AEX: DoorPakken?

De AEX kreeg afgelopen donderdag het voordeel van de twijfel voor een doorstap naar 569. Een blik op de slotstand leert dat de AEX inderdaad op dit niveau noteert. Maar dat is niet het hele verhaal. Vandaag wederom TwijfelVoordeel.

In de kleinste grafiek staan vier cirkels ingetekend in het verloop van de RSI. Deze cirkels duiden het gegeven dat de indicator sinds enkele dagen weer in staat is om tot boven OB te reiken. Dat is positief. Daarnaast staat een horizontale lijn ingetekend in de grafiek van de indicator. Deze lijn duidt het gegeven dat de RSI zich voortbeweegt in een Bull Market Range. Ook dat is positief. Een kleine kanttekening moet echter wel gemaakt worden.

De toppen in de RSI liggen steeds een fractie lager. Voor vandaag staat dus het vraagstuk centraal of de RSI opnieuw tot boven OB klimt en of zij in staat is om het patroon van lagere toppen te doorbreken.

In het verloop van de AEX zelf valt op dat de gemiddelde lijnen weer in lijn staan, oftewel MA20 boven MA50 boven MA200. Daarnaast valt op dat de kortste gemiddelde lijn, de MA20, netjes als dynamische steun fungeert. Ook in de grafiek van de AEX staat een horizontale lijn getrokken. Deze noteert op 568.50. Voor vandaag vormt deze lijn de eerste steun.

Dus, het voordeel van de twijfel geldt zolang de AEX boven 568.50 noteert. Breekt deze eerste lijn dan mag de blik op de tweede ingetekende lijn op 564.50 waarbij uiteraard de MA50, die vandaag start rond 566.75 maar uiteraard gedurende de sessie beweegt, als tussensteun kan fungeren. Wat is het volgende richtpunt/ijkpunt bij koersen boven 568.50?

Blijft de steun intact en lukt het de RSI om opnieuw boven OB  te klimmen dan heeft de AEX ruimte tot aan 573.

AEX-IntraDagGrafiek

In de dag-grafiek is het patroon van lagere toppen in de RSI doorbroken. Daarnaast noteert de indicator duidelijk OB. De AEX zelf heeft de trendlijn over de toppen vanaf februari doorbroken. Dit zijn een aantal positieve elementen.

Een mogelijke breuk van de eerste steun in de kleinste grafiek impliceert voor de dag-grafiek in eerste instantie dus een zoektocht naar een hogere bodem. Let wel, door de recente stijging heeft de AEX wel wat neerwaartse ruimte voor deze zoektocht. Op basis van de stelling dat de grotere beweging in de kleinere grafiek start, is het voor de dag-grafiek, ondanks de hiervoor aangehaalde positieve elementen, dus zaak om de blik op 568.50 te houden. Mocht de eerste steun inderdaad breken, dan zal in de komende dagen het bepalen van de ijkpunten voor een mogelijk hogere bodem worden bepaald.

Voor nu echter voordeel van twijfel voor een bescheiden vervolgstap naar 573 zolang 568.50 standhoudt.

AEX-DagGrafiek

In de weekgrafiek heeft de RSI de meest recente top, juli 2017, weten te overtreffen. De horizontale lijn in de grafiek van de indicator is daarom weggehaald. Wel staat nog steeds de  dalende toppenlijn ingetekend. Deze lijn duidt het gegeven dat de indicator nog niet OB is geworden. O

p de hiervoor aangehaalde 573 staat een horizontale lijn getrokken in het verloop van de AEX. Deze lijn is gebaseerd op de oude toppen van begin 2018 en duidt het gegeven dat rond dit niveau aarzeling en weerstand mag worden verwacht vanuit de week-grafiek. De MA50 lijn loopt al weken horizontaal en de MA20 krult licht omhoog. Dat neemt echter niet weg dat kort nog steeds onder lang noteert hetgeen een verkoopmodus impliceert.

Het valt dus nog maar te bezien op basis van gemiddelde lijnen, horizontale lijn in AEX en dalende lijn in RSI of de 573-zone zonder slag of stoot wordt overwonnen.  Wordt Vervolgd!

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

568.50! Dat is het niveau voor de AEX bij de start van deze verlate handelsweek. Inmiddels is de AEX door de horizontale lijn gezakt en heeft nu wat moeite om deze weer te heroveren. Tevens noteert de AEX onder MA20. De eerste horizontale lijn in de RSI is ook opgeschoven naar beneden. Nog steeds geldt de opmerking dat er sprake is van een Bull Market Range maar aan het vereiste om opnieuw OB te worden en een hogere top te zetten is vooralsnog niet voldaan door de indicator. De MA50 fungeert nu als eerste vangnet, waarbij de huidige handelsbreedte bepaald wordt door de ruimte tussen MA20 en MA50. Gedurende de verdere sessies zal deze handelsruimte krapper worden door het dynamische karakter van beide lijnen. Zoals vanochtend gesteld in de DD geldt onder de MA50 een eerste ijkpunt op 564.50.

4 reacties op “AEX: DoorPakken?”

 1. WP says:

  Dank GJ en een goede morgen

 2. maurice says:

  Daxie gaat als een speer, wij slechtste jongetje van de klas; dan maar wachten op VS vanmiddag. Tot dan gebeurt er toch niks.

 3. string says:

  Goede morgen…
  Maandag 22 april werden de koersen voor AEX/CFD geplaatst als normaal…
  De dag-candle van 22-04 staat er als volgt…HLOC 571.75/568.55/570.85.571.15…
  Het bovenstaande laat zien dat er gisteren ‘n Doji is neergezet…
  Voor nu lijkt het erop…dat in de 30′-grafiek de nodige moeite moet worden gedaan…om boven 568.50 te blijven…
  Op de 30’-AEX/CFD…is de eerste lagere top en eerste lagere bodem reeds geplaatst…

 4. Turbotrader says:

  Goedemorgen,

  Weekverwachting , bandbreedte 565 – 572 met MA’s als ondersteuning ( bovenkant trendkanaal) , geen short-signaal

  Groeten , TT

Laat een reactie achter