AEX: Interessant!

“Hogere koersen in de komende sessies krijgen het label reactief en moeten in het licht van de daggrafiek gezien worden als de klassieke terugtest op het besproken patroon.” Aldus de slotconclusie van de eerste DD van deze week. Gisteren is de eerste voorzichtige stap binnen dit scenario gezet. Nu opnieuw aandacht voor 568.25.

De bodem op 560.50 heeft maandag netjes een hertest gekregen. Ditmaal, in tegenstelling tot vrijdag, zonder ondersteuning vanuit de indicator (=lees, Leve de RSI!). De AEX is gisteren tijdens de sessie (moeizaam) opgeklommen en de verwachting luidt dat zij vandaag een vervolgstap in deze ontwikkeling zet. Dat brengt het verhaal voor de index weer terug naar de inmiddels bekende 568.25. Om meer precies te zijn, naar de zone 568.25/569.50. In deze zone wordt de verdere ontwikkeling interessant.

De gap van vrijdag staat nog open. Zij staat in onderstaande grafiek ingetekend. Zoals bekend hebben hiaten, omissies, gaps een zuigende werking. Lukt het de AEX om boven 568.25/569.50 te klimmen, dan kan de AEX het gat gaan opvullen. Dit impliceert 575. Ditzelfde niveau komt overigens ook grofweg vanuit een andere invalshoek naar voren.

De delta tussen 560.50 en 568.25 bedraagt 8.25 indexpunt. Projectie levert 576.50 op. De reden waarom gekozen is voor projectie komt voort uit de gedachte dat velen boven 568.25/569.50 zullen gaan roepen dat sprake is van een dubbele bodem 560.50.

Vorige week is veel aandacht gegeven aan de lijn onder de bodems 10, 14 en 20 juli. Deze lijn staat onveranderd ingetekend en noteert momenteel rond 575. Doorbroken steunlijnen hebben de neiging om later als weerstand te fungeren.

De optelsom luidt dat vastgehouden wordt aan de gisterochtend neergelegde insteek voor de start van deze week. Dat is de reden dat de slotconclusie van maandag vandaag als openingsquote is aangehaald.

Let wel, voordat deze DD door sommigen te enthousiast wordt geinterpreteerd, eerst eens kijken wat er gebeurt rond 568.25/569.50. De oplettende lezer heeft immers gezien dat de bovenkant van de wolk vandaag vrij aardig in deze zone van start gaat.

Tot zo!

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 28 juli 2020

Middag Update AEX

“Nu opnieuw aandacht voor 568.25.” Aldus de DD deze ochtend.

De eerste uren staan in het teken van moeizaam en stroef stijgen richting het afgegeven niveau. Zie dat de bovenkant van de wolk netjes de eerste poging op het Waterloo-gebied heeft afgeslagen. De slotconclusie van vanochtend dat in de zone 568.25/569.50 weerstand ligt, wordt daarom herhaald.

In de middag-update wordt daar nu aan toegevoegd dat de RSI naar alle waarschijnlijkheid vandaag niet in staat is om tot OB te raken. Hierdoor wordt de gedachte dat hogere niveaus vooralsnog slechts reactief zijn, gevoed. Let op, zoals gisteren in de DD bespoken worden de hogere koersen gezien als de klassieke terugtest op het doorbroken patroon in de daggrafiek.  De doorbroken steunlijn in de daggrafiek ligt overigens wel hoger dan 568.25/569.50. Boven de eerste weerstand is er daarom ruimte tot aan 575/576.50.

De onderkant van de wolk dient nu als eerste dynamische steun. Glijdt de AEX door de onderkant van de wolk dan kan de blik weer snel op 560.50 worden gezet.

Voor nu: Weerstand 568.25/569.50. Steun onderkant wolk.

30 reacties op “AEX: Interessant!”

 1. vega10t says:

  Dank voor je analyse GJ! Ik zat gisteravond ook al met interesse naar dit hiaat te kijken. Benieuwd welke reactie we krijgen.

 2. Roelof says:

  Normaal gesproken zien we deze week een lagere top.

  Ik zou zeggen op woensdag = FED dag = draaidag.

 3. Giuliano says:

  Goedemorgen iedereen.
  Thanks Geert-Jan. Heel duidelijke analyse

 4. peks says:

  ik vermoed dat het nieuwe stimuleringspakket wel eens de richting kan bepalen . is het niet genoeg naar beneden . is het weer groot , een tijdelijke stijging , waarbij recente toppen kunnen hertest worden . is het weeral gigantisch gaan we gewoon naar nieuwe highs

  1. Giuliano says:

   zekers maar US/China spanningen evolutie gaat ook een rol blijven spelen

 5. Roelof says:

  Het meest waarschijnlijke is wat Geert-Jan hierboven uiteen heeft gezet. Dat is gewoon de prijsactie volgen.

  Waarom zien we in de DD nooit iets staan over zaken als een nieuw stimuleringspakket en/of US/China spanningen? Dat is omdat je er niet op kunt traden.

  1. Giuliano says:

   wat er gebeurd in de wereld wordt +/- verwerkt in de grafieken.
   Je moet natuurlijk de vertaling (in de grafieken) interpreteren

 6. Giuliano says:

  Gaan we zone 568,25/569,5 halen?

  1. Roelof says:

   Denk het wel, want de AEX is vannacht 570,27 geweest. Meestal zien we dat ook terug in de cash.

  2. Giuliano says:

   Thanks Roelof. Had het niet gemerkt 🙂

  3. Giuliano says:

   @Roelof
   De AEX futures zijn toch overnacht nooit aan 570,27 gekomen ? 😮

 7. paul says:

  veelal draait het de (donder)dag na het FED rentebesluit (woensdag avond). Ik tel de 19e week sinds de maart bodem waarbij vermoedelijk de top wel staat en een nieuwe dagcyclus sinds vrijdag of gister die maar heel mild stijgt. Wie bovendien nog een scheef oog op de fundamentals houdt telt ergens rond woensdag avond ook het afschrikwekkende aantal van 150000 slachtoffers corona USA, ik kan me zomaar voorstellen dat zo’n rond getal ook nog wat aandacht krijgt en niet positief. Derhalve: rustig stukje klimmen maar vallen zal het ook vrij spoedig (dagen en weken, geen uren) . wie zei daar 528? een week of 6 geleden bekeken we de 500 nog van de onderkant.

  1. Roelof says:

   Exact……. en daarbij hebben we dus dat afgeronde patroon in de AEX wat al op die neerwaartse richting wijst.

   1. Roelof says:

    Op de daggrafiek liggen zowel de 50 als de 200MA nu op ca. 560. Dat niveau fungeert daarom als steun. Een duidelijk slot eronder kan maken dat het even hard gaat.

    Ter herinnering: de 27 punten daling van 587 naar 560 die we onlangs zagen voltrok zich in drie trading dagen. Dat kan dus ook van 560 naar 530.

 8. Gerrie says:

  @ Giuliano,

  Roelof bedoelde de cfd is wel op dat nivo geweest.

  1. Giuliano says:

   ok thanks.
   Nooit echt gehoord van CfD…. 🙂

  1. Giuliano says:

   thanks maar had al geGoogled 🙂

   1. Jurrian says:

    Je bent er nog snel bij Giuliano voor een heer op leeftijd. (maar ik versla je nog)

    1. Giuliano says:

     je bent 100 jaar oud? 😀

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Inkt van de middag-update is nog niet droog… enne… hoppa… 🙂
  GRS Geert-Jan

 10. SRC says:

  Ter Info,
  Afgezien van de bedrijfsresultaten van de ‘Big Tech’ conglomeraten as do. na-beurs, worden zij woensdag
  door een Congres commissie stevig aan de tand gevoeld inzake hoegenaamd schending van het bedongen mededingingsrecht (antitrust). Lijkt er dus op dat woensdag {FED, antitrust Big Tech hearing, Covid-19 stimulus
  GOP – USD 1.2 tril.- /Democrates – USD 3.tril.- combined (?) project} en/of donderdag { GDP Q2, jobless claims}
  wellicht ‘make or break’ handelsdagen worden.
  MVG.,
  Bert

 11. detita444 says:

  Stil hier vanmiddag.

 12. j.klopper says:

  Shortsqueeze?

  1. detita444 says:

   Die paar punten? Denk het niet, nog steeds in de range.

  2. Giuliano says:

   up & down up & down
   Dat moet je scalpen 🙂

   1. detita444 says:

    Klopt, maar gaat wel wat tijd in zitten. 🙁

 13. SRC says:

  Amice, “stilte voor de storm”…zie m’n poSt om 14.09;
  Bon appetit et a demain.

 14. detita444 says:

  Het zakt toch al weer een stuk… Shortje mee on.

Geef een reactie