AEX: Harakiri

Mind the Gap! Gisteren is de AEX afgedaald naar de doelzone 523. Zoals bekend was dit het niveau dat in beeld zou komen als zou blijken dat 526 zou knakken. Vanochtend wordt de graadmeter wederom naar lagere niveaus geduwd. Hiermee ontstaat een derde koershiaat in de kleinste grafiek.

AEX-IntraDagGrafiek

In de WeekAftrap van afgelopen maandag is de verwachting uitgesproken dat de AEX ook deze week niet in staat zou zijn om de zone 530 te overwinnen. De laatste sessie van de week staat voor de deur en achteromkijkend kan worden gesteld dat de aangehaalde zone haar bijnaam als betonnen-weerstand wederom met glans en overtuiging heeft bevestigd. In de kleinste grafiek staat een dalend trendkanaal ingetekend. Het relatief steile karakter van het ingetekende kanaal geeft aan hoezeer de AEX wederom is geschrokken van koersen op en rond 530.  Het steile karakter doet echter geen afbreuk aan de verwachting dat de index vandaag een vervolgstap binnen het kanaal kan zetten. De onderkant van het kanaal noteert net iets boven 519. De ingecalculeerde lagere opening heeft een derde koershiaat tot gevolg. De eerste twee staan reeds ingetekend. De recente geschiedenis leert dat koershiaten worden gevuld. Niet alleen in Amsterdam overigens. Zie in deze ook de huidige ontwikkeling van de S&P500 richting 2429. Daarover meer vanmiddag. Nu stelt de theorie dat een trend een trend is. Zolang de AEX dus niet in staat is om door de weerstandlijn van het dalende kanaal te breken blijft de druk op de koersontwikkeling. En deze slotopmerking vormt een mooi bruggetje naar de Blik van de Nik van augustus. In de maandvisie is de verwachting uitgesproken dat de zone 530 niet overwonnen zou worden en dat eerst een hogere bodem gezocht zou gaan worden. In die analyse is het niveau 516 genoemd. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

71 reacties op “AEX: Harakiri”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen,
  Zoals reeds afgelopen maandag aangegeven in De WeekAftrap draag ik de DailyDosis na vanochtend over naar nog capabeler handen. Succes met de handel en we spreken elkaar snel weer op deze plek. Groet.
  GRS Geert-Jan

 2. Fred says:

  Een goedemorgen allen.

 3. mikeonyx says:

  GJ fijne vakantie !
  + Zwembroek meenemen !!

 4. Pieter says:

  Waarde GJ,
  Ik wens u een prettige vakantie met uw gezin! Geniet ervan, die van mij zit er per vandaag helaas weer op. Afgelopen week de beurs niet echt gevolgd, meer van de vakantie genoten. Maar ik moet zeggen…. de analyses waren weer haarscherp! Hopelijk verleert u het niet in de vakantie! 😉
  GRS Pieter

 5. Fred says:

  De komende dagen is het weer reageren en niet anticiperen zoals Geert-Jan altijd zegt. 😉

 6. Roberto says:

  Mooi ! Iedereen is dus niet negatief ? Herstel, ja eens. Maar alles richting 522,50-523 is verkopen. 4-uurs grafiek laat toch echt heel duidelijk een rising wedge zien naar 506 hoor. Dan moet je maar hopen en smeken dat die 506 stand houdt….Enne, Fred nog bedankt voor je 2e dooddoener binnen een halfuur…

  1. Fred says:

   En jij bedankt voor je analyse achteraf. 😉

 7. Hoekstra says:

  Roberto, kun je een plaatje van de wedge plaatsen en daarin aangeven hoe je aan 506 komt ?
  Alvast bedankt.

  1. Roberto says:

   Dat lukt me helaas niet Hoekstra, sorry

 8. Jan B says:

  Dat ‘reageren en niet anticiperen” is toch een lulkoek principe! Volgens dat principe zou iedereen long hebben gegaan toen gisteren de koersen voor de tweede keer richting 523 gingen, advies van GJN zelf.
  Degenen die dat gedaan hebben zullen er nu wel spijt van hebben.

  1. Fred says:

   Dan hadden diegenen die long zouden zijn gegaan er weinig van begrepen.

   1. Jan B says:

    Dat is dan heel vreemd, want ik maakte op de tekst uit dat GJN zelf ook long was gegaan.

    1. Fred says:

     Ik heb hem dat nergens zien posten.

     1. plop says:

      GJ is long gegaan op 523

  2. Fred says:

   Uiteraard is het van dag tot dag volgen, maar ik vermoed dat het (kleine herstelletjes daargelaten) nog wel een week interessant blijft voor de shorts.

  3. Fred says:

   Beste Jan, als mensen alleen maar blind een ander volgen dan is het hun eigen schuld als ze fout zitten. Uiteraard is het altijd handig om de met redenen omklede info van GJN te lezen en met je eigen ideeën te vergelijken. Echter voor slaafs volgen geldt: eigen schuld, dikke bult.

 9. Fred says:

  Daar is de 516 al. 😉

 10. Jan B says:

  Dan moet je beter lezen Fred, het staat in de middag update van gisteren: : bij een tweede test van 523 instappen”

  1. Roberto says:

   Je hebt helemaal gelijk Jan B….

  2. Fred says:

   Beste Jan, wel proberen begrijpend te lezen.
   Geert-Jan stelde in zijn middag update: “zoals ingetekend staan inmiddels 2 koershiaten open (geen gaps in de daggrafiek zoals vanmorgen). De verwachting is dat deze gevuld gaan worden, Het startsein wordt gegeven bij koersen boven 526.
   “Dus concreet instappen, boven 526 gelijk inspelen op herstel naar 528”.

   De 526 zijn we echter niet doorheen gegaan gistermiddag!

   “Of bij een tweede test van 523 instappen”.

   Echter na het bereiken van de 523 om 16.00, was de volgende candle ook weer rood.
   Als je dan het totaalplaatje bekijkt (ook van de S&P) en je luistert naar je vriend Roberto met zijn posts van 15.10, 16.24 en 16.41 dan snap je dat long gaan uit den boze is.
   Als je dan goed leest wat Geert-Jan om 16.52 nog zegt en je gebruikt je BV m.b.t. de huidige situatie in Azië, dan moet er toch wel een rood lampje gaan branden bij je.

   Bovendien als je het dan persé over TA wilt hebben: de laatste weken kon je met wat uitgebreidere technieken deze correctie ruimschoots aan zien komen.

   Iets waarover ik ook gepost heb, maar wat waarschijnlijk door jou als niet inhoudelijk is afgedaan.

   Het zou trouwens leuk zijn als jij nu zelf eens iets inhoudelijks postte voor de komende week.

 11. Hoekstra says:

  Openingsgat van 13/7 is gevuld.

  1. Fred says:

   Voor zover ik in de daggrafiek zie was er geen enkel ongesloten openingsgap meer op 13/7…..

 12. Jan B says:

  Het staat er zwart op wit Fred, instappen bij richting 523, ontkennen heeft geen zin. Het zien van de candle is gepraat achteraf!

  Dat jij deze daling aan hebt zien komen is gewoon niet waar! Jij hebt 2-3 weken geleden aangegeven toen de AEX op 510 stond, dat je een verdere daling verwachte. Sinds dat moment is de AEX zelfs tweemaal gestegen tot boven de 530 en nu staan we nog rond de 517, royaal boven de 510.
  Hoe kun je dan zeggen dat je gelijk hebt gehad, ik noem zoiets scorebord TA

  1. Fred says:

   Ik heb een voorstel Jan B. Dit soort postings schieten we niets mee op.
   Laten we nu eens constructief zijn. Wat zijn jouw verwachtingen voor de eerste volle week en wat zijn de mijne? Zullen we dat eens doen?

 13. Jan B says:

  Ik ben blij dat je inziet dat je met je postings niets opschiet. Waarom raak je altijd gelijk in de stress als er iets van kritiek op GJN komt, ik snap dat niet.

  Wat betreft mijn verwachtingen voor de komende week, ik denk dat elke TA geen enkele zin heeft zolang het geval Noord Korea weer speelt. Ongetwijfelt loopt het weer met een sisser af, maar ja, je kan het nooit zeker weten.

  1. Fred says:

   OK Jan B.
   – ten eerste schiet ik niet in de stress als er kritiek op GJN komt. Ik vind het alleen flauw dat mensen hem dagelijks (vaak slaafs) volgen en dan zeuren als iets niet klopt. Overigens dekt GJN zich daarvoor in d.m.v. zijn woordkeus.
   Laten we nu realistisch zijn. Waarom schrijft GJN deze stukjes en heeft hij een baan. Iedere succesvolle belegger kan toch binnen een aantal jaren (belastingvrij) binnen lopen en gaat noch in dienst van een bank, site o.i.d., begint geen site met abonnementen etc.
   Maar men kan wel een theoretisch goede TA analist zijn zonder zelf goed te kunnen handelen.
   Dan de volgers. Met naar de stukjes van een goede TA analist kijken is niets mis nee, Met hem/haar zonder meer volgen in de verwachting flink te verdienen is wel wat mis. Zie bovenstaande alinea.

   Dan de komende week: jij zegt dat TA zolang NK speelt geen enkele zin heeft. Daar ben ik het voor een groot deel mee eens.
   Mijn systeem gaf inderdaad 2 a 3 weken al een correctie aan tussen eind juli en half aug. Dat klopt. Echter….. er moest eerst nog een top gevormd worden, zowel op de S@P als de aex (maar wel onder de top van 6 mei) Ik noemde vorige week meen ik ook al richting 534 of 532-534. Dat heeft inderdaad even geduurd.
   Dus tussentijds doe ik wat korte ritjes via fti’s en fdax d.m.v. de 2 min. grafiek waarbij ik let op rsi en cci (en met een scheef oog naar de daggrafieken).

   Afgelopen dinsdag kregen we een prachtige topcandle in de daggrafiek van de S@P na een a.t.h., precies tegen de weerstandlijn over de toppen vanaf 19 juni.
   De aex maakte ook een mooie lagere top net onder de top van 9 mei afgelopen dinsdag, die woensdag ochtend direct bevestigd werd door een rode candle.

   Daar kwam dinsdag nog het nieuws bij over Korea en voila, met wat BV was het begin van de correctie geboren.

   N.m.m. duurt het nog wel een volle week voor we de bodem zien en ligt die op of onder de 500 voor de aex. Uiteraard zullen er voor de KT handelaren wat upjes tussen zitten i.v.m. het sluiten van wat gapjes (als dat lukt), zoals b.v. het gap tussen 522,57 en 520,05 van vanmorgen.
   Verder noemde NK nog dat ze klaar waren voor een aanval op Guam over enkele dagen (ook ergens volgende week dus). Of het met een sisser af loopt of niet weten we inderdaad niet. Wel is het hoogstwaarschijnlijk dat de spanning zich opbouwt volgende week, wat dalende beurzen tot gevolg heeft. In de daggrafiek zien we een steunlijn bij 507, dat zou een eerste station zijn n.m.m. Maar eigenlijk verwacht ik dat het wat doorschiet en dat we wel naar de 500 of zelfs lager gaan.

   Vandaar enerzijds mijn shortpositie voor deze en volgende weeken een tweede k.t. wisselende positie voor de 2 min. grafiek, waarmee ik liever short handel dan long eerder gezegd. Maar ja k.t. moet je wel 2 kanten op kunnen handelen.

 14. Hoekstra says:

  Fred – 2 augustus 2017 om 21:57
  “BV verwacht tussen nu en eind volgende week een flinke daling, maar ja wie is BV tenslotte?
  BV baseert dat o.a. op de daggrafieken en nog wat andere dingen.”

  1. Hoekstra says:

   02/08-slot = 525,33
   08/08-top = 533,18
   11/08-laag = 516,44

   Wie is BV en hoeveel punten is ‘flink’ ?

   1. Fred says:

    BV is mijn Boerenverstand, waarmee ik zowel probeer te relativeren als prioriteiten te geven aan de diverse factoren die de beurskoersen bepalen (o.a. verschillende technieken).
    Wat is flink? Voor de één 2 pnt. en voor de ander 50pnt 😉
    Zelf vind ik “flink” een 4 à 7%

  2. Fred says:

   Die “andere dingen” zijn technieken/systemen die ik ooit van een heel ervaren en succesvolle trader heb geleerd.

 15. Fred says:

  Inhoudelijk genoeg zo?

  1. Hoekstra says:

   Ja hoor, bedankt.

 16. Maurice says:

  We gaan beginnen aan het dichten van het gap.

  1. Fred says:

   Zou goed kunnen.

  2. Fred says:

   Hmmm, als ik essie, goud en euro/$ zie, dan zal dat toch niet meevallen om dat vandaag te doen….

 17. Jan B says:

  Het enige wat ik gedaan heb is constateren dat zijn verwachting van gisteren niet klopte, je beoordeelt toch iemand op wat hij schrijft, wat is daar mis mee?

  Verder denk ik dat er weinig mensen die GJN slaafs volgen, gezien de resultaten van zijn Leomontfonds zou ik dat ook niet aanraden.

  1. Fred says:

   Hahaha, ja zijn fonds 🙁

 18. Siep says:

  Dankjewel Fred voor de onderbouwing. Prima antwoord, zo zou ik graag alle bijdragen zien zodat we iets van elkaar kunnen leren. Ik leer er in ieder geval veel van. vr. groet.

  1. Fred says:

   Maar nu krijg je natuurlijk de vraag: waar handel jij in, en hoe zie je de komende week?
   Anders wordt het éénrichting verkeer. 😉

 19. Fred says:

  Euro en goud willen de aex en dax niet up helpen.

 20. Bert says:

  Goedemiddag U Allen,
  Door de VS-inflatie cijfer om 14.30, beste Fred, is deze forex weer terug in 1,18++ zone.
  Ben dan ook ingestapt op dit ritje richting 1,1910 ?

  1. Fred says:

   Goedenmiddag Bert.

 21. gernovdm says:

  Waar vind ik de resultaten van het Leomontfonds?

 22. Bert says:

  Dank je, beste Fred, voor mij is ‘t nog morgen:)
  Echter GJ op verlof ?

  1. Fred says:

   Ja, we zijn helemaal aan ons zelf overgelaten en reddeloos verloren 😉

   1. Bert says:

    Ach, blijven zwemmen 🙂 naar volgende week als Gokhan als boei terugkomt ?

    1. Fred says:

     Of gewoon zelf leren zwemmen…. Dat lijkt mij beter. Want ook Gokhan is een loonslaaf en niet iemand die van zijn handel leeft. 😉

 23. Maurice says:

  Daxie al in de plus en wij nog 1% in de min.

  1. Fred says:

   SHS-je in de Essie op de 2-min.

 24. wietzendorf says:

  mooie long pos erin.
  Volgende week expiratie …

  1. Fred says:

   Hmmm….

   1. J.Klopper says:

    Fred,je hebt onder de 2 minuten grafiek de cci zeg je hier boven.
    Is dat de commodity cycle index?
    Welke instellingen voor cci en rsi,en wanneer geven deze een koop of verkoopsignaal of let je alleen op positieve en negatieve divergenties?

 25. wietzendorf says:

  Je had van de week gelijk Fred, maar voor komende week verwacht ik een heel leuke stijging.
  We gaan het zien.
  Wat voor posities heb jij ?

  1. Fred says:

   Gewoon nog steeds short.

  2. Fred says:

   Ik vermoed pas na volgende week evt. stijgen.

  3. Jurrian says:

   @ Wietzendorf: En ga je dan over het weekend long?

  4. Roberto says:

   Je kunt er nu nog uit….check de weekgrafiek nog ff….een mega key reversal …op de top….9 van de 10 keer dat je volgende week lager gaat

 26. Bert says:

  Beste Fred,
  Ook positie in de S&P500 ? Ben zelf nu ingestapt op 2442, de eerste steun van gisteren.

  1. Fred says:

   Momenteel niet Bert, maar als ik er in stap dan is het short.

 27. wietzendorf says:

  Juist in die expiratie week is het altijd bal.

  1. Fred says:

   Ja, maar deze keer staat de expiratieweek laag op mijn prioriteitenlijstje.
   Verder is het geen Triple Witching. En tenslotte is het een bekend feit dat als de MM’s de koersen niet omhoog kunnen zetten voor de expiratie, dat ze dan juist het omgekeerde doen en het laten zakken. Dit komt hen dan n.l. beter uit.

   1. Bert says:

    Intussen kijken die moneymgrs met een schuin (‘geopolitieke escalerend’ : short/
    ‘geopolitieke stabiliserend’ : long) oog naar “Donaldske & Kimmeke” poppenkast.

 28. wietzendorf says:

  De top was 533,22
  Er was een low van 523,84
  Daarna een stijging naar 525,99
  Als vlag resulteerde dat in 516,61
  Toch niet slecht met 516,44.

  mvg.

  1. Roberto says:

   Dit is nooit een bodem…

   1. Fred says:

    Mee eens.

 29. wietzendorf says:

  jawel Roberto.
  Ze gaan knallen
  Zal wel volgende week worden.
  Die vlag is trouwens wel precies op het 0,618 ( 533,02 – 506,23 )

  De enige garantie die ik kan geven is dat ik erop in ga spelen 🙂

  1. Maurice says:

   Ik doe met je mee !

 30. wietzendorf says:

  Russel heeft abc gemaakt op 200 ma ( !)

 31. wietzendorf says:

  Maar ik ga verder, fijn weekend.

 32. Fred says:

  Mensen prettig weekend allemaal. Ik ga maar eens op weg naar een tuinfeest hier in de buurt met een hele goede cateraar. 🙂

 33. Bert says:

  Smakelijk:)

Laat een reactie achter