AEX: De Laatste

“De kans dat de AEX iets gaat herstellen wordt alleen maar groter na de recente zware klappen.” Aldus de DD van afgelopen maandag. Ook in deze laatste DD van 2018 kunnen de vinkjes weer worden gezet. Waarvan Akte!

AEX-IntraDagGrafiek

In de laatste DD’s lag de nadruk op de zone 480 – 478. Deze zone is gebaseerd op de onderkant van het trendkanaal uit de week-grafiek alsook op de tweede reactie-lijn over de gehele stijging van 2016 tot aan de hoogste koers van dit handelsjaar. Een blik op de huidige slotstand leert dat de AEX netjes op de onderkant van de range is gesloten.

In de DD van maandag is ook aangegeven dat doji-formaties de neiging hebben om op interessante plekken in de grafiek te verschijnen. In dit licht is gewezen op de hammer-low van vorige week vrijdag. Na twee dagen rust verschijnt de index, weliswaar voldaan, maar ook uitgerust aan de start. De afgegeven eerste ijkpunten op respectievelijk 485.50 en 489.50 kunnen vandaag worden opgezocht. Zoals bekend zijn deze niveaus er slechts voor de marketing.

De echt belangrijke quote uit de eerste DD van deze ingekorte handelsweek luidde: “Interessant wordt het vraagstuk of de indicator in de kleinste grafiek in dit proces voor de eerste keer sinds lange tijd weer eens boven de OB-lijn kan komen.” In de komende dagen dient de aandacht dan ook met name op dit vraagstuk gericht te zijn. De centrale draad door de DD is immers het gehele jaar trend en trendmatigheid geweest. Dat de trend in de achterliggende weken/maanden neerwaarts is geweest, is duidelijk.

Grotere bewegingen starten echter in de kleinste grafiek. Een wijziging van de trend zal dus ook in deze grafiek plaatsvinden. Let op, om teleurstelling te voorkomen, de trend is nog steeds dalend. Alleen het niveau 478 is, zoals ook vandaag weer opgemerkt, gebaseerd op een reactie-lijn van de voorafgaande langere stijging. Vanaf nu dus extra alertheid in de DD om te kijken of de trend sinds augustus de neiging heeft om te gaan keren.

Zoals de titel al doet vermoeden is dit de laatste DD-AEX van 2018. Ik denk dat we met elkaar kunnen terugkijken op een zeer geslaagd en succesvol 2018. Waarvoor dank! Volgende week gaat het feest op TradeIdee weer verder met op woensdag een nieuwe WeekAftrap en later in die week de eerste Blik van de Nik van 2019. En alvast een tipje van de sluier. In 2019, op verzoek, zal onder andere ook een Blik van de Nik S&P500 verschijnen. Ik wens een ieder een knallend jaareinde en tot volgend jaar. Want ook voor 2019 geldt de slogan: Wordt Vervolgd!

GRS Geert-Jan

AEX-DagGrafiek

AEX-WeekGrafiek

 

170 reacties op “AEX: De Laatste”

 1. jacco2 says:

  Goedemorgen allen,

  Mijn account maar eens geactiveerd. Ik heb dit jaar veel aan de DD gehad en deels mijn posities door bepaald. Lees ze met veel plezier. Dank hiervoor Geert Jan.
  Doelstelling om dit platvorm naar een hoger niveau te tillen gaat vast lukken met de nieuwe reglementen. 🙂
  Nog een vraag GJ, gaat de 489 sneuvelen of puur reactief? Ik proef enige twijfel in je DD.

  Gr JJ

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen JJ…
  Denk dat we naar de 200MA uit de weekgrafiek kunnen…
  GRS Geert-Jan

 3. WP says:

  Goede morgen en dank weer GJ, er vielen wat sterren gedurende de kerst 😉

 4. jacco2 says:

  Dank voor je snelle reactie GJ, ik houd de 495 in de peiling. Heb op die moment geschreven januari 510 calls. Laat ze vooralsnog staan. Bij 495 de shorts uitbreiden is de doelstelling.

 5. Hoekstra says:

  Waarde Geert-Jan,
  Bedankt voor alle DD’s, Weekaftrappen, Blik’s én Voor de Cijfers in 2018 !
  Ik wens u een veilige jaarwisseling
  GRS Hoekstra

 6. Gerben says:

  Waarde GJ, dank voor uw begeleiding het afgelopen jaar en voor het verschaffen van een mooie website met forum. Een awesome 2019 gewenst!

  Gerben.

 7. roger.deron says:

  Met veel plezier de DD gelezen. Dank voor de inspanningen. Prettig eindejaar voor u en de familie.

  Algemene kijk:
  Zoals in mijn grafieken aangegeven ben ik zeer alert voor het beleggingsjaar 2019. We dienen de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen.
  Zijn daar fundamentele redenen voor?
  We hebben de BREXIT ->> genoeg onzekerheid waar een belegger niet van houdt.
  De handelsoorlog met CHINA ->> bij het beëindigen kan dit een flinke opwaartse boost geven aan de aandelenbeurzen. Daar zijn nog geen tekenen van te bespeuren met deze bipolaire president
  De wereldgroei vlakt af
  Volatiliteit op de beurzen neemt toe
  Rentecurve dreigt invers te worden. Gebeurt dit dan dreigt een nakende recessie de kop op te steken. Inverse rentecurve wil zeggen dat de KT rente zich boven de LT rente bevindt. Dit is een goede voorspeller van een economische recessie. Rente op 1j = 2,61 // rente op 10 j = 2,74 %. Veel hebben we niet meer nodig. Recessies in 2001 / 2008 werden hiermede voorspeld.
  Momenteel is de rentecurve nog POSITIEF maar dat kan bij de volgende renteverhoging in juni 2019 veranderen als de LT rente niet mee stijgt.

 8. roger.deron says:

  S&P treedt mogelijke gevarenzone binnen? In deze grafiek plaatsen we de 2- jaarrente (2.55%) tegenover de 10- jaarrente (2,74%). Deze verhouding geeft momenteel 0,93. Dit betekent dat we stilaan de gevarenzone kunnen tegemoet gaan. Gaat de KT rente nog verder opwaarts zonder dat de LT rente stijgt dan gaan we een inverse yield curve krijgen = gevaar voor een recessie
  https://twitter.com/Bearorbull/status/1077918925369819136

  AEX Quarterly grafiek

  https://twitter.com/Bearorbull/status/1074590091371339776

  Beste wensen voor iedereen

 9. Gerrie says:

  Waarde Geert-Jan,

  Hartelijk dank voor de zeer inspirerende DD’s, en een goede jaarwisseling gewenst.

 10. Turbo says:

  Dank GJ, je was de afgelopen maanden “spot on”. Goede jaarwisseling en een succesvol en gezond 2019 gewenst.

 11. maurice says:

  Beste GJ,
  Gaan we de openinsgap sluiten ?
  Mvg
  Maurice

 12. roger.deron says:

  Tekst -> Je reactie is in afwachting van moderatie -> dwz dat ik teveel post? Dien dus gematigder te zijn? Het is maar een weet. Zijn er ergens regels beschikbaar ivm posten en dergelijke?

 13. Jos says:

  Dank GJ, iedereen een goede jaarwisseling en een goed en gezond 2019 gewenst.

  En zulke realistische hit ratio’s bij de portefeuilles…………67%, 76% en 79% bravo……maar het kan altijd beter heb ik pas nog gelezen 🙂

  Zou toch nog leuk zijn als we binnenkort ook nog een vinkje rond de 460 kunnen zetten……….nie OB nie.

 14. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Roger,
  Als er links in de reactie zitten.. wil het systeem graag even checken… vandaar…
  GRS Geert-Jan

 15. Hoekstra says:

  Van het enthousiasme gisteren op de VS-beurzen is in Europa sinds de opening niets te bespeuren
  De 8 punten winst zijn na slechts 1,5 uur al vrijwel verdampt met RSI nie OB nie
  Ook is het potentiële island reversal snel teniet gedaan
  De trend is dus nog steeds dalend

 16. Gerben says:

  Crap, ik ben ergens gedurende deze ochtend long gegaan voor de eindejaarsrally. Onze vriend DT blijkt twee Chinese bedrijven te willen weren van de Amerikaanse markt, mogelijk is dat de reden waarom we vandaag zakken. De man kan het niet laten constant maar ruzie te zoeken met iemand.

 17. Jurrian says:

  @Gerben ik heb de hele dag via Marketwatch de Mini S&P futures voortschrijdende grafiek openstaan, die is voor mij leidend. Kijk er maar es, groet Jurrian

 18. Roelof says:

  @ Gerben: we zakken omdat we in een stevige downtrend zitten. Voor heel veel partijen is de daling naar 478 een verrassing geweest. Die partijen nemen daarom op hogere koersen graag afscheid van hun stukken. Wat Trump wel of niet doet of heeft er helemaal niets mee te maken.

 19. Gerben says:

  Dank voor jullie berichten heren.

 20. Jos says:

  @Roelof, dan komen we vanzelf bij 0 uit…….als die partijen op hogere koersen afscheid blijven nemen van hun stukken……ik hou mijn putjes nog even vast 🙂

  478……..do or die.

 21. Roelof says:

  @ Jos: haha, zo werkt het natuurlijk ook niet. Op een gegeven moment zijn de partijen die echt nog willen verkopen in deze neergaande beweging letterlijk uitverkocht en dan zet de AEX dus een bodem die een aantal maanden in stand blijft.

 22. Jos says:

  @Roelof, grapje moet kunnen………..waar denk jezelf dat de bodem zou kunnen zijn?

 23. wh.giesen says:

  We zijn wederom onder in het kanaal, maar de RSI op de 30 min.bevestigd deze koersen niet meer, derhalve de shorts gesloten.

  mvg

 24. string says:

  De laagste bodem op 30′ AEX/CFD is 464.68 op 26-12/00:00…
  De RSI is van overbought om 21:30…niet oversold geraakt vandaag om 10:30…
  Kan aanwijzing kan zijn voor tijdelijk herstel…maar nog niet meer dan dat…
  Heb ‘n trendlijntje kunnen tekenen onder 26-12/06:30 en 26-12/16:30…noteert ten tijde van de nu gaande candle op 477.80…
  Zolang dit lijntje heel blijft…blijft ook de hoop…maar…
  Evengoed staat er nog de gerede kans open…dat de RSI alsnog oversold gaat worden…dan denken we weer compleet anders over het plaatje…
  Al met al…zijlijn…nog geen deelname aan de strijd voor mij…afwachten en metertjes nauwkeurig volgen…

 25. Hoekstra says:

  String, wat was gisteren de hoogste AEX/CFD-koers ?

 26. Jos says:

  @wh.giesen……………maar de 30″ ook geen OB nie……….dus daar zit wel een bevestiging……..en AEX weer onder de gemiddelde lijnen.

  Het is nog te vroeg voor bodemvissen……….en om nu heel euforisch te worden op een berichtje van Mastercard is ook een beetje ovedreven.

 27. Roelof says:

  @ Jos: idealiter bodemen we rond AEX 455.

 28. wh.giesen says:

  Jos, shorts sluiten betekent dat ik de winst van tafel neem en niet meer laat afpakken. Ik ben op dit moment nog lang niet euforisch hoor, maar wacht e.e.a. nu af.

  mvg

 29. Jos says:

  @Roelof, je denkt aan de oplopende bodemlijn vanaf 2009.

 30. Jos says:

  wh.giesen ik begrijp je winst is winst.

  @String, de AEX/CFD loopt de koers door tijdens de kerstdagen of moet ik denken aan iets wat de IEX heeft een berekening IEX25 24-uurs.

 31. string says:

  @ Hoekstra…12:30…
  26-12/22:00…492.98…
  at your service…

 32. Roelof says:

  @ Jos: er liggen ook nog andere dingen, w.o. Fibonacci’s, rond die 455.

 33. string says:

  @ Roelof 12:36…
  Wil je op de dagkaart Positieve Divergentie zien ontstaan?…

 34. string says:

  @ Jos…12:45…
  Koers liep door tijdens aangepaste openingstijden…er kon normaal op gehandeld worden…

 35. Hoekstra says:

  Bedankt String-12:47
  Dat was dus een dagrange van liefst 28,30 punten = 6% !

 36. Jos says:

  Als de rally van gisteren op wallstreet nu ook een dooie kat blijkt te zijn……………………net als in Europa………………….dan kan het hier nog leuk worden tot aan de bitterballen van vrijdagmiddag…………..maar dat weten we dan pas.

 37. string says:

  Ja Hoekstra…kon mooi op gehandeld worden…alleen was ik er niet bij…vrije dag…

 38. floriaantje says:

  @ Beste String dàt klopt : gisteren 100 long- S&P-pips binnen geruifd. Echter vandaag
  begint het politieke tussen Dem. / Rep. gezever over de shutdown weer met als ‘deadline’
  3 januari wanneer het Huis opnieuw wordt samengesteld mèt een partij Democratische
  meerderheid.
  MVG.,
  Bert

 39. string says:

  Trump is mogelijk wel wat vernieuwend geweest tot nu toe…maar dan niet op de manier die mij voorstaat…dus ik zou zeggen…
  Hij moet met z’n getrumpetter…nog maar even binnen het gareel gehouden worden tot 03 januari…
  Daarna gaat ie waarschijnlijk niet ‘n toontje lager zingen…maar worden z’n mogelijkheden tot dictatortje spelen wel ‘n stuk minder…
  En dan denk ik dat hij met zijn specifieke competentheden…economisch voor USA en de wereld…meer goed zal doen…zij het niet op de door hem te kiezen manier…

 40. floriaantje says:

  Ter info [ NYSEtraders talk ]:
  “Many traders and investors were expecting (or hoping for) a huge rally in the stock market this week.
  And they got it — at least for one day.The contrarian signs were there: bearish sentiment in the AAII survey
  rose to a five-and-a-half year high; at the close on December 24, the technical indicator, RSI ) plunged
  well-below 30 (oversold) to around 19 — a level not seen in a decade.
  Except that ‘the most violent, fast, parabolic countertrend rallies mostly occur inside bear markets,’
  veteran TA marketer Jeff Bierman said in an interview. “This was a ‘dead-cat bounce’ short squeeze that
  was engineered by the high-velocity algorithms. The market went up too far, too fast to believe it is more
  than a one-day wonder.”

  Zoals G-J placht te zeggen : ” Wordt Vervolgd ! “…
  MVG.,
  Bert

 41. floriaantje says:

  Beste String,
  DT is een zakenman en komt uit de onroerend goed business. Daardoor is hij wars van elke (int)
  diplomatie en/of politiek gebruikelijk gedrag. Het enige van belang is voor hem “deals” maken op
  een “Rotterdamse” wijze : niet l…..maar poetsen”.
  MVG.,
  Bert

 42. bvk67 says:

  Goedemiddag,
  Over Donald Trump gesproken, als je gisteravond Home Alone 2 hebt gekeken, zag je een cameo van hem in z’n eigen Plaza Hotel in NYC.
  Maandag hier geschreven 2350 en dan ergens bouncen tot 2500/2600. Werd dus 2320 tot 2480.
  Vandaag inside day, onderkant kan naar 2380/2390
  Succes, en fijne middag.
  Grs, Bart

 43. floriaantje says:

  Goedemiddag Beste Bart,
  DT ‘s Plaza Hotel is intussen in eigendom van White City Ventures / Dubai.
  Qua S&P ben ik weer ‘ready-to-go’ binnen ruiven pips.
  MVG.,
  Bert

 44. maurice says:

  Goede middag beste Bert,
  Nogmaals proficiat met uwen 100 pips
  Mvg
  Maurice

 45. floriaantje says:

  Beste Maurice, ook Goedemiddag,
  Merci (!). Hoe staan uw S&P longs, althans ik meen mij te herinneren dat u zulke posities
  had ingenomen maandag – ervoor (?)
  MVG.,
  Bert

 46. maurice says:

  Klopt Bert die heb ik vanochtend gesloten en ben nu weer ingestapt

 47. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Misschien gaat dit helpen- daargelaten het politieke gekrakeel over de “shutdown” –
  dat de “rally” langer duurt dan één dag op basis van de ‘retail’ -cijfers die gisteren
  de ‘trigger’ vormde voor de imposante ‘bounce’ vanaf 2350 S&P :

  “Wednesday after what appears to be the best holiday shopping season in six years.
  Wednesday’s pop notwithstanding, it’s been an otherwise bleak month for retail stocks
  as a whole. The XRT, which tracks a basket of key retailers, is down more than 12 percent
  this month and on pace for its worst December ever.

  But one market watcher said retail is poised to move higher. ‘When you look at the weekly chart
  on the XRT, the retail ETF, it’s gotten right down to a very key support level — just below $38.
  It bounced off that today, and that was the low we saw in 2014, 2016 and 2017, so it’s a
  very key support level,’ Matt Maley, equity strategist at Miller Tabak, said on Wednesday’s ”

  MVG.,
  Bert

 48. floriaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Dank voor uw 2019 goed voornemen : een Blik van de Nik S&P500.
  Bij deze wens ik en uw familie een gezond 2019 mèt een KNVB Beker Titel voor
  onze F-Mannekes.
  MVG.,
  Bert

 49. Jos says:

  De AEX week grafiek gaat langzaam het OS gebied in…………nog enigszins schoorvoetend………maar zoals ik gehoopt had hij wil gewoon OS worden. De daggrafiek is het al.

 50. n_koning says:

  zo een rekening geopent in de zuid afrikaanse rand bij binck, dat is gratis. Aan het eind van de dalingen in 2020 dan ga ik daar mn geld parkeren, ik verwacht minimaal een halvering van de euro ten opzichte van de rand. Gevalletje turkije met de euro en de dollar.

 51. Jurrian says:

  Hi Bert, ik keek die XRT even na, en inderdaad 38 is een belangrijke steun, de volgende is ver weg. Ik houd je op de hoogte als hij breekt.

 52. floriaantje says:

  Thks (!), beste Jurrian.

 53. bvk67 says:

  De banken zijn weer “flauw”.
  Grs, Bart

 54. floriaantje says:

  Komt om 16.00, beste Bart, de VS-FA -data : consumenten vertrouwen & verkoop nieuwe
  woningen november.
  MVG.,
  Bert

 55. jacco2 says:

  Ben benieuwd floriaantje. Of het sentiment nog keert naar positief. Of iig boven de 478

 56. floriaantje says:

  Ter Info :
  US December Conference Board consumer confidence 128.1 vs 133.7 expected
  MVG.,
  Bert

 57. Gerben says:

  Pijnlijk verlies vandaag, had in bed moeten blijven liggen. Of eigenlijk short moeten gaan natuurlijk.

 58. floriaantje says:

  @beste JJ, zelf meet ik altijd bij slot. Tussen-in positioneer ik meestal met een ‘buy-the-dip’
  MVG.,
  Bert

 59. bvk67 says:

  Jongelui:), zolang de financials niet bullish worden, en dan vnl DB & GS, blijft de druk naar benee.
  GS iets hersteld intraday, DB nog steeds -5% !
  Grs, Bart

 60. floriaantje says:

  Beste Gerben,
  Misschien een verkwikkende anti-griep-drankje :
  Zwarte thee
  Uit onderzoek van Harvard blijkt dat zwarte thee je immuunsysteem een uitstekende boost geeft. Twee weken lang elke dag vijf kopjes drinken verviervoudigt (!) de kracht van het immuunsysteem. Dat is allemaal te danken aan de overvloed aan aminozuur theanine, flavanoïden (antioxidanten) en catechines (compartimenten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden) in de thee.

  Anders stuur ik wel Floridaanse vitaminen C..
  MVG.,
  Bert

 61. Jos says:

  We zitten met onze grote teen intraday grafiek in het OS gebied wederom een bevestiging dat “It ain’t over till the fat lady sings the blues”

 62. floriaantje says:

  Valt nog mee, beste Bart, vergeleken met Chinese banken :

  “China’s middle class hit by shadow banking defaults. Scale of problems underestimated
  as investors keep losses under wraps”.

  MVG,
  “jong en lui” : Bert

 63. bvk67 says:

  SP cash steun op 2392

 64. bvk67 says:

  @Bert,
  Kijk eens naar de grafiek van de Shanghai Index vanaf het moment dat DT de verkiezingen won : DOWN !
  Grs, Bart
  ps. off for now

 65. bvk67 says:

  Nog even snel: DB yearlow, trekt de DAX mooi mee. Koersdoel grote HS: 10.100 !
  Fijne avond.

 66. floriaantje says:

  @Bart, zit daar niet in;soms wel eens in de Nikkei na rally WS.
  MVG.,
  Bert
  ps. “see you later, alligator” …

 67. floriaantje says:

  Beste Jos,
  Misschien gaat deze “fat { shutdown}Lady” de blues zingen na -slot NYSE – 22.00 uur, uw tijd :
  A partial U.S. government shutdown was widely expected to continue after Congress reconvenes on Thursday, with lawmakers split over President Donald Trump’s demand for $5 billion in taxpayer funding for a proposed Mexican border wall.
  The Senate and the House of Representatives were set to meet at 4 p.m. EST on the sixth day of the shutdown and resume debating ways to end it. That will include Senate consideration of a measure already approved by the Republican-controlled House that meets Trump’s wall-funding demand.
  For that bill to move forward in the 100-seat Senate, it would need 60 votes. Republicans have only 51 seats, so they will need to try to persuade some Democrats to back the measure.

  MVG.,
  Bert

 68. Gerben says:

  Dank Bert, ik vind thee helemaal niet lekker en vitamine C heb ik nog genoeg in huis. Kun je de beurs misschien keihard omhoog sturen? Morgen 20 punten hoger openen zou ik enorm waarderen.

 69. floriaantje says:

  Here we go again ;
  “China says direct trade talks with U.S. in January, pledges more opening….”
  S&P “jumps” 15 pips…
  MVG.,
  Bert

 70. floriaantje says:

  Beste Gerben,
  Als u de AEX bedoelt…liever niet 🙂 ..vanuit m’n Rotterdamse / F. roots beschouwd.
  MVG.,
  Bert

 71. Gerben says:

  Die verdraaide AEX wil niet mee doen, en de euforie van gisteren op Wallstreet heeft hier zelfs geen dag mogen voortduren. Mijn gevoel zegt, gebaseerd op de onderbuik en niets anders, dat we na half 6 op Wallstreet groen gaan zien.

  Mooie avond allen!

 72. Gerben says:

  Ja die bedoelde ik Bert. Mooie avond!

 73. Jos says:

  @Gerben, als deze rally van gisteren verkocht wordt dan vrees ik met grote vrees dat we morgen openen onder de 470…………maar hoop voor jou dat er nog een bounce komt om je positie te sluiten.

 74. Jos says:

  Wederom OS………………..fijne avond.

 75. Roelof says:

  Een duidelijk slot onder de 2e reactielijn (= 478) van de gehele stijging vanaf de februari 2016 bodem impliceert een verdere daling naar de 3e reactielijn (= 455).

 76. Turbo says:

  Eens Roelof!

 77. floriaantje says:

  Ter info voor de FED-fans. In plaats van 4x per jaar een Powell’s persconferentie,
  in 2019 : 8 x

  “U.S. rates traders are gearing up for a new landscape in 2019, when Federal Reserve
  Chairman Jerome Powell plans to start holding press conferences after all eight of the
  central bank’s meetings”.

  MVG.,
  Bert

 78. Roelof says:

  Geen duidelijk slot onder 478. Niettemin lijkt een AEX van 455 onvermijdelijk in de komende weken. Zodra ergens in de komende dagen het herstel in de VS klaar is, kan de finale daling beginnen en kan het nog even hard gaan in januari.

 79. maurice says:

  Beste Bert, gooi die motor eens aan??

 80. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  De “pacific SE” wind blaast krachtig op dit moment. Weet het is een “long-verkeerde”
  richting. Heb zelf een kleine positie op 2420 ingenomen wat al uren zwabbert..
  Misschien na rond 20.00 uur …”session low”…wat meer long aktie
  Smakelijk eten en tot s’effens.
  MVG.,
  Bert

 81. Jos says:

  De bullmarkt motor hapert een beetje…….

 82. floriaantje says:

  Beste Jos,
  M.i. is deze markt slechts een reactieve beweging. Geenszins een trendomkeer noch
  het – door u m.i.”cynisch” bedoelde – bullmarkt. Desondanks extra instap op 2400 gemaakt.
  MVG.,
  Bert

 83. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Uw wens heb ik “vervuld”…de jetstream staat aan…al 20 pips bijgescored nu..
  MVG.,
  Bert

 84. floriaantje says:

  Ter info reden m.i. van dit “jumpje” :
  “The US 10YR Treasury Rate has plummeted since October as risk-aversion
  dominates global capital markets, but the yield tests now qupport from April’s
  low near 2.75 %”.
  MVG.,
  Bert

 85. floriaantje says:

  Ter info,
  Art Cashin stelt dat de 2350 S&P500 de bodem vormt – AEX future stond toen op 470 –
  berekend als een 20% correctie op zijn ATH van 2940. Vandaag vormt de beurs het
  “aanstampen” van deze niveau’s. Intussen neemt “de pips-guitigheid” weer toe
  MVG.,
  Bert

 86. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  De 50 pips zijn weer binnen geruifd. Sluit deze zéér plezante commerce.
  Prettige avond verder en tot morgen.
  MVG.,
  Bert

 87. maurice says:

  Goed gedaan beste Bert, maar ik wacht nog even!
  Mvg
  Maurice

 88. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Thks. Blijf maar rustig zitten omdat de ‘shutdown’ :

  “The partial U.S. government shutdown will continue at least into this weekend,
  after House Republicans said they didn’t plan to schedule any votes for friday”

  Intussen “enjoy the late santa-claus rally”..beter laat dan nooit 🙂

  MVG.,
  Bert

 89. maurice says:

  Blijft u zitten ON Bert ?
  Mvg
  Maurice

 90. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  De positie ingenomen op 2420 “stays on”. De instap vanaf 2400 heb ik met die 50 pips
  [ + ] uitgeklaard. Ga nu genieten van de stevige maar warme oceaan bries.
  MVG.,
  Bert

 91. maurice says:

  Ik heb ook alles gesloten beste Bert. Morgen is weer een nieuwe dag. Geniet nog lekker en tott morgen !
  Mvg
  Maurice

 92. detita444 says:

  Een goedemorgen allen.

 93. jacco2 says:

  Benieuwd of we vandaag wel wat herstellen. Of stabiliseren.

 94. Jos says:

  Bizar slot gisteren op Wallstraat, de bekende sucker’s rally, mooie instap voor een short.

 95. maurice says:

  Beste Jos,
  De daling is nu even voorbij.

 96. string says:

  Goede morgen…
  AEX/CFD 30’…
  De koers vanaf 26-12/00:00 zit opgesloten in ‘n symmetrische driehoek…
  Volgens de literatuur geeft die ‘n voortzetting van de voorgaande richting aan…en die is dalend…
  Maar ik heb ook ‘n pijl gegooid…die zou de driehoek onbruikbaar moeten maken…want die gaat naar 488.66…mits boden op 477.96 niet meer uitgenomen wordt…

 97. string says:

  Dilemma dus…ik wacht nog af…wat de richting gaat woorden…

 98. Hoekstra says:

  String, dit is een mooie test om te zien of de AEX-CFD danwel de AEX leidend is (op 24/12-middag en 26/12 was er geen AEX-handel)

 99. Roelof says:

  Nu de 478 toch niet definitief wordt opgegeven, vermoed ik dat we een verder herstel gaan zien de komende dagen. Dit wordt mede ingegeven door de PD in de 30 minuten grafiek. De AEX zette gisteren een duidelijk lagere bodem, terwijl de RSI, vrijwel op de OS lijn, een hogere bodem heeft gezet.

  De fibonacci’s over de laatste daling vanaf de 12/13 december top op ca. 512 liggen op respectievelijk 488, 492 en 496. Ter verdere informatie, op 493 staat nog een gap open. Het 200 daags in de 30 minuten ligt nu 495.

 100. string says:

  Koers is inmiddels zijwaarts uit de driehoek van 10:28 gelopen…waardoor driehoek niet meer bruikbaar is als voortzettingspatroon…
  Wel kan nu door de zijwaartse koersbeweging de RSI herpositioneren/afkoelen…ter voorbereiding van ‘n longgerichte aanval later…

 101. bvk67 says:

  Goedemiddag,
  Voor DAX liefhebbers : maandag is deze gesloten. Eerst volgende opening 2 januari.
  Grs, Bart

 102. floriaantje says:

  Goedemiddag U Allen,
  Bij deze info van “NYSE traders talk” vanochtend ter onderbouwing van het herstel:

  “For stocks, there seems to be more than one culprit behind the holiday volatility eruption.
  The good news is that unless the swings are “validated by actual weakness in earnings or
  increases in interest rates…then they will fade,” and it’s probably time to buy.
  The new year will bring the real test for stocks. Earnings coming in January will likely not show
  the crisis markets appear to have priced in. If anything, in the short term, valuation excess has
  been removed by this correction”.
  Markets have been experiencing “multiple factors interjecting into thin market conditions:
  tax-loss selling and fund outflows on the one hand, and fund rebalancing and pension fund
  inflows on the other hand.”

  MVG.,
  Bert

 103. Gerben says:

  De long van gisteren is gesloten. Ik wil opnieuw long het nieuwe jaar in als we terugzakken richting de 480.

  Succes allen!

 104. maurice says:

  Goede middag beste Bert,

  Nu nog een gunstig moment zoeken om long in te stappen !
  Mvg
  Maurice

 105. Jos says:

  Na een positief dagje kijkt iedereen al weer richting het noorden. Blijkt de laatste tijd niet de meest succesvolle strategie te zijn geweest……………..maar goed eens komt de draai 🙂

 106. floriaantje says:

  Beste Maurice, Goedemiddag,
  Inderdaad heb m’n overnight positie met 85 pips gesloten voor beurs.
  Wacht op een ‘buy-the-dip’ S&P – ijkpunt. M.i. zal vandaag geen grote swings
  zoals de afgelopen sessies.
  Vanaf woensdag 2/1 zal dit wel weer anders worden door de politieke ‘shutdown’
  climax en economishe data zoals CPI en jobs rapport vr. 4/1.
  Succes {!}
  MVG.,
  Bert

 107. string says:

  Het is zo’n dag dat het niet erg opschiet…moet je regelmatig weg wezen boodschap doen wandeling maken…voor de rest op je visie vertrouwen en anders afsluiten…

 108. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Instap gemaakt op 2495.
  MVG.,
  Bert

 109. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Punt van uitstap (?)
  Heads Up: ?? (USD) Pending Home Sales (YoY) (NOV) due at 15:00:00 GMT (15min)
  Expected: N/A Previous: -4.6%
  MVG.,
  Bert

 110. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Beetje laat met vorige post :
  “December Chicago PMI 65.4 vs 60.3 expected”
  Eruit, wacht weer op een dip.
  MVG.,
  Bert

 111. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  E/D short bijkoop punt ivm deze data :
  “Heads Up: ?? (USD) Pending Home Sales (YoY) (NOV) due at 15:00:00 GMT (15min)
  Expected: N/A Previous: -4.6%”
  MVG.,
  Bert

 112. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  Klop dit (?) :
  “EURUSD climbs back to 2-month high at 1.146 level following disappointing
  German CPI data coming in at 1.7% vs 1.9% expected (Dec YoY)”
  MVG.,
  Bert

 113. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  “US November pending home sales -0.7% vs +1.0% expected”
  MVG.,
  Bert

 114. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  ?? (USD) Pending Home Sales (YoY) (NOV), Actual: -7.7% Previous: -4.7%
  MVG.,
  Bert

 115. bruun says:

  Beste Bert,

  15:58. Hier zijn we al regelmatig geweest. Ook vorige week. Maar ook een maand geleden. Maar de maand is nog niet om ?.
  De cijfers vallen wel tegen.

  Gr.
  Bruun

 116. floriaantje says:

  Beste Bruun,
  Okay. Dan gaan we voor de E/D economische data zoals CPI, do.3/1 en de jobs, vr.4/1.
  Goed uiteinde en happy new year (!)
  MVG.,:)
  Bert

 117. detita444 says:

  @ String 15.32
  Mag ik vragen wat je visie momenteel is?
  Zelf verwacht ik nog steeds een lager punt op de aex, ik heb echter nog geen downsignaal.
  Het valt me wel op dat de aex ondanks de toch flinke stijging vandaag niet O.S. is geraakt.

 118. detita444 says:

  Fti al 2x steun op MA 50 gevonden.

 119. maurice says:

  Goed gedaan Bert !

 120. floriaantje says:

  Ter info: DT blijft maar de “machtigste” president uithangen :

  “Just days after President Donald Trump blamed the Federal Reserve chairman for the stock market’s December swoon and discussed with aides his desire to fire him, White House staff are reportedly working to set up a meeting between the two men.
  While some Fed watchers said such a confab could ease tensions, most warned it might be a minefield for Powell, either creating the impression the Fed is giving in to presidential pressure, or simply generating confusion over what gets discussed.”

  Ter voorkoming van elke vorm van beurs-onzekerheid, lijkt het m.i. niet verstandig op deze uitnodiging in te gaan.
  S&P dropped daardoor al weer 20 pips.

  MVG.,
  Bert

 121. Jos says:

  Het is altijd lastig om OS te geraken bij een stijging maar goed wederom geen OB niet.

 122. detita444 says:

  Ja Bert, het blijft een apart baasje onze Donald. 😉

 123. bruun says:

  Beste Bert,

  U ook een goed uiteinde toegewenst!

  Gr.
  Bruun

 124. detita444 says:

  Sorry, slip of the pen, moet natuurlijk O.B. zijn.

 125. floriaantje says:

  Inderdaad, beste Fred, ‘t wordt nog erger als dit “baasje” zijn zin niet krijgt :

  “Latest: Trump threatens to close the U.S.-Mexico border if Congress doesn’t approve
  funding for border wall”

  MVG.,
  Bert

 126. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Vermoed dat DT-tje weer “uitgetweeted” is. Instap op 2480.
  MVG.,
  Bert

 127. bvk67 says:

  Bert, Fred, Maurice, String, Gerben, Gerrie, Jos, Roelof, MM, GJN, en alle andere forumleden : fijn weekend, hele fijne jaarwisseling, en tot in 2019 !
  Grs, Bart

 128. Roelof says:

  Hahaha, je zou echt nooit meer een Amerikaans aandeel kopen zolang die Trump aan de macht is.

  Beste Bert, je gelooft het toch zelf niet echt hè, dat de S&P daalt wegens dergelijk “nieuws”?

 129. floriaantje says:

  Beste Bart,
  You Too…All The Best (!)
  MVG., 🙂
  Bert

 130. detita444 says:

  Beste Bart eensgelijks.

 131. floriaantje says:

  Beste Roelof,
  Het is geen geloof in…maar m’n reaktie erop middels een ‘buy-the-dip”
  Of zoals Cruyff het altijd zei “: elk nadeel [: DT ] heeft z’n voordeel” [: bdp ]
  MVG 🙂
  Bert

 132. Roelof says:

  Beste Bart, ik wens jou ook een fijn weekend + goede jaarwisseling. Ik kan wel wat met jouw posts op dit forum en hoor daarom ook weer graag van je in 2019. GRS, Roelof.

 133. Roelof says:

  Haha, is al goed Bert, maar met alle respect, het lijkt me niet de goede manier 🙂

 134. Jos says:

  Aanstaande maandag de verkiezing van het forum lid met de meeste verstand van TA………….eeuwige roem valt u ten deel. Fijn weekend.

 135. floriaantje says:

  @beste Roelof, integendeel de talrijke binnen geruifde S&P pips tijdens de afgelopen 2 sessies
  hebben deze manier van positionering,wat ik al decennia intraday doe, opnieuw zéér ruim voldoende
  bewezen.
  MVG.,
  Bert

 136. detita444 says:

  Sinds wanneer is gokken het meeste verstand van TA hebben???? Dan vind ik dat MM de prijs moet krijgen. 😉

 137. floriaantje says:

  Ter info :
  “Congress meets briefly but takes no steps to end partial federal government shutdown,
  According to a Reuters/Ipsos poll released on Thursday, more Americans blame President
  Trump than congressional Democrats for the partial U.S. government shutdown, as the closure
  stretched into its sixth day with no end in sight”.
  MVG.,
  Bert

 138. string says:

  Ben weer terug…en altijd weer dat geweld als ik weg ben…heeft weer muntjes gekost…
  @ detita444…
  Aannemende dat je met OS…OB bedoelt…
  Je meldt nog geen signaal short gezien te hebben…maar je ziet wel ‘n RSI-waarde welke niet OB wil…en dat nie OB nie in het 30’-plaatje…is voor mij de aanwijzing voor de draai naar beneden…tenminste voor ‘n tijdje…of dat ook meteen “short instappen” moet zijn…is aan ieder voor zich ter beoordeling…
  Voor mij nog niet…ik heb nog altijd ‘n gegooide pijl staan…die nog niet verloren hoeft te zijn…

 139. maurice says:

  Beste Bert,

  Ik was te laat op 2480, maybe later again.
  Mvg
  Maurice

 140. Gerben says:

  Dank Bart, eensgelijks. Iedereen een mooi weekend en een awesome 2019 gewenst.

 141. detita444 says:

  Thx String.

 142. maurice says:

  Ben toch maar ingestapt Bert !

 143. floriaantje says:

  Beste Roelof,
  Ben niet de enige in de bdp positioneringen :

  “It’s time to go back to buying the dips when stock prices fall and the market is “dying,”
  says Jim Paulsen of Leuthold Group, managing 16.3 billion USD.”

  MVG.,
  Bert

 144. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Okay. Zoals ik al gepost, weinig swings. Dus positie kan worden vastgehouden tot volgens een
  paar traders :

  “You don’t want to make too much out of one or two days of market action. You really need to see what the overall fundamental picture looks like. The proof is going to be in the pudding when earnings season kicks off in the second week of January when everybody is back and when companies start to give 2019 numbers,”

  Smakelijk eten en tot s’effens.
  MVG.,
  Bert

 145. maurice says:

  Dankjewel beste Bert en u ook smakelijk ! Staan de turbo^ s op volle kracht te draaien ?
  Mvg
  Maurice

 146. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  De “jetstream” werkt weer op volle toeren- was dat vroeger niet een muziekprogramma op de Ned. TV (?)-
  op m’n mini-long-fts.
  MVG.,
  Bert

 147. floriaantje says:

  Beste Maurice,
  Positie eruit S&P500 raakt “weekend” moe. Toch een prachtig 3 daagse sessie met een zéér
  guitig ingehaald totaal van 200 pips.
  Een goed weekend en veilige jaarwisseling toegewenst (!)
  Tot woensdag 02/01/2019.
  MVG., 🙂
  Bert

 148. detita444 says:

  Prettig wekend Bert en vast een goed 2019 gewenst.

 149. maurice says:

  Beste Bert,
  Ik laat alles lopen.
  Ik wens u een hele fijne jaarwisseling en tot 2019 !!!
  Mvg
  Maurice

 150. mikeonyx says:

  Voor iedereen een
  Gezond, Gelukkig en goed Nieuwjaar !!

 151. string says:

  Goede middag…

  Op het 30′-prentje van AEX/CFD zie ik de RSI-waarde dalen…terwijl de koers ‘n horizontaal verloop laat zien (volgt dus niet)…
  Volgens tekst op pagina 58…in de heilige Constance Brown TA-bijbel…moet de koers nu dus omhoog…

  Nogmaals voor iedereen ‘n mooie jaarafsluiting…’n geweldige nieuwe start…en ‘n komend jaar waarin al uw wensen vervuld mogen worden…

 152. maurice says:

  Morgen iedereen !

 153. detita444 says:

  Mogge Maurice.

 154. maurice says:

  Iedereen staat op de latten ?

 155. detita444 says:

  Maybe. Moet je niet met de kerstvakantie doen. Donkere dagen, veel te druk en dubbele prijzen. 😉

 156. Turbo says:

  Goh, zou ik de eindstand dan exact goed hebben? 😉

 157. maurice says:

  En die luidt turbo ?

 158. Turbo says:

  Ik had 487 gezegd…

 159. Geert-Jan Nikken says:

  Staat nog een ijkpuntje uit de DD open op 489.50…zou mooi zijn als we die vandaag even afvinken..kunnen we woensdag met een schone lei van start.
  GRS Geert-Jan

 160. Turbo says:

  Haha, van mij mag het hoor GJN 😉

 161. string says:

  Goede morgen…
  Koers staat al te hoog voor mijn gegokte eindstand…maar ik heb nog wel ‘n gegooide pijl openstaan vanaf 28-12/09:00…
  Bij 488.69 zeg ik vink…dat zit er spoedig aan te komen…488.40 reeds gezien…

  Mijn volgende dart komt uit op 500.46…mits koers niet meer onder 472.16 zakt…
  En ik heb vanuit ‘n patroon nog ‘n doel staan naar ongeveer 515.50…maar dat zal wel bewaard worden…voor na de knal- en lichtshow…

 162. jacco2 says:

  Goedemiddag allen,

  Staat de 495 nog als target, of schieten we door GJ? Ik ga er nu van uit dat de opleving strand….

 163. maurice says:

  Het gaat weer uit als een nachtkaarsje…….mooie long instap over 3 kwartier.

 164. maurice says:

  Ik wens iedereen op dit forum heel veel gezondheid voor 2019 !????

 165. Turbo says:

  En de winnaar is ……. 😉 Mooie jaarwisseling allemaal. Tot in 2019

 166. Jos says:

  Je bent me voor Turbo eeuwige room valt je ten deel…………..de volgende keer dat je iets post schrijven mensen het op. ?
  Mooie jaarwisseling allemaal. Tot in 2019.

 167. Turbo says:

  Dank Jos! Zal mijn visies wat uitgebreider neerzetten in 2019. Mooi jaar gewenst.

 168. detita444 says:

  Allemaal een feestelijke oudejaarsavond en een gezond en goed 2019 gewenst.

 169. Geert-Jan Nikken says:

  Aan iedereen…dank voor het afgelopen jaar…veel plezier de komende uren…en tot woensdag…gaan we weer beginnen..
  GRS Geert-Jan

Laat een reactie achter