AEX: GekkigHeid

“Nou…eigenlijk zit ik naar 562.00 te kijken.” Aldus de chat gisteren in de namiddag.

In de DD van dinsdag kreeg de AEX twee opdrachten mee: verklein de afstand tot de wolk en zorg voor het convergeren van de lijnen van de wolk. Een blik op onderstaande grafiek leert dat de eerste opdracht prima is gelukt, maar dat aan de tweede opdracht slechts mondjesmaat gehoor is gegeven. Toch zet de DD van vandaag opnieuw in op het convergeren van de lijnen. Deze verwachting is gebaseerd op de stap van de AEX gisteren in de namiddag. Op deze ontwikkeling is ook de hiervoor reeds aangehaalde quote uit de chat van dinsdag-namiddag gebaseerd.

Onder het motto van Mind de Gap heeft de AEX gisteren netjes het openingshiaat, welke bij de start van de sessie ontstond, weten te sluiten. Zoals bekend wordt de AEX altijd in samenhang met de RSI bekeken. In de sluitingsstap van de index wist deze indicator boven haar onderste signaallijn te blijven. Het bekende Nie OS Nie. Veelal is dit een belangrijk gegeven. Zo ook gisteren. In de laatste uren wist de AEX alweer op te klimmen tot aan de wolk en de verwachting luidt dat de ingezette beweging vanochtend een vervolg krijgt. Dit impliceert dat de AEX het gebied van de wolk kan induiken.

Let wel, net als gisteren wordt het gebied van de wolk als eerste weerstand bestempeld. Nadat dinsdag de onderkant van de wolk netjes als weerstand fungeerde wordt voor vandaag rekening gehouden met een eerste dynamische weerstand op de bovenkant van de wolk. Naast deze bovenste dynamische lijn staan echter ook twee horizontale lijnen ingetekend. Zoals valt af te lezen staan deze getrokken op 557.75 en de reeds eerder genoemde “vijf-ja daar is ie weer- tweeënzestig”. Het benoemen van deze twee niveaus impliceert natuurlijk een AEX > wolk. Zie hier de titel van vandaag. Dat neemt niet weg dat bij de start van vandaag in eerste instantie gelet moet worden op de bovenkant wolk.

Daarnaast natuurlijk een opmerking over de RSI. De hogere koersen dinsdag in de namiddag en de ingecalculeerde hogere start van vandaag vloeit, zoals gesteld, voort uit de Nie OS Nie. Wordt deze vandaag gevolgd door een Nie OB Nie? Het vanochtend/vandaag uitblijven van een bevestiging vanuit de indicator zou een belangrijk signaal afgeven dat de hogere koersen onveranderd gezien moeten worden als reactief. Meer hiervover in de middag-update.

In de daggrafiek speelt uiteraard onveranderd het verhaal van de Wig. Zie ook middag-update dinsdag. De koersbar van dinsdag in de daggrafiek kan omschreven worden als doji. Dit duidt op twijfel. Hogere koersen moeten in deze grafiek gezien worden als niets meer en niets minder dan het opnieuw opzoeken van de wolk. Zoals gisteren in de DD beschreven kleurt de wolk in de daggrafiek inmiddels ook rood. Al met al reden om, ondanks de verwachting van een verder herstel, toch vast te blijven houden aan de negatieve ondertoon voor het wat langere beeld.

We houden contact. Tot zo!

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 2 september 2020 30 MinutenGrafiek

Middag Update AEX

Inderdaad: GekkigHeid!

Het vinkje op Heintje Davids 562.00 is gezet. Ruimschoots! De RSI is zelfs een flirt aangegaan met de OB zone. Ondanks deze notering spreekt de DD toch de verwachting uit dat niveaus (ruim) onder 562.00 op korte termijn weer in het scherm staan. Waarom?

Vandaag is uiteraard opnieuw een hiaat gevormd. Zoals bekend hebben deze omissies een aantrekkingskracht. De verwachting luidt dat dit voor de nieuwe gap van vandaag in de komende sessies ook gaat gelden. Een andere reden ligt in de ontwikkeling van de daggrafiek.

Zoals vanochtend in de DD besproken mag de huidige opleving vanuit de daggrafiek bezien worden als het testen van de (rode) wolk. De bovenkant van de wolk in de daggrafiek vormt tot nu toe weerstand.

Wel een kleine kanttekening. Zoals verwacht zijn de lijnen van de wolk in de onderstaande kleine grafiek aan het convergeren. In de komende uren kan best eens blijken dat kort boven lang kruist. Maar dan nog mag rekening worden gehouden met het verkleinen van de afstand tussen AEX en wolk. Dit impliceert ook lagere koersen.

57 reacties op “AEX: GekkigHeid”

 1. Pieter says:

  Goedemorgen en dank voor de update GJN

  ik vermoed dat de DAX er niet lang over gaat doen om weer richting 12900 te gaan.
  (mogelijk eerst schijnbeweging naar het noorden)

  Succes!

 2. Tarbh says:

  De Eurostoxx50 lijkt in een contracterende driehoeksformatie te handelen. Het 5de been (e) ontbreekt nog alvorens een nieuwe 5-golf daling zou moeten volgen. Stop voor een positie is 3373.

 3. August says:

  Eens Tarbh. Zelfde in AEX. Als structuur houd, begint daling morgen of overmorgen. Stoelriemen vast….

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Als toevoeging op DD…op 560.25 derde fibo…dus op zoek naar WaterLoo tussen 560.25 en 562.00.
  GRS Geert-Jan

  1. Giuliano says:

   Waarde Geert-Jan,
   Met WaterLoo bedoel je waarschijnlijk dat dan gaat terug zakken?

 5. Noorderling says:

  Goedemorgen,
  Column nog maar anderhalf uur oud en eerste koersdoel alweer gehaald. Mijn complimenten 👌

 6. Roelof says:

  Weer netjes gezien, Nikken. Top!

  Vooralsnog nie OB nie in de 30 minuten.

 7. Noorderling says:

  09.30 uur, rsi tegen OB lijn, index boven de wolk, nu even paar puntjes afkoelen lijkt me

 8. Roelof says:

  Op de dag ligt er dalende trendlijn(en) weerstand tussen 564/565 (zwart lijntje) en 570/571 (rode lijn).

 9. ed says:

  @ roelof, als we deze bull candle komende uren vast weten te houden is er al weer sprake van een trendommekeer in de uurgrafiek. draaien en keren was het rond het niveau van 555, op dag en week basis verloopt de aex eigenlijk zijkant in de range 570-575/550-545. het is daar wachten op een uitbraak

  1. Roelof says:

   Ja, goed beschouwd gaan we reeds 3 maanden zijwaarts. Die 570-575 heeft al meerdere keren een top gemarkeerd. Daar ligt de 78,6% Fibonacci retracement van de hele corona daling.

 10. paul says:

  zoals gister opgemerkt, zolang tech niet daalt (ASML 20 euro hoger in 2 dagen) zie ik geen dalingen van betekenis. Ik zie wel heel veel euforie in de NDQ die a la Japie en de bonenstaak, tot de hemel wil klimmen (ver weg van MA 20 en 200)..

  1. ed says:

   het is wachten op een vrije val in de nasdaq, alleen moet je er niet op anticiperen zoals een aantal goeroes op andere internet sites wel doen. dat is dus dom. gewoon wachten op de trigger, meegaan in de trend om hoog op dit moment vind ik qua risk reward ook niet verantwoord, aan de andere kant kunnen we nog wel een stukje stijgen, tot bijv de dow ook dubbele top heeft. bitcoin en shanghai index zijn mooie voorbeelden hoe een grote sell off eruit ziet als de bomen daar werkelijk in de hemel zijn gegroeid

  2. Roelof says:

   Slechts 32% boven de (rode) 200MA. Natuurlijk stopt die NDX trein straks eens een keer. Maar vooralsnog is er niets wat op een trendomkeer wijst. De index beweegt mooi boven de 10EMA. Zolang het daarboven blijft is het gewoon bullish. Kijk ook eens naar de RSI. Ik zie geen divergentie.

   1. ed says:

    in de dag chart vasn de nasdag zie ik geen div , maar in de week chart van de nasdag zit wel enige divergentie .

    1. Roelof says:

     Ja, natuurlijk is er onder de motorkap wel het e.e.a. aan de hand.

     Hieronder een waarschuwing van Market Wizard Mark Minervini:
     “Fewer and fewer stocks are supporting the Nasdaq rally as it moves into new high ground. The % of Nasdaq stocks above their own 50-day moving average has been diverging as it did before market pullbacks in Feb-2019 and Mar-2020. This suggests you should sell into a melt up” .

 11. ed says:

  zie hoe de divergentie weer zijn werk doet

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Eens kijken wat er rond 564.00 gaat gebeuren….RSI immers nog niet OB…belangrijk momentje hier.
  GRS Geert-Jan

  1. Piet Flintstone says:

   Aha GJ, je kijkt nu al naar 564 i.p.v. 562….?? het schuift wel lekker op zo…..Maar hoe dan ook, verrassend sterke beurs vandaag!

   1. Noorderling says:

    @Piet,
    Als ik mij niet vergis dan heeft GJ gisteren toen we 552 stonden aangegeven dat hij naar 562 zat te kijken. Binnen 8 handelsuren staan we daar. Zoals vanochtend reeds vermeld, ik vind het een compliment waard. Met de snelheid waarmee het gaat maakt voor mij 562 of 564 niet uit, het gaat om richting (10 punten vanaf 552 gerekend) en om RSI. We zitten nu rond de OB zone en wachten op wat de markt wil, doorduwen of corrigeren. Ik ben zelf in ieder geval vanochtend op 561 short gegaan. Duwt de markt door (OB) dan stap ik uit, bij correctie dan richting 555 en daar winst pakken. We zullen zien wat het ons brengt. Ben benieuwd in welke richting de markt gaat bewegen in jouw beleving

    1. Piet Flintstone says:

     Beste Noorderling, ik heb geen beleving…….ik neem slechts waar…….Overigens, mijn opmerking was geen verwijt aan GJ, allerminst, maar meer dat elk genoemd getal ook zo weer een ander getal kan worden zonder de grote lijn geweld aan te doen…..

     1. Noorderling says:

      Ben het met u eens, het gaat om waarneming, de markt heeft altijd gelijk ongeacht wat u of ik ervan vinden.
      Ik doelde slechts op het feit dat ik benieuwd ben naar uw visie omtrent de richting op korte termijn. Immers zoals u zegt, het gaat om richting en leidende RSI, niet zozeer om exacte getallen. Zelf zit altijd kort in de markt en kijk dus naar grafieken die leidend zijn voor de komende 1 tot 3 dagen.

 13. detita444 says:

  Miniem O.B. geweest bij mij.

 14. paul says:

  ik vind de dag grafiek AEX zich erg bullish ontwikkelen. Op de tweedaagse is zelfs een bull 180, complete omkeerbar waarneembaar. We zouden ook zomaar, gister (pas) de cyclusbodem gezet kunnen hebben. Maar dat strookt niet erg met het feit dat we niet tot nauwelijks OS waren. Als we vandaag (ver) boven 560 sluiten zie ik geen heil meer in shorts op termijn van tenminste een week (of twee). We draaien dan eenvoudig, naar neutraal tot long. Week noch maand geven ook maar enige indicatie van short integendeel.

 15. ellydewaard8 says:

  Cyclusbodem zou wel overeen komen met de telling van Circumspectio.

 16. Geert-Jan Nikken says:

  GekkigHeid.. AEX=562…met knipoog naar Middag-Update

  https://youtu.be/EnsqTHV8kuc

  GRS Geert-Jan

  1. paul says:

   ik ben gek op gekkigheid. Vraag is wel hoe nu verder. Bij slot rond of onder 560 kan (short> dus KD 544>530) het nog daarboven zie ik dat voor de komende 1-2 weken in elk geval, niet zitten. De groene bar in de daggrafiek is te groot en te groen na drie rode en verder geven week en maand nul indicatie op top vorming integendeel..

   1. detita444 says:

    Verwacht altijd het onverwachte. 😉

    1. paul says:

     het is nog geen 17,35u..

     1. detita444 says:

      Het kan ook na 17.35 down ;-).

 17. updown58 says:

  Middag update spot on, waarde GJN. Bedankt

 18. SRC says:

  Nog meer “plezante gekkigheid”…SPX 61.8 % fibo extentie op 3575.
  MVG.,
  Bert

 19. Noorderling says:

  Ik ben ff uitgestapt op 559,00 fti, ff opletten hier

  1. detita444 says:

   Me too.

 20. ed says:

  @ noordeling dat heb je goed getimed, ik voorzie hier steun en denkt dat we dan weer omhoog kunnen kijken,

 21. paul says:

  ik post hier even de tweedaagse AEX, idealiter ( voor shorts) kwam ie niet verder dan de helft van de rode zeg tot 557-558. ’t wordt nu afwachten wat de index voor ons in petto heeft. “zware “shorts zou ik zeker afbouwen..

 22. Geert-Jan Nikken says:

  Dat verhaal dat de AEX naar de wolk zou gaan…klopt vrij aardig…nu maar hopen dat 562 Heintje geen weerstand wordt…ohohoh.
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Vanwaar dat hopen dat het geen weerstand wordt?

  2. Noorderling says:

   Dank voor de update grafiek. Ik ben ook benieuwd, het lijkt erop dat de RSI in de 30min een setup aan het creëren is

  3. paul says:

   heb liever dat 562 weerstand wordt.. dan steun..

   1. detita444 says:

    Steun kan het op dit moment moeilijk worden.

 23. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Fred,
  Omdat dit mijn daggrafiek is…eigenlijk..zoals vanochtend in de DD al aangehaald…met de wolk.
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   OK, bedankt G-J.

 24. Geert-Jan Nikken says:

  Mind de Gap…tot morgen…sowieso…GekkigHeid/Gezeliigheid.
  GRS Geert-jan

 25. Trader Rash says:

  Mooie handelsdag dank je GJN!

 26. SRC says:

  Voila, de winstafromingen van o.a. Apple & Tesla is grotendeels voorbij en kan de SPX zich ‘unchartered
  territorial” bewegen naar de 61.8% fibo extensie op 3575.
  MVG.,
  Bert

  1. miked says:

   vinkje

 27. SRC says:

  SPX anticipeert al op de verkiezing’s overwinning van DT nà z’n “geniale” tweet …”Joe Biden wordt Joe Hiden” 🙂

 28. detita444 says:

  Beste Bert, verwacht jij dat den Donald het nog gaat redden 3 nov.?

  1. SRC says:

   Amice, uit ‘polls’ blijkt dat DT inloopt op Biden zolang hij zich ophoudt in zijn bunker. Gisteren ging DT naar
   brandhaard Kenosha als eerste ipv Biden. Immers KenosHa ligt in de staat Wisconsin met een Democraat
   als Gouvernor. Bovendien wil Biden geen gebruikelijk TV debatten met DT. Komt daarbij nog een akkoord
   fase 4 stimulus pakket + implementatie VS_China trade deal 1 + een BNP/Q3 met 20% + jobs + FED blijft
   de rond 2% inflatie beleid beheersen met daardoor geen rate hike, dan……
   MVG.,
   Bert

   1. detita444 says:

    Dank je Bert.

 29. pwarre says:

  Ik vind de berichten van onze Bert langzamerhand stuitend worden. Dacht in mijn onschuld dat het over technische analyse ging (TA).
  Helaas zie ik alleen maar de afkortingen DT langskomen . Enige dagen geleden schreef Bert dat de kritisch houding van de Nederlanders hem ontgaan was . Als je nu al een tweet van DT als “geniaal”gaat bestempelen dan ben je echt heel ver van het pad.
  Kan deze man niet in de ban gedaan worden???????

  1. SRC says:

   @Pwarre. Zie m’n TA/SPX post om 16.07. Bovendien heb ik gesteld -zie m’n post 28/8 om 19.01 – ook te
   reageren op reacties van anderen en dat zeker van Fred/Detita 444. Qua “in de ban doen” gelieve zich te
   wenden tot G-J., de enige bevoegde in dit verband.

  2. SRC says:

   @Pwarra, overigens het woord “geniaal” heeft betrekking op ‘nationwide’ positieve reaktie op de door
   Trump vindingrijke woord combinatie : “Biden versus Hiden” aangezien Biden zich al wekenlang verschanst
   in zijn woning. Dus uw conclusie in deze is volkomen ongegrond.
   MVG.,
   Bert

  3. detita444 says:

   pwarre, is dit nu weer nodig? Ik heb van jou ook nog nooit een TA bijdrage gezien. Verder reageert Bert alleen maar op een vraag van mij. Dus….., doe niet zo onverdraagbaar.

   1. detita444 says:

    Sorry, moet uiteraard zijn “onverdraagzaam”.

 30. SRC says:

  @Pwarre…..LET OP….. SCHRIK NIET…..weer een TA-REACTIE…….S&P500 [cashmarket] sluit op 3580 boven de 61.8% fibo extensie van 3575.

Geef een reactie