AEX: Dubbele Kraak

I will follow. Tegen het slaan van de slotgong stond de AEX gisteren onder het kritieke niveau. Daarnaast noteert de AEX weer onder haar wolk, oftewel AEX < wolk. Dat heeft gevolgen.

Make or Break. De nadruk in de DD van donderdag lag op het vraagstuk of 525.25 succesvol zou draaien naar nieuwe steun. De slotkoers van gisteren heeft het antwoord gegeven. De te verwachten eerste implicaties van het uitblijven van een succesvolle switch zijn gisteren al besproken, te weten 515. Belangrijker dan de koersniveaus is de richting.

De dynamische lijnen zijn gisteren het proces van convergeren gestart. De verwachting luidt dat dit proces vandaag een vervolg krijgt zodat rekening moet worden met het scenario dat een nieuwe cross van de lijnen aanstaande is. Lees, kort were onder lang. Zolang de conditie AEX < wolk geldt, overheerst een negatieve ondertoon. Reden om meerdere horizontale lijnen in de grafiek te plaatsen. De drie afgebeelde niveaus vormen het eerste lijstje en dit lijstje blijft gehandhaafd zolang de conditie voor de negatieve ondertoon valide is.

Uiteraard ook aandacht voor de RSI. De eerste stap is gezet met AEX onder wolk. De volgende stap wordt gezet indien kort onder lang draait. Een RSI onder OS moet dan als afsluitende bevestiging volgen.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 22 mei 2020 30 MinutenGrafiek

Voor de daggrafiek staat al heel de week de ontwikkeling van de AEX t.0.v. haar wolk centraal. De zogenaamde spreekwoordelijke rode draad. De wolk kleurt groen en de bovenkant van de wolk start vandaag rond de hierboven reeds herhaalde 515. De eerste aandacht voor vandaag lijkt dus inderdaad naar deze zone uit te gaan.

De dalende trendlijn over de toppen in de RSI staat nog steeds ingetekend. Ook deze week heeft de indicator haar hoofd weer gestoten tegen dit obstakel. De strijd tussen index en indicator krijgt dus een vervolg en is zeker nog niet beslist in het voordeel van de eerste.

Tot in de chat.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 22 mei 2020 DagGrafiek

Middag Update AEX

Het spel van Op en Neer! Vanochtend is de nadruk gelegd op 515. Een belangrijk niveau vanuit zowel de kleine grafiek (lees= horizontaal) als daggrafiek (lees=bovenkant wolk).

Bij het aantikken van 515 is de RSI tot onder OS gedoken. In de huidige reactieve beweging (lees= de veelal optredende gap-fill) vanaf de opening is het dus zoeken naar een volgende lagere top. Idealiter ligt deze tussen 522.75/523.75. Wordt zij lager gezet dan is dat alleen maar een ondersteuning voor de huidige zwakte.

De ondertoon blijft zwak zolang AEX < wolk. Zie dat de wolk nog geen nieuwe cross heeft laten zien. De verwachting luidt dat dit later in de sessie wel gaat gebeuren. Zie DD.

Dus met AEX < wolk blijft de focus op de achtereenvolgende ingetekende horizontale lijnen onder de huidige koers zoals deze onveranderd in onderstaande grafiek staan ingetekend.

65 reacties op “AEX: Dubbele Kraak”

 1. Geert-Jan Nikken says:

  Als toevoeging op AEX 515, SPX inmiddels inderdaad alweer bijna op die 2906.
  GRS Geert-Jan

 2. Giuliano says:

  Goedemorgen
  Thanks Geert-Jan

 3. Roelof says:

  Het lijkt op een valse uitbraak. Vaak zie je dan een flinke tegenreactie.

  Een beweging de komende dagen naar die ingetekende horizontale lijnen op ca. 504-508 zou daarom niet verbazen. Op ca. 507 ligt overigens de 61.8% fibonacci over de stijging vanuit de 14 mei bodem, die van 492 naar 531.

 4. detita444 says:

  S&p alweer 2925, fti dalend….

 5. Rik says:

  Goedemorgen. Bedankt Geert-Jan.

  En er is ook nog die opwaartse gap v 18mei zo tussen 500+en 509+ op de 30m.
  We hebben recent gezien hoe sterk die gaps als magneten werken

 6. Roelof says:

  Sinds 7 april zijn al die overnight gaps in de 30 minuten grafiek gevuld. Als je de ogen echter verder naar links beweegt dan zie je dat er nog twee gaps open staan.

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Wat mij opvalt…is dat ik eerder in de week wat optimisme proefte hier in de chat…wat me nu opvalt is dat ik wat negativiteit proef in de chat…per saldo zit de AEX echter al weken gevangen en komt geen meter vooruit of achteruit…veel beweging, geen richting.
  GRS Geert-Jan

 8. Roelof says:

  En je zult het niet geloven, maar als we de meest recente gap op ca. 500 vullen dan corrigeren we 78.6% fibonacci van de stijging 492-531. Mooi he?

 9. vega10t says:

  Haha dacht hetzelfde te lezen GJ. Mooi hoe dat werkt.

 10. Roelof says:

  Klopt, het gaat al weken zijwaarts. Ik ben daar goed van op de hoogte. Zie 8.48 uur.

 11. wh.giesen says:

  Waarde GJ, is de RSI inmiddels OS geweest?

  mvg

 12. Rik says:

  Voel ik mij nu wat aangesproken door Geert-Jan ? 😉 Ben inderdaad zeer recent gedraaid van lange tijd zeer bearish geweest te zijn naar neutral ( FOMO, TINA, Fed( liquiditeit), Big Tech, hebzucht in de markt,..).En als die 528,50 doorbroken zou worden ging ik ervan uit dat die 61,8%fibo retracement van de ganse daling op 539-540 wel getitst ging worden en dat we een trading range gingen krijgen van pakweg 540-500. Zo zie je maar nooit vooruitlopen op de zaken😇

 13. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giesen,
  Ja.
  GRS Geert-Jan

 14. wh.giesen says:

  Thnx, het een komt dus eerder als het andere in dit geval, de cross moet nog gaan plaats vinden dus.

  mvg

 15. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giesen,
  https://www.tradeidee.nl/glossary/ghs/
  GRS Geert-Jan

 16. QUO VADIS says:

  Goedemorgen allen.
  Als je 7 april als uitgangspunt neemt van het einde van reactie/bounce back, dan is de AEX gestegen van net onder de 500 naar 517 nu, 3,5% plus in 1,5 maand.
  Mag je dit een trend noemen? Wat mij wel opvalt is dat De AEX iedere keer opgevangen wordt wanneer het richting 500 gaat.
  Het is bijzonder dat de AEX op dit historisch hoge niveau blijft hangen, gegeven de macro-economische omstandigheden.
  Fundamenteel is de economie slecht en confrontatie met economische data , danwel neerwaartse bijstellingen van verwachtingen kunnen een druk op de paniekknop tot gevolg hebben. En waar dan de volgende bodem komt te liggen?
  Ik ben geen optimist en geen pessimist, maar wel onzeker over hoe dit verder gaat.
  Groet,
  Henri

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Henri,
  Het enige dat ik wil zeggen…is dat een ieder ziet…wat hij of zij graag wil zien…u stelt…3.5 procent in 1.5 maand…geen speld tussen te krijgen…u heeft geheel gelijk…alleen een ander zegt ..531-514 is 3.2 procent in 36 uur…mag je dit als trend zien?…zo zie je maar weer.
  GRS Geert-Jan

 18. jodavid.be says:

  Beste Geert-Jan,
  Het optimisme waar je naar vewijst, was ook bij jou voor het eerst te merken deze week, dit gesteund op het lijnenspel dat je voortreffelijk in beeld brengt.
  Echter is het nieuws deze week niet zo opbeurend. Dit zal misschien de mindset van velen doen kantelen. Eventjes duiden:
  – werkloosheid USA: echte cijfers komen boven: jobless claims was niet 2.44 mio maar 4.4 mio als je de federale aangevraagde steun mee telt voor zelfstandigen en GIG workers. Totaal niet 35 mio maar 45 mio!! Zie grafiekje. (cbsnews, morningstar, …)
  – Donald hint duidelijk op een tweede golf en/of een stijging in de huidige 1e golf : we gaan niet terug het land sluiten – Vorige week zij hij nog dat alles goed kwam en paar maanden geleden was het een griepje dat niets voorstelde… Gevolg voor Consumentenvertrouwen welke motor is USA economy??
  – handelsoorlog wordt weer opgestart:
  * USA pensioenfondsen mogen niet meer beleggen in China stuff
  * delisting van china equity in USA komt eraan
  * Hong Kong is de pineut
  – In China gaat het toch niet zo goed economisch : partijritueel circus stelt geen groeicijfer voorop (eerste keer?) maar wel werkloosheidscijfer. Dus interne spanningen sussen staat eerst op de lijst in mainland China.

  De beurzen smullen wel nog steeds van het vaccins-news: prive- en staats- Geld vliegt erin.
  mvgr,
  Jo

 19. geeteeke says:

  goedemorgen allen,

  hete dagen dus ik heb mijn short nog steeds aan…toegegeven…ik heb 2 dagen hard met mn billen geknepen…dat dan weer wel

  immer GRS (maar nu graag ook GHS )

 20. QUO VADIS says:

  Goede Geert-Jan,
  Alles bij elkaar een uiting van onzekerheid mijnerzijds. De beweeglijkheid en (nagenoege) richtingloosheid sinds begin april versterkt dat.
  Als in 36 uur de helft van 6 weken ontwikkeling wordt opgegeten is dat niet hartversterkend.
  Ik wilde slechts heel voorzichtig iets van tegenwicht geven om niet te somber te worden.
  Dan toch wel een verzoek: is het gevoel dat wanneer de AEX richting 500 gaat hij wordt opgevangen reeel of niet reeel?
  Groet,
  Henri

 21. wh.giesen says:

  Henri, e.e.a. zal afhangen van wat er aan de overzijde van de grote plas gebeurt, daar viert het optimisme nog steeds hoogtij ipv het realisme. Voor de aex houd ik het voorlopig op een terugval naar 440/450 en dan is het van belang of de RSI op de dag OS gaat.

  mvg

 22. Turbotrader says:

  Goedemorgen,

  Het openingsgap heeft een aantrekkende werking en dient nog gesloten worden …

  groeten,

  TT

 23. QUO VADIS says:

  @wh.giessen
  Ik acht dat zeker niet onmogelijk. Maar net zo goed als dat we met z’n allen weken op 482 hebben gewacht (inclusief mezelf), is die er (nog) niet geweest.
  En ik durf er geen weddenschap op af te sluiten dat we daar niet meer langskomen.
  Er zijn te veel ballen in de lucht, en de vrees voor zwarte zwanen om de hoek maakt de fundering voor iedere voorspelling zwak.
  Groet,
  Henri

 24. Roelof says:

  Vooralsnog steun op de 200MA. Op het moment komen de 20MA en 50MA50 rond 523 bij elkaar. Als het tot daar komt dan is ook meteen de openingsgap gevuld.

 25. string says:

  @ wh.giesen 10:54

  “daar viert het optimisme nog steeds hoogtij ipv realisme”,
  Omdat die viering “nog steeds” is en alsmaar doorgaat, heb ik voor mijzelf jouw aangehaalde quote al enige tijd geleden aangepast.
  Voor mij is de omschrijving al sinds enkele weken “hoogmoed komt voor de val”.

 26. Roelof says:

  Bijgaand een grafiek van Chris Carolan@spiralcal.

  Zie daar de mogelijke verklaring waarom de beurzen zo stijgen. Zie verder ook de de artikelen van Tom McClellan die ik hier eerder deelde.

 27. jos.de.klos says:

  Mooie grafiek Roelof, maar eigenlijk weten we zonder die grafiek ook wel vanuit welke hoek de grootste manipulatie komt…

 28. Roelof says:

  Tja, kennelijk is dat nog niet voor iedereen duidelijk, jos.de.klos

 29. detita444 says:

  Thx Roelof, dit is inderdaad wel zeer extreem als je het zo in een grafiek ziet.
  Je zou er n.m.m. ook de conclusie uit kunnen trekken dat de EU in feite zijn kruit te vroeg heeft verschoten
  Dat de EU beurzen nog stijgen zou dan alleen maar voortkomen uit het volgen van de US beurzen.
  Dat leidt tot de vraag welke beursstijging het gevaarlijkst is, die in de U.S. of die in Europa?

 30. Roelof says:

  @ detita444/Fred: ooit komt ook voor de centrale banken The Day of Reckoning (De Dag des Oordeels).

 31. wh.giesen says:

  Fred, er wordt momenteel nog onderhandeld over een economisch steunpakket in de EU, er zijn momenteel allerlei voorstellen die nog besproken moeten worden, was gisteren nog op het nieuws. Ik denk dat de partijen er op korte termijn niet uit zullen komen, maar tegen de tijd dat we die 440/450 naderen zou het zomaar kunnen.

  mvg

 32. jos.de.klos says:

  Maar ze zullen er wel voor zorgen dat ze op dat moment hun paraplu kunnen opentrekken

 33. Rik says:

  Over paraplu’s. Wij hebben in België bijna geen water meer, toch aan Nederlandstalige kant. Verwacht jullie dus maar aan een Noordelijke trek , zoals in de 16de eeuw. Van een apocalyps gesproken, al die Belgen jullie richting uit ( in feite een tegenovergestelde beweging met al die Hollanders een tijd geleden in Brasschaat & omstreken, maar die hadden bijna allemaal a lot of money)

 34. vega10t says:

  En gewoon weer een heel mooie dagtrade mogelijk met de A25 call opties.

 35. j.klopper says:

  netjes gedaan.Ik ben zelf te vaak gefocust op een bepaalde richting,vanmorgen dus dalend.
  Maar op zich was dit een vrij risicoloze trade want de opening lag aardig rond de steun op 514.5 terwijl er ook steun ligt op 512.5.Met de stop in die buurt is het risico beperkt.
  Maar goed vanmorgen was ik dus niet zo bijdehand.
  Wel overigens een daling van 523 naar 515 mee gepakt.

 36. QUO VADIS says:

  @Roelof
  Jour du jugement dernier
  Als je kijkt wat in 2018 gebeurde (plus daarbij opgeteld de DT tarieven ellende) met de minimale en stapsgewijze en omgeven met extreme forward guidance renteverhogingen door de FED dan beloofd dat heel wat.
  Op deze niveaus is 0,25% al heel wat.
  Ik ben daar beduchter voor dan wat nu gebeurt.
  Maar dat zal nog wel een paar jaar duren.
  Groet,
  Henri

 37. vega10t says:

  j.klopper die “een richting” gedachte zit mij ook vaker tegen dan mee, dus volledig herkenbaar. Heb idd de door jou aangehaalde niveaus gebruikt als SL.

 38. Geert-Jan Nikken says:

  Met verwijzing naar de middag-update…en de eerdere vraag over een nieuwe cross….kan nu opgemerkt worden dat met het naderen van de eerste weerstand 522.75/523.75 (lees=middag-update)…de cross inmiddels een feit is…dat zou dan een steuntje in de rug moeten zijn dat in of richting de genoemde zone…een volgende lagere top kan gaan komen.
  GRS Geert-Jan

 39. Floridaantje says:

  @Rik om 12.16. Dankzij die ‘Nederbelgen’….ach u begrijpt….
  MVG.,
  Bert

 40. Floridaantje says:

  Waarde Henri,
  “Jour du judgement dernier”. Ach m’n Waalse echtgenote zei meestal dan … “après nous les mouches”.
  MVG.,
  Bert

 41. Floridaantje says:

  DT: “bij een 2e Covid-19 uitbraak géén economische lockdown”.
  MVG.,
  Bert

 42. jos.de.klos says:

  Ai… moest die 2e uitbraak veel erger zijn… dan zou dat fataal zijn

 43. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde,
  Tweede lockdown zit te dicht tegen de verkiezingen aan…dus gaat hij inderdaad nooit doen.
  GRS Geert-Jan

 44. jos.de.klos says:

  Is een wilde gok, als het aantal besmettingen en doden fors zouden oplopen kan dat tegen hem keren…

 45. detita444 says:

  Waarde G-J, maar aan een hoop dode kiezers heft den Donald ook niet veel.

 46. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Fred,
  Kijk…ik ben geen expert…ik kijk slechts naar lijnen…maar ik schat zo maar in…dat den Donald een afweging maakt…tussen economie en sterftecijfer…en ik ben bang dat hij dan redeneert…cijfer schuif ik af op China…economie trek ik naar me toe…en Biden maar vanuit huis roepen….
  GRS Geert-Jan

 47. Giuliano says:

  Here we go again….one more time 🙂
  White houses Hassett studying very closely economic penalties for china.
  https://www.forexlive.com/news/!/white-houses-hassett-studying-very-closely-economic-penalties-for-china-20200522

 48. vega10t says:

  Een lijntje te ver voer vandaag?

 49. Floridaantje says:

  Waarde Vrienden,
  Amai dat zelfs G-J reageert…Echter ik dien nog toe te voegen op z’n uitspraak-tijdens een zijn trip naar
  Michigan – dat bij zo’n 2e virus uitbraak de economie niet hoeft te sluiten aangezien er “dan een vaccin
  is die deze brandhaard blust”. Immers u herinnert toch….’America First’….dus ook bij de succesvol
  ontwikkeling van een Covid-19 vaccin.
  MVG.,
  Bert

 50. Giuliano says:

  bij een 2de uitbraak zijn wij sowieso beter voorbereid niet waar?
  Wij weten allemaal veel meer. Er zijn maskers. Social distancing is gekend etc

 51. Hans says:

  Het vaccin tegen Corona komt waarschijnlijk binnen een paar weken ;-). Eerst nog even een vaccin tegen malaria, HIV, SARS. Maar dat zal binnen een paar dagen gereed zijn….

  Voor wie dit echt geloofd, zalig zijn de dommen, zij weten van niets.

 52. Floridaantje says:

  Maakt voor de ‘yanks’ nu niks uit dit lange weekend. Ondanks waarschuwingen van de experts, gaan ze
  massaal in een ‘no-social-distancing-mood’ naar stranden, parken, etc.
  MVG.,
  Bert

 53. detita444 says:

  Dan toch gewoon een injectie met bleekwater of wc-eend? 😉

 54. Floridaantje says:

  Heeft DT al “geprobeerd”, beste Fred, misschien op de ‘First Lady’ Melanie die al weken niet in beeld is geweest.

 55. dennishoscan says:

  Beste G-J ,
  Komt het toch boven het wolkje?525.6

 56. Hans says:

  Inhalatie van UV-licht schijnt ook te werken.

 57. Floridaantje says:

  Allez, DT is weer bezig…kerken moeten open zondag. Echter vooral in Staten waar een Democraat gouverneur
  is, geldt nog steeds “blijf in je kot” [Vlaamse vertaling]. Komt er toch politie dan worden ze verwelkomt met :
  “God is er voor iedereen, neem plaats”…..
  MVG.,
  Bert

 58. Floridaantje says:

  Over VS-herverkiezing gesproken. M.i. zal de Democraten vs Republikeinen topic ook zijn….heropleving
  van de economie na Covid-19. “Toevallig” maar het belangwekkende BNP cijfer voor het 3ekwartaal komt
  uit 5 dagen voor dinsdag 3 november, de 59e presidentsverkiezing.
  MVG.,
  Bert

 59. detita444 says:

  Uiteraard is dit toeval beste Bert.

 60. Floridaantje says:

  Indien China-HongKong situatie escaleert kan m.i. kapitaalvlucht veroorzaken naar…VS, Europa,…. (?)
  MVG.,
  Bert

 61. jos.de.klos says:

  Niets is toeval beste Fred.

 62. QUO VADIS says:

  Na 13.22 vond ik het mooi geweest.
  U allen fijn weekend.
  Groet,
  Henri
  PS @Bert: Mouche de jour!! goed weekend

 63. Floridaantje says:

  Waarde Henri,
  Merci…en zoals Maggie eist..”.blijf in je kot” …heeft u ook geen last van vliegen.. 🙂
  Bon Weekend.
  Bert

 64. Bernard says:

  Aandelen portfolio opgeschoond winst van tafel. En allen nog veilige stukken NIBC in bezit. Een allen fijn weekend gewenst. Maandag nieuwe kansen aandelen oprapen bij 482 🙂 of gewoon op de verdere weg omhoog achterblijvers kopen.

 65. maurice says:

  Maandag weer 528,50 en dan 600.
  Fijn weekend iedereen !

Geef een reactie