar de bovenkant op 557…zie DD.
  GRS Geert-Jan

 13. Giuliano says:

  VAEX&VIX stijgen opnieuw

 14. Pieter says:

  @GJN, bij de dax is 12800 zone vergelijkbaar cruciaal volgens mij

  1. paul says:

   de DAX is wat beter blijven liggen cq de AEX is wat weggezakt, door gister Galagapos en vandaag oa Adyen, De AEX is natuurlijk wat niks met veel financials, wat olie en wat tech en wat divers. Tot een week geleden kwam 12800 vrij precies overeen met AEX 560. De grote steunen in de Dax liggen op 12800, 12730, 12600. Pas onder 12500 wordt t beeld heel wankel. Ik kreeg ooit via deze site Godmode door: prima site, elke dag rond 9 uur technische analyse. https://www.godmode-trader.de/analyse/dax-tagesausblick-die-bullen-unter-zugzwang,8642407

   1. Roelof says:

    Ja, dat was via mij Paul. Graag gedaan hoor! ๐Ÿ™‚

    DAX zakt net onder de 12.800 en lijkt minimaal op weg naar gapfil, Zie bijgaande 30 minuten.

  2. Giuliano says:

   gelukkig dat wij hier ook Paul hebben! ๐Ÿ‘

  3. Giuliano says:

   En Roelof! ๐Ÿ‘

 15. Giuliano says:

  @Paul & @Roelof
  is mijn 09:32 H&S irrelevant? ๐Ÿ˜ฎ

  1. Piet Flintstone says:

   Alleen bij Ad Nooten, die zweert bij H&S-figuren….jammer dat ze bijna nooit uitkomen…:)

  2. paul says:

   ik vind m zeker interessant. Maar volg liever cyclus theorie en volg ook cycli via Prorealtime.

   1. ed says:

    moet je ook even naar de site van circus spectio gaan. dat is ook iemand dat zijn kennis deelt ogv cycle theorie van walter de bressert.

 16. Roelof says:

  Nu het e.e.a. eindelijk wat lijkt door te zetten, wordt die H&S die Giualiano rond 9.32 uur postte interessant.

  Indien vandaag een slot onder 555-557 dan wijst dat H&S patroon op minimaal 535. En dat ligt dan natuurlijk akelig dicht in de buurt van de gewenste 529 uit hoofde van die doorbroken wig in de daggrafiek.

  1. Giuliano says:

   ah voilร  thanks ๐Ÿ™‚

  2. ed says:

   op 529 ligt ook steun in de week grafiek

   1. Roelof says:

    Ja, veel oude toppen en bodems daar. Het was in maart jl. het punt vanaf waar het enorm naar beneden gapte op maandag 9 maart.

 17. Roelof says:

  Overigens wil het (nog?) niet echt OS worden in de AEX 30 minuten.

  1. ed says:

   ik denk dat we hier ook eerst gaan bodemen. 551-549

   1. Roelof says:

    Ja, zie ook deze quote van voorbeurs: “Glijdt de AEX door de eerder in de week besproken steunzone, dan mag de blik op de volgende zone. Deze kan gezet worden tussen 551.50 en 549″…..unquote

  2. Giuliano says:

   op uur grafiek is AEX RSI wel OS

 18. Reversal says:

  Het meest waarschijnlijke scenario is nochtans deze abc omlaag. Er zou dan eerst nog een sterke of zwakke omhoog volgen als deze daling eruit is.

 19. Reversal says:

  Als dit geen C omlaag zou zijn hebben we te maken met een 3 omlaag. Kenmerkend voor een 3 omlaag is lagere toppen en lagere bodems. Kijken we nu even naar de 15min chart dan zou dat betekenen dat de beweging omlaag bij de rode pijl dus LH’s en LL’s zou moeten blijven zetten, er zou eigenlijk zelfs een versnelling op moeten treden. Bij de groene cirkel zie je een beweging die niet doorzet omlaag, dat is de eerste indicatie dat we mogelijk niet met een 3 maar met een C omlaag te maken hebben.

  Hierdoor wordt het scenario van een ABC omlaag en nog weer een sterke of zwakke omhoog meer waarschijnlijk.

 20. ed says:

  lijkt erop dat je op je wenken wordt bediend met twee steuncandles op uur basis en nu een bullische daar boven op. we gaan kijken tot hoever deze gaan reiken

  1. Roelof says:

   Ja, het wordt interessant.

   Die H&S is natuurlijk ook pas een H&S indien dagslot onder die zone 555-557. We gaan het zien……

   1. ed says:

    het zou mooi zijn als die 557-560 zonde nu als weerstand gaat dienen.

    1. Roelof says:

     Ja, normaal gesproken gaat dat ook gebeuren. Maar dit is geen normale markt……

     1. ed says:

      het kan ook nog zijn dat we onder de moving average 13 op uurbasis blijven, de beren tikken even goed terug zie ik , dan is uitbraak op 449 weer een mooie entry richting 443, anders kijken we in de andere zone 557-560 hoe de vlag erbij hangt,.

     2. Rik says:

      Dat zit ik nu ook al een hele dag te denken dat dit een markt is zonder voorafgaande. En sommigen zijn hier wel plots heel bearish. Het valt me op dat de reactie van de Amerikaanse futures veeleer gematigd is in vergelijking met AEX en DAX.We zullen zien in de cashmarket.
      Het zou inderdaad een keerdag kunnen zijn met slot onder 554,50 maar daar wil ik morgen dan bevestiging van zien. Volatiel zal het sowieso blijven tot november vermoed ik

 21. ed says:

  549 naar 543 bedoel ik natuurlijk

  1. Paul27 says:

   Gisteren in de SPX een climax signaal. Hogere top (en ATH) en lager gesloten. Als de koers vandaag nog wat herstelt, een mooie gelegenheid om short te gaan, met een stop enkele punten boven 3400.

   1. SRC says:

    Beste Paul27,
    Qua SPX gelieve te letten op onderstaande “traders talk”:
    “Technically, the index is riding an ascending trend, with its 20-, 50- and 100-Day Simple Moving Average (SMA)
    lines trending up. The S&P 500 has broken above a 200% Fibonacci extension level at 3,360 setting an ATH at
    close 3388 and thus may have room for further upside. A potential technical pullback may lead to a retracement towards 3,360 and then 3,180โ€
    MVG.,
    Bert

    1. Paul27 says:

     Beste Bert, dank. Ja uiteraard wijzen de 20, 50 en 100 SMA’s omhoog. Een short is tegen deze trend in. Een climax signaal is echter over het algemeen een betrouwbaar signaal. Met een korte stop, durf ik het voor een kort ritje wel aan. Zit trouwens al (gedekt op hoger niveau) short met geschreven calls op 3420 met expiratie morgen.

     1. SRC says:

      Beste Paul27,
      Ooit heeft m’n lokale TA-guru van CS broker mij gezegd dat zo’n “climax signal” allรฉรฉn “betrouwbaar” is bij
      bhoge volumes en zeer volatiele koersbewegingen. M.i. is de NYSE nu in een tegenovergesteld sentiment
      en dat gebruikelijk tot Labor Day op 7 september wanneer huidig verlof over is.
      MVG.,
      Bert

   2. ed says:

    en dan lekker op de short blijven zitten tot de verkiezingen ???

    1. SRC says:

     @ Ed, onder de 3360 SPX zijn er nog steunen op 3328/3294/3257/3200….prima btd’s ijkpunten m.i.
     immers “trend is your friend” ๐Ÿ™‚
     MVG.,
     Bert

     1. ed says:

      zo iets?

     2. Paul27 says:

      Bert, gisteren meer volume dan dagen ervoor, maar niet sky high.

    2. Paul27 says:

     Dat lijkt mij niet handig Ed. Van dag tot dag bekijken.

     1. ed says:

      nee dat weet ik ook wel, ik tease een beetje in positieve zin . moet kunnen ..

 22. SRC says:

  US Initial Jobless Claims Aug 15: 1106K (est 920K; prevR 971K; prev 963K)
  US Continuing Claims Aug 8: 14844K (est 15000K; prevR 15480K; prev 15486K)

 23. SRC says:

  US Initial Jobless Claims Aug 15: 1106K (est 920K; prevR 971K; prev 963K)
  US Continuing Claims Aug 8: 14844K (est 15000K; prevR 15480K; prev 15486K)

  1. Giuliano says:

   Philadelphia Fed Manufacturing Index ook slecht op 17.2
   Forecast was 21.0. en vorige 24.1

 24. Giuliano says:

  DAX VIX opnieuw op bijna het hoogste niveau van de dag

 25. paul says:

  Krak 2,0? cijfers vallen toch wat tegen vooral hogere initial claims..

 26. ed says:

  kijk hier de Dow jones , vergelijk het even met het plaatje van gisteren….

 27. SRC says:

  Exclusief voor Fred,
  Larry Kudlov wordt vandaag 73 jaar en “still standing”….. ๐Ÿ™‚
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Dank u. ๐Ÿ˜‰
   Hopelijk gaat hij dan gauw met pensioen.

   1. SRC says:

    Was net op de kabel, beste Fred, daarom stelde ik “still standing”. Gaat absoluut nog niet genieten van
    z’n 401(k).
    MVG.,
    Bert

 28. SRC says:

  Opmerkelijk,
  Aandeel Apple is van USD 1 trillion marktwaarde op 2/8/2018 naar USD 2 trillion gisteren gestegen waardoor
  het aandeel in 2 jaar met 123,17 % toenam.
  MVG.,
  Bert

  1. Giuliano says:

   was je long hier? ๐Ÿ™‚

   1. SRC says:

    Had Apple stock al sedert decennia in m’n “large caps portfolio”. Zal u maar geen “ytd” rendement cijfer
    geven ๐Ÿ™‚
    MVG.,
    Bert

    1. Giuliano says:

     ๐Ÿ‘

 29. Giuliano says:

  AAII Sentiment Survey: Pessimism is above 40% for the 21st time in 23 weeks.
  https://www.aaii.com/sentimentsurvey?

 30. vega10t says:

  $ZM prachtige hertest en weg.

  1. vega10t says:

   $FSLY eindelijk boven de $80. Bij een slot > $80 en vervolgens $83 (RRSI) kijk ik naar $98.

 31. SRC says:

  Ook de SPX hertestte z’n TA-200% fibo extensie niveau op 3360 en “weg is ie”
  MVG.,
  Bert

 32. vega10t says:

  $ZOOM rapporteert op 31/08 dus de IV gaat voor de (kopers) in het voordeel werken. Eind volgende week zou $300 haalbaar moeten zijn mits de uitbraak blijft staan.

 33. WP says:

  Dax heeft Gap van 10/8 en ruim boven ma 200, gevuld AEX onder ma 200 hangend in luchtledige, alles dag. SPX kennelijk nog niet aan daling toe.

  1. SRC says:

   @WP, S&P500 heeft m.i. bij opening 200% fibo op 3360 gehertest en wordt nu %-positief bij 3375 [cashmarket].
   MVG.,
   Bert

  2. Roelof says:

   @ WP: het is waarschijnlijk nog even wachten tot de expiratie uit de weg is alvorens de lift naar beneden in gang wordt gezet -)

   1. Roelof says:

    Dat Apple houdt de Amerikaanse indices bijna in zijn eentje van een gezonde correctie af. En is dat een dagje niet het geval dan wordt er gewoon een ander zwaargewicht opgekocht (Amazon) om de zaak daar “hoog” te houden.

   2. WP says:

    kennelijk kzie ook RSI 30 min nipt maar dan ook heel nipt OS

 34. Pieter says:

  Morgen nog wat coma kopers, window-dressing? 3e vrijdag…

Geef een reactie