AEX: KopPositie

De sessie van woensdag stond in het teken van een beweging binnen de aangehaalde horizontale lijn (=lees 645.50) en de diagonale lijn onder de bodems vanaf 6 januari. Anders verwoord, binnen de grenzen. Door het oplopende karakter van de laaatste lijn is het slechts een kwestie van tijd voordat de AEX moet kiezen.

Allereerst de wolk. Deze is nagenoeg vlak. Oftewel, de korte en lange lijn noteerden gisteren bij het slaan van de slotgong op hetzelfde niveau. Dan de RSI. Enige verbetering is in deze indicator zichtbaar. Nog steeds is geen sprake van een OB geweest, maar zij heeft wel kunnen afrekenen met haar mediaan. Dit in tegenstelling tot eerder deze week toen bleek dat het juist deze lijn was waartegen de RSI steeds stukliep. Aan het einde van de sessie was zij opnieuw terug op de mediaan, maar ditmaal vanaf de bovenkant. Oude weerstand, nieuwe steun.

Het eerste kritische niveau voor vandaag ligt opnieuw op 645.50. Weet de AEX deze horde van de laatste dagen te overwinnen, de indictaties duiden dat dit goed het geval kan zijn, dan volgt de extensie-berekening op 649.50. Let op, wederom aandacht voor de RSI. Om 649.50 mogelijk te maken zal deze indicator ondersteuning moeten geven. Anders verwoord, OB. Lukt het de RSI niet om dit in de vroege uren van vandaga te doen, dan moet rekening worden gehouden dat 645.50 opnieuw verschijnt en mag serieus de vraag gesteld worden of zij (indien inderdaad doorbroken) als vangnet fungeert op basis van hetzelfde principe zoals hiervoor aangehaald bij de RSI, te weten oude weerstand nieuwe steun.

Zoals al opgemerkt zal met het verder verstrijken van de tijd de diagonaal ook vandaag (uiteraard) weer oplopen. Bij het niet voldoen aan OB en het niet houden van 645.50 als steun nadat de horizontale lijn vanochtend mogelijk is doorbroken, kan deze lijn als steunpilaar worden bestempeld. Let op, zij zal vrij snel ook rond 645.50 Na gisteren voor de volledigheid daarom een nieuwe horizontale lijn op 641.50.

Al met al luidt de conclusie dat 645.50 en lager vandaag en in de komende sessies zeker nog wel een paar keer in het scherm zal staan.

Wordt Vervolgd!

P.S. In verband met verplichtingen vandaag geen middag-update. Uiteraard wel weer een nieuwe DD vrijdag 07.45 uur.

AEX 30 MinutenGrafiek

65 reacties op “AEX: KopPositie”

 1. detita444 says:

  Mogge allen en een prettige impeachment gewenst morgen.

 2. maurice says:

  648,50
  nog 1 puntje en we hebben de 649,50 al te pakken

  1. detita444 says:

   Vink.

   1. maurice says:

    jij zat toch short Fred ?

    1. detita444 says:

     Alleen geschreven calls en die zijn nog steeds o.t.m.

 3. detita444 says:

  Goede kwaliteit die ballon, hij klapt niet snel.

 4. ed says:

  goede morgen allen,

  we worden op onze wenken bediend , 649-650 in play.. mooi ritje weer van 6 punten

  1. peks says:

   dit ging snel , maar zag je eigenlijk aankomen , wilde niet zakken ,paar dagen zijwaarts en dan moet het bijna omhoog . suc6

 5. maurice says:

  wie koopt die asml aandelen ?

 6. Gerrie says:

  Flits, en ook de extensie achtergelaten met ob in de indicator. Durf het bijna niet te vragen, maar 5..?

  1. maurice says:

   of, 4…..

 7. Gerrie says:

  😂

 8. Roelof says:

  De weekgrafiek over de afgelopen 7 jaren.

  Als het op de wat kortere termijn ergens gaat stoppen dan zou dat hier zo ongeveer moeten zijn.

 9. Roelof says:

  De weekgrafiek ASML over de afgelopen 5 jaren.

  De hoogste koers van vanochtend was 439. Dat is ongeveer 33% boven het 40 weeks (= 200 daags) gemiddelde – die dikke rode lijn.
  Beweeg de ogen naar links en zie wat er in de voorgaande keren gebeurde toen de koers zo ver boven die lijn stond…..

 10. Gerrie says:

  Bedankt Roelof. Interessante ontwikkeling in zowel AEX en ASML. Sell the rally.

 11. paul says:

  heb al s eerder gesteld dat AEX niet kan dalen als ASML en ASMI niet s echt gaan dalen, die plussen er nog even 35% bij in een kwartaaltje. Ik ben het met de statistiek van Roelof eens zie overigens laatste dagen koers maar stijgen bij vrij lage (!) volumes. AS woensdag cijfers. Ik verwacht onderhand eens een splitsing van het aandeel, en dat lijkt me een “buy the rumour sell the fact”. KW is nu 70 (!) begint op BAAN 1999 te lijken. Of is het toch TESLA..dan kan ie nog een keer verdrievoudigen

 12. Rik says:

  Nu we die 650 duidelijk afgevinkt hebben stel ik me de vraag hoe het verder moet. Ging in het begin v h jaar er vanuit dat de draai wel ging plaatsvinden bij het begin van de kwartaalcijfers maar ben daar nu niet zo zeker meer van. Kijk vooral naar dag- en weekchart. Zie bij de ene een beweging naar de bovenkant van een stijgingskanaal en bij de andere uitbraak van een stijgende wig of/en uitbraak van een joekel van een bearflag waar inderdaad de afstand tot de ema20 wel zeer groot ( nu 600) wordt ( het kan nog altijd groter natuurlijk in deze ongewone tijden, na wat we bij Tesla te zien kregen) . En de rest heeft de ene ATH na de andere geplaatst. Ik lees bij sommigen als laatste been SPX naar 3900 en 4000.
  Velen hier zijn al een tijdje bearish.
  Price will tell !

  1. SRC says:

   Beste Rik,
   SRC
   12 januari 2021 om 16:12
   In aanvulling op G-J’s DD:
   “From a technical perspective, the S&P 500 index appears to be at risk of a near-term pullback as a Hanging Man reversal candle forms just shy of the yearly high (3824.5) set on January 8. With volume notably fading, and the RSI struggling to push into overbought territory, a reversal back towards the December high (3753) seems likely.
   However, bullish moving average stacking, in tandem with the MACD indicator holding firmly above it neutral midpoint, suggests the path of least resistance in the medium term remains skewed to the topside. Failing to gain a firm foothold above 3825 on a daily close basis would probably allow sellers to drive the index back towards psychological support at 3750. A convincing push below that likely brings the uptrend extending from the March 2020 low and 34-EMA (3687) into play.
   Conversely, if the 8-EMA (3770) is successful in stymieing selling pressure, an impulsive topside surge to challenge the 100% Fibonacci (3860) could be in the offing.”
   [bron: C.Schwab, broker]
   MVG.,
   Bert

  2. ed says:

   zie nog geen enkele reden om short te gaan. dan zou er toch eerst divergentie gespot moeten worden op de rsi

 13. SRC says:

  Goedemiddag U Allen,
  NYSE’s focus is vandaag vooral gericht op :
  1} an expected speech by US President-elect Joe Biden on his plans to boost the US economy with his fiscal stimulus package as large as $2 trillion;
  2} Initial jobless claims Jan. 9, forecast: 800,000 / prev.: 787,000 and continuing jobless claims;
  3} speech by Federal Reserve Chair Jerome Powell at 12.30 pm EST, listening out for any hints about when the Fed will start tapering its monetary stimulus program.
  MVG.,
  Bert

  1. paul says:

   9 januari, is ruim voorbij…

   1. SRC says:

    @Paul, elke kleine week VOOR de effectieve publicatie van VS-macro-data wordt er DàN gemeten.

    1. paul says:

     ja als je nieuwsberichten een op een kopieert, die van een week geleden, maar deleten he maar volgens mij hebben we dit al s besproken.. maar ik had me voorgenomen t dit jaar netjes te houden dus misschien wil je daar opletten in de toekomst

     1. SRC says:

      Tsja, jij bent die mij op de jouw gebruikelijke hautaine wijze attendeert . M’n reactie…. eén van die twee dus:
      https://www.youtube.com/watch?v=NpYEJx7PkWE

 14. paul says:

  “duidelijk hebben afgevinkt” ? de marge is 1-3 indexpunten.. De AEX steeg in een week of 10-12 (!) van 528 naar 650 zonder iets van een noemenswaardige correctie op een klein eendaags dipje na. Ik zie gaten rond 595, rond 624 en rond 638 en nu weer rond 645.. Volgende week eindelijk s terug naar 638> 624.. Let woensdag op ASML dat krijgt euforische trekken en die andere grote “trekker” RD moet technisch (ook al) even iets terug….

 15. Jurrian says:

  Eerste aanvragen WW USA plus 23% naar 965K

 16. Rik says:

  @Paul : we gaan nu niet beginnen muggenziften ; had in het begin v h jaar geschreven dat de AEX nog duidelijk hoger kon en vorige week heb ik daar 650 opgeplakt. In die zin is het voor mij ‘duidelijk afgevinkt’.
  Wat je voor de rest schrijft is waar natuurlijk, ik zie al de gaps ook staan ( en in de SPX tel ik er ook 5 sinds begin november). Maar dan kan je wel niet op traden. We weten allemaal dat er ‘ooit’ een draai komt, de vraag van 10 miljoen is natuurlijk wanneer juist. Waar ligt die nieuwe top ? 655 ? 676? 700?
  Ik heb vorig jaar geleerd om niets meer uit te sluiten.

  1. ed says:

   wijze woorden Rik, als er een grotere draai komt is er echt tijd genoeg om mee te liften. je hoeft ook niet altijd in de eerste coupe te zitten om geld te verdienen. ik vind een tweede ook prima, past beter bij mijn risk reward.
   Maar sommige traders , ik zie t ook op andere sites, vinden t kennelijk belangrijker om als eerste de top of bodem te spotten , dat streelt kennelijk hun ego, ik prefereer geld te verdienen , laat een ander zich maar dood/kapot kopen op het vinden van de top of bodem

   1. ed says:

    heb t nog niet opgeschreven of de aex stoot door naar 655, ik neem mijn winst. daar is nog nooit iemand armer van geworden.

 17. Daan says:

  Wil de laatste koper het licht uit doen ?

  bvd.
  Daan.

 18. Paul27 says:

  Voor de traders/beleggers in BitCoin

  1. SRC says:

   Zei, beste Paul27, madam Lagarde ooit schuldig bevonden voor nalatigheid in een corruptiezaak die de Franse belastingbetaler 403 miljoen euro kostte. Ach, u begrijpt er gaat niets boven de $-Greenback 🙂
   MVG.,
   Bert

 19. maurice says:

  lekker alle ( laatste ??? ) beren uitroken !

  1. ed says:

   vermoed dat we begonnen zijn aan leg 5

  2. detita444 says:

   Ja, dat gaat aardig zo 😉
   En dan als het in het weekend fout gaat in de US, dan met een grote klap down.

   1. maurice says:

    zorg dus dat je uiterlijk morgen wat crash putjes in porto hebt

    1. SRC says:

     Ben ‘k even content, beste Maurice, dat ik daar niet in handel in zulke crash instrumenten. En hoe vindt u G-J’s Spandoek kado…..
     MVG.,
     Bert

     1. maurice says:

      Middag beste Bert,

      Complimenten voor GJ’s prachtige spandoek én zeker voor uw inspanningen om dit te realiseren !

      Morgen na expi koop ik een paar goedkope Verweggistan puts 2022 voor het geval dat, en die laat ik dan gewoon staan. Lopen ze dan waardeloos af, pech gehad, maar af en toe, moet ik, ook eens mijn BV volgen ( anderen mogen dit gokken noemen, maar ja, we weten allemaal dat behaalde resultaten uit het verleden, blablabla……haha ). Niet geschoten is altijd mis geschoten.

      mvg
      Maurice

 20. detita444 says:

  Bij voorbeeld. Of geschreven calls.

 21. SRC says:

  Exclusief voor Fred,
  Larry gaat niet naar CNBC maar op vakantie na 20/1. Zal hem “uitnodigen voor een tête-à-tête” om van zijn NYSE
  “voorkennis” te genieten.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Ach, hij gaat samen met Donald op vakantie 😉

 22. Jurrian says:

  Dames en Heren, als je geheugen nog goed is (het mijne is al wat ouder) onthoudt wat er nu gebeurt. Dan kun je aan je kleinkinderen vertellen dat jij dit nog hebt meegemaakt.

  1. SRC says:

   @Jurrian,…. ‘what’s happening right now’…{ ? }
   MVG.,
   Bert

  2. Paul27 says:

   Beste Jurrian. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb dit toch al eerder meegemaakt. Campingrally en Dotcom bubbel. Ik weet het, al lang geleden, maar zit nog goed in “mijn systeem”😂

   1. Roelof says:

    Toen was ook iedereen een genie haha

 23. Jurrian says:

  geldontwaarding, iedereen zoekt een vluchtheuvel.

  1. Bart says:

   Geen geldontwaarding, wel overvloedig monetair beleid. Leest u Kostolany er eens op na.

   Mvg,
   Bart

 24. jacco2 says:

  Toch niet te geloven deze chipper shit, wie koopt op 445 ASML??????

 25. jacco2 says:

  Alle beurzen marginaal hoger en kijk onze manipuleer index eens.

 26. Peter says:

  Hoe meer mensen in USA op straat komen te staan, des te hoger de beurs. Ik zou zeggen, schop ze allemaal . . . . en op naar de 800
  🙂

  1. SRC says:

   @Peter, verband tussen…daklozen…hogere NYSE ….’kick them all out’….(?) of bedoelt u het ‘non-
   violent battle plan uniting the power of votes to hold politicians accountable’
   MVG.,
   Bert

 27. jacco2 says:

  Nog geen enkele verzwakking, naveiling lager. Mag het hopen…

  1. Bart says:

   Beste Jacco,

   Waarom hopen op lager ? Denkt u eens aan onze pensioenfondsen.
   Zolang het huidige ruime monetaire beleid aanwezig is, hoeven we geen “crashes” te verwachten.

   Mvg,
   Bart

   1. SRC says:

    Beste Bart,
    “Kijk maar uit” om 18.30 pm gaat Chief Powell spreken over ‘any hints about when the Fed will start tapering its monetary stimulus program’.
    MVG.,
    Bert

 28. jacco2 says:

  Mainstreet en Wallstreet komen steeds verder uit elkaar te liggen….

  1. detita444 says:

   Is er dan enig verband tussen? 😉

 29. jacco2 says:

  Toen ASML 20,- stond was 6% stijging al veel . Nu komt er 25 bij. Man man

 30. Roelof says:

  Ja, we zijn door de blow-off bewegingen in ASML en ASMI even helemaal losgekoppeld van de rest van de Westerse beurzen. Maar dat corrigeert zich straks vanzelf weer.

 31. jacco2 says:

  Slotveiling nog hoger, ze zullen wel denken hoeven we dat met die stink futures morgen niet meer extra te doen. Morgen weer een plus opening, wedden ???

 32. Gerrie says:

  Ik heb een vaag idee dat onze jacco2 lichtelijk negatief gestemd is over de beurs.😊

  1. detita444 says:

   Hoe kom je er bij? 😉
   Maar…., ik kan me er wat bij voorstellen.

 33. Bernard says:

  AEX 700 is wat mijn doel al maanden is. Wanneer er exceptionele prijzen voor sommige aandelen wordt betaald dan moet het met optrekken van wat nog laag liggend fruit het een koud kunstje zijn op 700 te komen. Voor de duidelijkheid, niet volgende week al. Maar wel 2021.

  1. SRC says:

   @Bernard, “hoort u het ook eens van een ander”:
   ‘With global markets rallying on the hopes that massive economic stimulus will accompany President-elect Joe Biden’s new administration, Goldman Sachs’ projection that the S&P 500 will end 2021 at 4,300 points seems even more realistic. Goldman sees the S&P 500 SPX rising 14% through the year, after one of the world’s most closely watched indexes closed at 3,756 to finish 2020. A further 7% growth in the index is projected for 2022 — reaching 4,600.
   Underlying a double-digit forecast for returns in 2021 is the investment bank’s bullish projection on the U.S. economy — 6.4% real gross domestic product growth compared with the consensus of 4.2%. In many ways, the 18% rally on the S&P 500 in 2020 was helped by its five largest stocks: the technology giants Facebook FB , Amazon AMZN , Apple AAPL , Microsoft MSFT , and Alphabet GOOGL . These stocks returned 56% compared with 11% growth from the remaining 495 companies. Closing out the road map to 4,300 is Goldman Sachs’ recommended sector weightings. The investment bank has information technology, health care, industrials, and materials classified as overweight, while communication services, consumer staples, utilities, and real estate are underweight’.
   MVG.,
   Bert

 34. Rik says:

  FTI 657,50 : sta erbij en kijk ernaar !
  ( Ja, Bernard Martine van Fintessa geeft dat ook : 700 tegen het eind v h jaar. Dat is welgeteld nog 11 en een halve maand !. IK vermoed dat we ondertussen nog wel wat ‘kleine’ schommelingen zullen meemaken)

  1. maurice says:

   Ik denk nog wel een flinke slinger !

Geef een reactie