AEX: Hogere Bodem?

De AEX heeft gisteren netjes het koersgat opgevuld welke ontstond tijdens de euforie van afgelopen maandag. Zoals gezegd, de gaps hebben in de achterliggende weken een aardige reputatie opgebouwd. Waarvan Akte!

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Net zo makkelijk als de AEX maandag wist te stijgen, zo makkelijk werd gisteren het gewonnen terrein weer ingeleverd. Vanochtend start de graadmeter opnieuw in een lagere versnelling. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat opnieuw een hiaat op opening wordt gezet. In lijn met de opmerking dat de scherpe randjes in de achterliggende dagen aan het afnemen zijn, dient de zwakte te resulteren in een hogere bodem. Anders verwoord, de verkoopdruk moet nu opgevangen worden boven grofweg 516. De gemiddelde lijn uit de week-grafiek, welke eerder als stoppunt fungeerde, is inmiddels opgelopen tot net boven dit niveau. Dat neemt uiteraard niet weg dat de koersbar van dinsdag omschreven kan worden als reversal-bar. Indien blijkt dat de daling conform verwachting ditmaal hoger dan 516 wordt opgevangen dan zal de zone 528/529 ook in de komende dagen naar alle waarschijnlijkheid een taaie rakker blijken te zijn. Zover is het nu nog niet. Nu eerst de blik op waar de bodem komt. Mocht blijken dat de steunpilaar op 516 ditmaal niet sterk genoeg is dan mag de blik weer op 513. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

70 reacties op “AEX: Hogere Bodem?”

 1. j.klopper says:

  de gemiddelde lijn uit de weekgrafiek wordt bedoeld denk ik.
  15 miljoen voor Karsdorp???????????Die jongen zou bij ons reserve materiaalman zijn…..

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Klopper,
  U heeft gelijk…dank voor uw scherp oog…ik heb de tekst aangepast…en wat betreft Karsdorp…ach…het is net als op de beurs…wat de gek ervoor geeft…
  GRS Geert-Jan

 3. Roberto says:

  Klasse KlopperT ! Wel mooie tatoo’s, dat dan weer wel….

 4. Roberto says:

  Wat een fijne en mooie hogere bodem he mensen. Je verwacht het niet…

 5. Fred says:

  Ben je lid van een rijk clubje? 😉

 6. Frank says:

  Weet het niet Roberto, zakt wel erg door…

 7. Roberto says:

  Kopen ! Acheter….

 8. Hoekstra says:

  Roberto, je had ons gisteren rond 13:30 wel even mogen vertellen, dat jij een andere verwachting had dan Geert-Jan.
  😉

 9. jan says:

  kopen? wat? shorts? consumptiegoederen? vertel!

 10. Maurice says:

  Longs natuurlijk Jan ! Ik heb genoeg longs ingekocht en wacht nu rustig af.

 11. Jurrian says:

  rustig rustig, we zijn nog OS.

 12. Maurice says:

  Bodem is gezet.

 13. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde,
  https://www.youtube.com/watch?v=7Vo-rF5Wx6s
  GRS Geert-Jan

 14. Frank says:

  Afgelopen maandag zag je de koopgekte dat op dinsdag de koop ingedrukt werd. Koopgekte lijkt mijn niet ineens weg. We hebben wel vaker downticks gehad in de olies. Nu dubbele bodem in AEX, DAX en CAC tikken hun oplopende steunlijn aan. Die moeten uiteraard niet doorbroken worden, maar op grond van de RSI vind ik het allemaal niet sterk ogen.

 15. Hubert says:

  In tegenstelling wat velen hier schrijven ben ik van mening dat we nog lager gaan. Onderbouwen doe ik dat met de cycle-theorie. In de uurgrafiek zitten we volgens mij op de Midcycle-low. Dit is de bodem van de halfuurgrafiek. Het begin van een nieuwe cycle is altijd bullish dus gaan we in de halfuurgrafiek eerst stijgen. (vermoedelijk rond 523) waarna we de uurcycle afmaken lager dan de 515,33.

 16. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Hubert,
  Als u gelijk krijgt en het nu herstelt naar 523, dan zeggen we dus exact hetzelfde…namelijk dat we het koersgat gaan opvullen.
  GRS Geert-Jan

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Middag-Update:
  De ochtend heeft in het teken gestaan met het gevecht rondom de vorige bodem rond grofweg 516. In het huidige geweld kijken we immers niet op een half indexpuntje. De RSI is OS geraakt. De opmerking dat 528/529 ook in de komende dagen voor obstructie kan zorgen wordt door deze ontwikkeling ondersteund. Opnieuw heeft de index vanochtend een gat geslagen. Zie cirkel. Op basis van de steun rond 516 en de stand van de indicator luidt de verwachting dat dit koersgat als magneet kan gaan werken. Net zoals vorige koersgaten de rol van aantrekkingspunt op zich hebben genomen. Anders verwoord, extra handje pokon toevoegen.
  GRS Geert-Jan

 18. Hubert says:

  De 523 van mij uit de vorige reactie komt uit een Fib-correctie nivo van de daling528,54 naar 515,33. (fib. 50-61,8%). Wat ik mij echter afvraag is of de dagcylusbodem op 15 juni niet al gezet is? Zou dit wel het geval zijn dan kunnen we nog veel lager gaan omdat er dan sprake is van left-translation in de daggrafiek. Een cyclus telt gemiddeld 20 bars met uitlopers naar 15 tot 25. We zitten nu reeds op 24 bars vanaf 17 Mei (de vorige cyclusbodem). Is de dagcyclusbodem dus inderdaad op 15 juni gezet dan gaan we voorlopig nog lager.

 19. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde,
  Ik begin nu echt lol in die koersgaten te krijgen.
  GRS Geert-Jan

 20. Roberto says:

  Slaat U nu een beetje aan het zwabberen aangaande Uw visie ? Of ben ik nu de enige die dit uit Uw commentaren leest ?

 21. Maurice says:

  Ik ook GJ. Heb mijn eerste winst genomen, en laat de andere longs lopen.

 22. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde,
  Het zal wel aan de…ruis….liggen….mooi woord trouwens…ga ik denk ik ook eens gebruiken in de columns…met uw welvinden uiteraard.
  GRS Geert-Jan

 23. Roberto says:

  Uiteraard.
  Ik bedoel, serieus, vorige week dieptepunt was op basis van gap 513. Toen nam U een contraire visie in…..omhoog. De strekking was toen, kijken naar een hogere bodem. Daaruit concludeer ik vanuit deze hogere bodem op zijn minst een test van de eerdere 528/529 zo niet hoger. Vandaag lees ik Uw commentaar dat U nog steeds kijkt naar het sluiten van de gap op 513.
  Overigens dat aanspreken met Waarde. Is dat hipster-talk of nog een restant uit de Middeleeuwen ?

 24. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde,
  In de achterliggende weken heb ik de visie ingenomen dat het koersgat gevuld zou worden. Het koersgat in de week grafiek is gevuld. Toen dat geschiedde heb ik de visie ingenomen dat de scherpe randjes van de daling af zijn. Inderdaad schoot de index toen omhoog. U noemt dat contrair, ik noem het in lijn met de trend. Na de eerste aanzet tot hoger volgde een reactie. Een normale reactie. De verwachting luidde dat dit zou resulteren in een hogere bodem. Het heeft echter geresulteerd in een gelijke bodem. Hetgeen u om 09,23 uur wist te melden. In de middag-update aangegeven dat de verwachting luidt dat het koersgat gevuld gaat worden. We zijn aardig op weg. Wel denk ik dat 528/529 nog even zwaar wordt in de komende dagen. Ik hoop dat ik enige toelichting heb kunnen geven.
  GRS Geert-Jan

 25. jan says:

  Zoals de waard(e) is…….

 26. Frank says:

  Ik zou zo zeggen: laat iedereen in zijn “waarde(n)” 🙂

 27. jan says:

  Beste GJN, je denkt dat de 528/529 nog even zwaar gaat worden… maar halen we dat wel? Hoe groot is die kans denkt u?

 28. Roberto says:

  Zeker ! Hartelijk dank daarvoor.
  Dat contraire haal ik aan vanwege het bijgaande citaat uit Uw column van 16 juni:
  ‘Na het lezen van de chat van gisteren en de artikelen welke op TradeIdee verschijnen bekruipt mij het gevoel dat meerderen nu negatief beginnen te worden. Dat vind ik een onbehagelijk gevoel. Liever heb ik een mening welke niet gedragen wordt door de meerderheid.’

 29. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jan,
  Ik denk inderdaad dat de AEX in de komende dagen weer op kan stomen naar 528/529. Als u van mij een exacte kansberekening wilt dan moet ik u teleurstellen. Wel denk ik dat de kans een stuk hoger ligt dan 50 procent.
  GRS Geert-Jan

 30. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roberto,
  Als uw opmerking over contrair naar die zinsnede verwijst…dan heeft u helemaal gelijk met uw constatering…ik dacht dat u refereerde naar een contraire visie tot de richting van de markt…dat laatste probeer ik ten alle tijde te voorkomen…u kent immers de basisregel van TA….een trend is een trend…excuses dat ik u verkeerd heb geïnterpreteerd…
  GRS Geert-Jan

 31. Roberto says:

  Waarde GJ,
  Geen enkel probleem. Hartelijk dank voor het wegnemen van de ruis…
  Zeer gewaardeerd. GRS uiteraard.

 32. ole says:

  Goedemiddag,

  Om een mooie Batman neer te zetten dient er een 2e oor [529] geplaatst te worden.
  Dan is het patroon af.

  gr

 33. jan says:

  ok, thnx!

 34. Roberto says:

  Overigens permiteer ik mij de vrijheid om te wijzen dat de verrassing van de markt aan de bovenkant ligt….dus ook boven 528/529. Misschien niet in 1x en blijft het nog even zijwaarts. Kijk daar ook voor naar de Bund. Deze beweegt redelijk tegengesteld aan de aex de laatste weken. Als de conclusie juist is dat de Bund verder gaat dalen zou zich dat laten vertalen in een hogere aex.

 35. jm says:

  5 weken geleden heeft de aex een bearisch engulfing candlestick patroon (tevens de laatste top) neergezet in de weekgrafiek. Sindsdien noteerde de aex een lagere top op 61,8 van de voorafgaande daling met sindsdien geen hogere toppen meer, wel lagere bodems. Het zou eventueel kunnen dat we de onderkant van het trendkanaal in de weekgrafiek opzoeken rond aex 500. Voorzichtigheid betreffende longposities is misschien aangewezen. Momenteel de zaken dag per dag bekijken lijkt me de aangewezen strategie.

 36. Wilco says:

  Ik ga nu maar voor een stijging de rest van de week naar 528 want na gisterochtend is het wel erg bagger door een paar procent daling van de olieprijs…zwaar overdreven.

 37. bvk67 says:

  Goedemiddag,
  Na lang lezen, stoute schoenen aangetrokken, en ingeschreven.
  Kans op hogere koersen groter dan lagere. Waarom? Put/Call ratio USA gister 29 (ISEE), dat is extreem veel puts tov calls = uitermate geschikt voor een shortsqueeze. SP futs op weg naar 2458. AEX zal dus meegaan.

 38. jan says:

  Ik pieker me suf…. deels denk ik dat Roberto met ‘verrassing aan bovenkant” gelijk kan hebben. Maar de bodem van de dax 15 juni moet volgens mij nog zuidwaarts gepasseerd worden en de aex heeft dat al gedaan en dit opveren gaat nou ook niet echt enthousiast.

  SP heeft nog een gap op 2300 en de dax nog een gap op 12075. Die gaan toch ook een keer trekken. AEX daggrafiek al afbuigende MA’s etc etc.. Dilemma!!

 39. Wietzendorf says:

  Dat de set-up 515,84-522 (1),
  522- 518,2 (2) , 518,2 – 528,50. (3) truncated is geworden is voor mij van betekenis.
  Ik kijk niet naar de 528,x.
  Hooguit naar de 524,x
  Mvg

 40. jan says:

  Inmiddels leuke longrit gedaan vandaag maar ik begin peentjes te zweten bij t idee dat de hele boel dadelijk ineens instort. Dax 15 min lijkt wel een vlag, deze stijging.

 41. jan says:

  FTI 1 minuut nog alles groen en daar liggen de SL’s nooit ver weg in mijn systeem, dus toch ff aanzien nog.

 42. mike says:

  gap gesloten ! vink

 43. Bert says:

  Nu die gap gesloten is, vormt zich dan rond 516 niet een dubbele bodem voor een minder volatile rit richting 528 ?

 44. Roberto says:

  Interessante dag. Koers laat valse uitbraak aan de onderkant stijgend trendkanaal vanaf november Trump low zien vandaag op ongeveer 519,50. Dit is volgens mij mega en mega positief. Bevestiging nodig natuurlijk, maar bevestigt visie dat de verrassing van de markt aan de bovenkant ligt.

 45. jan says:

  Waarde Mike, waarvan akte!

 46. jan says:

  Ja dat heb ik ook, edele Roberto. Maar valse uitbraken na zeer lange stijgingen zijn niet altijd te vertrouwen vanaf die Trump bodem)

 47. jan says:

  Jeetje ben ik nou net op de top Sp5000 en dax short gegaan?? Zal toch niet

 48. Roberto says:

  Hahahaha….Jan, nee !? Serieus !?

 49. jan says:

  Pas maar op met je longs Roberto

 50. Roberto says:

  Dus in stijgende trends zonder verkoopsignalen of trendbreuken short gaan ? Echt ? Sterkte !

 51. jan says:

  Nou ik heb zat argumenten op vele timeframes zowel dax, sp als fti maar ik ben natuurlijk nog maar een beginner dus ik zal je er niet mee vermoeien! Het mag van mij best hoger, dan koop ik bij. Maar ik ga dat hele Wall Street ff kapot shorten jonguh!

 52. bvk67 says:

  Beste Roberto,

  Short gaan rond GAPsluiting, weerstanden of pivotpoints, al dan niet icm de RSI, is heel normaal wat mij betreft. Zeker voor de korte handel. Uiteraard hangt het wel af van je doelstelling(en) en tijdsframes.

  MVG,
  Bart

  ps. geldt omgekeerd voor Long gaan

 53. Bert says:

  Beste Jan,
  Denk dat je daarin alléén zal staan zolang de S&P500 boven de 2433 stabiliseert.
  Denk ook niet dat je “Dumpy Trumpy” aan je zijde hebt omdat hij nooit zo’n ‘executive order’ uitschrijft.

 54. jan says:

  Hoi Bert, als ik alleen ben en de rest zit long, dan zit ik juist goed

 55. Maurice says:

  Jan,
  suc6 met je shorts. ik heb vandaag winst gepakt en mijn longs door gerold naar een hogere serie

 56. jan says:

  Dank je Maurice,
  ik ben inmiddels een aardige voorraad shorts aan het opbouwen.
  En nog ruimte zat om de container verder te vullen.
  Dood of Gladiolen!

 57. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde,
  Koersgat in AEX vandaag netjes gesloten nadat de steun op 516 is aangestampt. Op dit moment heeft de S&P500 met een low op 2433 ook haar koersgat gesloten en kan weer omhoog. Ik deel de mening van Roberto.Ja, de zone 528/529 kan nog voor wat weerstand zorgen….maar die 550 waar Roberto al weken over rept…zou nu eindelijk weleens in beeld kunnen komen. Ik krijg bijna zin om de nieuwe…Blik van de Nik…te gaan schrijven…
  GRS Geert-Jan

 58. jan says:

  Oei!!

 59. Maurice says:

  Ja Jan, idd , oeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
  Morgen weer lekker upperdepup.

 60. Jan says:

  Tenzij de sp dagcandle onder steunlijn sluit, wat niet gek is. De lijn grafiek is er al door en de dax bodem 15 juni moet nog gehaald worden

 61. Jan B says:

  Het is maar de vraag of de olieprijzen mee gaan werken aan het positieve scenario….

 62. Bert says:

  Beste Jan,
  Is de steunlijn van de sp dagcandle 2433 of 2427 ?
  Hoe gaan je short-gladiolen ? In ieder gevalgoed gezien vanaf na 18.00 pm
  MVG.,
  Bert

 63. Jan says:

  Thnx.
  Het liefst heb ik een slot op of onder 2431/2430. Maar zit er nu weer iets boven.
  We will see…..

 64. Maurice says:

  Beste Bert,

  Komt allemaal goed, want VS gaat groen sluiten vandaag.

  mvg
  Maurice

 65. Bert says:

  Beste Maurice,
  Zeker en vast de ‘techstocks-rebounding-Nasdaq’
  Net zoals Jan: S&P500 ‘w’ll -anticiperend- see’.
  MVG.,
  Bert

 66. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde,
  @SP500…koersgat gevuld…gemiddelde lijn in dag-grafiek wederom als steun getest…ziet er goed uit voor hervatting opwaartse beweging…op naar een hogere top…tot morgen.
  GRS Geert-Jan

 67. Jan says:

  Oh jee, ik sta nu nog op winst, moet ik die snel pakken? GJN zegt upperdepup

 68. Bert says:

  “pak-wat-je-short-pakken-kan”..

 69. Wilco says:

  Eindelijk zitten ik en Geert-Jan weer op 1 lijn!

Geef een antwoord