AEX: Hobbeltje

Het opvullen van de openingsgap van maandag verliep gisteren stroef, moeizaam en is slechts gedeeltelijk gelukt. Precies zoals je mag verwachten in een reactieve beweging. De lijn rond 571 vormt echter nog wel een Hobbeltje.

Opnieuw was het gisteren de lijn over de toppen van juli 2018 en april 2019 in de daggrafiek welke de AEX parten speelde. Zoals bekend noteert deze lijn momenteel rond 571. De koersbar van dinsdag laat zich in de daggrafiek dan ook omschrijven als een doji. Een dragonfly doji om exact te zijn. Na een stijging duidt dit patroon veelal op aarzeling. Reden om ook vandaag de lijn rond 571 weer aan te duiden als eerste weerstand.

Zie dat de RSI in onderstaande kleinste grafiek gisteren niet opnieuw tot boven OB is geklommen. Daarmee is de dinsdag benoemde zoektocht naar een nieuwe PR vooralsnog niet afgerond. Zie ook dat de MA20 inmiddels volstrekt horizontaal is gaan lopen, hetgeen een objectieve aanwijzing is voor de huidige impasse. Ondanks deze waarschuwende woorden zit de DD wel op het spoor dat de AEX in de komende sessies de druk op 571 moet kunnen opvoeren. Niet voor niets luidt de titel Hobbeltje en niet Hobbel.

Eventuele lagere koersen worden vandaag, net als gisteren, in de DD weggezet als reactieve beweging. Voor de volledigheid daarom alvast de opmerking dat bij het doorbreken van 571 de index zich kan gaan richten op 573. Zolang de AEX aarzelt onder 571 blijft de stelling “werk in uitvoering” geldig. Het zoeken naar een nieuwe PR en het (verder) opvullen van het hiaat kan vandaag dus een vervolg krijgen.

Samenvattend kan het volgende worden gesteld: Na de euforie van maandagochtend zit de AEX al twee handelssessie in een stilstand-modes. De opening lag maandag immers op 569.22 en de slotstand van gisteren noteert op 570.06. De impasse kan vandaag een vervolg krijgen waarbij het gevaar schuilt dat de AEX nieuwe pogingen richting 566.50 tot 564.50 gaat zetten. Met name dit laatste niveau is vanuit technisch oogpunt interessant. Let wel, een afkoeling of verdere aarzeling wordt gezien als warmdraaien. De Dikke Nikken stelt immers in Stelregel 06A dat de focus in de huidige marktfase op de steunniveaus dient te liggen. Weerstanden zijn slechts tijdelijk.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 3 juli 2019 30 MinutenGrafiek

De licht dalende lijn over de meest recente toppen in de daggrafiek is hierboven reeds aangehaald. Zie dat de RSI in de daggrafiek nog niet tot boven OB is geklommen. Uiteraard staat onveranderd het omgekeerde hoofd schouder patroon ingetekend. Deze kent een richtpunt op 583.50.

Bewegingen gaan echter zelden tot nooit in een rechte lijn. Enige afkoeling van de AEX is ook vanuit de daggrafiek welkom. Het gegeven dat de koersbar van maandag redelijk op de laagste koers van de sessie is afgesloten en dat gisteren een doji-formatie is gevormd straalt uiteraard geen overtuiging uit.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 3 juli 2019 DagGrafiek

In de weekgrafiek staan drie halve cirkels ingetekend. Met het intekenen van deze cirkels wordt een omgekeerd hoofd-schouder patroon in deze grafiek duidelijk zichtbaar. De neklijn van het patroon staat getrokken op 573. Zoals bekend dient de AEX de neklijn van het patroon te overwinnen om het patroon te activeren.

Omdat de DD op het standpunt staat van reageren en niet anticiperen wordt de berekening van het richtpunt van het koerspatroon uitgesteld totdat de neklijn ook daadwerkelijk is overwonnen. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 3 juli 2019 WeekGrafiek

Middag-Update

AEX 30 MinutenGrafiek

Later dan gebruikelijk, maar toch een update. Onder aanvoering van Stelregel 06A heeft de AEX de horizontale weerstand 571 overwonnen. De eerste flirt met 573 is inmiddels een feit. De MA20 is weer omhoog gekruld. Oude weerstand nu steun. Dit impliceert dat het eerste vangnet onder de AEX opgetrokken kan worden tot 571. Inmiddels is ook de MA20 opgelopen tot aan dit niveau zodat pas onder 571 sprake is van enige verzwakking van het beeld. Zie wel dat de RSI moeite heeft met OB. Het is allemaal maar miniem. Reden om toch wat aarzeling rond 573 in te calculeren. Niet vreemd, want in de achterliggende dagen is in de DD meerdere malen het belang benoemd van de 573 vanuit de weekgrafiek. Zoals in de WeekAftrap van maandag beloofd volgt morgen de nieuwe Blik van de Nik. Ook in deze publicatie zal op het belang van 573 worden ingegaan.

Technische Analyse AEX 3 juli 2019 30 MinutenGrafiek MiddagUpdate

23 reacties op “AEX: Hobbeltje”

 1. string says:

  Goede morgen…

  Dank Geert-Jan voor wederom jouw visie…

  In 30′-grafiek DAX/CFD…is het proces van de trendwaaier vanochtend…met de candle van 03:30 uur (op derde trendlijn) geheel afgerond…niet fraai ditmaal want ‘n volledig zijwaartse beweging…
  In 30’-grafiekAEX/CFD…is nog wat meer tijd nodig…echter ook hier volledig zijwaarts en niet fraai…

 2. string says:

  En dan nu maar ‘ns zien of de koers…ook nog naar de eerst getekende (meest vlakke trendlijn) wil bewegen…
  De lijn onder de candle van 26-6/01:30 uur en onder de candle 27-06/12:00 uur…
  Het is niet mijn verwachting…

 3. WP says:

  https://www.tradingview.com/x/Htkf1iAb/
  hmm bonken tegen mijn trendlijn

 4. Allset says:

  dat die 572 een weerstand is lijkt mij logisch

 5. Roelof says:

  Goed, koersdoel 572 gehaald. Dat was de ‘measured move’ vanuit de bullflag die de AEX enige tijd geleden had afgerond. Altijd leuk zulke dingen.

  Nu wordt het natuurlijk interessant. De RSI in de 30 minuten doet niet mee. Maar dat zegt natuurlijk niet alles. Negatieve divergentie an sich is immers geen verkoopsignaal. Maar het zegt wel dat er mogelijk een top kan worden ontstaan.

  Trouwens, wel mooi om te zien dat de dalende trend al voor het weekend (lees: voor de G20) gebroken was.

  1. WP says:

   Roelof heb wat moeite de door jouw bedoelde bullflag te vinden?
   Kun je hem misschien in je grafiekje tekenen? Sorry ben blond he en vrouw 😉

   1. Roelof says:

    Die staat daar niet in, WP. Die stond in de daggrafiek die ik heb laten zien in die week dat Gokhan hier de boel onlangs bestierde.

    1. WP says:

     Heb hem gevonden daarna is toch weer een soort van vlag afgerond tussen 565 en 554 die heeft dus die voorgaande vlagnier ongeldig gemaakt?

     1. Roelof says:

      Nee, want die had vrijwel hetzelfde koersdoel. Was dus eigenlijk een bevestiging.

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Allset,
  Met referentie naar uwen opmerking van 11.02 uur…zelf denk ik meer aan 573.00..nu 571.00 is gebroken…en of dat dan weerstand wordt…gaan we wel zien…nu eerste steun op 571.00…wel heb ik respect voor uw…dat bewegingen voor u logisch zijn…dat is mij in de achterliggende 25 jaar…nog nooit gelukt.. 🙂
  GRS Geert-Jan

  1. Allset says:

   ….
   als u de laatste high neemt 18/4/2019 op 571.91 afgerond 572 ….
   u begrijpt daar zit de logica dat daar spel rondom is

   1. Allset says:

    uit de dikke
    Laat doorbroken steun- of weerstandslijnen altijd nog even doorlopen in de grafiek. Veelal fungeren deze trendlijnen later opnieuw als steun- of weerstandspunt.

    nog even was nu iets langer 😉

 7. Allset says:

  als we uw opmerking van een week of 2 gelee nemen.
  Op de dagplaat kijk ik niet op een punt…..
  dus 572/573

 8. Moneymaker says:

  Longs 50% eruit op Dax en AEX zeer guitige rit! Houd mijn shorts goud en olie aan!!

 9. Peter says:

  Wat kan er soms toch weinig of geen beweging in zo’n index zitten. Er gebeurt al uren niets sinds de 572+ bereikt is. En PR’s liggen ook al niet voor het oprapen gezien de nog steeds gaande zoektocht van Geert-Jan. En het gras heb ik pas gemaaid . . . 🙂

  1. string says:

   pintje pakken…stoeltje erbij…kijken of het wil groeien…

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Door drukte iets later dan gebruikelijk, maar uiteraard ook vandaag de middag-update.
  GRS Geert-Jan

 11. Geert-Jan Nikken says:

  Vinkje… en het is niet eens de 34 graden van vorige week.. 🙂
  GRS Geert-Jan

 12. string says:

  Voel me al drie dagen…niet nuttig…

  Mooie avond…

 13. string says:

  tomorrow…fourth of july…

  1. floriaantje says:

   Right…BBQ…time.
   Friday…back to business…jobs.
   MVG.,:)
   Bert

 14. string says:

  DAX heeft ook ‘n weerstand overwonnen…nu opletten als het doorzet…gaan de stukjes mee slapen…en dan morgen verder zien…

Laat een reactie achter