AEX: Hoop

Het lange wachten is beloond. Met een koers boven 426 is de AEX in de achterliggende weken het voordeel van de twijfel gegeven voor een mogelijkheid tot herstel. De eerste stap is gisteren gezet. Let wel, dit is niet de stijging naar 474.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

De AEX heeft zich gisteren weten te ontdoen van het horizontale juk waarbinnen zij lange tijd gevangen heeft gezeten. Hiermee heeft de graadmeter een vervolgstap gezet binnen het neergelegde scenario van een mogelijkheid tot herstel. De vaste lezer weet echter dat op deze plek meerdere malen is aangegeven dat dit herstel hoogstwaarschijnlijk zeer zwaar bevochten gaat zijn. Het gegeven dat de index drie handelsweken nodig heeft gehad om überhaupt op gang te komen past dus binnen het plaatje. In de dag-grafiek worden nu twee zaken van belang. Allereerst het gevaar dat de AEX in de komende dagen/weken een rechter schouder gaat vormen, daarnaast de mogelijkheid dat een herstel niets anders is dan de terugtest op de rising-wedge welke al lange tijd in de grafiek staat ingetekend.

De eerst volgende obstructiezone kan nu gedefinieerd worden rond 447/448. Deze zone is ontleend aan de clustering van koersen gedurende de tweede helft van maart. Deze zone speelt dus een belangrijke rol in het antwoord op de vraag of de AEX in de komende periode niet gaat bouwen aan een hoofd-schouder patroon. De verwachting luidt in ieder geval dat het nog wel even zal duren voordat de RSI in de dag-grafiek tot boven de OB-lijn stijgt. Het verwachte uitblijven van enige bevestiging vanuit de indicator moet ook gezien worden als waarschuwing dat het nog te vroeg is om al te spreken over een scenario dat in de achterliggende weken een langere termijn bodem in de AEX is gezet. Wordt vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Ook gepubliceerd op GSMarkets.nl  logo-goldman-sachs-v3

2 reacties op “AEX: Hoop”

 1. Tom says:

  Beste,

  Uiteraard heeft u geen glazen bol, maar is uw advies meestal correct.
  Verwacht u na het bereiken van 447/448 zone eerder een terugtest naar 438/439 niveau?
  Of best even afwachten omdat het nog te onzeker is wat er kan gebeuren bij 447/448?
  Bedankt.

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Beste Tom,

   Het gevecht rondom de eerste obstructiezone is nog in volle gang. De verwachting luidt echter wel dat de AEX moeite heeft om de zone te overwinnen en een daling terug naar 438/439 moet nu inderdaad de volgende stap worden. Vraagstuk is of deze zone dan nu als steun gaat fungeren. Ik denk het niet. Mocht blijken dat we in de komende dagen terugzakken onder 438/439 dan krijgt het scenario van de H&S verder kleur, maar laat ons niet te ver op de muziek vooruitlopen.

   GRS Geert-Jan

Geef een antwoord