AEX: GezelligHeid

“Om echt een richting te kiezen, idealiter lager, zal en moet de RSI een signaal geven. Twijfel of dat signaal vandaag al komt, blijft de rode draad. Ook in deze middag-update.” Aldus de update van maandag. En inderdaad! Bij het naderen van 554.75 in de namiddag was wederom sprake van Nie OS Nie.

Net als gisteren ook vandaag weer de opmerking dat de DD de ontwikkeling van de AEX altijd in samenhang bekijkt met het verloop van de RSI. Al enkele dagen bevestigt de indicator het verloop van de index niet. Als gevolg hiervan stuitert de AEX momenteel netjes op en neer tussen de ingetekende eerste steun- en weerstandlijnen.

De genoemde niveaus uit de eerste DD van deze week kunnen vandaag wederom benoemd worden. Voor de volledigheid een herhaling van de benoemde niveaus: 561.25/562 en 564.25. Ook vandaag weer de opmerking dat zeer sterk betwijfeld wordt of een signaal vanuit de RSI komt. Anders verwoord, er bestaat twijfel of de indicator bij het aantikken van de genoemde niveaus tot boven OB reikt.

Even terug naar de wolk. In de DD van gisteren is ingezet op het convergeren van de lijnen van deze indicator. Zie dat de lijnen inderdaad nader tot elkaar zijn gekomen. Gegeven de ingecalculeerde opening van de index luidt de verwachting dat dit proces vandaag een vervolg krijgt. Deze verwachting geeft aanleiding om langzaam maar zeker rekening te houden met een scenario waarin kort weer boven lang klimt. Daarnaast moet natuurlijk opgemerkt worden dat de afgegeven eerste weerstanden boven de wolk noteren.

De optelsom luidt dat ditmaal rekening moet worden gehouden met een scenario waarin de druk op 561.25/562 sterker is dan gisteren. Dit impliceert dat doorgedrukt kan worden richting 564.25. Maar net als gisteren geldt ook vandaag: “Gegeven de hiervoor uitgesproken verwachting dat de RSI deze beweging (opnieuw) niet zal volgen, geldt wederom dat een stijging tot aan 561.25/562 en mogelijk 564.25 gezien wordt als reactief.”

Oftewel, Van je Op, Van je Neer! GezelligHeid. Een eerste aanwijzing dat de gekozen insteek van de achterliggende dagen nog steeds valide is, zou het vullen van het openingshiaat zijn.

Tot zo!

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

De AEX is sterk uit de starblokken gekomen. Sterker dan verwacht. Waarvan Akte! De beweging van vanochtend heeft een aantal consequenties.

Allereerst is de wolk inmiddels inderdaad groen. Zie DD. Er is nog geen poging ondernomen om de gap van vandaag te vullen. Zie DD. Tot slot, de RSI is tot boven OB geklommen. Al met al positieve puzzelstukjes.

De AEX is inmiddels begonnen aan het duwen op de bovenste lijn die getrokken stond/staat op 568.25. Dit is een belangrijk gegeven want er staat nog een gap open van 24 juli. Vandaag heeft de afgedrukte grafiek wat meer data om deze gap te tonen.

Let wel, de verwachting luidt niet dat de AEX nu al in staat is om deze gap helemaal te gaan sluiten. Dat neemt niet weg dat, gegeven de hiervoor genoemde elementen, rekening moet worden gehouden met de mogelijkheid van verdere opwaartse druk richting 570.50. Op dit niveau ligt de derde, en dus laatste, reactielijn van de gehele voorafgaande daling 587-544. Omdat de AEX nog onder dit niveau noteert, blijft de gedachte dat hogere koersen reactief zijn toch nog even overeind. Dit ondanks het feit dat de AEX, zoals reeds opgemerkt, toch hoger treedt dan in eerste instantie ingeschat.

Al met al wordt dus tussen de huidig hoogste koers 569 en 570.50 moeite verwacht. Aarzeling in deze zone geeft aanleiding om een terugtest op de recente toppen 562 (oude weerstand, nieuwe steun) te verwachten. Indien nu in de komende sessies blijkt dat de AEX inderdaad niet meer onder 562 wil duiken, dan dient de dagkaart nog een keer goed bekeken te worden.

Bij deze sowieso de toezegging dat de dagkaart morgenochtend onderdeel zal zijn van de DD. Succes.

75 reacties op “AEX: GezelligHeid”

 1. mikeonyx says:

  Dank GJ
  Goedemorgen allen

 2. Giuliano says:

  Goedemorgen.
  OB op 15min grafiek!

 3. Jan says:

  Ontsnapping uit de trading range? DAX

  1. Roelof says:

   Ja, uitbraak uit range 12.525 – 12.770 impliceert een DAX van 13.015.

   Voor de AEX zou je hetzelfde kunnen zien. Uitbraak uit range 556-562 impliceert 568.

   1. WP says:

    Goed gezien Roelof👍

 4. Jan says:

  Fase shift, veel traders gaan er nat mee

 5. Jan says:

  SP500
  Dit kan ff weerstand opleveren.
  Op langer tf is er zeker een kans dat we net de vorige top uitnemen om dan een forse correctie te gaan meemaken

  1. Roelof says:

   Ja, als er nog een prijscorrectie gaat komen dan is dat wel ongeveer de plek waar het moet gebeuren.

 6. Bull&Bear says:

  Goedemorgen, GJ dank voor de analyse. De AEX schiet wat verder door… ben benieuwd of de RSI ook vandaag; Nie OB Nie…?

  1. Roelof says:

   Bij mij om 9.30 uur niet OB.

 7. Rik says:

  Zelfde scenario als gisteren ? DAX is inderdaad wel uitgebroken momenteel, DOW op weg naar 28000 ( en nadien 29000?). SPX op minder dan 25 ptn v ATH. Kan de AEX aan al dat geweld weerstaan ? Vind trouwens de invloed vd DAX momenteelop de AEX groter dan die van de SPX.

 8. Giuliano says:

  Yay OB Yay!

 9. Jan says:

  jullie met je OB hier haha.

  1. Giuliano says:

   hiep hiep …. OB!

 10. Giuliano says:

  Hoe moeilijk gaat 566,25 breken worden….?

 11. Roelof says:

  AEX loopt straks in de weerstand tussen 566-568

 12. Roelof says:

  DAX staat ook aan de onderkant van de gap

  1. Bull&Bear says:

   Is de 568 ptn de neklijn van een hoofd-schouder bodemformatie?

 13. Giuliano says:

  stochastic oscillator zit op 100% in 30min grafiek!

 14. Rik says:

  https://www.youtube.com/watch?v=PjLpgIvdUHM&t=332s

  Interessante video v Oscar vandaag, but also “We don’t fight the FED…”

 15. JvG says:

  Voorlopig gaan we weer hoger als verwacht en de extra lijntjes op de grafiek worden opgezocht 566 gepasseerd en nu op weg naar 568. Het houdt niet op niet vanzelf en ja Oscar gaf waarschuwing op totaalplaatje het lijkt veel op 2008 maar we moeten eerst nog even die minimale S&P 3675 gaan uitnemen. Dus voorlopig is het “Buy the Dip” en wachten op einde vakantie en weer hogere omzetten. Wordt pas echt voorzichtig als we dichter naar de verkiezingen gaan Nov 2020 want een winst van Biden kan wel eens de start worden van een grotere daling voorspeld men nu. Maar dat is nog heel ver weg voor de Daytraders die hier dagelijks hun dikke boterham verdienen.

  1. Jan says:

   Beter geen verwachtingen hebben met traden en ook niet qua Biden die gaat winnen

   1. Roelof says:

    Precies. Een overwinning van Trump werd 4 jaar geleden ook als een ramp gezien.

 16. Gerrie says:

  Roelof, in jouw AEX grafiek ziet die weerstand ook als de neklijn van een OSHS uit. Bij doorbraak dan naar plm. 590. oei oei dan voorlopig geen 529 op de borden.

  1. Roelof says:

   Ja, maar gezien de huidige stand van DAX en SPX geef ik dat niet veel kans, Gerrie

 17. Peter says:

  568 vink. En nu?

 18. JvG says:

  Nou die AEX 568.25 (bovenste lijn) is ook al weer overwonnen en we zijn zelfs op het uur OB gegaan, dus het kan nog wel wat hoger zeggen we dan maar.

  1. Roelof says:

   Ja, alles kan. Het volgende richtpunt zou dan 570/571 zijn, de 61.8% retracement over de daling 587-543.

 19. SRC says:

  Beste JvG, USA-elections:
  “In terms of stock markets, it is hard to say anything concrete about the likely impact of the election. Historically, S&P 500 volatility has typically been higher in election years than in non-election years, as markets frequently reprice the probability of the future administration’s policies. Markets have also tended to react more positively in the immediate aftermath of the election of a Republican president, as the party’s policies are broadly thought of as more market friendly. But it is important to note that this is by no means a strong rule of thumb, and that other significant geopolitical and economic events may carry more influence over the market’s direction”.
  [bron : CS-Broker]
  MVG.,
  Bert

 20. Giuliano says:

  FF een retrace voor we verder gaan?

 21. SRC says:

  Opnieuw bevestiging van m’n oude credo, “FA/USA-{geo}political Cause withTA Effect” :
  “World stocks inched to 5-1/2 month highs on Tuesday, lifted by bets a U.S. fiscal stimulus package will be reached
  and by signs China-U.S. tensions have eased ahead of a crucial round of trade talks”.
  MVG.,
  Bert

  1. Roelof says:

   HAHAHA, wat een flauwekul!! Lees het nog eens even een keer goed door, Bert en dan zie jij ook staan dat degene die zulke berichtjes de ether in stuurt op zoek is gegaan naar een reden. Maar er is maar één verklaring. De enige reden dat de SPX bijna weer op haar oude ATH staat, is omdat zulke niveau’s als een magneet werken.

   1. maurice says:

    Hier is maar een persoon die flauwekul verkoopt en dat ben jij !! Alles en iedereen die geen of minder verstand heeft van TA boor je de grond in. Ga toch lekker op de hei zitten met je oogkleppen op, want voor jouw bestaat maar een waarheid, nl. die van jou zelf.

    1. Roelof says:

     Hahaha, ga toch lekker bellen met je NOKIA op de jetstream die Bert steeds voor je aan moet zetten, omdat je dat zelf kennelijk niet kunt.

   2. SRC says:

    “Come on”, Roelof….het zijn feiten die de markt bewegingen bepalen m.i. waarop je als intraday belegger
    dient te reageren en niet te anticiperen op een ATH-tje vanuit de TA hoek doch deze alleen te gebruiken als
    in -en uitstap ijkpunten of in mijn geval btd’s zolang de “trend your friend is”
    MVG.,
    Bert

    1. Roelof says:

     “lifted by bets” and “by signs of” hahahahaha, hou toch op man.

    2. maurice says:

     Morgen beste Bert,
     U bent er vroeg bij vandaag!
     mvg
     Maurice

 22. Giuliano says:

  Waarde Geert-Jan
  Zou je een tweet kunnen sturen als de middag update er is?

  1. maurice says:

   Misschien kan GJ ook nog je portefeuille bijhouden, man man, wat verwacht je nog meer allemaal van onze GJ ?

  2. Giuliano says:

   🤔

 23. dennishoscan says:

  Niet verwacht dit…alles volgens schema opwaartse positie geslotenop 562 en daarna short.

  1. Jan says:

   jammer, maar je bent niet de enige. Fase shift is killing voor 75% van de traders. Verwachtingen ook.
   Ik had netjes gewaarschuwd op twitter
   Hier is hoe je daar wat aan kan doen!
   http://www.wavesurftradesystem.com

   Mooie en misschien wel noodzakelijke aanvulling op de kennis van GJ!

   1. Giuliano says:

    wat is twitter account?

    1. Giuliano says:

     ..je twitter acc…

   2. Roelof says:

    Extreem hoog winstpercentage, Jan (en/of Pieter). Doet onwerkelijk aan.

    1. Jan says:

     Gemiddeld 94%

  2. Giuliano says:

   had je de OB situatie niet gezien?
   Toch een indicatie dat AEX niet zo direct ging dalen…
   Misschien nu wel….

   1. Giuliano says:

    alhoewel we zijn nog altijd OB

 24. maurice says:

  Prima titel van de DD vandaag , gezelligheid. Nou, dat is het zeker als de beurs doet wat velen graag willen, nl. stijgen.

 25. Geert-Jan Nikken says:

  Speciaal voor Giuliano,
  Hij staat er, zoals iedere dag rond 12.00 uur.
  GRS Geert-Jan

  1. Giuliano says:

   super thanks ☺️

 26. Trader Rash says:

  Waarde GJN, het feit dat de OB notering van vandaag en die van 5/8 niet zo diep zijn als de OS notering van 30/7 was maakt dat nog iets uit om mee te nemen dat deze beweging nog gezien kan worden als reactief?

 27. SRC says:

  @Roelof, “come on” [deel 2], feitelijke ontwikkeling vannacht uw tijd :
  Equity markets broadly marched higher in Asia-Pacific trade as market participants dismissed the announcement
  of retaliatory sanctions from China on US officials, as Beijing notably failed to target any of President Trump’s aides.
  Furthermore, Secretary of State Steven Mnuchin has kept the door open for talks to continue, stating that “anytime they want to meet – and they’re willing to negotiate and have a new proposal – we’re more than happy to meet”.
  Vandaar de NYSE futures stegen bij opening Aziatische beurzen met als gevolg de breed gedragen stijging op de
  Europese beurzen bij hun opening uw tijd. Dit in tegenstelling tot uw reaktie om 11.47.
  MVG.,
  Bert

  1. Roelof says:

   Sorry Bert, maar ik weet wel beter. Het zijn achteraf berichtjes.

   1. SRC says:

    OK, Roelof, gelukkig maar “ieder zijn meug” 🙂
    MVG.,
    Bert

 28. Giuliano says:

  Nie meer OB op 30M

  1. Giuliano says:

   dus shorten? 🙂

 29. SRC says:

  Beste Maurice, Goedemiddag,
  Uw post om 11.48……de gebruikelijke seniore “p.-wake-up-call” 🙂
  MVG.,
  Bert

 30. SRC says:

  Tbv S&P500 volgers :
  “Technically, the S&P 500 index has reached a key resistance at 3,360 – the 200% Fibonacci extension. This level is also beneath its all-time high of 3,390 seen in mid-February this year. The index is trending up in a ‘ascending channel’ as plotted in the graph below, and its overall trend remains bullish”.
  [bron CS,Inc.-broker]
  NB. kan de bijbehorende TA-grafiek niet opladen hier wegens een “htlm” bestandstype.
  MVG.,
  Bert

 31. WP says:

  https://invst.ly/rrjn8
  Omdattie zo mooi is vooral de symmetrie , maar of je erveel mee kan? ☺️

 32. Gerrie says:

  Sectorrotatie van Tech naar Midcap in de VS zorgt voor prima scalps in NQ en RTY voor de liefhebbers.

  1. Roelof says:

   @ Bert:

   Van de Yahoo! Finance site: “Dow Jones futures surged as much as 300 points Tuesday on coronavirus vaccine news, while S&P 500 futures and Nasdaq futures were sharply mixed, after Russian President Vladimir Putin claimed that Russia has developed the first coronavirus vaccine”. Ik bedoel maar…………..je kunt er niet veel mee

   1. SRC says:

    Beste Roelof,
    Een eventuele marktcorrelatie tussen de VS en Sovjet Unie zou bij zo’n nieuws een uniek anti-competitief
    element zijn. Alhoewel DT net zo’n autocraat / feodaal heerser is als Poetin maar door het VS grondwettelijk
    politiek systeem wordt verhinderd, blijft m.i. de ontwikkeling van een volwaardig getest Covid-19 vaccin door
    een VS-onderneming van een veel meer NYSE marktbeweging – zoals onlangs o.a. bij Moderna Therapeutics / Massachusettss, Pfizer / NYC zich analoog ontvouwde – belang.
    MVG.,
    Bert

 33. Gerrie says:

  Het blijkt vandaag maar weer dat de 1 zn centjes met TA, en de ander met FA verdient. Amen.

  1. Roelof says:

   Als je op die nieuwsberichtjes wacht dan is de beweging al geweest.

  2. SRC says:

   Beste Gerrie, “was auch immer für Sie am besten funktioniert”
   Grüß,
   Bert

 34. SRC says:

  Tbv statistici:
  ‘Since Covid-19 bear market low on close March 23rd.’: DOW {up} 49,48%; S&P500 {up} 50,20%; Nasdaq {up} 59,87%.
  MVG.,
  Bert

 35. SRC says:

  “Traders talk”
  ‘Trump’s order banning business with WeChat and France’s data privacy watchdog CNIL preliminary investigation
  into Chinese-owned video-sharing app TikTok after it received a complaint shuffles the market’.
  MVG.,
  Bert

 36. Jurrian says:

  GJ verwijst in de middagupdate niet voor nix naar de daggrafiek: we hebben precies ons hoofd gestoten tegen de bovenkant van de wolk. De bovenkant (de MA 20) staat nu bij mij op 569,81.

 37. Rik says:

  Met een DAX die boven zijn uitbraakniveau noteert ( en dus waarschijnlijk die 13200 wilt testen)en voorlopig geen omkeersignalen in de Amerikaanse indices heb ik zo het vermoeden dat we morgen toch die 570,50( 61,8%fibo vd daling) gaan tegenkomen, ook al omdat de AEX mooi die 38,2 fibo daling (563,90) getitst heeft van de recente stijging. Die 570,50 ligt wel in de gap van 24 juli, so…Stel U voor : SPX op ATH, DAX op 13200 en AEX op 570,5 en dat allemaal op hetzelfde ogenblik… Het zou zomaar kunnen

 38. SRC says:

  Tbv the “Gold-TA- Diggers”:
  The price of gold is racing lower as longs exit below the $2000 level. Technically, the price has also fallen away from the 100 hour MA (there was a feeble, failed break higher yesterday that turned the beat around) and tumbled below the 200 hour moving average at $2007.41.
  The next stop was through the 38.2% retracement of the move up from the July 16 low at $1968.38 (was also near swing lows from August 4).That level will be eyed as close risk now. Stay below is more bearish. The $2000 level is another risk level as well.
  The break of the 38.2%, has left the 50% retracement at $1935.23 as the next key target. The low has reached $1938.88 so far, a few bucks above that level. There is some modest bounce being seen currently with the price back up at $1955 as I type.
  Taking a broader look at the daily chart, recall the 2011 all time high reached $1921.17. A move below that level would not be good for the buyers technically. Having said that it could also work as a support target too for dip buyers. Key level. Keep it in mind if the sellers continue to probe/liquidate the downside.
  [bron: CS, Inc.-broker]
  MVG.,
  Bert

 39. dennishoscan says:

  Hoi Bet,
  Steun en weerstand SPX?

  1. SRC says:

   Hi Dennis,
   Hanteer SPX 3360, de 200 % Fibo extension, als steun en de SPX 3390, de ATH van 1/2 febr., als weerstand.
   MVG.,
   Bert

 40. Geert-Jan Nikken says:

  Daar is 562.00…toch die GezelligHeid… tot morgen.
  GRS Geert-Jan

 41. SRC says:

  “It is all by the FED”…ook soms in negatieve zin : “The U.S. economy has lost momentum in recent weeks because of a resurgence of the coronavirus and that may call for more sustained fiscal support to cushion the blow, said senior U.S. central banker Thomas Barkin. “We thought the economy faced a pothole and stimulus put a plate over it so we could navigate,” M’n SPX 3320 btd dan ook uitgeklaard op steun 3360.
  Prettige avond verder.
  MVG.,
  Bert

Geef een reactie