AEX: HetZelfde

Het inmiddels bekende verhaal: Trend is Trend. Of, om in lijn te blijven met de achterliggende dagen, nog steeds geldt dat het verhaal van de AEX het verhaal van de MA20 in de kleinste grafiek is .

Gisteren was een herhaling van zetten. De openingszin uit de DD van woensdag kan aangehaald worden: “Het beeld dat de AEX in de achterliggende dagen laat zien is het beeld van lange aarzeling rondom de benoemde weerstanden om deze vervolgens tegen het slaan van de slotgong te overwinnen.”

Woensdag was het wederom raak. Ditmaal met 534. In de kleinste grafiek staat daarom vanaf nu een horizontale lijn getrokken op dit niveau. Op basis van het principe oude weerstand wordt nieuwe steun treedt dus pas de eerste verzwakking in bij een AEX onder dit niveau. Interessant in deze is het gegeven dat ook de MA20 vandaag start rond 534. Let op, deze lijn heeft een dynamisch karakter.

AEX-IntraDagGrafiek

Met de hoogste koers van woensdag heeft de AEX de MA50 uit de week-grafiek aangetikt en is redelijk in de buurt gekomen van de MA200 uit de dag-grafiek. Voor vandaag gelden deze lijnen opnieuw als obstakel hetgeen een zwaar gebied tussen 537/538 betekent.

Bij de start van vandaag geldt dus een eerste handelsgebied tussen 534 en 537/538.

AEX-DagGrafiek

Met een verwijzing naar de Blik van de Nik van afgelopen maandag kan natuurlijk ook opgemerkt worden dat de hoogste koers van gisteren netjes rond de 61.8 procent reactielijn ligt van de voorafgaande daling. Een extra reden om de zone 537/538 in de komende dagen scherp in de gaten te houden. Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

In de eerste uren van vandaag handelt de AEX binnen de grenzen welke vanochtend in de DD gezet zijn op respectievelijk 534 en 537/538. Met name de zone 537/538 is van belang met het oog op de gemiddelde lijnen uit dag- en week-grafiek. Op dit moment handelt de AEX weer netjes op de MA20 en ook nog boven de eerste steunlijn op 534. Wat opvalt is dat met de terugslag vanaf 537/538 de RSI zeer sterk is afgekoeld. Met een verwijzing naar de DD van gisteren moet nu opgelet worden of de indicator niet gewoon de volgende PR gaat vormen. Pas onder 534 lijkt sprake van het begin van enige zwakte.

199 reacties op “AEX: HetZelfde”

 1. Roelof says:

  Na de vrijwel onafgebroken stijging van 65 punten vanuit de december bodem lijkt de zone 534-539 het meest geëigende punt te zijn waar het e.e.a. tot stilstand gaat komen. Eigenlijk is dit het laatste berenbastion.

  Indien het inderdaad een top oplevert dan kunnen we ons gaan richten op 512 (38.2%) en 505 (50%). Qua tijd ligt er dan een fibo relatie richting 21 februari. De doorbroken weestandslijn vanaf de 578 top ligt op voornoemde datum op…………ca. 505.

 2. Jan B says:

  Beste GJN, hebben we gisteren lang geaarzeld rond de 534 en die pas met het slaan van de slotgong overwonnen? Was mij niet opgevallen, is dit een gevalletje “naar je neergelegde visie toeschrijven” ?

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde JanB,
  Bij mij gisteren om 09.30 uur 534…en rond 15.15 uur stond er nog steeds 534 in het scherm…dat is waar ik naar wilde verwijzen…niet meer niets minder…kan natuurlijk dat ik naar een andere index zit te kijken…maar als u het wilt lezen als…schrijven naar…ach…
  GRS Geert-Jan

 4. Jos says:

  GJ bedankt voor de analyse en een vraag van mij aan u die me de laatste weken heeft bezig gehouden.
  We hebben de laatste weken een mega bullrun gezien van de AEX die werkelijk velen alle voorstelling te boven ging, waarvan akte. Volgens de TA had de AEX al veel eerder een halt toe geroepen moeten worden maar dat is niet gebeurd. De vraag die mij dan bezig houdt en u ook hoop ik, wat gaat er dan mis in de technische analyse? Ik zelf kan maar een reden bedenken dat de bullrun is veroorzaakt door de U-turn van de FED…………..een feitje die nog totaal niet in de markt was in geprijsd……………..immers de FED is de belangrijkste centrale bank……….. hoe kijkt u hier tegen aan.
  GRS, Jos

  1. Jan says:

   Volgens de TA……is wel heel algemeen Jos
   er waren er hier, zoals Putin, die met hun TA de stijging aardig goed voorspeld hadden.

   De beurskoers gaat nooit ‘tegen de TA’ in, tenzij je TA echt crap is

   1. Jos says:

    Jan, de vraag was gericht aan GJ………maar ik zie dat jij er ook een mening over hebt………maar als ik heel eerlijk ben dan is het antwoord van GJ wat bevredigender.
    Maar nu een vraag aan jou ik meende dat jij short ging zo rond de 532……….betekend dit nu dat jou TA crap is?

  2. Putin says:

   Hai Jos ! Hai ! Hoe gaat het ?
   Weet je wat mij bezighoudt ? Waarom jij hier niet gewoon weg blijft.
   Met deze totaal onbenullige post geef je aan dat je er niets maar dan ook totaal niets van hebt begrepen. Dit naast je andere 90% overbodige posts die inhoudsloos zijn.

   1. Jos says:

    Hé Putin je hebt een redelijk kort geheugen……het laatste half jaar 2018 sloeg je de plank keer op keer mis…..ik ben gestopt bij 5x tellen……..en nu ben je weer helemaal het mannetje……..gefeliciteerd man……..jij en Jan zijn een fantastisch duo………..daar kunnen velen hier op dit forum nog wat van leren…..maar of dit op Technische analyse gebied is betwijfel ik…………..waar staan je horizontale lijnen by the way…..lijkt me wel heel moeilijk trendjes te teken als je de diagonale lijnen totaal niet gebruikt……….. Afijn zo heeft een ieder zijn manier……..als het maar werkt ouwe Rus.

    1. Putin says:

     Euhhh, nee Jos. Heeft er allemaal niets mee te maken.
     Misschien is dit projectie aangaande je verliezen in je demo account op je put opties ? Prima.
     Maar de wekelijkheid is dat ik niet de enige ben die me ontzettend aan je ergert met je nietszeggende posts die 0,0 toevoegen.
     De vragen die je stelt, rechtvaardigen een wat meer nederige opstelling.
     Hoe zit dat verder, bij zo’n overheid ?

     1. Jos says:

      Putin kijk uit je testosteron nivo gaat door een weerstand 🙂

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Jos,
  Ik kijk slechts naar vraag en aanbod…niet zozeer naar de reden erachter…als u zegt dat het de Fed is…dan neem ik dat gelijk van u aan…de verschuiving van vraag naar aanbod en vice versa…heeft slechts mijn interesse…en het klopt dat deze in de achterliggende dagen sterk is verschoven.
  GRS Geert-Jan

 6. Jan B says:

  Beste GJN, die indruk heb ik wel een beetje..

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde Jan B.
   Dat mag hoor…geen enkel probleem… 🙂
   GRS Geert-Jan

 7. string says:

  Goede morgen…
  De steunlijn welke sinds de bodem van 28 januari…het verloop van de RSI-waarde van AEX/CFD 30′ begeleidt…is vanochtend tijdens de candle van 01:30 uur neerwaarts doorbroken…en tijdens de nu gaande candle van 09:00 wederom opwaarts terug genomen…
  Ik wil dat als een van de eerste aanwijzingen voor naderende draai zien…nu een opletten of de eerste kans tot “nie OB nie” zich aandient…

 8. string says:

  Die eerste kans van “nie OB nie” moet worden gelezen als…De eerste kans van “nie OB nie” na OB en PD”…sorry voor de onduidelijkheid…

 9. Phoenix says:

  Goedemorgen allen,
  Hoe illustratief voor de huidige gekte zou het zijn als ook het zware gebied tussen 537/538 gebroken werd… Zou echt opvallend zijn met de 200MA rond de 538 op de daggrafiek, maar anderzijds slechts de volgende barrière die sneuvelt. Vooralsnog dalen vandaag.
  Succes met traden allemaal.

 10. roger.deron says:

  @ JOS –
  “We zien eerst en vooral dat de waardering van activa opnieuw veel aantrekkelijker is geworden. Dit is overigens de grote paradox van 2018: het hele jaar door hebben analisten hun winstvoorspellingen voor bedrijven naar omhoog herzien. Maar ondanks de groei van de verwachte opbrengsten hebben de markten het jaar in het rood afgesloten. Laten we de S&P 500 bekijken: het jaar eindigt met een stijging van de winsten van 20%, maar de beursindex daalt met ongeveer 6%. Dit was trouwens het eerste negatieve jaar voor de S&P 500 sinds de crisis van 2009. Deze paradox kan verrassend lijken, maar het is de factor van de ‘pricing’ die de markten hebben uitgespeeld: de markt heeft altijd de neiging om te anticiperen op bewegingen en om bewegingen op te blazen. December was hiervan het mooiste voorbeeld. De overdreven zwakke waarderingen hebben een waaier aan opportuniteiten gecreëerd voor beleggers die sindsdien positie hebben genomen in de risicodragende activaklassen.”

 11. string says:

  Aanvulling op 09:25 en 09:37…
  Wacht nu nog op neerwaartse break en backtest (als die nu al volgt) van de koers op 534…en bij aanvang short-strijd dan…stap je gunstiger de arena binnen…dan de te vroege bulletjes die nu scheef zitten…

 12. Jan says:

  Josje
  ik ging short op de dax, check de tijd maar en kijk wat de dax nu is. Maar dat was maar gewoon 1 van de stuk of 10 deals die ik gemiddeld per dag doe. Deze heb ik net gecashed en was voor mij een relatief lange rit (in tijd)

 13. Jan says:

  Mijn TA crap? Niet arrogant bedoeld hoor maar het systeem waar ik mee handel geeft slechts zelden een vals signaal en in dat geval ook nog van zeer korte duur. Ofwel grofweg KAN een kt trendsignalerend & volgend systeem gewoon NIET crap zijn.
  Het enige gevaar zou ikzelf kunnen zijn door het te negeren

  plaatje is de stand van februari

  1. Roland says:

   mooi hoor Jan

  2. Jos says:

   Gefeliciteerd Jan…….een score om trots op te zijn. Daar kunnen de meeste een puntje aan zuigen zelfs Putin.

 14. Jan says:

  Jan
  5 februari 2019 om 17:08
  11300 en 11250 zijn dan 38 en 61 fibo
  en terwijl ik typ, zijn we al bijna bij de 380
  Reageren
  Jan
  5 februari 2019 om 17:08
  short erin

 15. ed says:

  iedereeen trade op verschillende timeframes , maar op de uur grafiek aex is de trend nog steeds volledig intact. Alles zit tussen de oren. Durf maar eens zolang te blijven zitten.

 16. detita444 says:

  Een goedemorgen.
  Volgens de MA (Medische Analyse) is de laatste dagen het testosteron gehalte recht evenredig gestegen met de aex.
  De weerstand is bij diverse patiënten reeds gebroken.
  De analisten van het lab. hebben het druk met een toevloed van nieuwe patiënten.
  Meestal wijst dit er op dat de top van de epidemie nabij is.
  De medische staf raadt aan het hoofd koel te houden en de symptomen te bestrijden met tot 10 te tellen voor het posten.
  Mocht dit niet helpen dan kan een uurtje fietsen, dan wel een lange strandwandeling ook verlichting brengen.

  1. ed says:

   grappig maar wel raak. Mensen weten het gewoon niet en zoeken naar een uitlaatklep. Hoe makkelijk is het dan een ander te bekritiseren

  2. Roland says:

   zie geen verschil .. sterker tis beter zo zonder snoepjes

 17. Jan says:

  dit was de rit Jos
  en als je volgende keer nog een vraag hebt over mijn posities dan krijg je weer zo’n uitgebreid antwoord

 18. ed says:

  @ jan, is dat de supertrend indicator ?

 19. Jan says:

  Ed, durf maar eens zo lang te blijven zitten. Goede opmerking.
  Nou ik ben daar dus niet goed in, zeker bij long ritten. Dat is echt mijn manco.
  Dus doe ik maar korte ritten

 20. Jos says:

  Dat was mijn stoploss.

 21. Jan says:

  Ed, ja supertrend maar ik heb nog een setje indicatoren eronder

 22. string says:

  Slecht bericht voor de te vroege beertjes…wederom weerstand opwaarts doorbroken…ergo steunlijn bijgeplaatst…
  Hiermee schuift mijn eerdere verhaal dus ook door naar boven…
  bulletjes van 09:53…moet zijn beertjes…

  1. Jos says:

   String een ezel stoot zich geen tweede keer aan eenzelfde steen…………………ik ben toch maar weer short gegaan 538, stoploss 540.
   Iedereen succes in dit theater.

 23. ed says:

  @ jan
  ik heb die ook wel gebruikt, met instelling 7.3 maar ik vind de step ma mooier, nog minder ruis. kijk maar eens naar mijn grafiek. De step ma beroert zich niet, als ik de supertrend erin had gezet was hij een paar keer om gegaan bij het raken van de candle

 24. Moneymaker says:

  Beste GJN, dank voor de analyse, maar ik begrijp de opmerking “trend is trend” niet met de visie welke je tot vorige week nog afgaf dat 522 toch echt het maximale was en de rek er bijna uitwas. Ondertussen staan we op de 538 en is er nog geen enkele reden om te gaan dalen. In dit geval zat je er echt goed naast en dat kan dat is ook geen aanval maar pas afgelopen maandag gaf je in de analyse aan het verkeerd te hebben gezien….rijkelijk laat eerlijk gezegd, toen stonden we immers al ruim boven de 533!!

  Ik heb redelijk mijn vingers gebrand zal ik eerlijk toegeven en dat is mijn eigen keuze maar je analyses waren zo duidelijk…tja we weten het resultaat!

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde MM,
   Goedenmiddag.
   GRS Geert-Jan

 25. ed says:

  @ jan,

  Kijk hier goed te zien.

  1. maborosi says:

   Beste Ed, welke indicatoren gebruikt u? Met name nieuwsgierig naar die drie blauwe pijlen van december 2018. Welke indicator is dat die van oranje naar groen draait?
   Ikzelf gebruik ma, rsi en fisher maar de jouwe lijkt veel adekwater.
   Groet, Rob

   1. ed says:

    Dat zijn step ma indicatoren. gratis te downloaden van internet voor metatrader 4 platform. Zie forex station.com

 26. ed says:

  @ mm

  Beste MM

  Gert Jan is ook maar een mens, geen holy grail, Met de beste middelen die hij heeft durft hij zijn visie te geven. Les een. Trade nooit blind op een visie. Het is slechts een scenario. Les twee trade dus reactief enkel bij bevestiging van een visie .

  1. Moneymaker says:

   @Ed, het is geen aanval op GJN begrijp mij goed. Ik heb met deze ontwikkeling van de markt wel een echte zeperd gemaakt en sta nu op het punt….shorts bijkopen of niet….. aex blijft maar stijgen echt ongelofelijk! Lijkt wel alsof weerstanden er totaal niet toedoen.

   Is dit wellicht het nieuwe handelen dat steeds meer wordt overgenomen door algoritmen en kunstmatige intelligentie waardoor TA steeds meer naar de achtergrond verdwijnt…..

 27. ed says:

  les drie. waarom durft over het algemeen bijna geen trader zolang te blijven zitten. De kans op dergelijke omstandigheden zijn vrij klein. De kans op 50×2% is veel groter dan 2×50% terwijl het resultaat hetzelfde is. Voor welke optie kies je dan?

 28. ed says:

  Les vier. Dus handel met een doel en accepteer dat je niet alle punten meepakt. Ik ben te vreden met 15 punten per maand. Dat zijn 3 a 4 trades van 4-5 punten. De kans daarop dat deze iedere maand komen is vrij groot.

 29. Roland says:

  les 5 Karma is a bitch

 30. Hoekstra says:

  Het jaar is nog maar net een maand oud en nu al lijken de kansen voor Geert-Jan op een Gouden Stier minimaal…
  😉

  1. Phoenix says:

   Er is nog hoop voor GJ ten aanzien van deze presse-papier, want uit het verleden is gebleken dat er bijzonder weinig correlatie hoeft te bestaan tussen het winnen van de Gouden Stier en het publiceren van succesvolle analyses.

 31. ed says:

  @ roland, die begrijp ik niet, of maakt u een grapje

  1. Roland says:

   Neem verantwoordelijkheid voor gebeurtenissen in je eigen leven;
   Observeer en accepteer je gevoelens en neigingen, zonder ze direct uit te leven als waarheid;
   Onderzoek en ervaar je onderliggende overtuigingen;
   Daag jezelf uit tot andere percepties en gedachten, ook al lijken degene die je hebt de waarheid;
   Leer jezelf een houding aan van onderzoek en interesse. Niets is fout, alles is een moment om wijzer te worden. Hoe sneller je karmische patronen snapt, hoe minder lang ze zich zullen herhalen;
   Leer je neer te leggen bij verandering en oefen loslaten;
   Oefen vergeving, spijt, compassie, mededogen, verheuging in het geluk van een ander

   1. ed says:

    Het lijkt wel of de Heer hier spreekt

   2. Moneymaker says:

    Voortaan wel even de bron vermelden zou je wel sieren, kon al niet voorstellen dat je dit zelf had verzonnen 😉

    https://mindfulness.in/waarom-is-karma-een-bitch/

 32. Jan says:

  Ed, mooie grafiek
  de supertrend is voor mij simpeler dan jouw lijnen festival, daar wordt ik nerveus van haha
  en het is voor mij de minst ter zake doende indicator. je ziet dat ik eerder short ging dan supertrendsignaal

  nu off
  prettige dag iedereen en succes

 33. Putin says:

  Waarom niet gelijk naar de volgende horizontale weerstand op circa 554 ?
  Dan hebben we gelijk het koersdoel van de omgekeerde shs boven de 512 gehaald. Ow, nee wacht….

 34. jbu1963 says:

  AEX maand expiratie februari 547-550

  1. detita444 says:

   Waarde JBU,
   u roept af en toe een getal en uiteraard is er altijd een kans(je) dat dat klopt.
   Doet me een beetje denken aan die stilstaande klok die 2x per dag…. afijn u begrijpt.
   Of net als het spelletje van Jos om de eindstand van het jaar te raden.
   Als u er echter een onderbouwing bij zou geven, dan was het wat anders, dan konden we er misschien wat mee.
   GS, Fred

  2. Jos says:

   JBU1963 ……..Laat je niet gek maken door onze fred………………………hij zit al van dag een op dit forum en zijn eerste bijdrage mbt TA moet nog opgeschreven worden ……….voor de rest pist onze fred tegen eenieder zijn been …………………als hij er zin in heeft en dat is meestal dagelijks.

 35. ed says:

  @ als putin als we konden voorspellen dan stapt iedereen nu in.
  In mijn optie is Traden is kans berekenen geworden op basis van historische data. Omdat de computers tegenwoordig enorme rekenkracht hebben kunnen de algoritmes van Stanley en JP morgen chase en Goldman sachs dat razendsnel. Een prive belegger kan dat niet bij benen. Dus die moet nederiger zijn en langer wachten op zijn stukje vlees.

  1. Putin says:

   Dat klopt Ed. Maar daarom is er ook een markt.

  2. Putin says:

   Overigens geldt je punt voor day trading vind ik, dat is wezenlijk veranderd door algo’s.
   De huidige daling lijkt een pag. 58 te worden, wat betreft kansberekening

 36. Jurrian says:

  Het systeem van TA zoals dat hier wordt uitgeoefend: MA20 en 50 in combinatie met de RSi vind ik ideaal. Nu kan ik zien da de RSI uit overbought lijkt te zakken terwijl de MA 20 nog ver weg lijkt. Geeft mij houvast bij mijn beslissingen.

  1. Jurrian says:

   Ha, nu raakt ie ook al de MA20 (in de 30′). Zou het echt….?

 37. roger.deron says:

  Als we bij slot boven 538 staan met de AEX dan sluit ik alle shorts.
  Vanaf dan volg ik terug mijn eigen visie zoals bijgaande grafiek aantoont.
  Ik dacht dat de analisten het beter wisten en liet mijn eigen grafieken voor wat het was want ik wilde er direct bij zijn bij een mogelijke draai in de markt – let op -> ik bedoel zeker niet GJN want ik heb verschillende meningen gelezen die allen aanstuurden op een daling (veel vroeger reeds) – Trouwens ik vind de analyses van GJN top

 38. Jos says:

  Nou de MA20 komt in zicht dat is lang geleden…………………….breakie break of?

 39. Jos says:

  Wat gebeur er wat gebeurd er………wat is er aan de hand………………tweetje van Trump…………….ligt nog te slapen…………..wie oh wie.

 40. Jos says:

  Ahj……de Itaaliaanse rentes knallen omhoog na wat uitspraakjes van een paar europeesche toppers mbt het itaaliaans drama.

 41. Jos says:

  Ahj……de Italiaanse rentes knallen omhoog na wat uitspraakjes van een paar europeesche toppers mbt het italiaans drama.

 42. string says:

  Zoveel rood geweld in slechts één candle…op het 30′-plaatje lijkt me dit vrij uniek…
  Er gaat spoedig weer wat reactie komen…’ns zien waar de RSI-waarde dan strandt…

  1. Jos says:

   Toch hopelijk onder de OB lijn……………..dan kan je alsnog op de bus springen. Maar deze linkse directe stoot met uppercut er overheen heeft de bull toch enigszins te pakken……..hij wankelt in de ring………………….tijd voor de genadeslag 🙂

 43. Moneymaker says:

  Blijft een gekke markt momenteel…FTI binnen notime van 537 naar 534, de grote jongens zijn aan het werk. Nu denkt iedereen nu gaat de daling beginnen maar dat kan nog weleens even op zich laten wachten. Doorstijgen naar de 547/550 is zeker haalbaar, sentiment is dusdanig positief. Als US futs zodadelijk weer bijtrekken zal het mij niks verbazen als we weer opveren!

  1. string says:

   Snoepjes is weer helemaal terug…het begint weer van voren af aan…
   Vanaf nu beter opletten GJ…en het begrijpelijker uitleggen…

 44. roger.deron says:

  Steun lijkt zich te ontwikkelen rond de 20 MA op 30′

 45. Moneymaker says:

  De DAX loopt zo ver achter op de aex en nu weer erg zwak, blijft opvallend!

  1. Jos says:

   MM je moet niet vergeten dat het met de Duitse industrie echt slecht gaat de laatste maanden, ze zitten al in een technische recessie dus dat kan een verklaring zijn dat de DAX ook achter blijft.

 46. roger.deron says:

  Gaan we toch door de 534.8 (zie grafiek) dan kunnen er nog extra shorts bij – steun is dan weg en de richting naar 531 ligt dan open – we zullen zien – momenteel draait de magnenta lijn neerwaarts –

 47. detita444 says:

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat “iemand” met zijn postings van respectievelijk
  09.26
  10.03
  10.21
  11.24
  11.25
  11.28
  naar een gele kaart solliciteert i.v.m. de regels “niet op de persoon spelen” en “het plaatsen van de nodige niet ter zake doende postings welke slechts tot vervuiling van de site leiden”.

  1. Jos says:

   Hé fredje scheidrechtertje spelen………….je hebt het er maar druk mee 🙂

 48. roger.deron says:

  AEX 5 ‘ grafiek – break op komst?

  1. Moneymaker says:

   Kwestie van tijd denk ik…aex begint nu eindelijk ook mee te zakken 😉

 49. Moneymaker says:

  Extra shorts bijgezet en nu maar flink doorzakken

 50. Moneymaker says:

  Voorlopig op is de top gezet met een duidelijke omkeerbar, dus nu maar op weg naar 530 of lager!

  1. Roland says:

   welk tijdframe en welke bar ?
   anders wat bedoeld u ?

   1. Moneymaker says:

    Bar vanaf de top op 30 min basis. FTI zet lagere top intraday neer in zone 533.50-534.00

    1. Moneymaker says:

     Frustrerend om te zien is dat de andere Europese indices lekker doorzakken maar de AEniks voorlopig nde daling nog geen vervolg geeft, ik blijf erbij dat deze stijging op zijn laatste benen loopt en we zodadelijk of anders vanmiddag of morgen een inhaalslag te maken heeft naar beneden. Zie nog geen PR iig das positief!

     1. string says:

      Nog geen PR…als het nog even omhoog gaat staat ie er al…en wees er maar gerust op…nog even ‘n gang omhoog tot max. 537 komt nog wel…
      Nu op de keper beschouwd ook al…maar nog te pril…te onzeker…
      Gezien op AEX/CFD 30’…

 51. Moneymaker says:

  5 puts maart gekocht 530 😉 en laat de afstort nu maar beginnen. Helaas de daling op de dax gemist tot dusverre….zag er wel naar uit de laatste dagen dat het er zwak voorstond maar ja je kunt niet alles hebben

 52. Jan says:

  zo was het achteraf best makkelijk voor de swingtraders 😉
  Dit is het enige aex plaatje wat ik heb staan in mijn handelsscherm

 53. Jan says:

  AEX fibootje getrokken
  https://invst.ly/9z-mc

 54. Moneymaker says:

  AEX duidelijk bezig momenteel met lagere top intraday

 55. Moneymaker says:

  Elke opvering van de dax momenteel wordt verkocht…duidelijk patroon intraday van lagere toppen en bodems. Mocht de dax nog een keer opveren naar de 112xx dan durf ik het wel aan om short te gaan met stoploss op 11300

 56. Moneymaker says:

  Als ze de pompen vanmiddag in de states maar uit laten staan…

 57. Hoekstra says:

  Sinds 12:48 zijn 8 van de 11 berichten geschikt voor de VAR…

  1. Vrijbuiter says:

   TA vs PA = Psychische Analyse.
   Tijd voor een “familie-opstelling”?

  2. detita444 says:

   Een reglement heeft pas zin als het ook wordt toegepast.

   1. jos.de.klos says:

    Ik vind dat vooral jij erg op de man speelt

    Steeds weer stoken zonder zelf een positieve bijdrage te doen

 58. Gerrie says:

  @ Hoekstra,

  Destijds met de invoering van de gele en rode kaarten mbt voetbal heeft het ook nog een tijd geduurd voordat de VAR zijn intrede deed. Zal hopelijk hier niet lang meer duren.

 59. detita444 says:

  Wat bedoelen jullie met VAR?

  1. string says:

   Was vroeger ‘n verklaring die ‘n ZZP’r diende te overleggen aan zijn opdrachtgever…maar nu iets geheel anders…mogelijk niet erg Belgisch maar wel Europees/Mondiaal…beetje voetballer weet het wel…

 60. Gerrie says:

  Video Assistant Referee

  1. detita444 says:

   Thx.

 61. wh.giesen says:

  Fred, dat zijn de verenigde arabische emiraten.

  mvg

 62. Roelof says:

  Er zijn wat bemoedigende signalen voor de beren onder ons. Zo lijkt er nu sprake te zijn van een ander intraday koerspatroon dan in de afgelopen dagen. Nu eens niet de low van de dag meteen al in de ochtend met vervolgens alleen maar stijgende koersen. Dit kan wijzen op een aanstaande trendomkeer.

  Verder noteert de S&P voorbeurs onder de steunzone 2741-2724. Als dat na 15.30 uur ook zo is dan kan SPX terugvallen tot aan ca. 2695-2700. Dit gaat de AEX hoogstwaarschijnlijk ook raken. Daarbij lijkt de DOW op het moment ook de hele korte uptrend te breken.

  Tot slot was/is de AEX gisteren en vandaag bijna de enige beurs die nieuwe highs zet(te) wat toch een aardige non-confirmatie is. Ook die zal niet voortduren. En aangezien de AENiks een onbeduidend beursje is voor de rest van de wereld kijk ik voor de hoofdrichting toch naar beurzen als de S&P, DOW en DAX die dus mogelijk een top hebben gezet.

  1. detita444 says:

   Mee eens Roelof. We naderen trouwens de MA 50. Nu zien of die steun biedt.

   1. Jos says:

    “het plaatsen van de nodige niet ter zake doende postings welke slechts tot vervuiling van de site leiden”.
    Dit kunnen we allemaal toch zien we hebben allemaal ook een computer en een grafie.

  2. Putin says:

   Te vroeg juichen kan gevaarlijk zijn.
   In de hele stijging vanaf december nog geen 2 dalingsdagen achterelkaar.
   Deze markt is echt super sterk en geen bear markt meer. De meeste beleggers verkeren nog in de ontkenningsfase, dus verder omhoog na een zwakke dag past daar nog steeds in. Inmiddels kan de volgende pr gevormd worden voor 550.
   Dus verdere stijging naar weerstand op 554 en bescheiden daling naar de ma-200 ter bevestiging voor een hogere bodem is dan eigenlijk niet zo heel vreemd.

   1. Roelof says:

    Helemaal eens, Putin. Ik zit dan ook absoluut niet te juichen hier ?

    Het zijn slechts signalen die mogelijk (!) wijzen op een aanstaande trendomkeer. Niet meer, niet minder.

    1. Putin says:

     Ja, eens Roelof 🙂

     1. Geert-Jan Nikken says:

      Ook mee eens…maar als we nu doorzakken naar 532 en daar ook nog eens onder sluiten…vind ik het toch wel een negatief signaal…overigens kun je eigenlijk pas onder 530 spreken van een echte breuk….
      GRS Geert-Jan

     2. Roelof says:

      @ GJN: Ja, maar dan heb je het over het laatste deel van de uptrend, die versnelling van de afgelopen dagen. Die breken we rond 530. Maar voor een echte trendbreuk vanaf de 472 bodem zit ik op het moment meer te kijken naar 525/526.

 63. ed says:

  @ putin en roelof.

  Ook eens, het is tot nu toe niet meer dan een afkoeling in de stijgende trend

  1. Putin says:

   Goh, we zijn het allemaal erg eens met elkaar.
   Dan klopt er iets niet 🙂

   1. Roelof says:

    ohoh, als dat maar goed komt, Vladimir.

 64. ed says:

  plaatjes zeggen zoveel meer

  1. Roelof says:

   MA20 nu op 535,65, MA50 op 532.46. Dat lijkt me nu het speelveld te zijn.

 65. Moneymaker says:

  Moet eerlijk zeggen dat de aeniks toch relatief sterk blijft liggen nu rond de 533 maar daalt niet door.
  @Putin, jij verwacht een stijging naar hogere regionen maar wil je daarmee ook aangeven dat we niet meer in een bearmarkt zitten of kan de grote forse correctie nog steeds komen?

 66. Moneymaker says:

  Zo dadelijk na opening een flinke down….

  1. Phoenix says:

   Volledig zinloze opmerking.
   Je denkt het, of je hoopt het waarschijnlijk vanwege je positie, maar zeker weten doe je het niet. Volledig onnodig om hier te plaatsen dus.

 67. Geert-Jan Nikken says:

  Even een vraagje aan u allen…klopt het dat de AEX ook vandaag…alweer enkele uren rondom 534 schommelt…niet dat ik vandaag weer naar de verkeerde AEX zit te kijken…zou vervelend zijn bij het schrijven van de DD voor morgen…dank voor uwen moeite om mij het even te laten weten.
  GRS Geert-Jan

  1. Roland says:

   vanaf 12.00 klopt Geert Jan

  2. Roelof says:

   Haha, je zei toch tegen Jan B. dat die waardeloze opmerking van hem geen enkel probleem was………

   1. Roland says:

    Kraton had gelijk inz 9

  3. detita444 says:

   Een dag niet gelachen, is een verloren dag. Dank u.

 68. Moneymaker says:

  Zou een bak zijn als we nu toch alweer de bodem voor vandaag hebben gezet……en morgen weer vrolijk doorgaan naar de koersdoelen door putin aangegeven. 541-547 en dan expiratie volgende week op 554 😉

 69. kraton says:

  Heerlijk…. even dat 15:02 speldeprikje van GJN, proest, koffie op mn computer.
  Ja, ook nog bijna 539 aangetikt ondertussen.
  Maar eerlijk is eerlijk, Pisa benadert de kantlijn van mn excellsheet.

  Vliegtuig naar China wordt wel al opgepoetst voor een beleefd tegenbezoek. May heb ik ook niet met pek en veren Brussel uitgejaagd zien worden. Kan emotioneel weer 2 kanten op, maar volgens de EU / DLD groeicijfers toch ook wel naar beneden.
  532 dus om door heen te breken.

  KRT

 70. kraton says:

  Rivers of Babylon als we via GJN’s 532 naar Roelof zn 525 gaan.
  Maar 400 miljoen mensen zitten nog bij paps en mams voor nieuwjaar!

  KRT

 71. Jos says:

  Sluiten rond de 530 lijkt me wel wat immers de stijging was gebouwd op drijfzand 🙂

 72. bvk67 says:

  Duitsland, Frankrijk, en Italie op weg naar recessie (krimpende PMI’s), en de ECB gaat vanaf deze maand pas beginnen met QT. LOL
  Grs, Bart

  1. Jos says:

   En een rate cut in de VS omdat hun economie zo sterk is 🙂

   1. Roelof says:

    Een renteverlaging is erg bearish, Jos. Als ze dat ook nog gaan doorvoeren dan is er echt iets ergs aan de hand in de VS.

    1. Jos says:

     Precies, maar de oud Fed voorzitter Yellen heeft het er al over gehad in de media.

     1. Roelof says:

      Tja, dat zal allemaal. Zo stom zullen ze toch niet zijn bij de FED?

 73. Putin says:

  De omgekeerde shs, koersdoel 552. Ow, nee wacht, ongeldig.
  Koekkoek

 74. bvk67 says:

  Steun ES rond 2707, daardonder 2694
  Grs, Bart

 75. Geert-Jan Nikken says:

  Ooh…ik dacht 507…het moet niet gekker worden…eerst zit ik gisteren naar de verkeerde AEX te kijken…en nu zit ik weer op het verkeerde forum…niet mijn dag vandaag…
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Deze snap ik niet, Geert-Jan

  2. Jos says:

   Er vliegen hier zo veel getallen in het rond is maar goed dat de VAR er is kunt u nog eens rustig alles terugkijken.

 76. bvk67 says:

  Staatsleningen weer fors hoger, risk-off.
  9Y Deutsche Bund negatief ! WTF !
  Grs, Bart

 77. bvk67 says:

  GJ,
  Bewust hier geplaatst, zijn nog wat lezers. Tevens referentiepunt voorde AEX natuurlijk.
  Oh ja, $VIX boven 15,94. Bij slot hierboven ga ik kijken naar shorts SP500.
  Grs, Bart

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Waarde,
   Mijn opmerking was niet aan u gericht…excuses voor het misverstand.
   GRS Geert-Jan

 78. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roelof,
  Ik dacht eerder in de week gelezen te hebben dat het koersdoel juist 507 was als vervolgstap in die HS.
  GRS Geert-Jan

  1. Putin says:

   Ja, klopt helemaal als 527 de top was gebleven 🙂
   Die discussie ging toen of bij een daling naar 507 die shs nog geldig zou zijn.

   Zeg maar die 490 van die wedge. Ow, wacht….

  2. Roelof says:

   Ah, duidelijk. Ik vind het trouwens niet een hele mooie H&S. Als er al één is dan is het wel een erg kleine rechterschouder.

   1. Putin says:

    Hahhaa, ja daar verschillen de meningen nogal over

    1. Roelof says:

     haha, mooi toch?

    2. Jos says:

     Precies.

 79. Jos says:

  Twitter-omlaag-op-rood-Wall-Street…………………..hoe is het mogelijk met een iemand als Trump dagelijks op je site als gast.

 80. bvk67 says:

  Geaccepteerd GJ. Echter feitelijk had u wel gelijk.
  Grs, Bart

 81. Jos says:

  Even een gouwe oude er door om mijn koersdoel te halen van 330.

  https://www.youtube.com/watch?v=ru-ryawOfz4

 82. wh.giesen says:

  Ik hoorde deze week dhr van Rossum zeggen dat wij met ons kikkerlandje naar de Duitsland moeten kijken en dat we daar alle economische voorspoed grotendeels aan te danken hebben.
  Ik kijk nu eens naar de dax en zie dat deze behoorlijk OS is in de 30min, deze zullen eerst een NR gaan maken, dus een kort beleefde opleving lijkt me zeer wel mogelijk.
  Tegen die tijd maar eens zien of wij op de aeniks een lagere top zetten en vervolgens wel OS kunnen gaan.

  mvg

 83. Jos says:

  Divergentie in de 5′ voor de snelle jelles onder ons.

 84. Jan says:

  Veel drukker met posts nu t daalt?
  Zaten de meesten dan toch scheef?

  1. Roland says:

   die hebbe niet allemaal zo een goed systeem Jan das wat ik dhenk

  2. Jos says:

   Misschien Jan ik ken de posities gelukkig niet van iedereen………en jij…………zit of zat je ook scheef nu de vraag toch gesteld is?

  3. Putin says:

   Morgenochtend weer muisstil Jan 🙂
   Met de pr in ontwikkeling

  4. bvk67 says:

   Als ik scheef zit krijg ik last van mn rug.
   Maar het is net als met het nieuws : negatief verkoopt beter.
   Grs, Jan

 85. Jos says:

  Nou wallstreet krabbelt wat op voordat ze besluiten om verder te zakken………het was een mooie dag.

 86. Jos says:

  Voorlopig lijkt de 50MA lijn steun te bieden…………………….sorry ik zal proberen het niet meer te doen dat geldt natuurlijk voor iedereen.

  “het plaatsen van de nodige niet ter zake doende postings welke slechts tot vervuiling van de site leiden”.

  Tot morgen.

 87. Putin says:

  PR in de 60 min voor 553 *Kucht*. Just saying

  1. Putin says:

   aiaiaiaiai, zwakjes

 88. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Bij behoud van 2707 S&P500 na slot Europese beurzen, “m’n gedacht” [ bron : ” Bompa” uit
  de Vlaamse “F C De Kampioenen” ] voor een bdp.
  MVG.,
  Bert

 89. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bert,
  Zelf denk ik toch ook nog wel aan 2694.
  GRS Geert-Jan

 90. floriaantje says:

  VS-China handelstarieven uitspraak van ex-anchor Kudlow van CNBC, die nu WH’s dir. NEC is,
  veroorzaakt grotendeels de huidige NYSE dip m.i. Zo’n beurs reaktie toont weer eens aan welke
  niet-TA anticiperende beurs sentimentele invloeden dergelijke stemming bepalen.
  Disclaimer : …waarvan akte….wordt vervolgd…
  MVG.,
  Bert

  1. Roelof says:

   Wanneer heeft hij dat gezegd dan, Bert? De S&P was afgelopen nacht al zwakjes door onder de 2721-2724 te koersen. Dat was al een voorbode voor lagere koersen vandaag.

  2. Jos says:

   Nou lekker dagje zo rond de 530 gesloten zoals afgesproken om 15:22…………………..morgen het vervolg. Met een put zit je goed………..fijne avond.

 91. bvk67 says:

  Hoi Bert,
  Niet eens met je. SP liep vast op de DMA200. Tevens ND op de kleinste grafiek.
  Geen TA is de al dagen dalende rente.
  ES 2691 here we come.
  Grs, Bart

 92. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bert,
  Wel grappig dan…dat die MA lijnen…gisteren en eergisteren…precies goed zijn gaan liggen…want die lijnen wisten natuurlijk al…dat vandaag die uitspraak van Kudlow…zou komen… 🙂
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Nou Nikken, daar hebben we je 530 op slot. Heb jij die Kudlow vanmiddag soms gebeld?

 93. bvk67 says:

  Bert,
  Ook goud was al dagen negatief. Smart Money !
  Ben er van tussen. Eet smakelijk.
  Grs, Bart

 94. Jan B says:

  Knap waardeloos dat GJN morgen nu niet kan schrijven dat we op 534 geëindigd zijn . ?

 95. floriaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  S&P500 : 2694 [ vink ].
  Echter “Trump is ‘highly unlikely’ to meet Chinese President Xi before March 1 trade deadline”,
  bron: CNBC
  Volgende steun : 2685 { MA20 ] ?
  MVG.,
  Bert

 96. Jos says:

  Sorry Roelof was niet voor jou bedoelt.
  Nou lekker dagje zo rond de 530 gesloten zoals afgesproken om 15:22…………………..morgen het vervolg. Met een put zit je goed………..fijne avond.

 97. Roland says:

  weg van die kuthigh
  op naar de kudlow
  moest m inkoppe

 98. Roland says:

  weg van die kudhigh
  op naar de kudlow
  moest m inkoppe

 99. string says:

  Pijl in AEX/CFD 30′ grafiek 528.72…niet helemaal gehaald…toch vink…

 100. Jos says:

  Oh ja nie OS nie, net nie 🙂

 101. detita444 says:

  Dank Jos, ga maar gauw aan tafel, anders wordt je eten nog koud.

  1. Karel says:

   Jij kan het toch niet laten om op de man te spelen hé

   Wees jij er niet op dat iemand dan buitengesloten moest worden?

   1. detita444 says:

    Klopt.

  2. Karel says:

   Waar is de VAR nu?

 102. floriaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  In vele posten heb ik u gecomplimenteerd met uw scherp aangegeven TA-ijkpunten van
  waaruit m’n bdp principe zich buitengewoon guitig heeft ontwikkeld c.q. uitgeklaard.
  Derhalve nogmaals : Procifiat (!)
  MVG.,
  Bert 🙂
  F-Kameraad

 103. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Instap gedaan S&P : 2690.
  MVG.,
  Bert

 104. detita444 says:

  Beste Bart, weet jij toevallig de volgende steun voor Essie onder de 2691?

 105. Karel says:

  En Phoenix, is deze rode streep meer naar jouw zin? :-))

 106. floriaantje says:

  Beste Fred,
  Alhoewel uw post 18.03 niet aan mij gericht is, neem ik de MA20 op S&P 2685
  – zie m’n post om 17.35 – als volgend steun.. Vandaar m’n ‘subiete’ instap.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Merci beste Bert. Pardon, ik zal het even vertalen: bedankt beste Bert. 😉

 107. maurice says:

  Beste Bert,
  Ik zal voor u duimen. Ik wacht nog even.
  mvg
  Maurice

 108. bvk67 says:

  Hallo Fred (en Bert),
  Onder 2691 is 2684 steun op ES.
  Succes.
  Grs, Bart

  1. detita444 says:

   Thx Bart.

 109. Vrijbuiter says:

  Composite Index (Brown) op S&P dag neerwaarts gekruist bij huidige stand. Dus shorts.
  Composite Index (Brown) op AEX uur neerwaarts gekruist bij afgelopen middag. Dus shorts.

 110. Phoenix says:

  Karel, het gaat de goede kant op. Hoewel de AEX RSI de RSI 9MA nog niet eens neerwaarts gebroken heeft op de daggrafiek, heeft de DAX dat wel. Maar bij de belangrijkste, de S&P dus, wil ik meer overtuiging zien in candlegrootte en-of aantallen. Teveel stijgende krachten gezien de laatste weken. 😉

 111. Phoenix says:

  Het vorige bericht gaat trouwens alleen over een grotere short positie innemen hè. Intradag heb ik vandaag ook short gezeten, maar ben er inmiddels ook al uitgestapt in afwachting van meer duidelijkheid.

 112. ed says:

  @ putin

  lijkt erop dat de daling nu wel serieus gaat worden . heb nu toch een aantal signalen gekregen voor meer daling . hoop morgen duidelijkheid

 113. ed says:

  excuus @ phoenix

 114. ed says:

  hoop nog op retrace naar 534 en daar lagere top voor rit naar 527-525

 115. floriaantje says:

  Beste Fred,
  Om alle vertaling’s discrepanties te voorkomen, “Aantwaarps klappe wij da is vanaages” 🙂
  MVG.,
  Bert

 116. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Gelieve nog “door-te-duimen” , bij deze dank, hou m’n bdp o.n. aan voor een S&P weekslot
  op het 61.8 % retracement rond S&P500 : 2715.
  Prettige avond verder.
  MVG.,
  Bert?

Laat een reactie achter