AEX: Idealiter

Idealiter gebeurt dit onder aanvoering van negatieve divergentie. Aldus de middag-update van dinsdag.

In onderstaande grafiek staat een lijn getrokken over zowel de laatste toppen in de AEX als de laatste toppen in de RSI. Zoals valt te zien divergeren deze lijnen. Nu moet eerlijkheidshalve wel opgemerkt worden dat de opmerking uit de middag-update van gisteren slechts betrekking had op de verwachting van de verdere ontwikkeling in de sessie van dinsdag. Inderdaad is in de tweede helft van die sessie divergentie van het negatieve soort tussen index en indicator ontstaan. Op deze plek is vaker opgemerkt dat divergentie slechts een waarschuwingssignaal is en niet zozeer een handelssignaal. Vandaag lijkt deze opmerking wederom bewaarheid te worden.

Opnieuw start de AEX vandaag op positieve toon. De eerste lijn van belang is nu de ingetekende lijn over de toppen vanaf 6 februari. De aangehaalde lijn start vandaag rond 626.00.Bewust wordt gekozen voor de benoeming lijn en niet zozeer weerstandlijn. Of deze lijn de ambities van de AEX vandaag weet te temperen moet immers nog blijken. Vergeet StelRegel 6a niet. Onder het verloop van de AEX fungeert de groene MA-wolk als opdrijvend juk. Dit betekent concreet dat de korte MA-lijn als eerste (dynamische) steun kan worden aangemerkt. Zakt de AEX onder deze lijn dan mag de blik verlegd worden naar de tweede MA-lijn. Interessant gegeven is het feit dat deze tweede lijn vandaag in de ochtend redelijk naar het niveau uit de DD van gisteren zal kruipen, te weten 619.50. Dit niveau speelt dan ook onverander door het achterhoofd.

AEX 30 MinutenGrafiek

echnische Analyse AEX 12 februari 2020 30 MinutenGrafiek

De toppenlijn in de daggrafiek is gisteren doorbroken. De DD laat deze lijn in de komende dagen nog wel in onderstaande grafiek staan omdat dezelfde lijn in de komende sessies als mogelijke steun kan gaan fungeren. De divergentie tussen index en AEX is in onderstaande grafiek onveranderd aanwezig. Daarnaast is de indicator nog verre van OB.

Dat neemt niet weg dat met het doorbreken van de toppenlijn de AEX ruimte heeft gekregen tot aan 631.25. Let wel, uit de bespreking van de kortere grafiek hierboven en met de opmerking uit de DD van dinsdag dat het nog te vroeg is om de vlaggemast te projecteren, zit de DD niet op het spoor dat de AEX in een rechte streep doorstoomt naar deze 631.25.

Tot in de chat.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 12 februari 2020 DagGrafiek

Middag-Update AEX

De AEX is vanochtend door de lijn over de toppen vanaf 6 februari gelopen. Zie hier StelRegel 6a uit de Dikke Nikken. Inmiddels blijkt dezelfde lijn al een keertje dienst gedaan te hebben als steun. Naast de MA-wolk ligt dus ook deze lijn nu als eerste steun onder het verloop van de AEX.

Zie dat de RSI weer netjes OB is. Dit betekent dat pas onder de ingetekende lijn uberhaupt gedacht mag worden aan de start van een correctieve zet. Onder de lijn en bovenste MA-lijn geldt 621.50 als richtpunt en daaronder 619.50.

Zolang de ingetekende lijn standhoudt klimt de AEX dus toch rustig richting 631.25.

Middag Update AEX 12 februari 2020

20 reacties op “AEX: Idealiter”

 1. michiel says:

  Beste GJ, Ik wilde het een maand eerder al vragen, maar kan nu echt niet meer wachten. Ik mis de Blik van de Nik! Bijzonder interessant in deze tijd ! Komt die nog? Of heb ik hem gemist?

 2. Giuliano says:

  Goedemorgen Geert-Jan,
  Wat zijn de parameters voor de moving averages op 30-minuten en dag grafiek?
  Alvast bedankt,
  Giuliano

 3. roger.deron says:

  Ik denk 20 en 50 MA voor beiden

  1. Giuliano says:

   ok thanks 🙂

 4. ellydewaard8 says:

  Dank!

 5. Geert-Jan Nikken says:

  De lijn en bovenkant MA-wolk kruipen langzaam maar zeker naar elkaar toe. Belangrijke zone dus! Zolang deze niet breekt, rustig zitten blijven.
  GRS Geert-Jan

 6. josk says:

  Maar ik zit juist niet rustig en ben de enige scheefzitter hier. Ik zou haast zeggen het is eenzaam aan de top. Ik weet helaas niet waar die is….
  Moedig voorwaerts voor mij dan maar, groet josk

 7. ed says:

  dont fight the trend, de stijging is vanaf 586 nog steeds in een hoek van 30 graden, klok op 1 uur, maar dat kan niet lang zo door blijven gaan, neg div nu wel duidelijk zichtbaar, maar dat heb je vaak in een sterk stijgende trend,

 8. Floridaantje says:

  Precies, beste Ed, “trend is your friend”. Elke reactieve terugslag dan ook opvangen met “buy-the-dips”.
  MVG.,
  Bert

 9. Floridaantje says:

  Fed’s Powell: Likely To Need QE, Fwrd Guidance In Downturn – If Needed, Will Use Tools ‘Aggressively’

 10. Jurrian says:

  Goedemorgen/middag beste Bert,
  ik begrijp de term buy the dips (ik kocht vandaag wat ABN) en jij citeert het vaak. Maar je kunt toch niet altijd de dips blijven kopen, want het geld is toch een keer op als je altijd alleen maar koopt? Of is er ook een str (sell the rally) zo ja, dan mag je die van mij ook wel vermelden, want ik profiteer vaak van je suggesties. groet Jurrian.

  1. Floridaantje says:

   Beste Jurrian, Goedemiddag,
   Dank voor uw bericht.Vast en zeker verkoop ik btd posities analoog aan de door o.a. G-J’s aangegeven {aankoop}steunen èn {verkoop} weerstanden c.q. ATH’s zoals gisteren bij de SPX-btd-3320 met verkoop
   bij de SPX-str-3370. Op dit moment geen SPX positie mede door G-J’s “waarschuwende “S&PDD”.
   MVG.,
   Bert

   1. Floridaantje says:

    Overigens, beste Jurrian, heb deze SPX verkoop gemeld in de 11/2 AEX “ToppenLijn” kolom om 21.43 p.m.
    MVG.,
    Bert

 11. Floridaantje says:

  “Federal Reserve Chairman Jerome Powell acknowledging that the central bank may not have the firepower to fight the next recession and called on Congress to get ready to help. The current low level of interest rates
  “means that it would be important for fiscal policy to support the economy if it weakens,” he just told the House Financial Services Committee.”
  MVG.,
  Bert

 12. maurice says:

  Middag beste Bert,
  Het lukt mij maar niet om er in te komen, ondanks GJ’s waarschuwende woorden, want het blijft gewoon maar door stijgen . Ik denk persoonlijk dat dit nog wel even blijft duren; geen positie is immers ook een positie. En een stijging is sowieso goed voor mijn zeer lange termijn beleggingsfondsen.
  mvg
  Maurice

  1. Floridaantje says:

   Beste Maurice, Goedemiddag,
   Ook m’n “large caps diversified portfolio” geniet van huidige trend. Echter m’n SPX intraday commerce
   is op dit moment ” quizicall cherry picking” 🙂
   MVG.,
   Bert

 13. Floridaantje says:

  Fed Chair Powell:
  “Will see impact from coronavirus on global economy shortly”
  MVG.,
  Bert

 14. Floridaantje says:

  Voor Jurrian [zijn 12/2 post om 16.36] : SPX instap op 3375.
  MVG.,
  Bert

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Nog niet OB.
  GRS Geert-Jan

 16. Floridaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Met referte naar uw post om 18.12, blijft derhalve uw “waarschuwing” nog steeds van kracht in dit
  SPX-ATH segment [?]
  MVG.,
  Bert

Geef een reactie