AEX: Fibo-Rules!

De gap van maandag is gesloten. De delta tussen de lijnen van de Wolk is geslonken. Bovenkant Wolk fungeerde dinsdag netjes als weerstand. De RSI is niet OB. De hoogste koers van gisteren ligt strak op de derde -fibo reactie lijn van de voorafgaande daling 800,00 tot 773,25. Een nieuwe omissie siert de onderstaand afgedrukte kaart en deze gap begon gistermiddag al te trekken. Het loopt dus allemaal vrij aardig zoals het lopen moet. Maar toch!

Met een verwijzing naar de titel van vandaag kan/moet ook een opmerking worden gemaakt over de stappen van de AEX van gistermiddag. Het laagste punt van deze beweging ligt namelijk weer vrij aardig op de eerste reactielijn van de reactieve zet 773,25 naar 790,00. De vaste lezer weet dat de DD gebruik maakt van twee extensies. Het zijn 61,8 procent en 100 procent. Wordt de eerste extensie-berekening gemaakt dan verschijnt weer 793.75. Dat niveau (=lees, 794,00) wordt inmiddels gezien als een vaste huisvriend van de DD en op dit niveau staat dan ook al dagen een horizontale lijn ingetekend.

De eerste aandacht voor vandaag gaat wederom uit naar 790,00. Twee opmerkingen. Het benoemen van dit niveau impliceert een AEX >= Wolk en het verder Slinken van de lijnen van de Wolk. Even terug naar de middag-update van dinsdag: “Maar wat als? Breekt de AEX door de Wolk dan lijkt een vervolgstap naar 794,00 mogelijk.”  Het niveau 790,00 geldt dus als scheidslijn. Er is een tweede reden waarom het niveau 790,00 als belangrijk mag worden gezien. Wederom met een verwijzing naar de titel van vandaag kan/moet opgemerkt worden dat de theorie stelt dat bij het doorbreken van de derde/laatste reactielijn veelal ook een volledig herstel volgt. In de eerste alinea van vandaag is opgemerkt dat de hoogste koers van gisteren op de derde reactielijn ligt van de voorafgaande verzwakking. Wordt deze reactielijn dus doorbroken dan stelt de theorie dat 800,00 weer mogelijk is. En onderweg naar 800,00 komt de AEX uiteraard langs 794,00.

Het behoeft geen toelichting dat de verdere stappen van de RSI vandaag cruciaal zijn.

Samenvattend: Make or Break op 790,00! Hapert de AEX rondom dit niveau dan mag rekening gehouden worden dat de nieuw verwachte gap van vandaag snel gesloten wordt. En lager! Loopt de AEX echter door 790,00 dan is ook 794,00 weer mogelijk. En mocht 794,00 in het scherm komen dan zal de DD haar stelling van de laatste dagen/weken herhalen: Veel Beweging, Weinig Richting!

Wordt Vervolgd!

Ter info: MorgenAvond is het Webinar: 2021, Het einde in Zicht. Schrijf in!

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

Make or Break op 790,00. Aldus de DD van vanochtend.

In de eerste uren van vandaag hebben twee aanvallen op de besproken lijn plaatsgevonden. Beide pogingen zijn afgeslagen. Zie dat de RSI nog niet in de buurt is geweest van OB en dat de gap van vanochtend al (op een fractie na) is gesloten. Reden voor de DD om vast te houden aan het neergelegde scenario. Anders verwoord, 23 augustus. Zie ook chat.

Toch even een kleine kanttekening. Zie dat de Wolk inmiddels is gedraaid en dat deze al als steunzone/springplank heeft gefungeerd. Wederom, zie chat. De indicatoren laten dus momenteel een gemixt beeld zien. Reden voor de DD om onveranderd te blijven hameren op de lijn 790,00 als belangrijke scheidslijn voor de huidige insteek.

Nu de gap van vandaag al is opgevuld kan de AEX zich in de komende uren richten op de gap van dinsdag. De bovenkant van dit hiaat noteert op 782,00. Het behoeft uiteraard geen toelichting dat de DD wel de vinger aan de pols houdt in het gebied tussen de twee lijnen van de Wolk.

42 reacties op “AEX: Fibo-Rules!”

 1. Piet Flintstone says:

  Wederom dank GJ voor de altijd vroege en uitvoerige update. Spannend dagje dus…en dan ook nog de FED vanavond…oei, oei, …..ik lees wel eens FED-dag = draaidag….maar welke kant op dan?

 2. detita444 says:

  Misschien in een cirkel draaien rond de bekende getallen. 😉

 3. Daan says:

  Goedemorgen Geert-Jan , dank voor de update.

  Even een vraag :
  Aan weerszijden van de low 773,24 bevinden zich hiaten.
  Staat er dan geen island reversal ?

  mvg.

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Daan,
  Ja.
  GRS Geert-Jan

 5. Daan says:

  Ok , Thx Geert-Jan.

 6. Geert-Jan Nikken says:

  “Samenvattend: Make or Break op 790,00! Hapert de AEX rondom dit niveau dan mag rekening gehouden worden dat de nieuw verwachte gap van vandaag snel gesloten wordt. En lager!”

  Ik word er wederom emotioneel van… 🙂

  GRS Geert-Jan

  p.s….even een vinger aan de pols..nu immers…op snijpunt van lijnen der Wolk..dat neemt niet weg…dat DD nog een keer de datum van 23 augustus noemt….

 7. Gerrie says:

  Ik kan mij voorstellen dat de emoties bij waarde GJN niet meer te houden zijn na de vinger aan de pols.😜

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Als aanvulling op 09.54 uur… was een mooie vinger… nu weer opnieuw een vinger aan de pols.
  GRS Geert-Jan

 9. roger.deron says:

  AEX 60′ grafiek

 10. SRC says:

  Goedemiddag,
  Na-NYSE-beurs ‘traders-talk’ : “Markets expectations are for further taper talk but with no fixed starting time this year as yet, giving the FED the flexibility a.o. on jobs, housing and transitory inflation it needs. On the other hand show further FED members leaning towards either a late-2022 rate hike or for three 0.25% hikes in 2023. While nothing concrete may be released tomorrow afternoon on 2pm ET, the FED will continue to fan the flames of the taper conversation”.
  MVG.,
  Bert

 11. Gerrie says:

  Thanks Bert. Goede info.

 12. mohoekstra says:

  Dit zijn AEX-dagen dat je beter kan gaan buitenspelen…. waar wachten beleggers op ? Op WallStreet ? Of op de FED, maar dat advies komt op zijn vroegst om 20 uur…. kunnen we nog 2 uur traden…

  1. SRC says:

   Beste Maarten, “traditioneel” wachten Europese beurzen op besluitvorming van de FED. Ook NYSE zal bij hun opening vandaag dezelfde afwachtende houding hebben. Inderdaad vanaf 20.00 uur uw tijd komt er meer beweging maar het “echte vuurwerk” is meestal tijdens de persconferentie van FED voorzitter Jerome Powell vanaf 20.30 uur omdat hij dan nogal eens een “voortschrijdend inzicht” toont op vragen van de journalisten vwb het toekomstige beleid van de FED. Zulke navenante marktreacties ziet u dan in de AEX futures c.q. haar opening morgen ochtend.
   MVG.,
   Bert

  2. Roelof says:

   Ja, hier wachten ze op:

   TAPER = Fed buying less than 120bn in assets /mo.
   So depending on
   1) WHEN they start (Date T)
   2) HOW MUCH they reduce (taper) buying /mo

   The headline turns into: we have QE for x months from (Date T) => taper is still QE, just a bit less = QE guarantee for x months.

   Iedereen weer gelukkig! 🙂

   1. SRC says:

    Heb al maanden geleden gehoord via ‘traders talk’ dat het bedrag van ‘tapering’ “slecht” 20 bilj. USD per maand zou worden. Inderdaad “iedereen blij” vooral de markt dat – ondanks zo’n afbouw bedrag – die overvloedige liquiditeiten blijft behouden.
    MVG.,
    Bert

    1. Piet Flintstone says:

     Ik ben geen econoom en begrijp het dan ook niet zo goed…….heeft de markt die liquiditeiten nou echt nodig?….en zo ja….waarvoor dan??

     1. Roelof says:

      Tja, het is de enige fundamental die ertoe doet. Zonder liquiditeit geen stijgende beurzen.

     2. Rwaseens says:

      Iets met patiënt en verslaving .. Heel veel meer is het echt niet inmiddels.

 13. SRC says:

  @Piet, absoluut niet. Echter FED’s QE of kwantitatieve geldverruiming was een noodmaatregel om prijsstabiliteit te bewerkstelligen in de nasleep van de VS-kredietcrisis van 2008/2009. Immers het doel is dan vervolgens om de geldhoeveelheid macro-economisch te vergroten en leningen & investeringen aan te moedigen. Bovendien breidt het ook de balans van de centrale bank uit.
  MVG.,
  Bert

 14. Rik says:

  Naast de liquiditeit zal veel afhangen of Uncle Jerome in zijn persbabbel hawkish ( is hij dat ooit geweest ? misschien in december 2018) of dovish spreekt of anders gesteld of hij ook deze keer zoals alle vorige de markets weer naar boven gebabbeld krijgt. De S&P staat nu wel onder de 50DMA.

 15. SRC says:

  Ter Info,
  De Chinese projectontwikkelaar Evergrande heeft een overeenkomst bereikt om vanaf morgen coupons /jaarlijkse interest van obligaties te gaan betalen om daarmee een surseance te voorkomen.
  MVG.,
  Bert

  1. Roelof says:

   Gelukkig maar 🙂

  2. Daan says:

   Welke obligaties , Bert ?

   1. SRC says:

    Niet gespecifeerd, Daan, alléén maar rentedragend…of diezelfde soort waarmee Vlamingen in de “goeie ouwe tijd” met een schaartje naar Sluis/Zeeland gingen om “bepaalde kleurachtige ” kasbon couponnekes te knippen om contante franckes te ontvangen 🙂

    1. Daan says:

     Ja , precies , zo zegt het nog niets 🙂

     1. SRC says:

      Voorlopige conclusie is toch…géén surseance van betaling Evergrande…geen “turmoil” markt zoals afgelopen maandag en toentertijd bij de “Lehman Brothers” ‘bail out’ waardoor de FED moest ingrijpen.

 16. miked says:

  Veel Beweging, Weinig Richting!

 17. SRC says:

  Ter Info,
  Het Huis van Afgevaardigden accordeerden extra regeringsfondsen om het Schuldenplafond (‘debt ceiling’) van de toegestane hoogte van de Amerikaanse schuldenlast te verhogen opdat alle niet-essentiële activiteiten niet direct gestaakt moeten worden. NYSE reageert gematigd positief.
  MVG.,
  Bert

 18. Roelof says:

  Ik heb 792,55 als 61.8% Fibonacci retrace over de daling vanaf 804,50.

  Het lijkt derhalve een top te worden op deze FED dag = draaidag 🙂

 19. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Miked,
  Idealiter 793,75 en RSI dan Nie OB Nie.
  GRS Geert-Jan

 20. Geert-Jan Nikken says:

  Het OpVullen S&P500 is begonnen….als dit de afwachtende houding bij de start is….wil ik wel eens weten wat we dadelijk dan gaan zien.
  GRS Geert-Jan

  1. SRC says:

   Waarde Geert-Jan,
   Dat gebeurt wanneer u in de Kuip ons cluppie toejuicht voor het zoveelste doelpunt op de Friezen.
   MVG.,
   Bert

 21. maurice says:

  FED-dag = draaidag = stijgen naar nieuwe ATH

 22. SRC says:

  “Hoe was het ook al weer”: FED policy 28 juli:
  *The Federal Reserve is committed to using its full range of tools to support the U.S. economy in this challenging time, thereby promoting its maximum employment and price stability goals.
  *With progress on vaccinations and strong policy support, indicators of economic activity and employment have continued to strengthen.The path of the economy continues to depend on the course of the virus. Progress on vaccinations will likely continue to reduce the effects of the public health crisis on the economy, but risks to the economic outlook remain.
  *The Committee seeks to achieve maximum employment and inflation at the rate of 2 percent over the longer run. With inflation having run persistently below this longer-run goal, the Committee will aim to achieve inflation moderately above 2 percent for some time so that inflation averages 2 percent over time and longer‑term inflation expectations remain well anchored at 2 percent.
  *The Committee indicated that it would continue to increase its holdings of Treasury securities by at least $80 billion per month and of agency mortgage‑backed securities by at least $40 billion per month until substantial further progress has been made toward its maximum employment and price stability goals.
  * Since then, the economy has made progress toward these goals, and the Committee will continue to assess progress in coming meetings. These asset purchases help foster smooth market functioning and accommodative financial conditions, thereby supporting the flow of credit to households and businesses.
  MVG.,
  Bert

 23. SRC says:

  FED,
  * Federal Reserve leaves rates unchanged,
  * Says tapering of bond buying coming ‘soon’ if econ. progress continues, Maintaining bond buying of 120 bil. USD monthly,
  * Median forecast rate hike end 2022,+ additional in 2023,
  * Inflation levels elevated on transitory factors.
  MVG.,
  Bert

 24. Geert-Jan Nikken says:

  Veel Beweging, Weinig Richting: 794.00 Vink.
  GRS Geert-Jan

 25. Rik says:

  Nou, als de American Markets hiermee niet naar boven huppelen…( en in deze denkwijze ligt natuurlijk juist het gevaar)(Oeps, nog steeds een 10ptn-gap in de S&P)). Not this maar the earnings of Q3 will be the moment of truth vermoed ik. ATH’s zijn dus mogelijk alhoewel seasonality dat lijkt tegen te spreken. Volatiel wordt het sowieso en wie de richting(en) weet let us know

 26. SRC says:

  Chief Powell,
  Could see taper conclusion around Mid-2022; could be met as soon as next meeting.Very broad support’ on FOMC for timing and pace of taper
  MVG.,
  Bert

 27. Rik says:

  Uitsmijter en afsluiter. Bonsoir

 28. detita444 says:

  Dacht ik toch dat ik een post van Bert aan mij zag staan toen ik thuis kwam. Wil ik hem nu noteren is hij gevaporeerd. Vreemd.

  1. SRC says:

   Fred, heb hem opnieuw gemailed naar u.
   MVG.,
   Bert

 29. detita444 says:

  Dank Bert. Kan hem helaas nu niet lezen. Zit even ergens anders op de compu, de mijne is gisteren gecrasht. Anyway thx voor je hulp..

Geef een antwoord