AEX: Japanse TekenLes

Met het risico dat het vervelend/drammerig wordt, toch nog een keer een herhaling van de insteek welke de laatste dagen/weken in de DD is aangehouden: Hoger is reactief. Lager is actief!

Gisteren is de eerste weerstand gezet op 551.75. Twee aanvallen, waarvan ééntje in de ochtend en ééntje in de middag (zie middag-update maandag), zijn gisteren succesvol door de ingetekende lijn afgeslagen. Reden om ook voor vandaag de eerste weerstand op dit niveau te zetten. Of, om in lijn te blijven met de openingsopmerking van vandaag, een opleving tot aan dit niveau is reactief.

Reden waarom ook vandaag weer benadrukt wordt dat de weg omhoog vooralsnog zwaar en moeilijk zal zijn, ligt in het gegeven dat sinds vorige week maandag in onderstaande grafiek een duidelijk patroon van lagere toppen zichtbaar is, dat de wolk rood kleurt, dat de lijnen van de indicator dalend zijn en dat de AEX onder haar wolk noteert. Met deze laatste opmerking in het achterhoofd kan zelfs gesteld worden dat de onderkant van de wolk vanochtend misschien al als eerste weerstand kan fungeren. Let wel, net zoals gisteren de opmerking over 549.25 geldt nu hetzelfde voor de onderkant wolk. Ondanks een verwijzing naar het expliciete gevaar van de lijn houdt de DD toch rekening dat koersen boven deze lijn gedurende de sessie van vandaag mogelijk zijn.

Waar zit de aanleiding om uberhaupt rekening te houden met enige poging tot reactieve zet? Twee zaken kunnen worden aangegeven. De eerste in onderstaande grafiek, de tweede in de daggrafiek.

Wordt in onderstaande grafiek de RSI in combinatie met de AEX bekeken dan kan gesteld worden dat zich in het tweede gedeelte van de sessie van maandag positieve divergentie heeft ontwikkeld. Deze set-up vormt de eerste reden om rekening te houden met een poging tot een reactieve zet.

Vergeet niet dat in de DD van maandag twee extensie-niveaus zijn berekend. Deze lagen op 548 en 541.50. In de eerste sessie van deze week is vooralsnog slechts het eerst afgegeven punt afgevinkt. Zolang geldt AEX < wolk blijft de 541.50 een rol spelen. Dit gegeven vormt de achterliggende gedachte dat hoger vooralsnog wederom slechts reactief is.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 27 oktober 2020 30 MinutenGrafiek

Wordt onderstaande grafiek bekeken dan kan gesteld worden dat openingskoers en slotkoers van maandag nagenoeg gelijk zijn. Deze ontwikkeling staat in Japan bekend als gravestone-doji. Inderdaad de derde doji op rij! Zie hier de verklaring van de titel van vandaag. Nu duiden doji’s op twijfel. In het huidige geval dus over een verdere daling op korte termijn. Let wel, de theorie stelt dat de huidige doji in de opvolgende sessie bevestigd dient te worden. Daarom ook vanuit de daggrafiek dus de opmerking dat een poging tot hogere koersen slechts gezien wordt als poging om de koersbar van maandag te ondersteunen/bevestigen en nog niet zozeer als een langere termijn bodem.

Wat betreft de daggrafiek even een opmerking. In de DD van afgelopen vrijdag, VerbindingsSleutel, is in de slotalinea nog een keer duidelijk de insteek van de DD gedurende de laatste weken/maanden op dit tijdsframe herhaald. De sessies van vrijdag en maandag geven geen aanleiding om van deze insteek af te stappen. Twee trendlijnen zijn momenteel van belang. De doorbroken toppenlijn sinds 21 juli en de doorbroken bodemlijn vanaf 25 september.

Gistern las ik in de chat dat de AEX zou zijn aanbeland bij de dalende diagonaal. Zoals te zien in onderstaande grafiek is dat bij mij niet het geval. Mijn lijn ligt dan ook netjes over de eerste twee toppen van 21 juli en 12 augustus en is niet (achteraf) aangepast over de top van 3 september. Deze laatste bar diende immers juist als bevestiging van de getrokken lijn.

Wordt de trigger in de komende sessies getrokken voor een verder herstel, lees AEX boven 551.75, dan geldt in de daggrafiek dat deze zet gezien moet worden als de P uit de UPG. Zie wederom DD vrijdag. Anders verwoord, als een poging tot herstel naar de doorbroken diagonaal van 25 september. De horizontale  lijn op 529.75 staat al enige tijd ingetekend en staat nog steeds getrokken.

De slotstand van gisteren ligt onder 549.25 en daarmee dus onder de derde reactielijn van de voorafgaande stijging.

Succes.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 26 oktober 2020 DagGrafiek

Middag-Update AEX

Het zal toch niet! Wordt het Vier uit Vier? Oftewel, is de volgende doji in de daggrafiek in de maak?

Het vinkje is weer gezet. Na de hogere opening (reactief) is de AEX teruggezakt naar het gisteren afgegeven/berekende volgende ijkpunt 541.50. (plus of min) Na het aantikken is weer wat herstel ingezet. Let op, ook voor deze stap geldt vooralsnog wederom de opmerking dat hoger reactief is en lager actief.

Na de eerste uren van vandaag kan de eerste grens van 551.75 aangetrokken worden naar 548. Net als in de middag-update van vrijdag (=lees, 558) en van gisteren (=lees, 551.75) ook nu weer de toevoeging dat een nieuwe test van de eerste weerstand (=lees, 548) in de komende uren aannemelijk is. Let op, onderkant wolk nu ook vrij aardig rond 548. Dus weerstand! Zie DD.

Even terug naar Vier uit Vier. De DD zit op het spoor dat ook vanavond bij de slotgong in de daggrafiek wederom een doji formatie staat. Daarom toch maar even veiligheidshalve de toevoeging dat na 548 ook 551.75 weer mogelijk is. #GezelligHeid. #WeereendagjeTekenLes.

35 reacties op “AEX: Japanse TekenLes”

 1. Giuliano says:

  Goedemorgen Geert-Jan,

  Euh ….een Gravestone Doji in een downtrend is bullish! Right?
  En moet inderdaad bevestigd worden in daaropvolgende candle

  1. Giuliano says:

   gelijkaardig als inverted hammer maar daar een doji met meer twijfels

 2. Rik says:

  Goedemorgen.
  Tnx, Geert-Jan voor deze uitgebreide ochtend update.

  Er staat ook nog een kleine opwaartse gap open, van 28 september : 542,87-540,91 ongeveer waar die 541,5 dus mooi inligt

 3. Roelof says:

  De door GJN ingetekende doorbroken weerstandslijn ligt nu op ca. 535 en daalt met 0,40 punt per dag. Zo doorredenerend tikt die lijn rond half november de 529 aan.

 4. schendel78 says:

  Toch weer gratis koffie :-)…. met futures us in de plus wordt het weer een hete dag voor de indices….want als ze zo gaan zakken…. 529 is dan erg dichtbij….

 5. schendel78 says:

  Dax steunen doorbroken dus 12000 kan vanmiddag al op de borden staan

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Als je de range van Rik neemt…08.31 uur…en de berekende/afgegeven 541.50….mag je dan zeggen…vink?
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Van mij wel, ik kijk niet op een paar tienden 😉

  2. schendel78 says:

   alles eruit en dikke vink…het wordt nog leuk 😉

 7. schendel78 says:

  Markt wil duidelijk verder naar beneden….535 is volgende KD de komende dag(en) of wellicht vanmiddag al, nog geen enkel signaal dat we op KT gaan herstellen

 8. schendel78 says:

  bij dax op 12000-12100 eventueel een kleine long

 9. detita444 says:

  Ahhh gelukkig, we kunnen weer up met de aex en evt. een beetje down met de dax. 😉

  1. schendel78 says:

   Hi Dedietje, up zou een extra visje kunnen opleveren. Hoe zit het met de lockdown bij onze zuiderburen, zijn bij jullie de kroegen nog wel open?

 10. paul says:

  dag grafiek ( gemiddeld 20 bars) indiceert dat (toch pas) vandaag de “bodem” is gezet. Met wat stevige gaps op de weg down is het beeld bearish, toch zou range 551,5-557 zomaar ineens nog kunnen verschijnen de komende dagen.. Overigens a) vinger stevig aan de pols want heel ineens 529 is niet preferred maar niet helemaal uitgesloten ook omdat b) de hoofdweg echt naar het zuiden leidt..

 11. schendel78 says:

  Hi Paul, dank voor je analyse. De optie a en b maakt het momenteel zeker uitdagend en is het kort op de bal spelen momenteel erg belangrijk. De 557-558 acht ik ook niet uitgesloten (wellicht zelfs 561.75). Het nieuws over een akkoord over het steunpakket in US van 2 triljoen dollar zal deze bweging in gang moeten zetten echter blijft het onzeker of dit voor de verkiezingen nog naar buiten komt.
  De dow is echter met kracht door de steun op 28000 gedoken gisteren dus een hertest van de zone 28000-28200 acht ik zeker mogelijk maar dan is de koek wel op lijkt mij

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Als aanvulling op de middag-update…in lijn met de gekozen insteek van vandaag…toch een beetje plakrijst…548…#GezelligHeid.
  GRS Geert-Jan

 13. Geert-Jan Nikken says:

  Onderkant wolk nu weerstand…zie DD…eens kijken of de DD van vanochtend gelijk krijgt…met haar verwachting dat de AEX in de wolk kan treden…immers…de gisteren afgegeven ijkpunten zijn gehaald…Vier uit Vier?
  GRS Geert-Jan

 14. schendel78 says:

  De vix is alweer aardig opgelopen de laatste dagen. Een grote beweging is op komst…..en tja de meesten kijken naar beneden maar de beurs is de beurs…..het zal toch niet 587…..lijkt mij zeer onwaarschijnlijk…..maar ja de beurs is tot alles in staat. En als de meesten naar beneden kijken dan……precies….

 15. paul says:

  @Schendel Alles kan natuurlijk maar alle grote indices liggen onder steun en de langere cycli toppen. DT kan natuurlijk toch ook nog winnen, het steunpakket wordt dan 3 trn en Corona kan ineens wegwaaien. Ik zie op korte termijn, 587 niet. Je bedoelt vermoedelijk VIER 87 (487)..Dat kan zeker dit jaar nog..

 16. schendel78 says:

  haat zulke dagen als vandaag….vanmorgen was prima maar nu in een soort van niemandsland…..kan krakken vanmiddag of uitbreken boven de wolk. Dax idemdito oogt zeer zwak…..maar ja niks is wat het lijk….

  1. Noorderling says:

   Best Schendel,
   Ik denk dat Geert Jan duidelijk heeft aangegeven wat er mogelijk gaande is op de daggrafiek. De candle van gisteren was een gravestone doji. Die moet dan vandaag wel worden bevestigd met een groene candle. Dat is in mijn beleving het proces wat gaande is. Echter let op, dat een gravestone doji in principe waarde als trendommekeer in een stijgende trend. We zitten nu in een dalende trend, de doji geeft dan geen trendommekeer aan maar slechts een soort van adempauze om wat te kunnen herstellen binnen de dalden trend

   1. Noorderling says:

    En voordat ik verkeerd wordt begrepen, die staat er pas als de dag in groen eindigt. Het is dus een proces waarmee ik niet wil zeggen dat die slaagt uiteraard.

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Though level..548..en toch denk ik…558…noem mij gek…
  GRS Geert-Jan .

  1. paul says:

   je hebt mijn bijdrage afgekeken. Edoch heden: gaat ‘m niet worden de Roedels beren worden sterker en sterker.

  2. Bull&Bear says:

   Waarde GJ staat er een NR in de 30 min grafiek

 18. schendel78 says:

  GJN, deze keer ben je wel erg optimistisch met je de 558, beren worden krachtiger geen enkele fut meer en een dalende wolk

 19. Peter says:

  De bevestiging van ommekeer na de gravestone doji komt op deze manier ook in het geding . . . tenzij GJN . . . toch niet gek is . . .
  🙂

 20. Hendrik says:

  Ja, volgens mij staat er een NR in de 30 min grafiek. De AEX doet nu 543-544. Zal de daling tot het eerder afgegeven ijkpunt 541.50 in deze sessie vanavond nog gehaald worden ?

 21. detita444 says:

  Is geen kwestie van optimisme of pessimisme MM. Ook geen kwestie van nieuwssites kijken.
  Is TA, is gewoon huiswerk doen.

 22. Geert-Jan Nikken says:

  En nu maar hopen…dat we morgen niet met…gap up… openen…noem mij gek.
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Waarde G-J, waarom wilt u toch zo graag gek genoemd worden?
   Biedt dat voordelen bij het voorgaan aan de kassa, een zitplaats in de trein, 1,5 meter ruimte aan alle kanten op de tribune bij Feyenoord, of wat is het?

 23. Peter says:

  Slotstand -0.30 / -0,05% . . . geen bevestiging . . . toch? En GJN . . . wat brengt u tot een mogelijke gap up . . . of niet?

  1. detita444 says:

   Ik vermoed de pos. div. Peter.

 24. wh.giesen says:

  Ik heb er een hard hoofd in met die gap up, kijk eens naar de Dax die maakt alleen maar lange dagcandles omlaag.
  Op de 30 min wel divergentie en een dalende wig dat wel natuurlijk.
  We zullen het morgenvroeg zien.

  mvg

Geef een reactie