AEX: Fout = Goed

De AEX zat gisteren vrij nauwkeurig gevangen tussen de benoemde eerste steunzone en de benoemde eerste weerstandzone. Verwacht wordt dat de twee zones vandaag wederom een rol spelen. Daarom start de DD met het opnieuw vermelden van de afgegeven niveaus: Eerste steun 551.50/549. Eerste weerstand 554.75/557.

“De vanochtend (=lees, donderdag) benoemde mogelijkheid tot aan 557 wordt herhaald. Let wel, vooralsnog wordt een beweging naar 557 wel gezien als reactief. Immers, wolk is rood. Zoals vanochtend al vermeld is de koersontwikkeling rond 557 sowieso van belang omdat sommigen de lijn op dit niveau zullen gaan bestempelen als neklijn van een H&S patroon.” Aldus de middag-update van gisteren. Ondanks een goede poging kort na donderdaglunch is het de AEX nog niet gelukt om 557 aan te tikken. Als gevolg van het mislukken staat vanaf vandaag een tweede cirkel ingetekend. De reden waarom de quote wordt aangehaald en dus de neergelegde gedachte wordt herhaald, ligt in het feit dat de RSI gisteren inderdaad niet tot onder haar OS-lijn is gedoken. Zoals in de quote aangegeven wordt een vervolgstap naar 557 vooralsnog wel met enige terughoudendheid bekeken. De uitgangspunten voor nu zijn namelijk: AEX < wolk, wolk rood, lijnen dalend, patroon van lagere toppen en lagere bodems in AEX sinds de top van  midden augustus.

Let wel, blijkt de neergelegde gedachte te kloppen dan impliceert dit dat de status AEX < wolk verandert naar AEX = wolk. Tevens wordt de verwachting uitgesproken dat vandaag hoogstwaarschijnlijk in het teken zal staan van convergerende lijnen van de wolk. De scherpe randjes van de beweging sinds 12 augustus zullen dus hoogstwaarschijnlijk afnemen.

Het belangrijkste gevecht ligt echter rond 557. Anders verwoord, bij iedere beweging tot aan dit niveau dient toch een vinger aan de pols gehouden te worden. Waarom? Omdat velen, zoals in de quote al aangehaald, rond dit niveau waarschijnlijk gaan roepen: H&S patroon! Daarom nu alvast de opmerking dat de beste koerspatronen de mislukte koerspatronen zijn.

Het is al enige tijd geleden dat we naar de daggrafiek hebben gekeken. Het stappenproces op dagbasis verloopt vooralsnog echter zoals verwacht mag worden. Op de laatste dag van deze week daarom weer een keer een blik op deze grafiek.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 21 augustus 2020 30 MinutenGrafiek

De rode draad voor de daggrafiek is al enkele weken het verhaal van de neerwaarts doorbroken wig-formatie. In de achterliggende dagen is het convergeren van de lijnen van de wolk verder gevorderd en heeft inmiddels geresulteerd in een draai van de kleur van de wolk van groen naar rood. Zie ook dat de RSI wederom een lagere top heeft gevormd en dat de indicator zich langzaam maar zeker nestelt in de onderste helft van haar bewegingsruimte. Alle reden dus om nog even op het pad te blijven zitten van de wig-formatie.

De koersbar van gisteren is een nagenoeg perfecte doji-formatie. Dit duidt het gegeven dat na de lagere opening per saldo geen enkele verdere verkoopdruk is ontstaan. Immers, een doji kenmerkt zich door een gelijke openings- en slotkoers. Deze koersformatie ligt mede ten grondslag aan de hierboven aangehaalde verwachting dat de pijlen nog steeds richting 557 kunnen. Zie echter dat de wolk in de daaggrafiek momenteel hoger ligt dan de aangehaalde 557.  Het hoeft in de komende sessies dus niet slechts bij 557 te blijven.

Voor de volledigheid en de service de afsluitende opmerking dat vandaag expiratie is. Tot zo in de chat!

AEX DagGrafiek

Middag-Update AEX

Steun 551.50/549: Vink.

Nie OS Nie: Vink.

Weerstand 554.75/557: Vink.

AEX = Wolk: Vink.

Convergeren Lijnen: Vink.

557 mogelijk: Vink.

Weekend: Vink.

Lekker Kort: Vink.

Gezellig: Vink!

93 reacties op “AEX: Fout = Goed”

 1. Rik says:

  Goedemorgen. Tnx Geert-Jan voor deze uitgebreide ochtendupdate

 2. Rik says:

  De eerste shorters in GLPG lijken aangekomen te zijn

 3. Paul27 says:

  Goedemorgen. Bedank Geert-Jan!

 4. vega10t says:

  Morgen allen, dank GJ! Succes op de laatste handelsdag van de week.

 5. paul says:

  Wat een lang verhaal Geert-Jan. “ik heb weinig tijd dus schrijf ik je een lange brief”zei mijn leraar Nederlands. Je weet het ook net echt he? Ik lees niks meer over je KD 573 en na dat uitstapje naar 575 verdween ook KD 528 plotsklaps. Ik zie die laatste nog wel komen om vele redenen. We tellen nu dag 14 dag in de dagcyclus en daar staat de top nu toch wel. AEX verzwakt wat meer dan z’n omgeving zoals DAX en alles op WS. Komt door Galagapos en Adyen. Maar ook op WS begint de overtuiging wat te tanen al staan we ATH waarschijnlijk juist daarom. Fundamenteel zie ik rijen beren. Covid en tweede golf, Trump die t niet wordt en dat gaat de markt inprijzen, september en okt naderen, veel te veel euforie in tech enzo. Tesla heeft beurswaarde van miljoen per auto las ik. Krijg er Worldonline gevoel bij. Iemand de som voor Apple gemaakt? Vnadaag door optie expi rare sprongen, volgende week 530?

  1. detita444 says:

   Waarde Paul, het grappige is dat iedereen momenteel vergeten lijkt te zijn dat er waarschijnlijk nog een no-deal brexit te wachten staat. Kortom het wordt waarschijnlijk een heel apart 4e kwartaal dit jaar, waar n.m.m. vooral de banken niet vol verlangen naar uit kijken.

  2. Bernard says:

   Hoi Paul, aangezien jij het duidelijk allemaal weet graag jou technische ondersteuning dan? Waar kan ik jou site vinden? Ook allemaal gratis? Hopelijk ben je wel voor Ajax in plaats van dat foute Feyenoord van die heer die het toch allemaal niet goed ziet 🙂

   1. paul says:

    Beste Bernhard: ik ben groot fan van Ahrens https://www.cyclustrader.nl/marktcommentaar-trading-vlog-7-augustus-2020/ en uiteraard van GJN. “s morgens kijk ik even op Godmode https://www.godmode-trader.de/analyse/dax-tagesausblick-konter-der-kaeufer-zum-wochenschluss,8644694 en ik lees dagelijks marketwatch https://www.marketwatch.com/story/european-stocks-rise-shrugging-off-weak-pmi-data-11597999446?mod=home-page hoewel dat echte windvanen zijn, gaat het goed dan zijn de verhalen bullsih en gaat het slecht dan zijn ze bearish. Zonder pro real time software day en position traden vergeten is mijn raad, zelf ook door schade en schande geleerd bij veel brokers bij duurdere pakketten of zelfs gewoon gratis https://www.prorealtime.com/nl/

   2. paul says:

    overigens zijn er drie voetbal analfabeten in Nederland en ik ben er één van, bij EK en WK kijk ik wel op de schema’s dan is de golfbaan zo heerlijk leeg

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Zo…Paul is het ook weer even kwijt…als het maar oplucht…Gezellig!
  GRS Geer-Jan

 7. wh.giesen says:

  Paul, een vreemde manier van interpreteren maar ik lees de DD compleet anders. Zolang de zone 549/551 stand houdt moeten we er rekening mee houden dat we die 557 vandaag kunnen zien en afhankelijk van wat daar gebeurt(lees elders= usa) moeten we ook rekening houden met een hertest van de lijnen in de daggrafiek omtrent zone 561/564 volgende week.

  mvg

  1. paul says:

   Je onderstreept precies mijn stelling. Raar toch dat iedereen zo’n lang verhaal anders interpreteert? Als ik ‘m taalkundig samenvat staat er niet veel meer dan: “30 minuten grafiek, let op niveau 557” (en misschien iets hoger- ik denk dan aan 562-565 of zo maar dat staat er niet) en: “Dag grafiek wijst steeds nadrukkelijker zuid”, lees 528-530. Vandaag sla ik over, weet nooit waar de handel expiratie wil, kan 550 maar ook 555 of zelfs 560 zijn..

 8. Roelof says:

  Ach ja, het is natuurlijk ook wel wat een frustrerende markt. Maar volgens mij ziet Geert-Jan KD 528/529 ook nog steeds komen, immers…. quote…. “Alle reden dus om nog even op het pad te blijven zitten van de wig-formatie”. ….unquote

 9. Geert-Jan Nikken says:

  …ik heb inderdaad al die maanden…nooit zo geloofd in…Op naar 600!….
  GRS Geert-Jan

 10. ed says:

  jongens en meisjes ,

  een dalende trend gaat in golf bewegingen , dat weten we toch allemaal dus op korte term kan het best naar 557-560, gaan terwijl we op lange termijn onderweg zijn naar 530. Binnen het dalende trendkanaal is immers ruimte tot aan pakweg 560

  1. detita444 says:

   530 op de lange termijn??? Jij bent toch wel een ras optimist Ed! 😉

   1. ed says:

    hoe denkt u dan dat de aex zich de komende dagen/ weken gaat bewegen? welke korte termijn en langere termijn koersdoelen heeft u voor ogen? misschien kunt u even een grafiekje posten, dat zegt vaak meer dan een heel verhaal..ik ben wel nieuwsgierig

    1. detita444 says:

     Zolang u mijn LT vertaalt in de komende dagen/ weken, lijkt me dat een nutteloos gebeuren.

 11. ed says:

  het wordt een ander verhaal als we de 560 overtuigend noordwaarts uitnemen en de rsi ook bullish van karakter wordt

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Toch wel apart….in twee posts schrijft Paul…

  GJ heeft KD 573…
  GJ geeft niet aan waar het heen kan als we weer boven 557 stijgen.

  Lijkt mij gevalletje…gewoon lezen…zo…nu wel genoeg aandacht gegeven…

  GRS Geert-Jan

 13. ed says:

  in ieder geval hebben we thans een behoorlijke steun candle ( pinbar)

  1. Tarbh says:

   Als je een trendkanaal trekt, dan weet je waarom.

   1. Rik says:

    Ik begrijp dus ook niet waarom sommigen over een dalend trendkanaal spreken

 14. Roelof says:

  Het lijkt mij dat het aandeel ADYEN eindelijk een top heeft gezet. Mogelijk koersdoel ca. 1190/1200 (38.2% Fibonacci)

  1. Rik says:

   Het heeft nog lang geduurd tot de aandeelhouders/stichters met cashen begonnen zijn. Waartoe een crisis leiden kan…😉

 15. wh.giesen says:

  Waarde GJ, we zien helaas al een lange tijd geen DD meer over de eur/dollar van Gokhan, is daar een specifieke reden voor?
  Lees: ik zou graag wel weer eens een update zien van alle 3 de valutaparen van zijn hand.

  mvg

 16. vega10t says:

  Kleine update over $ZM zoals gister besproken. Steun nu op prijs van gisteren met doel nog steeds $300.

  1. Rik says:

   Oscar C bekeken, Vega ?

   1. vega10t says:

    Hoi Rik. Wie is Oscar C?

    1. Rik says:

     Oscar Carboni. Altijd de moeite om hem te bekijken. Je moet ook eens naar dat bord kijken met de koersdoelen. Staat er al maanden
     Heeft het vandaag ook over Zoom.

     https://www.youtube.com/watch?v=4un3QWC4wcA&t=363s

     1. vega10t says:

      Ah ok. Nee ken hem niet maar ga zeker kijken, thx. ZM is meer een earnings play waarmee ik inspeel op een IV stijging in premium. ZM is immers een Corona aandeel bij uitstek geweest.

 17. vega10t says:

  Kleine update over $FSLY zoals gister besproken. $87 Zou voor mij nu als steun dienen.

 18. Gerrie says:

  Ik heb een abo bij heer Oscar Carboni, en heel vaak spot on met zn intraday posities in vnl. indices en goud/olie. Vandaag alweer 12 punten met de ES gepakt.

 19. dennishoscan says:

  Vind niets verkeerd wat Paul schrijft..is wat kritisch omdat de beurs nooit goed te voorspellen is.
  Ik lees net als ieder graag deze site en waardeer of course de bijdrage van Geert-Jan en ieder hier op deze forum.
  Ben niet zo technisch aangelegd als de meesten hier maar beleg al vele jaren.
  Ik zit nu behoorlijk scheef omdat ik ook de visie had nog een keer de 569 op de borden zouden zien.

 20. Piet Flintstone says:

  Er wordt weer wat afgevinkt hier vandaag…..(lol)….als het maar geen blinde vinken blijken te zijn….

  1. dennishoscan says:

   Iemand idee expr 550 of 555? of?

 21. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Piet,
  …nog een vinkje dan maar….551.50….lekker.kort…
  GRS Geert-Jan

 22. detita444 says:

  Voor Ed.
  Ja er zitten ook wat grafiekjes bij. En nee het is niet voor de daghandel.

  https://businessam.be/nieuwe-records-op-aandelenbeurzen-bewijzen-dat-de-echte-economie-wel-degelijk-in-het-slob-zit/

  1. paul says:

   bij mij werkt linkje niet

  2. ed says:

   linkje werkt niet, helaas

 23. detita444 says:

  Sorry, maar kijk dan even gewoon op Business AM daar vind je het zo.

 24. ed says:

  ik denk dat we wel eens door kunnen zakken zo meteen, ziet er niet goed uit.

  1. Geert-Jan Nikken says:

   …idealiter 549 even aantikken.
   GRS Geert-jan

  2. Giuliano says:

   he nog niet, juist FF overgestapt naar Calls 😀

   1. detita444 says:

    En je had ons nog zelf attent gemaakt op die SHS meen ik….

 25. paul says:

  @dennishoscan ik vermoed dat de handel m wel boven 550 houdt en nog wat hoger (range 552-554) zou me evenmin verbazen. Voor volgende week ben ik neutraal tot licht bearish test van 444 en wat dieper (530) zou zomaar kunnen. Dag Cyclus moet ergens z’n bodem gaan zetten, nu 15 vertoont geen sterk bullish karakter meer met hoogstwaarschijnlijk top (al) op dag 8. Op expiratie dagen doe ik weinig, volkomen onberekenbaar. @ GJN: Lezen doe je oprecht voortreffelijk (!)

  1. Roelof says:

   DAX 12.800 – kan er zomaar ééntje worden uit de categorie: hoe vaker je klopt, hoe groter de kans dat de deur open gaat

 26. paul says:

  544…

 27. Bernard says:

  Die AEX is zo makkelijk door de boys heen en weer te spelen, bijna niet te begrijpen 🙂
  Ware kunstenaars zijn het.

 28. ed says:

  gele banden is steeds weerstand zone in dit trend kanaal

 29. Geert-Jan Nikken says:

  Hebbes…549…tot maandag.
  GRS Geert-Jan

 30. Roelof says:

  554,75 – 550,5 = 546,25

 31. ed says:

  T wordt nog een mooi ritje zo op de vrijdag middag ,

 32. ed says:

  mooie handel vandaag 7 punten in de pocket

 33. Roelof says:

  Zone 543/544 – 546 zou zware steun moeten zijn. Een bounce vanaf daar is goed mogelijk.

  1. ed says:

   eens roelof, we liggen strak onderop het trendkanaal , misschien komt er nog een emotionele uitschieter naar beneden maar die laatste paar punten mag naar een ander.

  2. ed says:

   @ roelof , maak jij ook gebruik van het platform tradingview?

   1. Roelof says:

    Nee. Zou ik dat wel moeten doen, ed?

    1. ed says:

     dat weet ik niet, ik heb een gratis account en wat aan het testen, binnen onze groep horen wij lovende geluiden over mensen die de meest hoogstaande algoritmes in elkaar knutselen en deze gewoon onbezoldigd delen.

     1. Roelof says:

      OK. “Onze groep”? Op tradingview?

 34. j.klopper says:

  Als het een Beetje mee zit gaan we vanmiddag al onder de 500.
  BAM!!!

  1. Piet Flintstone says:

   Spuit 11…..

  2. Tarbh says:

   Wel, met 530 als tussenstop?

 35. SRC says:

  Beste Wh.,
  Nu Gokhan blijkbaar géén DD-gehoor meer (wilt) geven, bijgaand EUR/USD TA-info van m’n broker:
  “EUR/USD rates + technical analysis with the interactive chart:
  https://www.dailyfx.com/eur-usd
  Support & Resistance
  S1 : 1.17 / S2 : 1.1621 / S3 : 1.15
  R1 : 1.1876 / R2 : 1.1910 / R3 : 1.1961
  MVG.,
  Bert

 36. Gerrie says:

  En als t een beetje tegen zit staan we vanmiddag al boven de welbekende 600. Hahahaha.

 37. WP says:

  Ook even kijken naar SPfutures maakt gewoon hogere bodem in 30min. It is not over until its over!!!
  NB expiratie daar zou zomaar nog een verrassing aan de longside kunnen geven.

  1. ed says:

   er is zeker ruimte tot 554, dus maakt een goede kans

  2. SRC says:

   @WP, zolang de SPX 3360 (zware) steun [de 200% fibo extensie] houdt – gisteren ook bij opening 3360 met
   slot 3390 – is zo’n hertest m.i. weer een prima intraday instap.
   MVG.,
   Bert

   1. WP says:

    Voor vandaag wel denk ik Bert, maar vanaf maandag????

    1. SRC says:

     Voor vandaag, beste WP, als het slot weer boven 3386 is dàn voor maandag…..als ik dat nu al weet woonde
     ik op de Bahama’s slechts 400 km hier vandaan. 🙂
     MVG.,
     Bert

 38. WP says:

  Hm sinds kort heb ik ook de pivots erin sinds ik pet prorealtime werk en AEX keurig afgeketste op een pivot. Werken jullie daar ook mee?

 39. WP says:

  afgeketst op 545.09 pivot

 40. Gerrie says:

  Ja WP. Ik werk daar ook mee in Prorealtime. Best vaak goed met die pivots.

 41. SRC says:

  SPX passeert weer 3386 vanwege :
  * US Markit Mfg PMI Aug P: 53.6 (est 52.0; prev 50.9)
  * Markit Svc PMI Aug P: 54.8 (est 51.0; prev 50.0)
  * Markit Comp PMI Aug P: 54.7 (prev 50.3)
  MVG.,
  Bert

  1. Paul27 says:

   toch verrast de veerkracht van de US economie telkens weer. Maar misschien kijk ik te veel naar CNN.

 42. SRC says:

  VS-data:
  Existing Home Sales MoM (JUL), Actual: 24.7%, Expected: 14.7%, Previous: 20.7%
  MVG.,
  Bert

  1. WP says:

   Haha: Geld moet rollen 🙃

   1. detita444 says:

    Ja, met virtueel geld is dat niet zo moeilijk. 😉

   2. SRC says:

    Wel, beste WP, onderbouwing op “home sales”:
    “The housing market is well past the recovery phase and is now booming with higher home sales compared to the pre-pandemic days” said Steve Liesman senior economist CNBC. “With the sizable shift in remote work, current homeowners are looking for larger homes and this will lead to a secondary level of demand even into 2021.”
    MVG.,
    Bert

    1. Paul27 says:

     Beste Bert, gaat in NL ook gebeuren. Waarom zou je duur op een appartement in een grote stad wonen als je voor hetzelfde geld veel ruimer en met een tuin voor je kinderen in de provincie kan wonen? En met je eigen kantoor om thuis te werken.

     1. SRC says:

      Beste Paul27,
      Lijkt mij alléén mogelijk als werkende ouders niet gebonden zijn aan hun job op kantoor, ziekenhuis, school,etc.
      MVG.,
      Bert

 43. ed says:

  hebben we er nu vanaf 575 een 5 wave opzitten?

  1. WP says:

   Ben geen Ew’er Ed maar paar dagen terug wel over een A, B en nu dan C gesproken> De C hoeft nog niet af te zijn. it alles kan dan ook pas eenA zijn.

   1. SRC says:

    Ben ik even blij dat de S&P500 wèl een “abc’tje” is 🙂

 44. SRC says:

  Tesla aandeel passeert de 2000 USD {en hogere marktwaarde dan Wallmart] en is “riding like a king” 🙂

 45. SRC says:

  Intraday ATH’s voor Apple & Tesla. Perfect timing om deze “melt up” aandelen te verkopen.

  1. j.klopper says:

   Tesla had je laatst toch al precies op de top verkocht?

   1. SRC says:

    Een deel, beste J., nu nog een deel en de rest na-beurs op 28/8 wanneer de “five-for-one stocksplt” bij
    slot in m’n ‘large cap portfolio is bijgeschreven.
    MVG.,
    Bert

    1. detita444 says:

     Precies. De meesten kopen en verkopen alles in 1 keer. Gestaffeld vind ik ook verstandiger.

 46. detita444 says:

  Prettig weekend iedereen.

  1. SRC says:

   Bon weekend, Amice.
   MVG.,
   Bert

 47. SRC says:

  Aandeel Apple nadert de m.i. absolute “bubble” ijkpunt van USD 500 waardoor het ytd -2020-rendement boven
  de 70% komt gemeten vanaf 2/1 tot nu. Net zoals aandeel Tesla gradueel afromen zulke “winst hausse”.
  Intussen passeert de SPX nog een nieuwe ATH op 3400. Ook hier eruit in dit ‘TA-uncharted territory’ met
  lage volumes.
  Prettige avond verder.
  MVG.,
  Bert

 48. wh.giesen says:

  Bert, dat Tesla laat niet zo`n mooie dagcandle zien dit keer, als het maandag lager gaat zou ik ze eruit kieperen.

  mvg

Geef een reactie