AEX: Gevaarlijk Terrrein

De DD is zich zeer bewust van het gegeven dat de AEX zich momenteel in Gevaarlijk Terrein begeeft. Toch kiest zij ervoor om ook vandaag nog even vast te houden aan StelRegel 06a uit de Dikke Nikken.

Al enkele dagen zit de DD op het spoor van het patroon van achtereenvolgende hogere bodems en hogere toppen. Dit patroon is duidelijk zichtbaar vanaf de bodem van 9 juli. Nog steeds is dit patroon intact. Zie hier de opmerking over Stelregel 06a in de inleiding. Ook vandaag start de DD daarom weer met de opmerking dat de focus op de eerste steun ligt. Zolang deze niet doorbroken wordt, blijft de ondertoon optimistisch.

Uiteraard beseft de DD zich het belang van de zone 573. Deze wordt met name in de weekgrafiek duidelijk. Wat betreft dei 573 wordt nog een keertje verwezen naar Blik van de Nik van begin deze maand.  In onderstaande grafiek staan twee diagonale trendlijnen getrokken. De eerste is de oude vertrouwde lijn onder de bodems vanaf 9 juli. De twee lijn is een steilere versie onder de meer recentere bodems. Gegeven de constatering van het belang van de huidige zone voor de AEX wil de DD natuurlijk zo snel mogelijk de eerste verzwakkingen in het koersverloop detecteren. Vandaar deze tweede lijn.

Het is de oplettende lezer immers opgevallen dat bij het slaan van de slotgong van vorige week de MA20 en MA50 lijn nagenoeg gelijk staan. De AEX zal dus weer hoger moeten klimmen om deze twee lijnen niet te laten kruisen. Vraag is of dat vandaag echt gaat gebeuren.! De DD komt daarom tot het volgende lijstje van 7 aandachtspunten welke aanwijzingen vormen voor een verzwakking van opwaarts momentum voor de AEX:

1 neerwaartse kruising MA20 onder MA50, 2, neerwaartse doorbraak trendlijn vanaf 15 juli, 3 neerwaartse doorbraak trendlijn vanaf 9 juli, 4, het uitblijven van een nieuwe OB notering in RSI, 5 doorbraak horizontale steun RSI, 6 nieuwe OS notering RSI, 7 het uitblijven van een volgende hogere top in de AEX. Wat als de AEX gaat verzwakken? Wat als de AEX onder de trendlijn vanaf 9 juli zakt? In dat geval draait de DD haar blik naar een nieuwe test van 564.50.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 22 juli 2019 30 MinutenGrafiek

In de daggrafiek is sinds het aantikken van de MA200 lijn een duidelijk patroon van hogere toppen en hogere bodems zichtbaar. Daarnaast staat in de daggrafiek een omgekeerd hoofd schouder patroon ingetekend. Deze kent een richtpunt op 583.50. Wel blijft de RSI nog even achter. Dit achterblijven vormt een duidelijk aandachtspunt voor de komende sessies.

Let op! Pas onder 564.50 vervalt in de daggrafiek  het beschreven positieve beeld.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 22 juli 2019 DagGrafiek

In de weekgrafiek staan drie halve cirkels ingetekend. Met het intekenen van deze cirkels wordt een omgekeerd hoofd-schouder patroon in deze grafiek duidelijk zichtbaar. De neklijn van het patroon staat getrokken op 573. Zoals bekend dient de AEX de neklijn van het patroon te overwinnen om het patroon te activeren.

Omdat de DD op het standpunt staat van reageren en niet anticiperen wordt de berekening van het richtpunt van het koerspatroon uitgesteld totdat de neklijn ook daadwerkelijk is overwonnen. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 22 juli 2019 WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX 30 MinutenGrafiek

De eerste uren van de nieuwe handelsweek zitten erop en de AEX noteert nog steeds 573! In navolging van de DD van vanochtend is het patroon van hogere bodems nog intact alleen moet langzaam maar zeker de aandacht worden verlegd naar het vraagstuk of ook weer een nieuwe hogere top gaat volgen. Het verloop van de RSI geeft daar vooralsnog geen aanleiding toe omdat de indicator niet in de buurt kan komen van de OB lijn (zie benoemde aandachtspunten).

Daarnaast is de MA20 inmiddels onder de MA50 beland. (zie benoemde aandachtspunten). Het uitblijven van een volgende hogere top is een teken van zwakte. (zie benoemde aandachtspunten).

De AEX heeft en behoudt het voordeel van de twijfel zolang de twee ingetekende oplopende trendlijnen niet neerwaarts zijn doorbroken. Een breuk van de steile eerste trendlijn later in de sessie mag echter niet geheel als verrassing komen. (zie chat).

 

12 reacties op “AEX: Gevaarlijk Terrrein”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  Eerste half uur staat weer in het teken van een gevecht met 573.00…steilere trendlijn nu op 571.50…langzaam maar zeker begin ik toch rekening te houden dat deze lijn in ieder geval gaat breken…opleving van 571 afgelopen vrijdag…(zie chat vrijdagmiddag)…lijkt vast te lopen in een lagere top…wordt dit een H&S…of zie ik die dingen nu overal…???
  GRS Geert-Jan

 2. VeiligeVictor says:

  Het kan de hitte nog niet zijn…Die shs past ook wel bij de 564,5..

 3. Roelof says:

  Ja, het is bijna te mooi hoe dat past….

 4. Turbo says:

  Ik houd het nog even op 576!

 5. WP says:

  https://invst.ly/bd67-
  Die steile trendlijn komt mooi overeen met de dagtrendlijn vanaf 435, zolang daarboven gewoon tergend langzaam omhoog.
  Fisher positief, EMA 10 onder koers, volgens deze dagkaart gewoon hoger tot ± 577 en misschien dan ook wel ± 584?

  1. Turbo says:

   Eens WP maar bij 576 kies ik eieren voor m’n geld. 576 = 100% Fibo en daar verwacht ik wel even weerstand.

   1. maurice says:

    Ik ben eruit !!

    1. Turbo says:

     Same here… kan nog door tot 577 (en ja voor zelfde geldt nog hoger) maar ben tevreden.

 6. Geert-Jan Nikken says:

  In verband met andere verplichtingen buiten kantoor…ben ik vanmiddag niet meer op het forum…tot morgenochtend…succes.
  GRS Geert-Jan

 7. josk says:

  Prettige dag verder Geert-Jan en ik hoop dat het prettige verplichtingen zijn.
  Moedig voorwaerts,groet josk

 8. string says:

  AEX/CFD 30′-grafiek…
  Je weet het nooit zeker maar…ik denk dat de high voor vandaag en mogelijk langer…gezet is met de candle van 20:00 uur/576.72…
  RSI niet OB en MACD-histogram krimpt…dus het lijkt wel of het weer wat kan zakken…richting onderkant kanaal…

  Mooie avond…

 9. string says:

  Toch nog omhoog…RSI OB en koerstop bij afsluiten om 22:30 uur…577.62…

  tot morgen…

Laat een reactie achter