AEX: Die andere Lijn

De titel van vandaag is een knipoog naar de titel van maandag. In de eerste DailyDosis van deze week zijn twee lijnen expliciet aangehaald. De derde reactie-lijn en de eerste gemiddelde lijn.

AEX-IntraDagGrafiek

De start van deze week wordt interessant. Weet de graadmeter het tij te keren en richt zij zich opnieuw op 551 en 553.50 respectievelijk, of hapert een positieve start al onder de eerste gemiddelde lijn en zorgt de zwaartekracht voor verdere druk op de lijn rond 547. Aldus de DailyDosis van gisteren.

Een blik op de grafiek leert dat de opmars van de graadmeter gisteren bijna op de basispunt nauwkeurig werd afgestopt op de eerste gemiddelde lijn (zie rode pijl). Zoals verwacht viel de AEX daarna vrij snel terug naar 547 waar de index enkele uren tot rust kwam. In de middag-update van maandag is de verwachting uitgesproken dat met het dalend juk van de gemiddelde lijn boven de koersontwikkeling een breuk van de laatste fibo-lijn zou resulteren in een verdere verzwakking naar 544. Zo Geschiedde!

Bij het opveren in de laatste uren bleek de werking van de eerste gemiddelde lijn nog niet uitgewerkt. Opnieuw liep de opwaartse ambitie van de index stuk op deze lijn. Zie hier de titel van vandaag.

Vandaag start de eerste gemiddelde lijn rond 546.50 met daarbij net als gisteren de opmerking dat zij natuurlijk daalt met het verstrijken van de tijd. Boven de eerste lijn kan 547 zich nu als obstakel aandienen op basis van de aarzeling rond dit niveau in de neerwaartse beweging van maandag. Deze combinatie impliceert een eerste weerstand vandaag rond 547.

Zoals gisteren al opgemerkt stelt de theorie dat na een breuk van de laatste reactie-lijn een volledige terugtest niet onmogelijk is. De volgende stap in dit proces is het aantikken van 542. Dus net als in de voorafgaande stijgende beweging volgt de DailyDosis de laatste dagen stap voor stap de huidige correctieve beweging. Het doorbreken van de eerste gemiddelde lijn is het eerste signaal dat de correctie ten einde is. Boven groen komt de blik te liggen op rood. De tweede lijn start vandaag rond 549 met uiteraard ook bij deze lijn de opmerking dat zij daalt in de tijd.

De vaste lezer heeft opgemerkt dat zowel gisteren als vandaag expliciet wordt gesproken over een correctie en niet over een draai van de trend. Het vergezicht ligt en blijft liggen op 590! Wordt Vervolgd!

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Middag-Update:

AEX-IntraDagGrafiek

 

De geschiedenis heeft de neiging om zicht te herhalen. Aldus een van de stelregels van TA. Met een hoogste koers op 546.60 is de AEX vanochtend wederom op bijna de basispunt nauwkeurig afgedraaid op het dalende juk dat gevormd door de eerste gemiddelde lijn (zie rode pijl). Inmiddels heeft de graadmeter al een eerste stap gezet in het vervolgplan welke een verdere daling richting 542 behelst zoals in de DailyDosis van vanochtend beschreven. Inmiddels is de gemiddelde lijn afgezakt richting 545.50. Let wel op de RSI, deze blijft vooralsnog boven de OS-lijn hangen. De visie is en blijft daarom dat de huidige zwakte het label krijgt van correctie. Dat neemt niet weg dat het plan het plan blijft. Zolang de AEX onder haar gemiddelde lijn blijft noteren luidt het scenario dat de graadmeter bezig is met een volledige terugtest.

31 reacties op “AEX: Die andere Lijn”

 1. Jurrian says:

  Weinig kracht maar nog lang niet OS, goedemorgen….

 2. Bert says:

  Waarde Geert-Jan, Goedemorgen,
  Kunt u aan uw gewaardeerde collega Gokhan een nieuwe EUR/USD DD vragen te produceren nu
  deze Forex boven de 1.1680-1.1700 staat richting 1,1743 { weerstand (?) }.
  Alvast Bedankt !
  Mede namens Bruun, Patrick,e.a.,
  MVG.,
  Bert

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bert, Bruun, Patrick,
  Uiteraard geen dank!
  GRS Geert-Jan

  1. Bert says:

   Waarde Geert-Jan,
   Mede namens Bruun, Patrick, e.a.,… wat een service(!)..die DD staat er nu.
   Toch Bedankt.
   MVG.,
   Bert

 4. Jurrian says:

  OS

  1. Jurrian says:

   geweest 🙂

 5. Frank says:

  Is de PR in 4 uurs chart van de AEX al genoemd ?

  Goede middag overigens!

 6. Jan B says:

  Hallo Jurrian,

  Wat houdt de OS in, gaan we verder zakken of juist niet??

  1. Jurrian says:

   Als de RSI OverSold geraakt is dat van invloed op de ontwikkelingen schrijft GJ voortdurend, en ook nu weer bij de middagupdate

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Vinkje bij 542 en nie OS nie.
  GRS Geert-Jan

 8. paul says:

  een volledige terugtest naar? 440 ofzo toen Trump een jaar geleden aantrad? nee geen tik fout 4 40.. Ik roep regel 8 nog even in herinnering, u weet wel van vorige week dinsdag en woensdag.. : paul; 7 november 2017 om 10:04: Stelregel 8 luidt evenwel: “het stijgt niet eeuwig, als de euforie en de afstand tot elk VG ’t grootst en de vola t laagst is wordt veelal de top gezet, en niet de bodem”. Zie ik daar op AEX en DAX nou eindelijk een dubbele top in wording?” Ik ga langzaam de slingers zoeken en de Champagne koud zetten voor het “short only” feestje.. ik zie dat ver gezicht 590 ook maar dan héel erg ver over een jaar of drie, vier

 9. Jan B says:

  Hallo Paul,

  Het gevaar voor de beurzen is de inflatie, als die onverwacht zou gaan stijgen dan moet de ECB zijn beleid versneld afbouwen om hogere rentes te krijgen en dat gaan de beurzen niet leuk vinden!
  Ook zou een probleem kunnen ontstaan als volgend jaar de economische groei eventueel zou kunnen vertragen, wat voor maatregel zou een centrale bank dan kunnen treffen, de lange en korte rente zijn immers al zeer laag!
  Voorlopig lijkt het daar allemaal nog niet op, de bedrijfswinsten zijn over het algemeen goed, de werkloosheid neemt af, en staatsobligaties zijn niet echt een alternatief voor mensen die rendement willen maken.
  Ik denk dat we een wat zwakkere maand november krijgen en in december weer gewoon nieuwe hoogtepunten voor de beurs.

 10. Bert says:

  Beste Jan B.,
  Volkomen eens met u. Idd. ook ik zie een “eindejaars rally” komen en nu worden er “bodems” aangestampt.
  MVG.,
  Bert

 11. paul says:

  haha de bodems breken we thans en de oudejaarsrally was wat vroeg dit jaar, sept en okt. Nu komt de klad erin, de laatste kopers zijn wel ingestapt, u ook zo te zien. Typische contra indicator. https://fd.nl/beurs/1226163/aantal-particuliere-beleggers-stijgt-fors K/W’s zijn torenhoog (CAPE) risicopremies op veel High Yield angstaanjagend laag.. Centrale banken allemaal “behind the curve” te laat dus en gaan op gegeven moment scherp verhogen waardoor obligaties weer een goed alternatief voor aandelen worden.. ik vermoed dat we richting 450 gaan ( stonden we nog geen 12 mnd geleden!) maar werd de vorige keer weggelachen. 400 kan ook..

 12. Bert says:

  Beste Paul,
  Stap niet in de AEX zolang de 551-553.50 niet blijvend wordt doorbroken. Qua S&P500 hanteer ik een
  andere aanpak middels “buy-the-dip”. Immers 8 op de 10 keer sluit de S&P500 hoger dan het Europese
  beurs slot om 17.35 p.m. Anticiperen op zulke koersen als u naar refereert lijkt mij meer dan de “waan
  van de dag”. 🙂
  MVG.,
  Bert

 13. paul says:

  dat is tenminste s een verstandig woord. Houd 552 of 554 slot aan daarboven kunt u long. “waan van de dag” zijn de idioten die maar blijven kopen en hopen uiteraard slaat zulks zeker niet op u..

  1. dennishoscan says:

   Hoi Paul,
   Ik ben gevoelsmatig wel eens met je. Vanaf november vorig jaar short en heb het geweten. Alles wat ik opgebouwd had in 5 jaar waar de beurs op en neer ging.
   Na trump is er geen correctie geweest.

 14. paul says:

  ach Dennis vraag “beleggers” s vooral eens naar hun grootste zeperds.. ‘t zijn allemaal speculanten met hun turbo’s sprinters en opties hoor.. Ik leer nog steeds en beleg al 50 jaar waarvan 20 jaar in derivaten. 2008 was wel mijn Waterloo toen zat ik “eeuwig long”.. Ik verloor in 3 maanden alles wat ik in 30 jaar had opgebouwd en t kostte me 3 (!) volle jaren dat terug te verdienen; vandaar mijn ietwat sarcasme over mensen die denken dat t eeuwig stijgt.. Overigens is eeuwig short ook niks, dan mis je 400 jaar statistiek.

  1. dennishoscan says:

   Helaas hoor ik bij die sukkels met opties en sprinters…:((

 15. Jurrian says:

  weer OS

  1. Jurrian says:

   maar niet fanatiek, hij piept er zo weer uit

   1. Jurrian says:

    Nee, toch vinkje bij 540

 16. Daan says:

  541,3 gap closed.

 17. Bert says:

  Bodemvormingen (?) nu DT terugkeert om aan te kondigen substantiele VS-handelstekort veranderingen
  in de zin van zijn slogan ” America First”…

 18. Bert says:

  Post van 16.29 p.m. “dringt door op de S&P500 vloer”…10 pips( +) in ‘no time’.

 19. paul says:

  kat is dood hoor, morsdood maar hij veert nog wel keer op tot stoeprand.. OS..

 20. Jan B says:

  Je bent wel erg negatief Paul, zolang we boven de 530-533 is er nog niets aan de hand, zelfs voor 2017 begrippen stelt deze daling (tje) nog niets voor. We noteren notabene nog steeds een 0 voor de komma!

 21. Jurrian says:

  aardige tredlijn over de toppen van de RSI 30min.

  1. Jurrian says:

   trendlijn

 22. detita444 says:

  Goedenavond beste Bert, net thuis van buitenlandse reis. Ik ben benieuwd naar het vervolg….

 23. Bert says:

  Goedeavond Beste Fred,
  Plezant geweest met de oldtimers (?). Veel bewegingen vandaag zowel op AEX, S&P500 en EUR/USD.
  Vooral de EUR/USD was zeer guitig voor mij vanaf 1,1695 naar uitstap op 1,1773. Denk nu dat de
  indexen aan het bodemen zijn. Dus voor u het “perfekte” instapmoment (?) nà GJ’s DD morgen,
  natuurlijk

Laat een reactie achter