AEX: En Garde!

De DD is weer terug! In de afgelopen dagen is via de chat al contact geweest, maar vanaf vandaag weer de gebruikelijke voorbeurs DailyDosis.

“Mind de Gap!” Aldus de insteek sinds eind vorige week via de chat. Inderdaad heeft de AEX vrijdag en gisteren netjes het nog openstaande hiaat van 24 augustus weten te sluiten. In de val van de index vanaf 562 (=lees, inderdaad daar was ie weer!) is de RSI gisteren tot onder OS gedoken. Eerder was afgelopen vrijdag de kleur van de wolk al netjes gedraaid. Reden om onveranderd aan een negatieve ondertoon vast te houden.

Dat neemt niet weg dat de AEX vanochtend/vandaag iets kan herstellen. Deze gedachte komt voort uit het feit dat tussen AEX en RSI gisteren positieve divergentie is ontstaan. Let wel, de verwachte hogere koersen dienen vooralsnog slechts om de afstand tussen AEX en wolk te verminderen en om de wolk te laten afkoelen. Met dit laatste wordt bedoeld de afstand tussen de twee lijnen van de wolk te laten afnemen, oftewel convergeren. Net zoals gisteren de bovenkant van de wolk op 562 zeer netjes als weerstand fungeerde, geldt ook voor vandaag dat het gebied van de wolk als dynamische weerstandzone kan worden bestempeld.

Daarnaast staan de eerste twee horizontale lijnen ingetekend op respectievelijk 554.75 en 555.50.  Ook deze zone kan worden bestempeld als weerstandsgebied. Anders verwoord, een opleving tot aan 554.75/555.50 wordt weggezet als reactief.

Nog iets. Sommigen zullen in onderstaande grafiek een groot Hoofd Schouder patroon zien. Eentje met een dubbele linkerschouder, met een dubbel hoofd en na maandag met een dubbele rechterschouder. Zelf hecht ik wat minder aan dit patroon en daarom staat het patroon dus ook niet ingetekend. Voor de volledigheid van de DD wordt echter wel vermeld dat de (schuine) neklijn van het patroon vandaag rond 553.00 start.

Loopt de AEX zich richting of tussen 554.75/555.50 inderdaad vast, dan ligt het volgende (tussen)doel voor de AEX op 544.50. Let op, door de verwachte hogere opening onstaat vandaag wederom een hiaat: Mind de Gap!

Hoe staat het ondertussen met de ontwikkeling in de daggrafiek?

AEX 30 MinutenGrafiek

Het verhaal in de daggrafiek is al enige tijd het verhaal van de neerwaarts doorbroken wig-formatie.

De wolk is inmiddels rood gekleurd en de opleving van vorige week heeft netjes haar meerdere gevonden in het gebied van de wolk. Zie ook dat de RSI vorige week netjes tegen haar mediaan is vastgelopen.

De ontwikkeling van de daggrafiek geeft nog geen aanleiding om het ingeslagen/neergelegde scenario bij te stellen. De horizontale lijn op 529.75 staat daarom dan ook onveranderd ingetekend.

Tot zo!

AEX DagGrafiek

Middag-Update AEX

“Let wel, de verwachte hogere koersen dienen vooralsnog slechts om de afstand tussen AEX en wolk te verminderen en om de wolk te laten afkoelen.” Aldus de DD van vandaag. De AEX is vanochtend vrij aardig opgelopen tot aan de onderkant van de wolk zodat de afstand tot een minimum is teruggebracht. Zie chat. Het afkoelen van de wolk heeft nog niet echt plaatsgevonden, maar we zitten pas op het eerste deel van de sessie van dinsdag.

Zoals vanochtend aangegeven mag het gebied van de wolk als weerstand worden gezien en inderdaad is na het aantikken van de wolk een eerste poging tot het vullen van de nieuwe gap ingezet. Zie wederom chat. Toch lijkt een tweede aanval aanstaande! Zie chat.  Sterker, deze tweede aanval is inmiddels al in volle gang want  de AEX is wederom opgelopen tot onderkant wolk.

Na de eerste uren van vandaag luidt de verwachting nu dat een deel van de gap van vanochtend openblijft. Het nieuwe hiaat staat ingetekend. Dit gegeven/Deze verwachting moet de AEX momentum geven om op te lopen naar 558.50. Oftewel, om de wolk in te duiken. Zie chat.

Let wel, ook een uitstapje naar dit niveau valt onveranderd in de categorie reactief. Als zoektocht naar de volgende lagere top. De ondertoon van de DD is/was/blijft negatief.

In de daggrafiek staat immers WiggleWiggleWiggle. Zie DD.

38 reacties op “AEX: En Garde!”

 1. Bull&Bear says:

  Goedemorgen allen. GJ dank voor de uitgebreide analyse!

 2. Piet Flintstone says:

  Beste GJ, zó dat was een korte vakantie….weer helemaal uitgerust? Fijn dat je er weer ‘live’ bent…

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Netjes onderkant wolk.
  GRS Geert-Jan

 4. paul says:

  Ben het geheel met de auteur eens. Fijn dat deze weer terug is! Na defacto in drie dagen 20 punten gedaald te zijn van 568 naar 548 met drie rode stevige bars op rij is het tijd voor even wat rust. Zo te zien is de index op weg naar z’n MA 200 rond 557,5 nu. Ik vermoed dat verkopers die nog niet waren uitgestapt daar wel (snel) terugkomen.

  1. detita444 says:

   Grappig, dat mensen verschillende dingen lezen in hetzelfde stukje 😉

 5. bruun says:

  Waarde GJ,

  Nu nog een DD’tje EUR/USD 🙂 .

  Gr.
  Bruun

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Als vervolg op 09.33 uur….Mind de Gap!
  GRS Geert-Jan

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Idealiter nu naar 558.50…maar heb een beetje het idee…dat ik tegen mezelf aan het praten ben… 🙁
  GRS Geert-Jan

  1. paul says:

   bedoel je dat weinigen t lezen of dat het ijdele hoop is? Of beiden.. 558,5 kan wel maar is wel een wat verre brug.. Ik verwacht rond 556-557,5 nieuwe ronde verkopen..

   1. Geert-Jan Nikken says:

    Waarde BB,
    50 procent van voorafgaande daling en bovenkant wolk….vanochtend eerste aanval netjes afgeslagen op onderkant wolk…zie chat…netjes deel van gap gevuld…zie DD…en dan nu doorstoten naar bovenkant wolk…idealiter…let wel…wel als reactieve beweging.
    GRS Geert-Jan

  2. Bull&Bear says:

   Beste GJ, kun je toelichten hoe je aan 558,50 komt? Ter lering en vermaak… Dank!

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Ooh…ik zie dat ik het antwoord op BB niet goed heb geplaatst…maar dat veranderd uiteraard niets aan het antwoord.
  GRS Geert-Jan

  1. Bull&Bear says:

   Dank voor je toelichting GJ!

 9. Bull&Bear says:

  Rustig dagje hier met de leden…. Amerika slaapt nog… gezellig

  1. detita444 says:

   Die 558.50 lijkt toch wel wat (te) hoog gegrepen….

   1. Bull&Bear says:

    Hoeft voor mij ook niet… van mij mag het door naar 544 🙂

 10. SRC says:

  @Bull&Bear, uw Amerikaanse “wekker” :
  Verwijzend naar onderstaande grafiek vertoont de RSI een duidelijke ‘overbought’ rond 75 op de S&P500. Dit
  zou de historische run [ + 52% vanaf dieptepunt 23/3] van deze index doen ontsporen de komende maanden september & oktober met een 5% tot 10% ‘pullback’. Niets draconisch, maar zeker een kans om te zeggen dat
  er een betere koopmogelijkheid voor ons ligt als we nog steeds contant geld aan de zijlijn hebben.
  MVG.,
  Bert

  1. Bull&Bear says:

   Dank voor de update Bert. Een pull-back in de SPX naar 3400 lijkt aanstaande… ben benieuwd wat voor nieuws de trigger hiervoor is… Keep me updated!

   1. SRC says:

    ‘You’re welcome’. Qua nieuws m.i. : geen vaccin, geen fase 4 VS stimulus pakket, VS pres. verkiezingen,geen
    implementatie VS-China trade deal I, tegenvallende BNP/O3, FED rate hike,etc.’Update’….”u vraagt wij draaien”
    MVG.,
    Bert

 11. paul says:

  wat is ineens de trigger down nu in AEX en trouwens ook DAX.? Dow gaat tweede dag op rij lager openen, S&P vlak en NDQ (begint) hoger.. Ik vond zelf de reactie op de min 0,2% inflatie Eurogebied nogal gematigd. Alsof de ECB niet genoeg (gratis geld) ter beschikking stelde..

  1. Bull&Bear says:

   Shell en Heineken laten de AEX zakken

  2. Bull&Bear says:

   Het mag nog wel wat verder zakken… RSI is nog nie OS nie…

 12. Bull&Bear says:

  In tegenstelling tot eerdere handelsdagen(weken), waarbij de ma di wo in het groen eindigde en de do en vr in het rood…. lijkt het erop dat het tij nu keert en de ma en de di in het rood eindigen… is dit de start van meer neerwaartse bewegingen …. en breekt de steun op 544?

  1. detita444 says:

   Een Bull&Bear kan meer vragen, als een etc. 😉

  2. paul says:

   zolang TECH (ASMI, ASML en PHI) en ook bedrijven als RST zo hoog blijven liggen zie ik geen grote dalingen, de rest is al vrij stevig afgeprijsd, RD en banken en verzekeraars bijvoorbeeld. MAAR 544 en ook 530 komen er nu wel aan..

 13. Geert-Jan Nikken says:

  ” De ondertoon van de DD is/was/blijft negatief.”….aldus Middag Update…wel even opletten nu…immers Nie OS Nie…Gezelligheid.
  GRS Geert-Jan

 14. Roelof says:

  De RSI werkt (vooralsnog) niet mee in deze daling. Daarom kan het eventueel weer terug naar die dikke zwarte dalende trendlijn die nu rond 554,50 ligt.

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Als vervolg op 16.10…het moet allemaal niet veel gekker worden…onderkant wolk…Gezelligheid.
   GRS Geert-Jan

 15. Piet Flintstone says:

  Toch eerst naar 558 dan????

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Nou…eigenlijk zit ik naar 562 te kijken…
   GRS Geert-Jan

   1. Roelof says:

    Hahaha, ja alles kan in deze markt zolang de FOMO in de VS aanhoudt. Het lijkt wel 1999 daar.

    1. Roelof says:

     maar ik houd het voorlopig op die 554,50

    2. SRC says:

     @Roelof, 1999 niet want toen “géén angst om iets te missen”. Nu dankzij btd’s, ach u begrijpt….

 16. SRC says:

  Beste Bruun : EUR/USD,
  “From a technical perspective, price action is nearing the psychological level of 1.200 and is lurking around the 50% Fibonacci retracement of the historical move.From a visual perspective, the chart demonstrates multiple instances of when these – Sept.2000 low/ March 2008 high-levels provided areas of confluency, providing support and resistance for price action. Currently, price action has favored the bulls, looking for a break above the psychological level of 1.200”.
  https://www.dailyfx.com/eur-usd
  MVG.,
  Bert

 17. Rik says:

  Kan het niet laten : nog eens gekeken naar de koers/winstverhouding v Netflix : 137😉
  ( Over Tesla zullen we zedig zwijgen)

  1. SRC says:

   @Rik, over zijgen gesproken…Tesla: 5.764,06…een “zedige” ratio.

 18. SRC says:

  SPX vertoont weinig een ‘overbought’ RSI en strekt zich verder nog meer uit richting de ‘unchartered territory’ 3527.
  MVG.,
  Bert

  1. SRC says:

   Wellicht is de reden daarom door een niet TA-draagvlak maar een “bipartisan” overeenkomst tav Covid-19
   stimulus fase 4 vwb ‘PPP’ [paycheck protection program + health care enhancement] en school fondsen
   volgens secr. Mnuchin.
   MVG.,
   Bert

Geef een reactie