AEX: Halte 555

De AEX heeft in de dag-grafiek een inside-bar neergezet. De plek in de dag-grafiek is interessant. Gisteren is gewezen op de oude top van 25 februari welke nu voor steun kan zorgen. Zoals bekend starten grote bewegingen in de kleinste grafiek. Inderdaad zijn lichtpuntjes zichtbaar in de kleinste grafiek.

Het zoeken was gisteren naar een mogelijke volgende NR in de kleinste grafiek. In navolging op de middag-update van dinsdag kan gesteld worden dat deze (nog) niet is gevormd. De pluspuntjes waarnaar in de inleiding is verwezen zijn de volgende: 1, de dalende lijn in de RSI is doorbroken:, 2, de dalende lijn in de AEX is doorbroken; 3, de MA20 is overwonnen; 4 de MA50 is overwonnen.

Uiteraard ook wat kanttekeningen: 1; de RSI is niet OB; 2; MA20 onder MA50; 3, inside-bar in daggrafiek. Dit laatste punt duidt erop dat vooralsnog slechts sprake is geweest van enige consolidatie. Dat neemt niet weg dat de AEX goede kansen heeft om vandaag boven de hoogste koers van maandag uit te stijgen. Op naar 600? Rustaag!

Op relatieve korte afstand ligt namelijk alweer een volgend berenbastion. Allereerst de MA50 uit de daggrafiek. Daarnaast natuurlijk de bekende horizontale 555. Zie titel. De optelsom levert een zone 554-555 op. Het behoeft uiteraard geen toelichting dat de RSI tot boven OB moet reiken om het technische beeld verder te verbeteren. Vraag is of dit lukt. De DD heeft zo haar sterke twijfels over dit gegeven.

Voorlopig dus eerst maar eens kijken of de AEX in de buurt kan komen van 554-555 en of zij deze zone onder druk kan zetten. De goede lezer heeft bij de opmerking over een mogelijke NR gelezen dat deze “nog” niet is gezet. Vandaag kan deze nog steeds gezet worden in combinatie met de top van 10 mei.

AEX 30 Minuten Grafiek

Technische Analyse AEX 15 mei 2019 30 Minuten Grafiek

Gisteren is opgemerkt dat de koersontwikkeling in de dag-grafiek momenteel erg interessant begint te worden. De reden ligt in het gegeven dat de AEX maandag op de top van 25 februari is aanbeland. De consolidatie van gisteren past dus in het plaatje. De RSI noteert boven de OS-lijn. Een stijging tot boven 554-555 impliceert in de dag-grafiek het terugwinnen van de MA50 lijn en duidt op een verder herstel in de komende sessies. Op naar 600? Rustaag!

In navolging van de insteek van de achterliggende dagen/weken moet opgemerkt worden dat enig herstel in eerste instantie het label krijgt van terugtest op het ingetekende grote koerspatroon. De rising wedge. Voorlopig dus eerst maar eens kijken of de AEX in de buurt kan komen van 554-555 en of zij deze onder druk kan zetten.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse 15 mei 2019 DagGrafiek

De divergentie tussen AEX en indicator begint haar uitwerking te krijgen in de week-grafiek. De eerste horizontale zone 555 is doorbroken. De twee gemiddelde lijnen naderen elkaar, waarbij opgemerkt dat kort onveranderd onder lang noteert.  Huh? 539,65 is toch meer dan 538.98? Dat klopt.

Maar de conclusie in de weekgrafiek wordt getrokken bij de eindstreep, oftewel bij het aflsluiten van de week-bar. De DD kijkt in een week-bar immers niet op 0,70 indexpunt! De clustering van deze lijnen rond 539-536 kan in de komende weken als magneet fungeren. Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse 15 mei 2019 WeekGrafiek

Middag-Update:

De euforie in de AEX duurde welgeteld 15 minuten. Rokende lichtbolletjes. In deze stap wist de RSI niet tot boven OB te reiken. Zie DD van vanochtend. In deze stap is echter wel een NR gezet. Zie chat. Het ijkpunt van de set-up komt uit op 542. Het noemen van dit niveau impliceert wederom een lagere bodem.

Stelregel 15 uit de Dikke Nikken stelt echter dat oude lijnen nog even moeten blijven staan. Op dit moment heeft deze stelregel betrekking op de dalende lijn vanaf 3 mei. Zoals afgebeeld noteert deze momenteel grofweg rond 545. Oppassen dus dat deze nu niet als steun gaat fungeren. Voor een vervolg naar 530 dient de RSI op korte termijn weer onder OS te duiken. Voor nu blijft de DD op het spoor dat de weg omhoog moeizaam oogt. Uiterst moeizaam.

AEX 30 Minuten Grafiek

 

64 reacties op “AEX: Halte 555”

 1. ed says:

  @GJ heb wel duidelijke pos divergentie in de RSI op 1 h basis op aex lagere bodem op 13 mei tov 9 mei , waar rsi hoger bodemt: vaak teken voor ommekeer

 2. ed says:

  voorts 1 indicator in de plus, maar dat is vrij prematuur, want die moet er om 12.00 uur nog staan,

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Ed,

  Mee eens, daarom ook gewezen op de eerste lichtpuntjes. Heb zelfs gekozen voor een lichtbolletje als plaatje. Wel een rokende, dat dan weer wel. Want ik ben nog niet zover dat de langere bodem nu ineens is gezet en de toppen rond 573 gaan sneuvelen.

  Waarde String,

  Om iedere verwarring te voorkomen, vandaag maar even een kleine toelichting gegeven op de MA20 – MA50 verhouding in de week-grafiek.

  GRS Geert-Jan

 4. Roelof says:

  Zowel de AEX, DAX en SPX hebben tot nu toe, alle drie, een 5% correctie vanaf de top laten zien. Wat een toeval he? 🙂

  Die 5% vanaf de top is een vrij gangbare beweging binnen de technische analyse. Ook uit hoofde daarvan zou de correctie klaar kunnen zijn.

 5. ed says:

  Ik kijk dan ook even op dag basis, stochastic op 20 en rsi net onder de 40 geweest. Zou een dagbodem geweest kunnen zijn dinsdag. Dan vandaag of morgen sluiten boven de 552

  @ roelof, ben dus gedraaid met mijn visie, dacht gisteren nog dat er nog een trap omlaag zou komen , maar ik denk dat we de dagbodem hebben staan, dus dan eerst weer omhoog en kijk ik rond 561-565 weer

 6. ed says:

  @ roelof betekent dus niet dat we niet eerst nog omlaag kunnen, maar dat zou dan hogere bodem rond 545-547 moeten zijn , waarop de instap kan plaatsvinden. Echter alles onder de voorwaarde dat we eerst bevestiging moeten krijgen van dit scenario.

  1. Roelof says:

   snap ik, ed.

 7. Roelof says:

  Zie in bijgaande grafiek ook het belang van de 554. Daar komt het 10EMA en de 50MA samen. Mooi ‘make or break’ niveau dus.

  1. Roelof says:

   Een notering onder de 10EMA is bearish. Daarboven bullish. De dag staat dus nog steeds in de verkoopstand.

 8. Geert-Jan Nikken says:

  NR in AEX met ijkpunt 542. Deze blijft staan zolang AEX onder 554-555.
  GRS Geert-Jan

  1. ed says:

   @GJ nog even voor educatie. een nr is een negatief reversal : de Aex maakt een lagere top B tov de eerdere top A en daarmee kan ze de rsi niet kan volgen, want de rsi maakt op die genoemde toppen van de aex (a en b) wel hogere top B tov top a . Klopt deze uitleg? .

   Tegengesteld is pr een verschijnsel waarin de rsi een lagere bodem maakt maar de aex deze niet kan volgen, ze maakt een hogere bodem

   1. Roelof says:

    Een “negative reversal” ontstaat als de koers een lagere top neerzet terwijl de RSI-14 op dat moment een hogere top neerzet. Een negative reversal waarschuwt dat de koers waarschijnlijk weer gaat dalen, en een koersdoel kan worden bepaald door het verschil van de eerste top met de erna volgende bodem af te trekken van de tweede top.

    1. Roelof says:

     Een “positive reversal” ontstaat wanneer de koersgrafiek een hogere bodem neerzet terwijl de RSI-14 op dat moment een lagere bodem plaatst. Een koersdoel kan worden bepaald door het verschil van de voorgaande top en bodem op te tellen bij de laatste bodem

     1. ed says:

      dan zeggen we inhoudelijk hetzelfde 😉

 9. ed says:

  vind het wel lastig om die pr’s en nr’s uit de grafiek te filteren, de divergentie is makkelijker te zien

 10. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Ed,
  Hier een plaatje met de NR…want zoals de oude wijze monnik al zei…een plaatje zegt meer…dan duizend woorden…
  GRS Geert-Jan

  p.s…het behoeft geen toelichting…dat MA20 nu als steun dient…

  1. Roelof says:

   Nu we het er toch over hebben. Zie je ook een PR in de daggrafiek, Geert-Jan? Dacht dat jij het daar een aantal dagen geleden over had in je DD.

  2. ed says:

   helder en duidelijk , bedankt

 11. ed says:

  dan ook even mijn beeld, het kanaal begint wat zijwaarts te lopen, momentum valt wat weg. vandaar mijn kantelpunten 545 en 552

  1. string says:

   Hey Ed…

   Je blijft natuurlijk uitgaan van toppen en bodems in de RSI…met als te hanteren waarden de slotkoersen in de koersgrafiek…
   Verder kun je het berekenen van zowel NR als PR klein stukje makkelijker maken…slechts één formule is hierbij voldoende…
   Laatste top -/- eerste top +/+ tussenliggende bodem (OS) = uitkomst NR…
   Laatste bodem -/- eerste bodem +/+ tussenliggende top (OB) = uitkomst PR…
   Dus altijd…A -/- B +/+ C = resultaat…
   Of je er wat aan hebt weet ik niet…maar ik ervaar het als enigszins simpeler…

   1. string says:

    Aanvulling in eerste zin hierboven…
    “met als te hanteren waarden de…corresponderende…slotkoersen in de koersgrafiek”

   2. ed says:

    dank formules zijn idd erg handig

 12. WP says:

  Desktop/Schermafbeelding 2019-05-15 om 13.53.10.png

 13. WP says:

  excuus heb er een mooi plaatje van Ed maar krijg het niet geplakt, dus even beeldverstoring, nogmaals excuus

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Ter info…dalende lijn vanaf 3 mei…inmiddels al onder 544…onderweg naar 542.
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Ja, zwakke performance van de AEX vandaag. De zone 538-542 lijkt daarom niet onmogelijk deze week.

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Op 542 wordt dit weer een 10 punter…of ben ik nu iets te enthousiast… 🙁
  GRS Geert-Jan

  1. Phoenix says:

   Niks mis met een beetje enthousiasme. 🙂
   Inmiddels zitten we wel al in de S&P zone 2820 – 2815, dus dan zouden we daar doorheen gaan voor jouw 542.

 16. detita444 says:

  Aex reageert niet erg op s&p of dow.

 17. Turbotrader says:

  Goedemiddag ,

  Ik zie vooral een MA20 in de uur die eerder voor weerstand zorgde nu steun bied , de DMI gaat weer liggen dus het zal weer even een zijwaarts gehobbel worden , Royal Dutch houdt de AEX voorlopig recht !

  Groeten, TT

 18. Phoenix says:

  DT tweet?

  1. Phoenix says:

   Yep: Trump said to plan delaying tariffs on auto imports by up to 6 months. (bron: Sven Henrich)

 19. wh.giesen says:

  Ed, jouw bodem op 545/547 zone is denk ik wel gerealiseerd, nu maar eens afwachten of we de zone uit de DD gaan bereiken.

  mvg

 20. Roland says:

  mijn Held Trump 🙂
  saved my day

 21. v.binsbergen says:

  Die Trump moet de gevangenis in. Door zijn tweets manipuleert hij de markten. Ben benieuwd in hoeverre familie en vrienden van hem hiervan profiteren….

 22. Phoenix says:

  Wat, staan de beurzen in het rood? Wacht ff, ik tweet wel ff een berichtje! 😉

  1. Roland says:

   op in spelen
   ta insideday naar boven deruit

   KISS
   https://invst.ly/aspss

 23. v.binsbergen says:

  Vandaag bodem 20 weeks cyclus, dus ideaal voor een high impact tweet. Toeval?

  Trump zal dit spelletje tot de nieuwe verkiezingen van volgend jaar blijven spelen, en wellicht heeft hij het 1999-2000 scenario voor ogen met een enorme blow off up. Gisteren zinspeelde hij op een nieuwe QE wat een groei van 5%+ kan opleveren.

  De AEX zou dan richting de 700 gaan. He, er staat momenteel een grote inverse SHS. Toeval?

  Don’t fight the FED, don’t fight Trump…

 24. Roland says:

  tweetelytie tweetteltie dap
  https://www.youtube.com/watch?v=wh9dX9wbsAg

 25. Roland says:

  voor mij ontwikkelen zich nu mooie set ups in neg div enzovoort
  maar dat lezen we morgen van Geert Jan

  groet en eet smakelijk

 26. wh.giesen says:

  Vrijdag expiratie op 540 lijkt me nog wel te kunnen.

  mvg

 27. Roelof says:

  Ik zie op twitter geen tweet van @realDonaldTrump.

  Daarbij is GOOGL de grootste aanjager van de stijging in SPX. En dat bedrijf heeft niet zo heel veel te maken met de import van auto’s.

  Allemaal flauwekul dus dat de stijging door Trump komt.

  1. Roelof says:

   En wij hebben geen autoaandelen in de AEX. Wel blijven nadenken mensen.

 28. Jan B says:

  Het is puur technisch natuurlijk..😢

  1. Roelof says:

   Ja. Dit is deels een shortsqueeze. Of wil jij beweren dat een (waarschijnlijk) ‘fake news’ berichtje over auto importtarieven de trigger is geweest om eens even flink wat aandelen Royal Dutch en ASML in te slaan?

   1. wh.giesen says:

    Tuurlijk wel Roelof, die rijden meestal op brandstof en er zitten uiteraard ook veel chips in verwerkt. Technisch gezien moeten we die 555 zone morgen testen, die is met hand en tand verdedigd, logischerwijze ligt daar dus nu weerstand, vandaar mijn opmerking over expiratie op 540. Gaan we erdoor dan zal het eerder 560 worden, dus korte stops morgen.

    mvg

 29. Jan B says:

  Beste Roelof, je bent de laatste tijd meerdere keren per dag bezig om je gelijk te halen voor wat betreft het standpunt dat beurzen niet beïnvloedt worden door nieuws, van mij mag je maar ik vind het wel onzin.
  Beurzen worden beheerst door nieuws, emotie, sentiment, enz enz. en met TA probeer je dan de meest waarschijnlijke richting aan te geven.

  1. Roelof says:

   Zo is het, Jan B.

   Ik ga vanaf nu ook eerst wachten op een tweet van Trump of ander (fake) nieuws alvorens ik aan een bepaalde belegging begin. Zo mis ik nooit wat en zit ik altijd goed in de markt.

   1. maurice says:

    Wat fijn voor jou Roelof dat je altijd goed in de markt zit !
    Mogen we daar misschien van mee profiteren ?

    1. Roelof says:

     Natuurlijk, Maurice. Maar wel goed lezen hè? Ik ga het vanaf vandaag dus heel anders doen dan ik voorheen deed.

 30. string says:

  Kom net terug met kleinzoon van de voetbaltraining…dus u begrijpt…

  Mooie avond…

 31. Jan B says:

  Veel succes met je nieuwe werkwijze Roelof, het zal wat TA betreft, altijd beter gaan dan de eerste 2-3 maanden van dit jaar!
  En je weet het toch…. achteraf is elke beweging van de beurs te verklaren met TA

  1. Roelof says:

   Hahaha, jij zal voor altijd één van de onwetenden blijven, waarde Jan B.

 32. Jan B says:

  Ha ha, eerder wat ongelovig. 🙂

 33. Jan B says:

  Herstel, niet zozeer ongelovig wat TA betreft, maar wel in al die beweringen die jij hier dagelijks naar voren brengt op dit forum.-:)

  1. Roelof says:

   Speciaal voor jou zal ik dan maar niet meer van die beweringen naar voren brengen. Het is toch allemaal onzin.

 34. ed says:

  heb de longsignalen binnen. ik ga long er in. eerst half pos. hopelijk kan ik op lager niveau nog wat bijkopen

 35. wh.giesen says:

  Hoi Ed, krijg jij 3 uur na sluitingstijd nog signalen binnen?

  mvg

 36. ed says:

  ja mijn grafieken lopen op cdf basis dus lopen van 8.00 uur tot 22.00 uur

 37. wh.giesen says:

  Ik kijk voornamelijk naar de sp, die stijgt vandaag meer dan 40 punten en de RSI raakt in de 5 min nog niet eens OB, dus indien het hier draait dan gaat de aeniks ook weer mee, dus ik zou zeggen korte stops voor de shorters.

  mvg

 38. ed says:

  nog even een foto dan. rsi boven 60 en de blauwe stip .

 39. wh.giesen says:

  plaatje 5 min grafiek sp

  https://invst.ly/astbq

  mvg

Laat een reactie achter