AEX: Hoger is Lager

De verwachting luidde dat de AEX gisteren in haar reactiebeweging niet heel veel hoger zou komen dan 452. Daarnaast werd de opmerking geplaatst dat deze reactiebeweging gezien moest worden als opmaat voor lagere koersen.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Waarom uitstellen tot morgen als je het ook vandaag al kunt doen. Met die gedachte moet de AEX gisteren hebben rondgelopen. In de ochtend bleek dat de graadmeter niet over voldoende kracht beschikte om helemaal tot aan 452 te reiken. Een teken van zwakte. Daarna zette de index haar weg naar lagere niveaus weer in. In de herstelbeweging is in de RSI een Negatieve Reversal gevormd. Deze staat ingetekend in het verloop van de indicator. Zoals u weet leent deze set-up zich voor de berekening van een ijkpunt. De rekenexercitie op basis van de aangegeven punten levert een koersdoel op rond 432. Een steuntje in de rug voor de eerder deze week reeds genoemde zone 436 welke is bepaald op basis van de laatste gemiddelde lijn uit de dag-grafiek.

In de achterliggende dagen heeft de zone 446 van zich laten horen. De eerste lijn in de inta-daggrafiek staat daarom op dit niveau ingetekend. De verwachting luidt dat de zone 446 in  de ochtend opnieuw van zich laat horen. Een licht hogere opening ligt namelijk in het verschiet. Deze zal hoogstwaarschijnlijk stuk lopen op of zelfs al onder 446. Wederom de opmerking dat enig herstel gezien moet worden als opmaat voor verdere zwakte. De visie luidt dat de laagste koers van deze week nog niet is gezet. Wordt Vervolgd!

Vanavond is het zover. De TradeIdee BeursTafel. Vier beursexperts, te weten Martine Hafkamp, Cees Smit, Alexander Sassen van Elsloo en Geert-Jan Nikken, nemen plaats aan tafel en gaan met elkaar in discussie over de vooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2016. Mis dit webinar niet.

Schrijf in: TradeIdee: BeursTafel!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

19 reacties op “AEX: Hoger is Lager”

 1. beer 56 says:

  tot nu toe heel goed gezien vraagje hebben jullie ook een analyse over bunds vr gr kees

 2. Hoekstra says:

  Geert-Jan, u noemt de Negatieve Reversal, maar u schrijft niets over de lagere AEX met hogere RSI-bodem gisteren, die bovendien slechts een flirt met OS was, terwijl de RSI eergisteren OS was met een wat hogere AEX.
  Is die divergentie irrelevant en zo ja, waarom ?

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Beste, de divergentie waarop u doelt is er niet. In de bijgeleverde grafiek staat nog geen tweede bodem in de RSI. De reden waarom de indicator daar stopte had alles te maken met het feit dat het gewoon slechts sluitingstijd van de beurs was, niet omdat rond 442 kopers klaar stonden. Bekijkt u maar eens de grafiek van de FTI welke langer door handelt. Daarbij luidde de verwachting dat de laagste koers van de week nog niet was genoteerd in de cash-market. Dit betekent een lagere RSI onder de OS-lijn. Zojuist is inderdaad een lagere koers voor de week genoteerd. Nu dus eerst een rustig kijken waar die bodem in de RSI komt.
  GRS Geert-Jan

  1. Hoekstra says:

   Oké, bedankt.

 4. Frank says:

  Zie divergentie in een aantal time frames. Mag wel een stukje omhoog….

  http://invst.ly/2f0u7
  http://invst.ly/2f0uo

 5. lady Curzon says:

  toch maar eerst r 448 en Dax 10540, dan weer rustig richting 436.50/7 en 10300…….

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Ik blijf toch nog even op het standpunt…dat ik denk dat we zeer zwaar gaan leunen op de 442…en dat deze in de loop van de dag gaat breken…
  GRS Geert-Jan

 7. Jurrian says:

  Waar vind je dat nog, een columnist die bijna RT antwoord geeft op vragen? Zelfs vragen waarvan het antwoord voor de hand ligt. En dan ook nog even tussentijds zijn nek uitsteekt? Nou? Waar? Hiero!

  1. Aurore says:

   Ja, heel bijzonder! Geweldig hoor Geert Jan!
   En ondertussen wacht ik maar in spanning af wat komen gaat……zucht

 8. taburger says:

  Zeker mee eens! Daarmee steken wat mij betreft deze column en de commentaren dan ook kwalitatief uit boven die van bv Bas Heijink. Maar ieder zijn ding natuurlijk. 😉

 9. Pieter says:

  Jongens jongens, wat een overdreven reacties zeg……. 😉 😉 😉

  1. JBN says:

   @ Pieter, helemaal mee eens. We zijn nu ineens lyrisch over deze columns, maar vergeten gemakshalve dat het een maand heeft geduurd voordat gebeurde wat er (op zeker) zou gebeuren…….
   Staat los van het feit dat we de heer Nikken geen vasthoudendheid kunnen verwijten, maar dat geldt evenzeer voor Bas H. die nog steeds vasthoudt aan het scenario 475. Ook dat zal OOIT een keer uitkomen.
   GJ mag deze eer hebben hoor, prima, maar wel alles in perspectief 🙂

   1. taburger says:

    Is waar dat het best lang duurt voordat de visie van GJ uitkomt. Maar hierboven staat volgens mij uiteindelijk niet meer dan dat het gewaardeerd wordt dat Geert-Jan tussentijds ook van zich laat horen. Dit vind ik persoonlijk van toegevoegde waarde tov Bas H.

    1. JBN says:

     @ taburger: Oké, je hebt een punt!

 10. taburger says:

  Is oke JBN. En Bas H krijgt ook zeker nog gelijk! 🙂

 11. Wilco says:

  Zou het niet leuk zijn als eerst Bas gelijk krijgt met zijn 474 en dat daarna Geert-Jan gelijk gaat krijgen en we fors gaan dalen?

 12. Jurrian says:

  De heren die hierboven positief dan wel negatief commentaar geven naar aanleiding van mijn posting (ook) hierboven volgen het tijdsbeeld: snel lezen en snel commentaar geven. Ik schrijf helemaal niets over gelijk hebben van de columnist. Bijna real time reageren en dan ook nog eens ( boven mijn mail ) zijn nek uitsteken.
  En dat dan weer duiden op, als het ff kan, negatief commentaar is niet mijn smaak.
  U en ik komen hier toch vrijwillig.

 13. Aurore says:

  Overdreven reacties? Lyrisch?
  Ik lees dat nergens. Wél goed lezen hoor!
  Het gaat niet om de voorspelling. Het gaat er om dat Geert Jan altijd weer zijn nek durft uit te steken en altijd maar weer klaar staat om te reageren. Zoals ook Taburger benadrukt.

 14. Nikken says:

  En het bleef nog lang onrustig op het forum….;-)….ik ga zo de studio in voor…TradeIdee – BeursTafel.
  GRS Geert-Jan

Geef een antwoord