AEX: Klassieker

In de DD van gisteren is gewezen op een Hoofd-Schouder patroon. Wanneer deze na een stijging in het koersbeeld verschijnt, duidt deze in de klassieke theorie op een ommekeer.

Na het doorbreken van de cruciale steun 572 ging het gisteren hard. Om maar in lijn met de titel van vandaag te blijven: Een klassieke GHS!. Na de sessie van woensdag zijn weer een aantal zaken het benoemen waard.

Allereerst is gisteren weer een niveau van het eerder gepresenteerde lijstje met koersdoelen bereikt. Het betreft 558 (lees= slechts marketing).Zoals bekend staan nu nog 553 en 551.50 als potentiële ijkpunten open. De verwachting dat ook deze niveaus binnenkort verschijnen wordt herhaald. De reden hiervoor ligt in het gegeven dat gisteren de verwachte twee vervolgaanwijzingen in onderstaande grafiek zijn verschenen. De aanwijzingen betreffen de wissel van de kleur van de wolk en de eerste OS notering. Met de conditie AEX < wolk blijft de insteek zwakte.

Opnieuw staan drie pijlen ingetekend. Daarnaast staan inmiddels twee lijnen boven de huidige stand van de AEX ingetekend. De drie pijlen duiden wederom op de contouren van een Hoofd Schouder. De respectievelijke lijnen op 560.50 en 563.25 kunnen nu geduid worden als neklijnen. Anders verwoord, een eventuele opleving naar deze zone dient gezien te worden als reactief. Vraag is of deze opleving er stiekem niet al is geweest. Daar ziet he wel naar uit. HuH?

In de achterliggende dagen is op deze plek aandacht besteed aan het gegeven dat buiten de bekende handelstijden interessante niveaus door de index worden aangetikt. Vannacht was niet anders! De opleving in de vroege uurtjes heeft al koersen in de hiervoor aangehaalde zone 560.50/563.25 laten zien.

Blijkt in de komende sessies dat de ingetekende rode pijlen inderdaad onderdeel uitmaken van een volgende H&S dan moet aangenomen worden dat de verkoopdruk niet slechts tot 551.50 beperkt blijft. Zie in deze ook het maandag gepubliceerde TradeIdee.

De gap van 16 juni blijft glimmen!

Tot zo!

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag Update AEX

De AEX is vanochtend inderdaad gelijk doorgezakt na de nachtelijke hogere koersen. (=lees, leve de Wet van Fred) en heeft de ingetekende koersniveaus gehaald. De eerste stap in de gap van 16 juni is gezet. De verwachting luidt dat deze in de komende sessies volledig gevuld gaat worden.

Na de lagere opening is herstel ingezet. Inmiddels is de AEX opgelopen tot aan de afgegeven twee horizontale lijnen. Deze staan op respectievelijk 5605.50 en 563.25. Met het aantikken van 560.50 is de zoektocht naar een NR gestart. Zie chat.

Let wel, de AEX zal iets hoger dan slechts 560.50 moet handelen om een NR mogelijk te maken. Zie ook dat de onderkant van de wolk inmiddels is afgedaald tot aan de eerste horizontale lijn.

Al met al blijft de gedachte dat de opleving reactief is (Zie DD) en dat de ondertoon negatief is. NR of geen NR.

41 reacties op “AEX: Klassieker”

 1. vega10t says:

  Dank GJ! En morgen allen.

 2. Tarbh says:

  De Island reversals op de Dow, de Nasdaq en de S&P500 van het begin van deze maand én de negatieve divergentie op de Nasdaq en de Aex bewijzen het nut van technische analyse.

  1. Roelof says:

   Zeker. Maar de island reversal van 6-9 juni op de Nasdaq 100 is ongedaan gemaakt met de stijging richting 23 juni.

 3. peks says:

  ik geef eerlijk toe , dit had ik niet verwacht zo kort na een nieuwe top , dacht even dipje en verder. kan tuurlijk windowdressing zijn zoals bert zei

 4. miked says:

  ‘Zoals bekend staan nu nog 553 en 551.50 als potentiële ijkpunten open. De verwachting dat ook deze niveaus binnenkort verschijnen wordt herhaald.’

  VINK

 5. detita444 says:

  544 volgende station?

 6. mheliz00 says:

  Hoi Geert-Jan, dank voor je werk en heldere beeld. Ik heb een vraag over de HS. HS bewegingen komen best vaak voor in de kleine(re) grafieken en zijn vaak nietszeggend. Meestal gewoon continuering van beweging van voor HS. Ik begrijp dat dit anders is in de dag of zelfs week grafiek. vraag: hoe zie jij dit? En dan meer specifiek, gisteren ontstond, terecht of onterecht, angst voor het out of control gaan van Covid-19 in een aantal grote staten in de VS. Is de HS hier niet een vorm van over architecting. Een TA hamer op zoek naar een spijker zeg maar.

 7. peks says:

  weinig voorgekomen de laatste tijd . aex daalt harder dan dax , wie gaat er gelijk krijgen ???

 8. mheliz00 says:

  Ha, lees net nog mijn eigen reactie en mogelijk komt het over dat ik het beter weet. Nu, dat is in geen geval zo. Ik ben zelf bang dat Amerikanen slecht reageren op het virus (misschien denken te veel mensen daar echt dat het virus zich bij hen anders gedraagt) en dat zo’n upswing bijna niet direct te stoppen is. Oftewel, dat dit reactie gaat geven naar beneden. Andere kant is wel dat er nu meer en eerder wordt getest, dus dat de ijsberg onder water waarschijnlijk kleiner is dan in de tijd van NY.

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Mheliz,
  Wat u stelt over het vaak voorkomen van HS is juist. Daarom vernoem ik ze ook zelden expliciet of als er in deze chat een discussie ontstaat over een HS geef ik min mening of ik dat wel of niet vind. Gisteren was inderdaad van een andere categorie. Vandaar wel de expliciete melding in de DD, zoals ook vanochtend weer van de volgende HS.
  Wat u zegt over HS en Covid, dat is altijd de klassieke strijd tussen TA en FA. Is het nu zo dat de beurs lager ging om het koerspatroon en kwam later de verklaring van het al lager zijn door de Covid? Of was Covid juist de aanleiding van het zetten van de HS? Persoonlijk denk ik in dit geval het eerste, want de DD waarin naar de HS werd verwezen verscheen reeds voor 08.00 uur. Maar nogmaals, het zal altijd het verhaal van de kip en het ei blijven.
  Voor nu een mooie schone lei nu alle ijkpunten zijn gehaald, dus we kunnen weer gaan rekenen.
  GRS Geert-Jan

 10. peks says:

  het is weeral vroeg op de dag . maar lijkt zich een hammer af te tekenen op de dag . morgen dan expi rond 565 en dan staat er een twijfelbar in de week , wat mij het meest logische lijkt , gezien de laatste dagen . volgende week maar eens zien waar we heen gaan

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Als toevoeging op DD…ochtend-gap weer netjes gesloten…nu zoeken naar NR… zie plaatje…en wat betreft de vanochtend in de DD aangehaalde 560.50 en 563.25…die komen nu vrij aardig overeen met de respectievelijke eerste en tweede reactielijn van de beweging 576.50 naar 549.75…dus in mijn beleving is de stap naar deze zone reactief…zie wederom DD.
  GRS Geert-Jan

 12. Geert-Jan Nikken says:

  560.50…het zoeken is begonnen.
  GRS Geert-Jan

  1. Piet Flintstone says:

   en…… heel snel gevonden??

   1. Geert-Jan Nikken says:

    Niets mis met GHS.
    GRS Geert-Jan

 13. wh.giesen says:

  Voor een NR zal ut nog eerst ff omhoog moeten dus nog ff w88 zou ik zeggen.

  mvg

  1. Kees says:

   Een NR is geen trading signaal..?

   1. Roelof says:

    NR is zeker een trading signaal, een ND niet.

    Uit de Dikke Nikken: “Negatieve Reversal. Dat klinkt anders dan Negatieve Divergentie. Dat schrijf je anders dan Negatieve Divergentie. Het zal je niet verbazen dat het dus ook wat anders is dan Negatieve Divergentie”.

    1. Kees says:

     Hmmmja, I stand corrected. Mijn gedachte was eigenlijk: ik heb geen NR nodig om het trading signaal te vangen dat ik nodig heb voor een entry short.

 14. Roelof says:

  Over Klassiekers gesproken Herinnert u zich deze nog 🙂

  Het Kopstootje (stelregel 19) : Een technische situatie waarbij de koers in haar opwaartse beweging niet succesvol door een horizontale weerstand weet te breken. Een daling is meestal het gevolg.

 15. SRC says:

  Goedemiddag U Allen,
  “Over Klassiekers gesproken” om 14.30 p.m., de “VS-corona-virus-beurs-geïnfecteerde-data”:
  Forecast / Previous
  8:30 am Initial jobless claims (regular state program, SA) June 20 week: 1.38 million / 1.51 million
  8:30 am Continuing jobless claims June 13 week: — / 20.5 million
  8:30 am GDP (revision) Q1 -5.0% / -5.0%
  8:30 am Durable goods orders May 10.3% / -17.7%
  MVG.,
  Bert

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Plaatje met pijltjes!
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Voorwaar een olijk plaatje zo net voor de cijfers.
   Ik gebruik het woord “guitig” of de uitdrukking “prachtig weer” vandaag maar even niet. Die beiden liggen namelijk namelijk naar het schijnt nogal gevoelig voor onze waarde vriend Jos de Klos. 😉

 17. SRC says:

  Waarde Geert-Jan, Goedemiddag,
  Kunt u ook “uw pijlen weer eens richten op uw S&P500 DD {?}
  MVG.,
  Bert

 18. SRC says:

  Initial Jobless Claims (20/JUN)
  Actual: 1,480K
  Expected: 1300K
  Previous: 150

  1. detita444 says:

   Dan zal Kudlow zo wel weer op moeten draven. 😉

   1. SRC says:

    Denk van niet, beste Fred, omdat deze data voor zichzelf spreken vwb “continuing jobless claims”
    dat zich verder positief blijven ontwikkelen en de “durable goods” beter zijn dan verwacht.
    MVG.,
    Bert

 19. SRC says:

  * GDP Growth Rate QoQ Final (Q1) Actual: -5% Expected: -5% Previous: 2.1%
  * US Initial Jobless Claims Jun 20: 1480K (est 1320K; prevR 1540K; prev 1508K)
  * US Continuing Jobless Claims Jun 13: 19522K (est 20000K; prevR 20289K;
  * US Durable Goods Orders May P: 15.8% (est 10.5%; prev -17.7%)
  * US Durable Goods Ex Transportation May P: 4.0% (est 2.1%; prev -7.7%).
  MVG.,
  Bert

 20. detita444 says:

  Powell heeft al weer op de knop van de $-printer gedrukt zie ik.

 21. SRC says:

  Voila, Fred’s voorspellende gave Kudlow :
  _Says he still sees a ‘strong V’ shaped recovery,
  _Looking at 20% growth “snapback” In Q3, Q4,
  _Coronavirus spikes and hot spots will lead to shutdowns in certain places.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Ja, ja, ik ken mijn vriend goed 😉

 22. Bull&Bear says:

  Het wil maar niet zakken…

  1. Rik says:

   gevangen in een kleine tradingrange tussen de slotkoers v gisteren en de 561

 23. wh.giesen says:

  Het lijkt erop dat we toch eerst richting 563 gaan bewegen, de NR is niet meer dus op voor een nieuwe.

  mvg

  1. Rik says:

   and here we go, op weg naar de 50%fibo en de 563,25v GJ

   1. Rik says:

    precies beter een vraagteken achtergezet ?

 24. Giuliano says:

  peks@10:11
  goed gezien. Een hammer wordt het
  En misschien krijgen wij morning star op S&P

 25. SRC says:

  Ter Info:
  De gouverneur van de staat Texas stelt de 2e fase van de her-opening economie in zijn staat voor onbepaalde
  tijd vanwege de toename van Covid-19 ziekte gevallen.
  MVG.,
  Bert

 26. SRC says:

  Traders Talk:
  “The spike in Florida cases is resulting in Apple closing 14 stores, the company just announced. A bit of
  negativity is creeping into markets.”
  MVG.,
  Bert

 27. detita444 says:

  Is overigens niet te zien…. 😉

  1. SRC says:

   Inderdaad, beste Fred, een “onberekenbare” markt desalniettemin toch nog een guitig btd-slotje.
   Prettige avond verder.
   MVG.,
   Bert

Geef een reactie