AEX: En nu Dan?

De AEX staat op scherp. De slotstand van maandag klinkt bekend in de oren: 539.50!

In onderstaande grafiek geldt de conditie dat de AEX boven haar wolk noteert. Dit gegeven is positief en duidt erop dat de index vandaag, na drie eerdere mislukte pogingen (lees= 26 mei, 28 mei en 1 juni), door de ingetekende horizontale weerstand wil breken. Deze doorbraak staat op gespannen voet met de uitgesproken gedachte dat het uitblijven, ook gisteren, van ondersteuning vanuit de indicator deze doorbraak juist zou voorkomen.

Nu de AEX toch verdere druk zet kan gekeken worden of de AEX haar opmars doorzet naar de gisteren reeds besproken zone 543.75/545.75. Ook vanochtend (uiteraard) aandacht voor de RSI. Om de slagingskans van een doorbraak en daarmee het doorlopen naar de hiervoor benoemde zone te vergroten, zal en moet de indicator vanochtend snel OB worden.

Aan de onderkant geldt dat de oude weerstand 539.50 als eerste steunpilaar kan worden aangehaald. Deze verwachting is gebaseerd op de stelling dat oude weerstand de neiging heeft om na een doorbraak op te treden als eerste steun. Naaast de horizontale steun geldt de korte MA-lijn als dynamische steun. Zie dat deze de sessie van vandaag in eerste instantie start onder de horizontale lijn op 539.50. Let wel, door haar dynamische karakter zal zij gedurende de sessie naar verwachting verder oplopen.

Het behoeft geen toelichting dat een terugval onder 539.50 gezien mag worden als een eerste duidelijke waarschuwing. De tweede waarschuwing onstaat als blijkt dat de index door haar wolk zakt. Bij de conditie AEX < wolk geldt dat de index zich vrij snel kan richten op de nog deels openstaande gap van vorige week donderdag. Zie middag update maandag. De gap staat ingetekend.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 2 juni 2020 30 MinutenGrafiek

In onderstaande daggrafiek is het fibo-grid verwijderd. Omdat rekening moet worden gehouden met (kortstondige?) koersen boven 539.50 verliest dit grid haar technische waarde. In de DD van maandag zijn twee diagonale lijnen ingetekend.

Let op, net als gisteren ook vandaag weer de expliciete opmerking dat de AEX netjes binnen de lijnen noteert zodat zeker nog geen sprake is van een actief rising wedge koerspatroon. Toch vind ik het van belang om te wijzen op de mogelijke gevaren.

Sneuvelt de AEX vandaag richting of rond de hierboven aangehaalde zone 543.75/545.75 dan betekent dat dat de index onveranderd gevangen blijft binnen de aangebrachte lijnen. Zoals beloofd zullen de verdere stappen van de AEX binnen of juist buiten dit patroon in de komende dagen op deze plek centraal staan.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 2 juni 2020 DagGrafiek

22 reacties op “AEX: En nu Dan?”

  1. peks says:

    de aex staat te springen voor nieuwe toppen , doch de sp500 heeft veel moeite , kijken wie gelijk krijgt suc6

  2. Roelof says:

    OK, de RSI op de 30 minuten is duidelijk OB geweest. Op de daggrafiek heeft de RSI de dalende weerstandslijn gebroken. Op het moment staat het e.e.a. dus in een bullish constellatie.

    Als je er vanuit gaat dat de koersvorming tussen 488-528 een zijwaarts patroon was waar we nu definitief uitbreken dan lijkt een ‘klap en flap’ koersdoel van ca. 570 een ‘logisch’ target.

  3. Bernard says:

    Allemaal in de zon of verbaasd van de hoge beurs?

  4. August says:

    Bullish nu, ja. Maar het kan elk uur omslaan. Ik denk niet dat we 570 gaan halen, Roelof. Mijn base scenario is dat we aan het eind zijn van de opgaande beweging vanaf 389. Misschien halen we nog 560 (200MA, en high 5 maart). Maar dat zal dan langzaam gaan, heen en weer. Ik heb ongelijk als we nu hard omhoog gaan, en gelijk als we onder de 540,61 komen.

  5. peks says:

    ik zie overal OB , t/m de 4u grafiek , dus die 570 moet haalbaar zijn . tuurlijk de beurs doet soms iets onlogisch , maar zijn maar 4% meer vanaf hier

  6. j.klopper says:

    of de zone die je noemt maakt deel uit van een halfmast patroon.
    Dan zou er nog zo’n 98 tot138 punten bij komen.
    Weet niet precies hoe je dat berekent,390 tot488 of 390 tot 528?

  7. Rob Langestraat says:

    de gap van 6 maart is nu gesloten. Nu die van 28 mei nog.

  8. Roelof says:

    Die eerdere genoemde 570 hoeft natuurlijk niet in één rechte lijn te komen. Een terugtest van de door Geert-Jan genoemde 539,50 heeft wel mijn voorkeur om van daaruit nog een keer te stijgen. En ja, dat kan natuurlijk ook stoppen op het 200MA rond 560.

  9. QUO VADIS says:

    Goedendag.
    Dit gaat harder dan ik zelfs gedacht had.
    Maar ja, er ligt een sterkere correlatie tussen de hoeveelheid cash op de tafel (McLellan) en het aantal werkelozen.
    De eerste echte gap ligt zo in de buurt van 633.
    Via 570.
    En voor de rest: het bier op straat smaakt toch echt lekkerder dan zo op het balkon.
    Groet,
    Henri

  10. spike says:

    Waarde GeeJee keek er zo naar uit de mid update

  11. Rik says:

    Wat ik me nu meer afvraag is of we die beweging naar 560 (200MA) in 1 ruk gaan realiseren of dat we eerst nog een terugtest zullen zien van meer dan 10 punten ? Goldman Sachs spreekt plots van een SP500 van 3200points – met de Wall Street boys altijd oppassen geblazen want het kan zijn dat nog een pak aandelen moeten gedistribueerd worden – en de Nasdaq geloof het of niet gaat een all time high produceren(nog 1,3%). Loopt de AEX die in 1 beweging achterna ?

  12. Rik says:

    Ik lees op IEX dat de Nederlandse particuliere belegger ‘bullish’ is geworden. Nu pas ? Dat belooft. Het lijkt erop hoe meer straatprotest hoe bullisher the market. Over een gap gesproken tussen Wall Street en Main Street

  13. Bart says:

    Beste Rik,

    Kijk eens naar 1968 en de markt. Exact hetzelfde als nu. Gelukkig heeft Main Street niets van doen met WS. Alles draait om liquiditeiten, en daar is voorlopig genoeg van. Goed nieuws voor de pensioenfondsen.
    ps. waar blijft die 700 op de AEX ? Matig !

  14. Rik says:

    Beste Bart,

    We hebben hier de afgelopen weken wel al een paar posts gehad over liquiditeiten. Vraag maar aan Roelof en Henri. En toch blijf ik erbij dat 2020 met niets historisch te vergelijken valt. Maar het valt niet te ontkennen dat om te beleggen ( of om geld te verdienen) je beter niet (teveel) naar de realiteit kijkt of luistert

  15. Floridaantje says:

    Beste Rik,
    Uit m’n jarenlange ervringen is gebleken dat de beurs méér sentimenteel is dan (macro-econ.) reëel.Daarom
    beleg ik meestal als “go with the flow”… 🙂
    MVG.,
    Bert

  16. Roelof says:

    Veel liquiditeit wil niet zeggen dat deze stijging vanuit de maart bodem niet voor een deel gecorrigeerd gaat worden in de aankomende weken/maanden.

    Het zou eigenlijk atypisch zijn als we die correctie van zo’n 8-10% niet zouden zien.

  17. Roelof says:

    Dit is ook interessant. Een zeer hoge werkloosheid in de VS (zoals we die nu zien) is erg bullish voor aandelen.

    https://www.mcoscillator.com/learning_center/weekly_chart/unemployment_is_not_good_but_it_is_bullish/

  18. QUO VADIS says:

    @Rik,
    Ik kan me heel goed de heftige tegenstrijdigheid voorstellen.
    En zeker ben ik het eens met je stelling dat 2020 anders is. Maar dat is eigenlijk iedere crisis.
    Maar het fenomeen van de laatste bijna 10 jaar is de onwaarschijnlijke liquiditeit en lage/negatieve rente.
    En die liquiditeit is bijna volledig verantwoordelijk voor de waardebepaling van vooral aandelen.
    Dat is wel een labiel evenwicht. In maart heb je gezien hoe snel de waarde kan verminderen.
    Angstig wordt het wanneer men voor cash kiest. Dan zal een onvoorstelbare kapitaalvernietiging plaatsvinden.
    Maar dan kun je weer de helpende hand toesteken door nog meer cash te injecteren.
    Met als theoretisch maximum alle obligaties en aandelen bij elkaar.
    Groet,
    Henri

  19. QUO VADIS says:

    @Roelof,
    Eens met de gedachte dat er correcties komen. De paniekknop is dichtbij.
    Maar dagelijks pompen FED en ECB miljarden in het systeem. En dan wordt een daling weer snel opgevangen.
    Ik ben veel bezorgder over renteverhogingen (zeker wanneer inflatie/capaciteit gedreven).
    Dan gaat de bijl in de koersen. En dan neemt het risico van een “klassieke” recessie snel toe.
    Groet,
    Henri

  20. Floridaantje says:

    @Rik om 15.17 : moet zijn : “go with the cashflow””
    MVG.,
    Bert

  21. Rik says:

    @Henri

    Ik ben het volledig met U eens dat rente en liquiditeiten markt- ( en waarde-)bepalend zijn geweest het laatste decennium. Ik refereer maar naar december 2018 wanneer de AEX zeer snel naar 472 duikelde ( en nadien toch op zeer korte tijd naar 632 met 2 kleine tussentijdse correcties) ondermeer nadat de FED te snel de rente had opgetrokken. Trouwens is er een parallel te trekken met hetgeen we nu zien ? Die V-curve? Maar nu veel steiler. Wat ik ook bedoelde met 2020 is met niets te vergelijken is niet alleen dat wat gebeurt in of met de economie mondiaal , maar ook die enorme steeds toenemende snelheid waarmee alles zich lijkt af te spelen ( bvb de rebound die we nu meemaken). Vraag me wel af welke effecten dit uiteindelijk gaat sorteren ( veel te brede discussie om hier te voeren trouwens😉)

    Trouwens nog een gap erbij. Ik kan het aantal horizontale lijnen op de 30m bijna niet meer tellen

  22. QUO VADIS says:

    @Rik
    Fijne avond.
    Henri

Laat een reactie achter