AEX: Kracht van de Herhaling

“Idealiter stijgt de AEX nog een keertje boven de hoogste koers van vanochtend zonder dat de RSI deze uitstap bevestigt.” Aldus de middag-update van donderdag. Inderdaad is de index gistermiddag nog een keer opgelopen naar de hoogste koersen van de dag waarbij de RSI dtimaal verzaakte.

Door het uitblijven van de ondersteuning zijn in onderstaande grafiek gistermiddag al de eerste haarscheurtjes ontstaan in het reactieve beeld van de laatste dagen. Zie dat de AEX in de wolk is gezakt en zie dat de korte lijn van de wolk al voorzichtig aan het draaien is. Let wel, de wolk kleurt nog groen zodat het iets te overmoedig lijkt om te spreken van een aanstaande vrije val voor de AEX. Deze gedachte wordt ook vormgegeven door de sterke twijfel die bestaat of de RSI vandaag, na het uitblijven gisteren van een OB, nu wel een OS notering gaat zetten. De verwachting luidt wel dat het convergeren van de lijnen in de komende uren een vervolg krijgt.

De eerste bewegingsruimte voor vandaag lijkt beperkt. Aan de onderkant geldt een steunzone 548/546.50. De bovenkant van deze zone is gebaseerd op de ingetekende dalende diagonaal en de onderkant van deze zone is bepaald op de horizontale lijn alsook op de eerste fibo van de deze week ingezette reactieve zet 534.75/554.

De bovenkant van de huidige bewegingsruimte wordt voor nu gezet op de zone 554/555.50. De onderkant is uiteraard gebaseerd op de horizontale lijn over de toppen van gisteren. De bovenkant wordt gevormd door de onderkant van de wolk uit de daggrafiek. Zie in deze ook “Late to the Party“.

Tot slot vestigt de DD nog een keertje de aandacht op de ingetekende rode cirkel. Als iets recent is duidelijk geworden, dan is het wel dat omissies, hiaten en gaps aantrekkingskracht hebben. Zie Titel.

Tot zo!

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 11 september 2020 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

De onderkant van de weerstand is vanochtend gezet op 554. De bovenkant van de steun is vanochtend gezet op 548. Een blik op de inmiddels gerealiseerde hoogste en laagste koers leert dat de AEX de afgegeven eerste bandbreedte tot nu toe redelijk respecteert.

Zie dat de banden van de wolk vernauwen. De verwachting luidt dat dit proces in de komende uren een vervolg krijgt.

Daar de wolk nog steeds groen van kleur is, herhaalt de DD dat het nog te vroeg lijkt voor een vrije val. Zie DD en chat.

Daar de kracht zit in de herhaling wordt, ondanks de eerst afgegeven steunzone, toch opnieuw een verwijzing naar de rode cirkel afgegeven.

74 reacties op “AEX: Kracht van de Herhaling”

 1. WP says:

  Goede morgen en ik hartelijk dank GJ, ik vermoed dat zone 534,75/554 zone 554,75 etc moet zijn???

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde WP,
  Nee….het betreft immers geen zone….maar de reactieve stijging van deze week.
  GRS Geert-Jan

  1. WP says:

   Ok begrijpend lezen 🙂

 3. Pieter says:

  Mogguh, heb echt trek in verse kersentaart!

  1. Giuliano says:

   me too 😀

 4. Bull&Bear says:

  Goedemorgen allen, GJ bedankt voor de DD.
  Ik denk dat we vandaag Chinees eten…

  1. detita444 says:

   Daar gaat je Chinees met kloepoek.

 5. Roelof says:

  Het is vandaag 11 september. In de afgelopen 18 jaren zijn de VS beurzen op de 11e van september 16 x in het groen gesloten. Ik weet natuurlijk niet hoe dat vandaag gaat lopen, maar de kansen op een grote dalingsdag lijken niet erg groot o.b.v. een dergelijke statistiek.

  1. Tarbh says:

   De S&P500 is gisteren na sluiting van Europa met zowat 2% naar beneden gedonderd.

   1. Roelof says:

    Ja, vrijwel exact afgeketst op de 38.2% Fibonacci.

  2. miked says:

   9/11 hmm iets met vliegtuigen en hoge gebouwen opvallend…

 6. vega10t says:

  Morgen allen!

 7. Roelof says:

  Fibo’s SPX

 8. ed says:

  aex gisterenavond netjes in het gebied 445-447 geweest, lijkt daar dus steun gevonden te hebben , gezien we nu alweer op 449 staan.

 9. ed says:

  long entry voor een ritje naar de 555-557 zone lijkt me opportuun, @ roelof : toch nog de 6 punten voor de chinees?

  1. Roelof says:

   Haha, succes ermee ed.

 10. paul says:

  kracht van de herhaling wordt waarschijnlijk net zo saai als gister. omhoog zeurend richting 555 en af en toe een dipje naar maximaal 548-550. De snelheid waarmee toch forse dalingen op WS in Europese futures werden weggepoetst zegt mij dat de markt nog niet omlaag wil, zelfs eerder tegenovergesteld. Maar ik laat me graag verrassen, op termijn toch short vermoed ik maar eerste maar s onder 545 komen

 11. Pieter says:

  Er werd rond 9.30 nog even een extra kers geplukt?

  1. detita444 says:

   Die taart barst er al van, je proeft alleen nog maar kersen 😉

 12. detita444 says:

  Wat kersen en taarten eten betreft, ik denk dat we dat maar veel en snel moeten doen de komende tijd.
  Ik heb n.l. van Trump begrepen dat we als hij niet wordt herkozen, we na 3 nov. allemaal alleen nog maar Chinees eten in de toekomst. 😉

 13. Pieter says:

  Het is ff geduld hebben, net als gisteren, nu scalpen als je er zin in hebt.
  Later op de dag behoren aex 530 en dax ongeveer 13.000 tot de mogelijkheden.

  Let op, geen enkele garantie op dit plaatje, maar als het uit komt, dan ga ik natuurlijk borstkloppen.
  Hint: ik woon momenteel in de Betuwe, betekent nog niet dat ik verstand van kersen heb

  1. ed says:

   @pieter,
   welk time frame staat afgebeeld op het plaatje?

   1. Pieter says:

    5 min

    1. ed says:

     ok, daar kijk ik nooit op, voor mij is de 15 min chart het kleinste time frame,.

     1. Pieter says:

      ok Ed, maar dat boeit toch niet, plaatje is hetzelfde idee als het in 15 min staat of uur

    2. detita444 says:

     Anderenj misschien wel Ed 😉

  2. paul says:

   13000 komt grosso modo overeen met AEX 544-545 niet met 530. vuistregel is ONGEVEER 3 punten AEX = 100 DAX..

   1. ed says:

    klopt, en omdat we die 545 gisteravond hebben gezien denk ik dat we daarmee de KT bodem in de bullflag hebben gezien, vandaar dat ik zinspeel op het scenario eerst 555-556.

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Pieter.
  Als we vandaag inderdaad 530 zien…dan blaas ik voor u ook de loftrompet….ook na de eerste uren van vandaag zit ik nog steeds op het spoor….quote…” Let wel, de wolk kleurt nog groen zodat het iets te overmoedig lijkt om te spreken van een aanstaande vrije val voor de AEX.”…unquote…
  GRS Geert-Jan

 15. ed says:

  dat klopt , ik heb wel een andere mening dan jij. ik geloof nog niet dat we vandaag nog naar 530 AEX, zoals je schrijft (en daarmee voorspelt).

 16. Pieter says:

  Waarde GJN, heel vriendelijk maar die loftrompet hoeft niet.
  Want mocht het uitkomen dan heb ik gewoon geluk gehad met een – slechts klein beetje beredeneerde – gok.
  Een kersentaart is al meer dan genoeg

 17. Roelof says:

  Misschien wordt het de komende dagen wachten op een ‘Sell Rosh Hashanah’ alvorens we eindelijk eens die AEX 529 gaan zien.

  Note to self: oppassen dat het getal 529 geen obsessie gaat worden 🙂

  1. Peter says:

   Eerst maar eens naar ‘de rode cirkel’ Roelof. Dat lijkt me al een hele kluif, nee, eh taartpunt, op zich. 🙂

 18. paul says:

  dodelijk saai vandaag. Op dag grafiek is “hanging man” in ontwikkeling maar dag is nog niet af. Beweging loopt eruit, dus markt wacht op impulsen. voor de afwisseling post ik een keer de tweedaagse grafiek daarop is duidelijk te zien dat de grote rode ( nogmaals TWEE daagse) candle van vorige week vrij netjes tot (niet meer dan) de helft opwaarts gecorrigeerd is. ’t is nu wachten op t vervolg. vooralsnog gewoon neutraal maar ik kijk naar shorts. Markt moet wel even bevestiging geven. Wie deze puts kocht op 535 of op 540 is veel kwijt..

 19. Pieter says:

  wil je net een hap nemen, trekt iemand die taart weer weg hahaha

 20. Noorderling says:

  Een lekker recept voor een taart, kersen taart. Deze kersen taart is erg goed van smaak, bovendien is de taart ook lekker fris. Als er vragen zijn over de bereidingswijze of over de ingrediënten plaats dan een reactie!

  Ingrediënten
  een snufje zout
  250 gram bloem
  205 gram margarine
  120 ml koud water
  310 gram ontpitte zure kersen
  250 gram witte suiker
  15 gram boter
  1/4 theelepel amandelextract
  30 gram maïzena
  Bereidingswijze
  Stap 1
  Doe de margarine, bloem en het zout in een keukenmachine en gebruik de klop bladen om dit te mengen. Zet de keukenmachine aan en meng totdat de deegkruimels ongeveer de grote hebben van een erwt. Voeg dan het koude water toe en meng nog eens goed. Verdeel vervolgens het deeg in tweeën en maak er twee bollen van. Bekleed de deegbollen met huishoudfolie en laat het ongeveer een half uur in de koelkast afkoelen.

  Stap 2
  Gebruik een deegroller om van de deegbollen platte cirkels met een diameter van 28 cm te maken. Pak daarna een ronde taartvorm met een diameter van 23 cm. Bedek de bodem en de rand van de taartvorm met een van de cirkels ( maakt niet uit welke) en leg de andere cirkel op een bord en zet deze weer in de koelkast.

  Stap 3
  Verwarm de oven voor op 190 graden celsius.

  Stap 4
  Pak een pannetje en doe de kersen, het suiker en de maïzena erin. Zet het mengsel voor 10 minuutjes op het vuur, breng het tot koken en roer er constant doorheen. Laat het daarna nog 1 minuut op een laag vuurtje sudderen totdat het dikker word. Haal vervolgens het pannetje van het vuur en roer er de boter en de amandelextract doorheen. Laat het afkoelen totdat het lauw is en vul dan de taartvorm ermee. Rol het achtergehouden deeg uit tot een vierkante lap. Snijd in repen van 2 cm breed en leg in een ruitpatroon op de kersenvulling.

  Stap 5
  Bak de taart 45 tot 55 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de bovenkant van de taart goud-bruin is. Laat vervolgens de taart een paar uur afkoelen voordat je deze serveert.

 21. Geert-Jan Nikken says:

  Vooralsnog netjes op en neer binnen de afgegeven bandbreedte…geeft wel tijd om taart te bakken…dat dan weer wel…
  GRS Geert-Jan

 22. Pieter says:

  Gisteren 16.00 uur pas beweging. Ik ben de slagroom aan het kloppen

 23. SRC says:

  Zal u helpen, beste Paul, met uw “kloppen” :
  Ondanks dat het slot van de S&P500 onder de 3350 viel, vertonen de futures zich nu boven dit niveau.
  Derhalve m.i. kan de 3350 nu als steun -wat gisterenavond gelijk stond met AEX 546- fungeren en wordt
  de gisteren aangevinkte 3424 als weerstand beschouwd. Grafiek bijgesloten.
  MVG.,
  Bert

  1. SRC says:

   Sorry, moet beste Pieter zijn.

 24. SRC says:

  “Kracht van de VS-Herinnering”…9/11 (!)

 25. Geert-Jan Nikken says:

  552…naar…530….dat zijn toch veel puntjes…ik blijf vooralsnog even vasthouden aan mijn verhaal uit de DD van vanochtend…maar ik laat me graag verrassen..ik heb hem in ieder geval alvast voor Pieter tevoorschijn gehaald…
  GRS Geert-Jan

 26. Bull&Bear says:

  Ik heb het Chinees restaurant afgebeld en verzet naar volgende week 😉

  1. ed says:

   ik ga wel naar de chinees, met wat scalpen toch een paar tientjes verdiend, net genoeg om morgen chinees af te halen, de grote hap zit nog in het verschiet, maar heb de moed nog niet opgegeven

 27. ed says:

  de witte lijn is nu opwaarts gericht en ligt boven de gele lijnen, nu alleen nog door de rode lijnen

 28. detita444 says:

  Wel gezond blijven eten mensen. Wat ik zo hoor met Chinees, slagroom, kersen uit een trompet en taarten……. amai.

  1. SRC says:

   s’Effens uw Vlaams “vieruurtje” ook gezond houden, Amice…géén éclairs .

 29. Geert-Jan Nikken says:

  Wie duwt hem even door die 549.50 (=lees onderkant wolk) heen?….dank.
  GRS Geert-Jan

  1. Peter says:

   Nou, vooruit dan maar. Komt ie.

  2. miked says:

   ik duw me rot….

 30. Noorderling says:

  Ik wens eenieder een goed weekend, ik ga de weekendborrel opzoeken 😊

 31. detita444 says:

  Ik zal na de thee eens kijken wat ik voor je kan doen. 😉

 32. Geert-Jan Nikken says:

  Dank Peter…volgende opdracht lijkt nu even doorduwen naar 546.50…oven inmiddels op termperatuur…
  GRS Geert-Jan

 33. Trader Rash says:

  Dat wordt uiteten hoor

 34. Geert-Jan Nikken says:

  Gelukkig was er nog plek bij de Chinees…die hadden vanmiddag een annulering ontvangen… 🙂
  GRS Geert-Jan

  1. Bull&Bear says:

   Tja misschien kan een afhaal menuutje vandaag nog wel 😉

 35. leo says:

  ik heb liever een afdaalminuutje

  1. Geert-Jan Nikken says:

   …#lol…
   GRS Geert-Jan
   p.s….trompetje 546.50 maar weer opgeborgen…

   1. detita444 says:

    Ja we gaan eerst weer wat kersen plukken.

 36. Pieter says:

  Zeurbeurs-de-luxe, zonder kers, kroepoek of sambal.
  Ik dacht net ”daar gaan we” maar nee, men moet nog even sarren.
  Of we mogen dadelijk gaan gokken wel/niet posities mee in het weekend, geen fan van

  1. JvG says:

   Not Today all cheries and cakes can go in the fridge till next week. “Never Forget” (VS zal normaal gewoon groen gaan sluiten vanavond)

  2. detita444 says:

   Je hebt toch nog tot 22.00 de tijd?

 37. WP says:

  Zal nog spannend worden of de 554 “houdt” komt straks die 555 toch nog!!

 38. ed says:

  vlak voor het sluiten van de markt kan ik de chinees in ieder geval iedere dag voor de komende 4 weken bezoeken. de punten zijn in de pocket.

 39. Geert-Jan Nikken says:

  Prettig weekend…AEX inmiddels in zone 554/555.50…Nie OB NIe…maandag dan maar die 546.50 en 529.75 (=lees, trompetje)…dank weer voor alle input deze dagen…op naar de Chinees…
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Prettig weekend en geniet van alle Chinese afhaaltaarten met kersen toe.

 40. Geert-Jan Nikken says:

  Met een knipoog naar de Middag-Update
  …554…vink…548..vink…gelukkig ben ik niet zo’n grote eter..tot maandag…#GezelligHeid…
  GRS Geert-Jan

 41. Bull&Bear says:

  Goed weekend allen!

 42. Trader Rash says:

  Dank je GJN en een prettig weekend een ieder hier!

 43. Geert-Jan Nikken says:

  Eerste range voor SP500 ligt tussen 3368 en 3330….druk op steun lijkt aanstaande…daar wolk rood is…breekt 3330…dan lijkt 3300 voor het grijpen.
  GRS Geert-Jan

 44. miked says:

  daar is tie weer 549 en een beetje

 45. Geert-Jan Nikken says:

  3330 inderdaad onder druk…nu doorduwen…let wel…RSI nog niet OS…dus zal een zwaar gevecht naar 3300 (=lees, AEX 546.50) worden.
  GRS Geert-Jan

  1. Peter says:

   Als de index het zelf niet doet, dan de future maar vanavond . . .
   (onder aan aanvoering natuurlijk van . . . zou Bert benadrukken) 🙂

   1. SRC says:

    Vanmiddag niet, beste Peter, heb nu geen SPX positie in zo’n volatiele markt nadat de m.i. trendmatige
    cruciale 3350 op slot basis al gisteren werd doorbroken en nu totaal géén enkele steun vormde.
    Prettig Weekend.
    MVG.,
    Bert

Geef een reactie