AEX: De Ronde Cirkel

In de eerste DD van deze week is gewezen op de mogelijkheid van het vormen van een omgekeerde hoofd schouder combinatie in de daggrafiek. In de laatste DD van deze week kan gemeld worden dat deze er staat.

De eerste koersgap in de daggrafiek is gevuld. Het betreft het hiaat van 5 augustus. Zoals  bekend staat er ook nog een gap van 2 augustus open. Aan het vullen van het eerste hiaat is de vorming van een koerspatroon vooraf gegaan op basis waarvan de DD haar visie van begin augustus herhaalt. Deze luidde dat de verwachting is dat de hiaten in de daggrafiek worden opgevuld. De eerste stap is dus gezet.

In onderstaande grafiek staat  onveranderd het opwaartse trendkanaal ingetekend en de horizontale lijn op 551.00. De bovenkant van het kanaal, welke gisteren is doorbroken, kan nu als steunlijn worden aangeduid. Daarboven ligt echter al de MA20 lijn als vangnet en opdrijver onder de koersen.

Met het doorbreken van de zone 551.00 is niet alleen de neklijn in de daggrafiek doorbroken, maar ook de eerste reactielijn van de voorafgaande daling. De tweede lijn ligt op 557.50 en kan in de komende sessies gaan trekken.  Dit niveau komt momenteel overigens ook terug in de weekgrafiek. Zie weekgrafiek. Boven 557.50 komt de onderkant van de tweede gap in de daggrafiek in beeld. Zie daggrafiek.

Het behoeft geen toelichting dat een eventuele terugslag tot aan 551.00 de naam reactief krijgt en gezien moet worden als terugtest op de voormalige weerstand. Concreet kan dus gesteld worden dat het koerspatroon actief blijft zolang de AEX boven 551.00 noteert. Het ijkpunt van de omgekeerde hoofd schouder ligt overigens hoger dan 562.00. Maar daarover later meer.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 30 augustus 2019 30 MinutenGrafiek

In onderstaande daggrafiek staat het besproken koerspatroon ingetekend. Tevens staat een horizontale lijn op 562.00 ingetekend. Deze lijn duidt de onderkant van het hiaat van 2 augustus. De RSI is door haar horizontale weerstand gebroken, zodat deze lijn is verwijderd.

Let wel, de verwachting luidt momenteel niet dat de RSI in de komende dagen/weken een hogere top zal zetten. De dalende weerstandlijn over de toppen sinds februari loopt daarom nog wel steeds mee in de grafiek.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 30 augustus 2019 DagGrafiek

In de weekgrafiek staan twee trendlijnen getrokken. De combinatie van de oplopende lijn over de recente toppen en de horizontale lijn op 534.50. De combinatie van deze lijnen vormt een koerspatroon. Let wel, een koerspatroon is pas actief indien de triggerlijn wordt doorbroken. In dit geval 534.50. Daar het patroon zich heeft gevormd in de weekgrafiek is een weekslot van belang om te kunnen bepalen of het patroon actief is geworden.

De MA-20 lijn noteert momenteel rond 557.50. Zoals bekend kunnen deze lijnen als keer- of kantelpunt fungeren. Interessant in deze is natuurlijk het gegeven dat de lijn nu redelijk samenvalt met de besproken tweede reactielijn van de voorafgaande daling in juli en augustus. Deze ligt ook op 557.50.  Opletten dus rond dit niveau. Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 30 augustus 2019 WeekGrafiek

Middag-Update AEX

De volgende reactielijn, 557.50, is inmiddels alweer zonder teveel moeite overwonnen. Net onder 560 komt de AEX echter even tot rust. Twee zaken.

Allereerst de MA50 lijn uit de daggrafiek. Deze ligt momenteel net onder 560. Zie ook chat TurboTrader. Daarnaast is negatiieve divergentie ontstaan tussen AEX en indicator. Zie chat. Let wel, divergentie is altijd slechts een waarschuwingssignaal. Vooralsnog vindt dan ook slechts een consolidatie plaats.

Onder de bodems van woensdag en donderdag is een nieuwe (steilere) lijn getrokken. Deze dient nu als eerste steun. Zie dat deze momenteel redelijk samenloopt met de MA20. Deze gemiddelde lijn is in de DD van vandaag omschreven als opdrijver en voldoet vooralsnog dus aan deze eis. Anders verwoord, iedere daling richting of tot aan de MA20 lijn wordt gezien als reactief. Pas onder deze twee lijnen (=MA20 en nieuwe bodemlijn woe en do) hoeft pas rekening gehouden te worden met enige verzwakking. Daarnaast staat ook nog een horizontale lijn getrokken op 555.50. De oude toppen van gisteren kunnen gaan fungeren als nieuwe steun.

Zolang de AEX boven MA20 noteert blijft de focus van de DD op de gap van 2 augustus. De onderkant van deze gap staat op 562.00.

Technische Analyse AEX 30 augustus 2019 30 MinutenGrafiek

 

68 reacties op “AEX: De Ronde Cirkel”

 1. Bernard says:

  Goedemorgen Geert Jan, eerst gefeliciteerd met de prestatie van Feyenoord 💪🏼 Verder al een tijdje het idee u te vragen of mijn indruk juist is dat u op wat langere termijn er van uit gaat dat de lijn 534,5 doorbroken wordt naar beneden? Daar u regelmatig schrijft in de DD dat een patroon pas actief wordt als de 534,5 doorbroken wordt.

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bernarnd,
  Dank…het was weer groots…leuk doelpuntje Wouter Burger.,..betreffende uw vraag…het volgende…waar u naar verwijst is de weekgrafiek…het huidige patroon in de daggrafiek…welke inmiddels actief is…dient dus niet verward te worden met het patroon in de weekgrafiek…welke niet actief is…u dient de opmerking bij de weekgrafiek als volgt te lezen…het beeld in de weekgrafiek is zijwaarts…ondanks de grote uitslagen…u ziet het horizontale karakter op de langere termijn mooi terug in het verloop van de MA50 lijn in de weekgrafiek…welke al geheel 2019 zo vlak loopt als de BodenSee……gevaar in de weekgrafiek onstaat pas bij koersen onder 534.50…inspelen op een aanstaande breuk van 534.50…valt in de categorie anticiperen…iets wat de DD niet doet…
  GRS Geert-Jan

  1. Bernard says:

   Dank voor u uitgebreide reactie. Gelukkig is het tegenwoordig meer een wij gevoel met alle vertegenwoordigende clubs in Nederland. Een ieder is nu bekend met de belangen van de overbekende lijst. Inmiddels op plaats 11 met dichtbij plaats 10

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Oppassen nu…verwacht wel wat aarzeling rond 557.50…mogelijkheid tot negatieve divergentie…kans op stukje terug dus reeel.
  GRS Geert-Jan

 4. ADutchTourist says:

  Goedemorgen,
  Gisteren heb ik een supply line getrokken tussen 555.5 en 555.1 als ik deze doortrek naar rechts dan is de grens 546.2. Als de AEX boven deze grens opent dan hebben we een supply line breakout en dan zou de koers vandaag de 557.9 kunnen aanraken. Maar ik denk dat ikzelf ook luister naar Geert-Jan en de limiet vaststel op 557.5

  Met vriendelijke groet,
  Arend

  1. ADutchTourist says:

   Mijn verontschuldigingen,

   De 546.2 moet zijn 554.6, punt was verplaatst.

   Arend

 5. ed says:

  morgen allen,
  557 in play nu,, zoals woensdag al besproken. Wel div op 1h rsi maar nog niet op 4 h. aex kan nog tot 559 maar dan haalt ze imo wel het max uit haar tenen.

  1. ed says:

   ik stap er eerst uit, voor 10 punten,

 6. wh.giesen says:

  Ik ben ook uit gestapt uit de dax met het motto wie het onderste uit de kan wil hebben………………………………

  GJ, die Burger werd al door Jan Boskamp aangeduid als een aankomend talentje en hij liet het gisteren direct zien, daar hou ik wel van van dat soort spelers.

  mvg

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giesen,
  Inderdaad….gewoon jeugdig en onbevangen…lekker spelen…maar let wel…nu moet hij het ook een keertje laten zien als er wel druk staat op de wedstrijd…de wedstrijd van gisteren was natuurlijk allang gespeeld…voordat hij met zijn trucje kwam…
  GRS Geert-Jan

 8. wh.giesen says:

  GJ, het leek mij geen trucje maar intuitie en dat duidt op talent en is dus veelbelovend. De beste voetballers onderscheiden zich door op intuitie te handelen en juist geen trucjes zoals die Johnson van (ajax) willem2 op dit moment.

  mvg

  1. wh.giesen says:

   Ik ben abuis hij speelt momenteel bij Pec Zwolle dus.

   mvg

 9. Turbotrader says:

  Eerste weerstand rond 560 verwacht , hier ligt momenteel ook de MA50 in daggrafiek , de RSI moge duidelijk zijn .

  Groeten TT

 10. ed says:

  559 in play, hier houdt het nu denk ik echt wel op, anders krijgen we een overshoot. voorts moet er vandaag wel heel wat geks gebeuren willen we op de week chart niet een enorme bullish candle te zien krijgen.

  1. string says:

   Goede morgen…

   Had gisteren nog twee pijlen gegooid maar was…om mij moverende redenen…niet meer online…
   Lijkt nu weer te kunnen…maar zit nu wel iemand zenuwachtig in ‘n hoekje…lijkt me…
   Pijl AEX/CFD 30′-grafiek wijst naar 562.04…
   Pijl DAX/CFD 30’-grafiek wijst naar 11979.40…

   @ your service…voor wat het waard is…is tenslotte niet meer dan ‘n trucje…

   1. string says:

    Effe aanvullen…
    De genoemde waarden kunnen natuurlijk ook gehaald worden…na eerst ‘n stukje correctie…

   2. ed says:

    denk ook wel aan hem, hij zal vast op de juiste momenten uit en in gestapt zijn.

 11. wh.giesen says:

  Tja, ik zei gisteren nog we weten nu waar we short kunnen gaan en die getallen zijn ruimschoots gehaald.

  mvg

  1. ed says:

   ik ga niet short naar 556 of 553 , de twee kt steunpunten. trend is mij veel te sterk. Ik ga daar liever weer long als de rsi het toelaat

 12. Geert-Jan Nikken says:

  Futures SPX inmiddels op 2940.
  GRS Geert-Jan

  1. WP says:

   Hij wordt gewoon door de weerstand heengedouwd onder ND, zijn echt algoritmes die werken momenteel vermoed ik

   1. string says:

    Toch lijkt het nog niet zo eenvoudig om er doorheen te komen…voor vervolg omhoog…
    Hagenezen zeggen bij zwaar werk nog wel eens…vijfduizendvijfhonderdvijfenvijftigijzerenpijpendedijkopslijpen…
    Van wie het komt weet ik niet…maar ‘k zou het Harrie Jekkers wel willen horen uitbraken…

 13. wh.giesen says:

  De titel van vandaag is een pleonasme, net zo iets als witte sneeuw.

  mvg

  1. ed says:

   klopt, cirkels zijn altijd rond, dus het woordje rond is overbodig

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Waarden,
  Ik probeer altijd wat creatief te zijn met de titels…dank dat het u opvalt… 🙂 ..het zal u dan ook niet ontgaan zijn dat de titel van vandaag…een verbastering is van een gebruikelijk gezegde…
  GRS Geert-Jan

  1. string says:

   Profi met de uitverkiezing…kan mooi worden…als je Madonna maar thuis laat…
   Leen zou wel kunnen…maar dan moet hij wel nieuwe nummers introduceren…die ouwe meuk kan ook niet meer…al jaren niet vind ik…

 15. string says:

  Pijl DAX 11979.40…Vink…

 16. ADutchTourist says:

  Goedemiddag,
  Ik heb een demand line getrokken tussen 551,9 & 558,3 op de AEX en de grens ligt op 559.1. De AEX is door de demand line gebroken en dit zou kunnen betekenen dat er een terugval plaats kan vinden naar 556.2. Maar de grens van een nieuwe supply line ligt er vlak boven op 559.3. De demand line breakout is reeds gebeurd maar de supply line breakout ligt op de loer.

  met vriendelijke groet,
  Arend

  1. string says:

   Arend dank…
   De mogelijk teruval naar 556.20 is exact 61.80% fibonnacci-grens…maar dan wel met ‘n nachtelijke bodem…30-08/02:45/553.98…

   1. ADutchTourist says:

    Hoi String,
    De lijnen zijn getrokken op de AEX cash-handel, die is voor daghandel wel prettiger om wee te werken. Ik blijf ook kijken naar de CFD. Maar je moet ergens een lijn trekken.

    Groet,
    Arend

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bernard,
  Nog even terug naar uwen vraag van vanochtend over 534.50…de reden waarom ik dit zo’n belangrijk niveau vind…ligt ook in het gegeven dat in de komende weken…best eens kan blijken dat de horizontale lijn op dit niveau in de daggrafiek gezien kan worden als neklijn…zie grafiek…de huidige omgekeerde hoofd schouder…zou de AEX dan richting 564.00 kunnen tillen….daar ligt de derde fibo van daling juli en augustus en ook de bovenkant gap van 2 augustus…maar een stijging tot aan deze zone…zou dan mogelijk weer de opzet kunnen zijn voor een rechter schouder in het grotere plaatje van de AEX…iets waar de DD in de komende weken aandacht aan gaat besteden…
  GRS Geert-Jan

  1. wh.giesen says:

   Waarde GJ, komt er volgende week ook weer een maandblik?

   mvg

   1. Geert-Jan Nikken says:

    Waarde Giesen,
    Die staat eignelijk hierboven…op naar 564.00/565.00…als het daar hapert…dan weer terug 534.50…als die breekt…zijn de kippen los…
    GRS Geert-Jan

    1. wh.giesen says:

     Oke, bedankt voor uw info, echter een maandblik kan ik nog eens opnieuw lezen en deze grafiek moet ik onthouden dus…………………………

     mvg

 18. WP says:

  https://invst.ly/byl9i
  Ik mag zo graag froebelen:-)
  Ik denk uitbraak naar boven, terugtest naar 553 dan wel mogelijk.

 19. wh.giesen says:

  Feyenoord heeft leuke clubs geloot:
  Porto,Young boys en Glasgow Rangers.

  mvg

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Dat is een gegarandeerde volgende ronde…met vingers in de neus… 🙂
   GRS Geert-Jan

   1. wh.giesen says:

    Voetballen is hetzelfde als de beurs niets is zeker, alles is mogelijk.

    mvg

 20. ADutchTourist says:

  Ik doe niet veel met de S&P maar die vertoont hetzelfde beeld als de AEX. Demand line tussen 2922.2 & 2940.5, de grens ligt op 2944.2. S&P is door de demand line gebroken en kan nu terugvallen naar 2933.0. Ook hier ligt de supply line dichtbij, namelijk op 2944.8. Als de beurs boven de supply line opent dan komt alles te vervallen.

  Met vriendelijke groet,
  Arend

 21. Floridaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Als ik u goed begrijp, wordt u de host, waarvoor u enige maanden geleden was gepolst berichtte u mij,
  van het Rotterdamse Eurovisie Songfestival 2020. Derhalve Proficiat.
  Nu nog uw benoeming tot Algemeen Directeur F., waardoor u zal zetelen in uw Tempel op Zuid om
  vandaar uit uw DD’s te verkondigen aan uw Forum-onderdanen 🙂
  MVG.,
  Bert

 22. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giesen,

  Overwinning Feyenoord…is ook een pleonasme…net als…De Ronde Cirkel… 🙁
  GRS Geert-Jan

  1. string says:

   Gaan we zien…as zondag…gaat u ook naar uitwedstrijden…of heeft u uw vriendin lief…

 23. Geert-Jan Nikken says:

  Het gaat erom spannen…met het naderen van de opening van Amerika…nadert de AEX de oplopende steilere lijn onder de bodems van woensdag en donderdag zoals besproken in de middag-update…de zet omhoog moet dus snel komen…anders gaat MA20 rond 557.25 trekken.
  GRS Geert-Jan

 24. dayo says:

  wilde gisteren al melden houdoe van de aug 21e, gaat erom spannen 🙂
  566,23 houdoe

 25. string says:

  Denk dat er nog ‘n terugtest gaat komen naar de neklijn in de AEX…er is dan al wel ‘n snelle dip geweest die richting neklijn ging…maar dat was op DAX-grafiek helemaal niet relevant…want koers daar bewoog toen nog ruim onder de neklijn van het DAX-patroon…
  Ergo…denk dat de volledige pullback op DAX-grafiek nog moet plaatsvinden…en dat AEX dan meeloopt…

  1. WP says:

   Mag het hopen werd gisteren op die spike uitgestopt( sl net iets te strak) Daarna niet echt meer goesting

 26. Floridaantje says:

  Ter info: VS-macro-data:
  “August final U Mich consumer sentiment 89.8 vs 92.3 expected”
  Ga “Dorian-schuilen” in NYC/ US-Open-Tennis,
  Prettig Weekend.
  MVG.,
  Bert

  1. WP says:

   sterkte met de orkaan Bert, hoop het valt mee

 27. ed says:

  @string . denk dat je gelijk hebt, de vraag is alleen wanneer gaat de trigger er op. ik zie m nog niet.

 28. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Ed,
  Denk dat de trigger in de S&P500 zit…zolang die maar niet door 2940 / 2946 wil…blijft het beeld daar gewoon zijwaarts…2940 – 2824…en dan sta je nu redelijk hoog in deze range… :-)…maar ja…pas onder MA20 in de AEX kan het echt wat lager…en dan heb je ook nog 555.50 steun…
  GRS Geert-Jan

  1. string says:

   Zit voor wat de DAX betreft de trigger dan niet…gewoon in de eigen RSI en MACD vervat…
   Vind die US500 best wel leuk…maar als ik DAX handel ga ik die echt niet erbij betrekken…andersom evenmin…
   Heb me kop en me handen al vol aan de candles…lijntjes…VG’s…RSI…MACD…en het Forum…als ik me bij één item houd…
   Goed…helft van de correctie op DAX/CFD reeds achter de rug…inclusief de bijbehorende revenuen…

 29. Gerben says:

  Ik zie ook geen trigger, Trump doet het weer even rustig aan met zijn tweets. Afgelopen weekend ook al heel erg tam tijdens de G7 top. Denk dat hij weer even long zit.

  1. WP says:

   Zondag geen importheffingen per 1 september, wow dan wordt het echt stuiven omhoog

 30. Gerben says:

  Maandag is Wallstreet gesloten. Ik maak dikwijls van die beredeneringen als dat het gezien de ontwikkelingen afgelopen week dan wel zo zal zijn dat de nog strijdende beren vanavond op de bbq gaan. Gezien de trend wil je immers niet short blijven zitten, en als dan de shorters gaan sluiten gaan we squeezen. Maar wat als de stieren geen puf hebben de weerstand te breken en besluiten hun geld van tafel te halen voor het lange weekend, ook met het oog op Dorian? Ik gok normaal altijd verkeerd, maar for the record vooraf gemeld dat ik voor een verdere stijging ga. We hebben dit sinds december ook gezien na een correctie, de markt bleef maar als een idioot doorstijgen. Naar mijn idee zitten we weer in zo’n fase.

  Mooi weekend!

 31. Gerben says:

  “Je reactie is in afwachting van moderatie. 30 augustus 2019 om 16:38”

  Wat is dit? Voelt alsof ik op een strafbank geplaatst ben.

  1. Geert-Jan Nikken says:

   Al opgelost.
   GRS Geert-Jan

   1. Gerben says:

    Dank! Fijn weekend!

 32. wh.giesen says:

  Vreemd, de sp inmiddels 20 punten eraf en de aex blijft gewoon liggen.

  mvg

  1. string says:

   Dat bedoel ik nou…ik ga die dingen nooit…maar dan ook nooit…bij elkaar betrekken als ik met de handel doende ben…alhoewel ik best wel de correlatie zie…
   Voorbeeld…voor mij is het simpelweg…AEX met de daarbij behorende speeltjes…die in het verleden door de knappe koppen bedacht zijn…meer niet…

 33. string says:

  Als u mijn bericht van 17:20 uur gelezen hebt…begrijpt u dat ik daar ben uitgestapt…waarom?…omdat de koersdaling op het 30′ CFD-plaatje kort bij SMA 50 bewoog en de nieuwe candle meteen groen werd…
  Maar dat niet alleen…heb ook nog het 5′-plaatje openstaan…en daar eindigde de candle van 17:25 uur in de kleur groen vrij nauwkeurig op SMA200…met ‘n redelijk lange shadow onder dit voortschrijdend gemiddelde…welke eerst als body dus nog rood was…Let wel CFD…dus alles is anders vanwege openingstijden…dus ook SMA’s…
  Wacht nu op het mogelijk vervolg van de correctie naar de neklijn…en als die correctie dan nog op ‘n redelijk moment eindigt en ik zie ‘n mogelijke draai aankomen…dan vanavond ook nog long met veilig stopplos..omdat ik dan van het vervolg wel wat verwacht…

  Koers nu aangelandt kort tegen SMA50 op het 5’-plaatje en wordt dus door de VG gedrukt…blijft tevens mooi strak er tegenaan maar binnen het dalend kanaal bewegen…reden waarom ik weer long ben ingestapt…met ‘n stoploss van vijf DAX-puntjes…welke netjes boven het kanaal en zojuist geplaatste top zweeft…

  Nu ga ik weer opletten…als u vandaag niet meer van me hoort…mooi weekend…

 34. string says:

  Mea Culpa…

  Laatste alinea…reden waarom ik weer long ben ingestapt…moet natuurlijk zijn…reden waarom ik weer short ben ingestapt…

  1. detita444 says:

   Werk je met een trailing stoploss String?

 35. wh.giesen says:

  Waar ligt die neklijn volgens jou String, omtrent 11850 toch?

  mvg

 36. string says:

  In de 5′-grafiek DAX/CFD…
  Trendlijn weerstand en juk SMA50 hebben nog ‘n keer degelijk werk afgeleverd…koers inmiddels ook onder SMA20 drukkend als tweede juk…stoploss weer stukje aangetrokken vanwege dalende SMA50…vrijwel op break-even…

  In 30’-grafiek DAX/CFD…
  Dalend trendkanaal inmiddels tot Broadening Formation omgevormd…waarbinnen meer dan voldoende ruimte om de neklijn zonder verdere hindernis te bereiken…

  Nu nog zien…of het gaat gebeuren zoals bedacht…geldelijk risico al bijna nihil…lekker laten lopen…

 37. string says:

  @ detita444…
  Niks trailing stop…als ik er zelf bij ben…

  @ wh.giesen…
  Neklijn heb ik staan op 11854…

 38. string says:

  Wederom steun op SMA en draai omhoog…heb de muntjes ingezameld…

  Groet en tot maandag…

  1. detita444 says:

   Prettig weekend.

Laat een reactie achter