AEX: De Wet van Fred

“De 572.00 zal in de nacht wel ruimschoots bezwijken.” Ook afgelopen nacht was er weer wat neerwaartse druk op de AEX.

In de middag-update van gisteren is het eerste kantelpunt op 572.00 gezet. Inderdaad was het dinsdag in de namiddag vrij nauwkeurig dit niveau waarop de AEX wat steun vond, maar op basis van de Wet van Fred mag vanochtend opnieuw druk worden verwacht op de eerste steunpilaar. Aanhangers van de klassieke theorie zullen zeggen dat de beweging van de index gisteren niet gevolgd is door een  ondersteuning vanuit de RSI. Het principe van Nie OB Nie. Veelal volgt bij het uitblijven van ondersteuning een terugslag en de eerste koersstap van vandaag lijkt daarop geen uitzondering te zijn.

De lijn op 572.00 heeft vandaag extra lading. Allereerst valt op dat de bovenkant van de wolk vrij aardig rond dit niveau noteert. Dus vanuit zowel horizontale als dynamische steun is het aangehaalde niveau van belang. Daarnaast kan de lijn op 572 gezien worden als een neklijn. De gisteren gevormde drie toppen vormen dan de respectievelijke schouders en hoofd. Let wel, een patroon is pas een patroon als de triggerlijn is doorbroken. In dit geval dus bij koersen onder 572.00.

De gap van gisteren staat nog open en staat ingetekend. Zakt de AEX terug onder 572.00, en dat is wel de verwachting, dan mag de blik gericht worden op het vullen van dit hiaat. Let op, tussen 572.00 en het hiaat fluctueert ook nog de onderkant van de wolk. Even oppassen dat zij niet als steun gaat fungeren.

Net als gisteren ook vandaag weer de verwachting dat de RSI niet OB wordt en ook niet OS wordt.

Wat als de initiële verkoopdruk opgevangen wordt op het kantelpunt 572.00? Lukt het de AEX niet om onder de eerste horizontale lijn te zakken dan mag rekening gehouden worden met een verdere opmars waarbij 578.50 als eerste ijkpunt fungeert.

Tot zo!

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag Update AEX

Een hoofd schouder aan het einde van een stijgende beweging valt in de categorie Klassiekers. Na het doorbreken van de neklijn op 572.00 is de AEX inmiddels afgezakt tot de vorige bodem rond 563.25. Hiermee is het patroon van hogere achtereenvolgende bodems doorbroken.

In de huidige stap is de RSI nog niet OS geworden. Oftewel Nie OS Nie. Zie verwachting DD. Dit uitblijven van ondersteuning geeft reden om enig herstel te verwachten. Let wel, de verwachting luidt dat een reactie-beweging haar WaterLoo vindt rond of zelfs al onder de onderkant van de wolk.

Zie dat de wolk aan het convergeren is. Eerlijk is eerlijk, een draai van de kleur van de wolk is al eerder deze week verwacht, maar de gedachte blijft onveranderd dat de kleur op korte termijn gaat wisselen.

Onder 563.25 kan de AEX zich gaan richten op het eerste niveau van het eerdere lijstje. Deze staat op 560.50.

83 reacties op “AEX: De Wet van Fred”

 1. vega10t says:

  Morgen GJ en dank. Morgen allen uiteraard. Succes op deze eerste tropische dag.

 2. Roelof says:

  Ik vind die H&S wel wat gezocht, maar we zullen zien.

  Zelf zou ik zeggen, steun op 569/570.

 3. peks says:

  het is misschien nog wat vroeg , maar als we vrijdag boven 570 sluiten . staat er een bevestiging van de bullish engulfing in de week , toch iets om rekening mee te houden . nu de 600+ lonkt

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Als aanvulling op DD…onderkant wolk nu rond 569.75..en bovenkant gap 568.75.
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Men pakke een scherp mes en snijdt er zo doorheen! 🙂

 5. Giuliano says:

  Hallo
  What’s up? AEX & US futures falling….

  1. Giuliano says:

   ik zie geen gerelateerde nieuwsbericht ….

 6. derfla says:

  Corona angst?

 7. Kees says:

  Misschien doet 566.40 of daaromtrent nog wat

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Koersdoel Hoofd Schouder inmiddels gehaald…onderkant gap op 565.50.
  GRS Geert-Jan

  1. vega10t says:

   Heel netjes gezien GJ. Pet af.

 9. Erik68 says:

  Svp nu graag terug naar 568,75, kunnen we dan naar 2e ronde

 10. wh.giesen says:

  Dax gisteren wel OB geraakt en lijkt nu een PR te maken.

  mvg

  1. Roelof says:

   Ja, daar kijk ik ook naar.

   De AEX en DAX overigens nie OS nie in de 30 minuten.

 11. wh.giesen says:

  Veel ruimte om te dalen is er niet meer voor de Dax om een PR te maken want dan zijn we OS.

  mvg

  1. Roelof says:

   Ja, klopt. Zie plaatje.

   1. Roelof says:

    Zou ook nog naar 12.130 kunnen vallen en dan hebben we wel een OS. AEX zou dan 561 kunnen zien.

 12. Roelof says:

  Als je fout zit (ik had AEX 581 verwacht alvorens er een correctie in zou zetten) dan is het altijd even goed om naar de hogere tijdsframes te kijken. Op de daggrafiek zou je rond 561 steun mogen verwachten van de 10EMA en de 200MA.

  Maar kijk eens naar de RSI. Dat is op zijn minst een waarschuwing dat we niet zomaar even door gaan lopen naar AEX 600. Daarbij is er nog een potentiële weerstandszone tussen 581-585.

 13. August says:

  Ik dacht ook nog één nieuwe high, Roelof. Kennelijk is EW modellering niet voor deze markt als voorspeller? Of noemen we het een fifth wave failure 🙂 Wel een mooie impuls beweging naar beneden. Start van de daling, van zeg 50% (483)?

  1. Roelof says:

   Tja, altijd lastig met EW, helemaal op (zeer) korte tijdsframes. Toch zag die ene telling die ik hanteerde er veelbelovend uit. Die gaf eigenlijk ook aan dat we deze stijging nog zouden krijgen. Echter, er moest een streep doorheen omdat de bodem van de veronderstelde golf 4 onder de top van golf 1 kwam.

   Het is me nog wat te vroeg om nu al van de start van de daling uit te gaan. Maar scenario 482 zit zeker in mijn achterhoofd voor juli.

 14. peks says:

  zolang we boven 560 blijven is dit een normale correctie op de stijging van deze week. zijn dus weeral bezig met volgende hogere bodem . eerste waarschuwing is flirt met os en in de futures is os een feit

 15. Bernard says:

  Geert Jan, veel indexen worden/werden omhoog gestuwd door een paar zwaar meewegende aandelen daarin. De rest presteert zwaar onder. Kan het zo nu worden dat de zware jongens naar beneden gaan en de andere aandelen omhoog? Index corrigeert dan maar achterblijvers welke maar licht meetellen kunnen omhoog.

 16. Giuliano says:

  Geert-Jan,
  Wat heb je als perioden lengte voor je RSI?
  (Ik heb 12)

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giuliano,
  13
  GRS Geert-Jan

  1. Giuliano says:

   ok thanks (vandaar mijn kleine discrepantie tov je grafiek)

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bernard,
  Ik denk eigenlijk van niet…kjik…de financials waren niets, zijn niets…en ik denk eerlijk gezegd dat het ook voorlopig niets met ze wordt…en zo zijn er nog een hele hoop fondsen te noemen…denk aan Fugro…die hebben in het herstel niets gedaan…en gaan nu waarschijnlijk naar de slachtbank (sorry voor de uitdrukking) als de markt begint te kantelen…en volgens mij is de vraag niet of we gaan kantelen…maar meer…wanneer…ik had gedacht een lagere top onder 573.50…gisteren toch iets erboven…maar daar is dan ook alles mee gezegd volgens mij…ik blijf sceptisch…
  GRS Geert-Jan

  1. Bernard says:

   Dank voor de reactie. Grootste deel kan ik mij in vinden. Maar bijvoorbeeld een Sligro gaat nu pas profiteren van de corona heropening, Post nl heeft ook voordeel bijvoorbeeld van het hele corona verhaal.

   1. Roelof says:

    Met alle respect, Bernard maar je noemt daar twee fondsen die ook in die categorie “het was niets, is niet en wordt de komende tijd ook niets” vallen. Bekijk eens een maand of weekgrafiek over de laatste 10 jaar van die aandelen en je ziet het meteen. Ze zijn nu bezig met wat herstel, maar dat gaat niet heel ver komen.

    1. Bernard says:

     Beste Roelof, wat post betreft eens treed herstel op. 5,50-0,93. Nu de tijd mee. Wat Sligro betreft, gaat mij meer om korte tijd.

 19. Giuliano says:

  Ter info:
  Total Puts/calls ratio stats (CBOE):
  19/06=0.91
  22/06=0.79
  23/06=0.77
  ttz sentiment gaat geleidelijk naar “Bullish”

 20. Roelof says:

  Als je de daggrafieken naloopt van DOW, SPX, AEX, DAX en CAC valt op dat alléén onze eigen AEX een hogere top boven die van 8 juni jl. (573,46) heeft gezet. De andere indices zijn er ruim onder gebleven. Dat is een zgn. non-confirmatie. Het zegt wel wat………….

 21. Geert-Jan Nikken says:

  Met verwijzing naar opmerking Erik 10.34 uur…zou een opleving van steun 563.50 naar 568.25 inderdaad wel heel mooi in het plaatje passen…zie middag update…we gaan het zo zien…
  GRS Geert-Jan

 22. SRC says:

  Amice,
  Proficiat, beste Fred, met uw geciteerde reaktie :“ detita444 23 juni 2020 om 16:21 Die 572 zal vannacht wel
  ruimschoots bezwijken. 😉 ” die aldus door Geert-Jan geaccrediteerd werd tot “Wet van Fred” als titel van
  de vandaag gepubliceerde AEX DD. Tenzij ik mij vergis in dit verband.
  MVG.,
  Bert

 23. dennishoscan says:

  Beste Giuliano,
  Ter info:
  Total Puts/calls ratio stats (CBOE):
  19/06=0.91
  22/06=0.79
  23/06=0.77
  ttz sentiment gaat geleidelijk naar “Bullish”
  Waar kan jij deze call/put ratio grafiek zien?

  1. Giuliano says:

   raw data komt van https://markets.cboe.com/us/options/market_statistics/daily/
   Grafiek heb ik niet.
   Ik had gisteren of eergisteren een grafiek gepubliceerd (als ik in een trial periode zat) maar het is ondertussen een betalende site

 24. Geert-Jan Nikken says:

  Als aanvulling op 14.27 uur…mag ook 570.50 worden…dus eigenlijk een Waterloo tussen 568.25/570.50…zou mooi passen.
  GRS Geert-Jan

 25. SRC says:

  Waarde Geert-Jan,
  Als ik vragen mag, geldt zo’n “Waterloo” c.q. reactief ijkpunten op 3118_3130 SPX ook van toepassing.
  Bovenstaand vraag baseer ik op bijlage grafiekje.
  Alvast bedankt.
  MVG.,
  Bert

 26. Jelle says:

  Verwachting is dat we nog een keer flink gaan opveren aangezien we nu pas halverwege de cylcus zijn op de dax. Dit zou dus ook gelden voor de aex

 27. Jelle says:

  bijgaand

 28. Jelle says:

  We vormen nu de bodem van de 180’ cyclus en dan zou er nog een laatste 180’ cyclus moeten komen om deze eerste 720’ cyclus af te ronden. Waarna we dus nog een hele 720’ cyclus krijgen in deze dagcyclus

 29. peks says:

  roelof 14.26 ik weet niet of je de nasdaq een klein beursje vind . maar die heeft net zijn ath weeral hoger gezet . dus om nou te zeggen alleen de aex heeft een hogere top gezet … Mvg Peks

  1. Rik says:

   Daar moet ik peks wel gelijk in geven Roelof en dan maakt het niet uit of de FAANG aandelen nu 38% of al >40% van die index uitmaken. Het rijgt wel de ATH aan elkaar

  2. Roelof says:

   Ja, die beurs ken ik. Dat is de index waar 5 aandelen 45% van de hele index uitmaken. Die index leeft een eigen leven en ik heb het sterke vermoeden dat de (te?) grote weging in de AEX van technologiefonds ASML er hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor is dat de AEX er nog een hogere top heeft weten uit te persen.

 30. peks says:

  DJ bestaat toch ook maar uit 30 bedrijven , waarvan verschillende pharma , dus met een beetje vaccin nieuws zou deze toch ook reeds tegen ath moeten gestuurd kunnen worden . blijkbaar sturen ze toch niet willekeurig

  1. Roelof says:

   Wikipedia:

   In tegenstelling tot de meeste andere indices is de Dow een prijsgewogen index. Dat betekent dat aandelen met een hoge absolute beurskoers een grote stempel drukken op de beweging. Dit is omstreden omdat aandelen met een lagere beurskoers, maar met een hogere beurswaarde door meer uitstaande aandelen, procentueel soms meer bewegen maar dit niet uitgedrukt zien in de index. Bewegingen van IBM en 3M hebben meer invloed op de stand van de Dow dan de veel grotere bedrijven ExxonMobil en Microsoft. Daarnaast is het aantal van dertig aandelen in de index bijzonder weinig om aan te geven hoe de stand van de beurs is.

   En ander kritiekpunt is dat niet alle dertig aandelen in de Dow gelijk bij opening van de beurs open gaan. De fondsen die open zijn worden meegerekend in de stand van de Dow op de nieuwe dag, en de aandelen die nog niet meegenomen zijn in de openingsrotatie worden op de slotkoers van de dag ervoor meegerekend. Zo zal men vrijwel altijd zien dat de Dow nabij onveranderd opent.

 31. SRC says:

  De ‘big tech stocks’ zijn niet alleen op zichzelf leidend in de huidige VS-markten maar door hun enorme
  ‘cash’ reserves worden zij beschouwd als een defensief aandeel. Desalniettemin kan er vrijdag op de zgn.
  ‘window-dressing’ handelsdag massale verkoop/winstnemingen ontstaan om te roteren in andere
  beleggingsinstrumenten/’cash’ aan de zijlijn aan het eind van dit eerste half jaar 2020.
  MVG.,
  Bert

 32. Rik says:

  En in de NASDAQ100 heb je ook de SAAS aandelen oa NVIDIA. Als je naar die daggrafiek kijkt…Plus de Biotech is blijkbaar toch ook mee verantwoordelijk voor die exorbitante stijging

  1. Roelof says:

   Ja, en TSLA, BYND en nog veel meer! Maar feit is dat de FANG + AAPL + MSFT aandelen het zwaarst wegen. Als je die allemaal tegelijk koopt, stijgt de NDX ongeacht wat al die andere aandelen doen.

 33. SRC says:

  Ter Info,
  Zoals vandaag ook bleek bij de negatieve NYSE-futs, blijft de markt focus gericht op eventuele heropleving
  van nieuwe Covid-19 ziekte gevallen zoals nu in Texas & California met als consequentie het nadelig effect
  op jobs vwb de heropening van de VS-economie alsmede zolang er geen afdoende Corona vaccin is ontwikkelt,
  zal deze 24/7 volatiliteit continueren.
  MVG.,
  Bert

 34. detita444 says:

  Een goedemiddag vrienden van het grote geld. Ik hoop dat jullie ook van het prachtige weer hebben genoten.
  En uiteraard is het leuk om bij binnenkomst te zien dat degenen die zich aan de wet hebben gehouden bovendien nog een guitig resultaat hebben behaald. 😉

 35. detita444 says:

  En nu nog een vinkje ook.

 36. SRC says:

  Beste Fred,
  Jammer dat u géén “Fred’s Wet”, waarvoor ik u al proficiat had gewenst om 14.36, had voor de SPX. Ocharme,
  moet ik het zelf weer eens alléén doen en hanteer nu ES 3069 als steun met weerstanden ES 3099 c.q.3118.
  MVG.,
  Bert

  1. detita444 says:

   Beste Bert, maar u weet toch dat de S&P de AEX volgt?
   Of was het nu andersom? 😉

   1. SRC says:

    Amai, beste Fred, voor de “shorters” meestal uw huidige voorkeur index, die “020-er”. Maar als een enige
    “uitzondering die niet de regel bevestigt” 🙂
    MVG.,
    Bert

 37. Jurrian says:

  De moeder van alle indexen in de wereld is m.i. de S&P500, de anderen zijn sectorindexen, waardevol maar niet bepalend.

  1. SRC says:

   Beste Jurrian,
   Dank….”sta ik toch niet alléén in dit AEX-bolwerk”… 🙂
   MVG.,
   Bert

  2. Roelof says:

   Eens, Jurrian.

   Maar NDX is vaak wel de voorloper. Als je het zo bekijkt………….dan mag er nog wat van DOW en SPX verwacht worden later dit jaar

 38. SRC says:

  Blijkbaar “window-dressing”, zie m’n post om 15.41, al begonnen (?) of “stilte voor de Covid-19 do. storm” (?).
  Ter herinnering onderstaande data :
  THURSDAY, JUNE 25
  Forecast / Previous
  8:30 am Initial jobless claims (regular state program, SA) June 20 week: 1.38 million / 1.51 million
  8:30 am Continuing jobless claims June 13 week: — / 20.5 million
  8:30 am GDP (revision) Q1 -5.0% / -5.0%
  8:30 am Durable goods orders May 10.3% / -17.7%
  MVG.,
  Bert

 39. detita444 says:

  En wederom een vinkje.

 40. detita444 says:

  Nu eerst maar even aankijken.

 41. Geert-Jan Nikken says:

  En het is pas woensdag…
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Precies. En ook nog een paar dagen mooi weer om met een biertje in de tuin te zitten. 😉

 42. jos.de.klos says:

  OMG… Fred toch… wat ben je toch een succesvolle man zeg… vanuit je zonneterrasje rijg je het ene succes na het andere aan mekaar… Een vinkje hier, en een vinkje daar alweer… en dat dag na dag… was ik maar gelijk jou, zo succesvol

  1. detita444 says:

   Ja Jos, ik begrijp het, jij bent steeds de klos. 😉

 43. Geert-Jan Nikken says:

  Is dit niet ook een H&S met nu neklijn op 560.50?
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   Ja, dat lijkt er meer op. Maar een patroon is pas een patroon als het er staat toch? 🙂

   1. Geert-Jan Nikken says:

    Yep…dus even wachten op 560.50…en dan bijgeven…gezellig.
    GRS Geert-Jan

  2. detita444 says:

   Zou aardig overeenkomen met het gap van 16 juni sluiten.

 44. SRC says:

  USA-virus-update { zie ook m’n post om 15.51] :
  Yesterday the number of new daily infections hit its 3rd highest case total and it highest since April 24.
  The rolling 7-day average (orange) is the highest since May 1.”
  MVG.,
  Bert

  1. SRC says:

   Gaat dit cijfer : ‘Floriday positive test rate 15.9% vs 10.89% yesterday’, de SPX ‘session low’ vormen op 3060 (?)
   MVG.,
   Bert

 45. wh.giesen says:

  Waarde GJ, is de aex inmiddels OS geraakt?

  mvg

 46. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giesen,
  558..vink…Ja.
  morgen een terugtest op 563.25 en dan weer short?…het is sowieso een mooie dag geweest…tot morgen.
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Voorwaar een voortreffelijk idee G-J om met heer Bommel te spreken.

  2. wh.giesen says:

   Ja, maar het ging mij om de candle van 17.00 uur, toen was het nog niet duidelijk voor mij.
   Dank voor de respons.

   mvg

  3. Erik68 says:

   Ja ja, ik wil…..!

 47. SRC says:

  It’s down-all due to the virus” ‘NY, NJ And Connecticut Order Visitors To Quarantine’

  1. detita444 says:

   Oei, dat is niet goed Bert. Pas goed op jezelf!

   1. SRC says:

    Dank Fred voor uw bezorgdheid. Echter “no travelling plans…home sweet home”. 2e btd op SPX 3035 gedaan.
    Zal u wel smaken na zo’n guitig short dag èn een eigen Wet 🙂
    MVG.,
    Bert

    1. wh.giesen says:

     Ik vind het heel erg voor de mensen die deze verschrikkelijke ziekte moeten doormaken en hoop oprecht dat er snel een vaccin of medicijn is, Bert pas jij op jouw leeftijd aub ook goed op?

     mvg

     1. SRC says:

      Beste Wh.,
      Grootse dank. Inderdaad mede door m’n nu van Covid-19 herstelde 81-jaar oude buurman, ben ik zeer alert
      en proaktief.
      MVG.,
      Bert

  2. SRC says:

   “New York, New Jersey and Connecticut impose 14-day quarantine on travelers from coronavirus hotspot
   states like Florida, Texas”

 48. wh.giesen says:

  Bert, zo te zien zal dit eventuele herstel zich wederom overnight gaan voordoen want er lijkt niet veel animo in te zitten vandaag.

  mvg

  1. SRC says:

   Beste Wh.,
   U kunt daarin groot gelijk hebben. Echter deze Covid-19 blijft regelmatig de beurs negatief infecteren.
   Alhoewel morgenmiddag vanaf 14.30 weer de wekelijkse “virus-impact- economische-data worden
   gepubliceerd, zie m’n post om 16.23, kàn dat weer een aardige- “reaktieve” (?) – rebound geven.
   Prettig avond verder.
   MVG.,
   Bert

Geef een reactie