AEX: Is dit Alles? Nee toch!

Met het laagste punt van maandag op 557.50 heeft de AEX netjes het ijkpunt van de bandbreedte van vorige week afgevinkt. In deze daling is de RSI tot onder OS gedoken. Het ingezette herstel is daarom interessant. Vormt zij de opmaat voor een volgende ronde van verkoopdruk?

Met een verwijzing naar de eerste middag-update van deze week kan opgemerkt worden dat de AEX gistermiddag netjes is opgelopen tot aan de afgegeven zone 563.00 – 564.50. Met name de bovenkant van deze zone is vanuit technisch oogpunt interessant omdat zij de onderkant vormt van de bandbreedte waarbinnen de index sinds 26 april zat gevangen. Eén van de stelregels luidt immers dat oude steun de neiging heeft om na doorbraak op te treden als weerstand.

Zoals in de inleiding reeds opgemerkt heeft de RSI bij het neerwaarts verlaten van de trading-range een signaal afgegeven door onder OS te duiken. Maar dat is nog niet alles. De drie gemiddelde lijnen staan na gisteren in lijn. Ditmaal niet is opwaartse zin, maar in neerwaartse zin. Oftewel, MA20 onder MA50 onder MA200. Ook een indicatie om de opwaartse beweging in het tweede gedeelte van maandag vooralsnog even weg te zetten als reactie. Doordat de RSI onder OS is gedoken start vanaf vandaag de zoektocht naar een mogelijke NR. In de middag-update meer hierover.

Voor nu ligt de eerste doelzone wel hoger dan gisteren. Vandaag gaat de eerste aandacht uit naar 560. Onder dit niveau uiteraard weer de zone 557.50 -555. In de zone 560 wordt het koersverloop interessant. Weet de AEX vandaag vaste voet te vinden richting of op 560 dan zal de indicator naar alle waarschijnlijkheid niet opnieuw tot onder OS reiken.  Het uitblijven, op korte termijn, van een nieuw signaal vanuit de RSI doet een mogelijk te zetten NR geen goed en dan moet rekening worden gehouden met een vervolg van de ingezette herstelbeweging naar 566.

Dus concreet: Na de opleving van maandag-middag kan de AEX weer wat wegglijden. Eerste focus nu op 560. De koersontwikkeling in deze zone wordt bepalend. Zoals gezegd, meer in de middag-update.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek staat al enige tijd een oplopende lijn getrokken onder de bodems van 8 en 25 maart. De AEX is gisteren vrij redelijk opgevangen door deze lijn. Wordt echter een blik geworpen op de steunlijn van de RSI dan kan opgemerkt worden dat deze wel is doorbroken. De indicator kent een leidend karakter.

De doorbraak van de RSI geeft dus aanleiding om rekening te houden met nieuwe aanvallen op de trendlijn in de grafiek van de AEX. Zoals valt af te lezen noteert deze lijn momenteel rond 560. Zie hier het belang van dit niveau zoals beschreven bij de kleinste grafiek.

AEX-DagGrafiek

In de weekgrafiek staat over het verloop van de RSI een dalende toppenlijn ingetekend. Deze lijn duidt het gegeven dat de indicator nog niet OB is geworden. Op 573 staat een horizontale lijn getrokken in het verloop van de AEX. Deze lijn is gebaseerd op de oude toppen van begin 2018 en duidt het gegeven dat rond dit niveau aarzeling en weerstand mag worden verwacht vanuit de week-grafiek. De MA50 lijn loopt al weken horizontaal en de MA20 krult licht omhoog. Dat neemt echter niet weg dat kort nog steeds onder lang noteert hetgeen een verkoopmodus impliceert.

Het valt dus nog maar te bezien op basis van gemiddelde lijnen, horizontale lijn in AEX en dalende lijn in RSI of de 573-zone op korte termijn wordt overwonnen.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

De eerste uren van vandaag stonden in het teken van het verder doorzetten van de herstelbeweging. Vooralsnog heeft deze haar meerdere gevonden in de zone 566. Dit niveau is van belang op basis van een horizontale lijn onder de bodems van begin mei (zie grafiek) alsook zijnde het derde, en dus laatste, reactie-niveau van de voorafgaande daling 571.50 tot 557.50.  Zoals in de DD van vanochtend besproken stonden de eerste uren in het teken van het zoeken naar een NR. Deze is inderdaad gevormd en staat ingetekend. Het frappante is dat de ingetekende set-up een ijkpunt kent op 555. En daarmee is het cirkeltje van de eerste twee DD’s rond. Zoals zo vaak geldt echter dat dit slechts de helft van het huidige verhaal is. Ook over de opleving van 557.50 naar de reeds aangehaalde 566 staat een fibo grid getekend. Momenteel handelt de AEX het eerste reactieniveau van dit grid. In de komende uren moet blijken of de ingezette nieuwe verkoopdruk niet wordt opgevangen door een van deze fibo lijnen. Daar de MA-lijnen in lijn staan blijft de DD echter op het spoor dat het eerste scenario de voorkeur geniet. Dat is het scenario van AEX 555. Maar dus wel met de expliciete kanttekening dat het even opletten is bij de respectievelijke fibo lijnen over de recente stijging 557.50 tot 566.

30 reacties op “AEX: Is dit Alles? Nee toch!”

 1. Roelof says:

  Om een verdere correctie naar 555 en, idealiter, naar ca. 550 op gang te krijgen zou het toch wel erg mooi zijn dat de neerwaartse gap van gisteren niet gesloten wordt op hele korte termijn.

 2. detita444 says:

  Vink, gap van vanmorgen gedicht op 566.4, tevens fibo 61.8 bereikt.
  Nu maar verder zien of dit al een topje wordt….

 3. Geert-Jan Nikken says:

  AEX een vervolg gegeven op het ingezette herstel…opgelopen tot aan de weerstand 566…horizontale lijn en 61.8 procent…zie ook chat Fred…in de verdere stijging was het zoeken naar een NR…de eerste tekenen van een set-up zijn gezet…zie grafiek…
  GRS Geert-Jan

 4. Turbotrader says:

  Goedemiddag,

  Eerste lager topje gezet , nu belangrijk dat de 559 gaat houden komende uren/dagen , hieronder pas aanzienlijk neerwaarts risico (trendbreuk)

  Groeten, TT

 5. Roelof says:

  Misschien wordt het een ABC-tje. Correcties komen in een 3 golven beweging.

  Van 572 naar 558 is dan een A golf van 14 punten en nu dan een C golf van (minimaal) 14 punten, van 566 naar 552?

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Nu op tweede fibo van opleving 557.50 tot 566…nu graag even doordrukken naar 561 en kraken…dan kunnen we volledig retracen naar 557.50…om te beginnen.
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Precies.

 7. detita444 says:

  Grappig nu die titel boven deze chat 😉

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Fred,
  Het was een impliciete knipoog…naar de man van gisteren…alleen…ach u snapt….
  GRS Geert-Jan

 9. detita444 says:

  “De man van gisteren”, die moet ik onthouden. Klinkt als een goede titel voor een boek.

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Vinkje op derde fibo…wie duwt door?
  GRS Geert-Jan

  1. string says:

   Wie duwt door…vroeger was dat blaozen meej z’n allen…

 11. string says:

  Volgende poging om ‘n steun te kraken…maar of het al meteen wil??…

 12. Roelof says:

  Dat beetje hulp moet uit de VS komen. SPX moet onder ca. 2900, maar liever nog onder 2888. Alsdan kan er een grotere correctie komen richting ca. 2800.

 13. Roland says:

  We zijn nu net een stuk in dertien delen
  Aan het einde zijn we allemaal de klos
  We leven trouw het leven van zo velen
  Ik wil iets meer ik wil ‘n beetje los

  is dit alles oehoehoeh
  is dit alles oehoehoeh
  is dit alles wat er is (2x)
  https://www.youtube.com/watch?v=OgHb0UTNarQ

  zijn bij een median en in strijd daar word deze verlaten /doorbroken
  is er enig weerstand 560.23

 14. Geert-Jan Nikken says:

  AEX in gevecht met steunlijn in dag-grafiek..
  GRS Geert-Jan

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Grappig…sommigen zijn zo druk met posten…dat het verschil…tussen weerstand en steun…niet meer duidelijk is….ach..ik had het nog zo netjes gevraagd…
  GRS Geert-Jan

  1. string says:

   OEPS…

  2. Roland says:

   gelukkig vergis jij je nooit Geert Jan das het verschil 🙂

   1. Roland says:

    oooh wacht een hele stijging 😉

 16. Piet Flintstone says:

  Ach, hij is weer terug onze azijn zeikerd……goh, het was zo lekker rustig :):)

 17. detita444 says:

  Voorwaar toch een guitig dagje. 🙂

 18. detita444 says:

  Nu wordt het eindelijk interessant na half 6 en is iedereen weg…..?

 19. maurice says:

  555 is steun

  1. detita444 says:

   Daar zitten we allang onder.

  2. detita444 says:

   Al aex 553.45 geweest.

 20. detita444 says:

  Maurice, begint jouw achternaam met een K?

 21. maurice says:

  nee, ik moet je teleurstellen Fred
  we staan nu dus wel op 555=steun

  1. detita444 says:

   Of tegen de weerstand. 😉

Laat een reactie achter