AEX: Een Eerste Stap

De AEX heeft gisteren een eerste stap gezet. Zoals verwacht leverde de graadmeter een zwaar gevecht met de zone 444 tot 446. Dit gevecht is nog niet over. Toch blijft de visie dat de eerste weerstandszone deze week overwonnen wordt.

AEX-IntraDagGrafiek

AEX-IntraDagGrafiek

Nog steeds moet worden aangenomen dat de index een zwaar gevecht zal moeten leveren tussen 444 en 446. Aldus de conclusie uit de column van maandag. Wordt het daadwerkelijke koersverloop bekeken dan kan worden opgemerkt dat de AEX in het eerste uur van deze week richting de aangehaalde zone klom om daar vervolgens de gehele dag te consolideren. Wordt het verloop van gisteren vergeleken met de ontwikkeling van vorige week, dan kan worden opgemerkt dat een hogere opening vorige week steevast werd aangegrepen om de graadmeter gedurende de dag lager te drukken. Het feit dat de AEX gisteren na een hogere opening zijwaarts wist te bewegen is dus inderdaad een verandering van toon. Deze constatering neemt echter niet weg dat de zone 444 tot 446 als zware dobber moet worden gezien. Ook voor vandaag. Een blik op de stand van de intra-daggrafiek ondersteunt deze verwachting.

Het herstel van gisteren is tot stilstand gebracht rond het laatste fibo-reactieniveau van de meest recente verzwakking. Daarnaast moet natuurlijk worden opgemerkt dat de RSI niet tot boven de OB-lijn reikte. Een zwakkere start vanochtend ligt dan ook in de lijn der verwachting. Het neerwaarts risico lijkt echter beperkt. Bij de opening van maandag is een koersgat ontstaan tussen 442 en 441. De verwachting luidt dat deze zone nu het neerwaarts gevaar afschermt.

Dit betekent dat de AEX relatief weinig bewegingsruimte heeft voordat zij moet kiezen: Steunzone 442 tot 441 en een obstakel tussen 444 tot 446. In de column van vandaag en gisteren is expliciet aangegeven van welke zone verwacht wordt dat zij deze week overwonnen zal worden. Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

18 reacties op “AEX: Een Eerste Stap”

 1. john says:

  Eerste klap is een daalder waard?

 2. Dovan says:

  De DAX is boven 10400 nu AEX nog

 3. Roberto says:

  Goedemorgen. Ik begrijp dat de meerderheid hier long zit voor een schamele 7/8 puntjes met 50 punten neerwaarts risico. Goede risk/reward ! GRS

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Ik heb zeer sterke twijfels of de AEX vandaag al afrekent met de zone 444 tot 446.
  GRS Geert-Jan

 5. lady Curzon says:

  Dax na 10440/50, Aex 445,80/446,20 weer richting 438/36 en Dax naar 10320/10. Weinig kracht naar boven

  1. taburger says:

   een stukje nieuwsgierigheid: hoezo staat er bij jouw commentaar geen naam in Bold letters maar wel rechts naast Reply ‘Lady Curzon’? Heb je wellicht een rol als Moderator oid?

  2. taburger says:

   Vooralsnog zie ik ook weinig kracht naar beneden… 😉

 6. Dovan says:

  De aanval is hardnekkig….

 7. JBN says:

  Morgenavond renteverhoging in US en dan klettert alles als een razende naar beneden.

  1. Dovan says:

   Dat zou best kunnen maar als er matigende woorden worden gebruikt dan kan het van korte duur zijn…
   Als er geen rente verhoging komt maar met een dreiging dat het in December gaat komen zal het omgekeerde gebeuren en gaan we toch lager…. onzekerheid en is er iets mis met de communicatie van de FED.

 8. Jos says:

  Ik ga voor de verassing morgen wel de rente verhoging en donderdag de AEX op 430.

 9. taburger says:

  Ik vraag me af of de FED eigenhandig financiële onrust wil creëren. Zo’n stap zou in mijn optiek met het oog op hun toekomstige communicatie wat onhandig zijn.

 10. Roberto says:

  Maakt niet uit wat de FED doet. Als rente nu verhoogd wordt is eerste reactie zeer negatief verwacht ik. Anders wordt de rente in december verhoogd. Die reactie zal mi uiteindelijk ook negatief zijn na wellicht een kortstondige opleving. Worden moeilijke weken voor de markten tot in november. Yellen is slechtste FED president ooit. Dus dat gel*l over glazen plafond voor vrouwen is ook gelijk verdwenen 🙂

 11. taburger says:

  Ik begrijp dat je adviseert short te gaan? 🙂

 12. Roberto says:

  Niet per se. Wachten kan ook. Geen positie is ook een positie. Maar iig niet long, zie post boven.

 13. Geert-Jan says:

  Inderdaad…vandaag nog niet boven 444 tot 446…tot morgen..
  GRS Geert-jan

  1. taburger says:

   Tot morgen Geert-Jan.

 14. taburger says:

  Ik heb nu geen positie, vandaag laatste longs verkocht. Ben benieuwd naar morgen.

Geef een antwoord